Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz #41635072 #8928 üzenetére

    "Annak sincs sok értelme, hogy a router egyik antennája körsugárzó lesz, ez ellátja a földszintet, a másik antenna, pedig egy panel antenna, amely a fönti stabil pontra irányul?"
    Azt értsd meg, hogy ez így nem fog működni! Több klienssel legalábbis biztosan nem: amíg a router az egyik antennán vesz jelet valamelyik klienstől, addig nem fog átkapcsolni a másikra akkor sem, ha azon közben van jel. A diversity-nek nem az a lényege, hogy két külön területet lásson el a router, hanem az, hogy egyet, de azt nagyobb biztonsággal. Ha két, fizikailag elkülönülő területet (pl. két, egymástól árnyékolt szintet, bel- és külteret) külön kell lefedni, ahhoz két különböző AP (vagy router) kell, máshogy nem megy. Egy diversity-képes routerben csupán egyetlen rádió (azaz egy adó és egy vevőfokozat) van. Csak antennából van kettő, amelyek egy váltókapcsolón át csatlakoznak a rádiófokozat felé: vagy ez, vagy az, de egyszerre csak az egyik!
    "Egyébként ha a routeren csak egyetlen egy natenna lenne, a másikról le lenne csavarozva és üres lenne a csatlakozó, akkor sosem kapcsolna át arra, nem?"
    De. Hát honnan a fenéből tudná a router, hogy a másikon sincs jel? Ahhoz először át kell kapcsolnia, nem? Ha ott sem talál, akkor nyilván nem fog 'leragadni' annál, és várni a sültgalambot, hogy hátha azon lesz majd térerő, hanem nyilván kapcsolgatni fog a kettő között mindaddig, míg valamelyiken értelmes adatot (hibátlan csomagot) nem fog detektálni. Ha ez megvan, akkor viszont nem vált vissza, mert megvan a jel..
    Mod. #8931: "Az egyik antenna lecsavarásával óvatosan: nem biztos, hogy jó lesz az adónak, ha nem tud megszabadulni a kisugározi kívánt energiától. Ebbe bele is pusztulhat."
    Ez elméletben igaz, a korrekt megoldás az 50Ω-os lezárás lenne, az elektronikus átkapcsoló is úgy működik igazán jól. De a szokásos 20..30mW-os kimeneti teljesítmény totálisan visszaverődve sem igazán tud kárt tenni az adófokozatban, másrészt a router az 'üres' csatlakozón nem nagyon fog adást kezdeményezni (lásd feljebb), ha egyszer az nem tud vételi jelet sem produkálni. Évek óta így működtetem a routeremet, sosem származott belőle kára. Igaz, a külső antennáről jön jel, tehát az van kiválasztva. Meg 3rd-party firmware-ekben kézzel is ki lehet választani az egyik antennát fixre, így kikerülve a diversity-t.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák