Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz maxima #34933 üzenetére

    "Azt ugyan nem igazán értem miért kell a kisebb számérték kedvéért a kimenő teljesítményt logaritmussal elbonyolítani [..]"
    Nem feltétlenül bonyolítás. Ha az ember némi jártasságra tesz szert az átszámításban, akkor hamarosan elég gyorsan képes lesz oda-vissza számolni a lineáris teljesítmény és a dBm között. Aztán rájön, hogy az előbbire nincs is igazán szükség, a rádiótechnikában mindenki a logaritmikus egységeket használja. dBm-ben adják meg a kiinduló teljesítményt, dB-ben a különféle fokozatok (erősítők, keverők) szintemelését, az aktív fokozatok zajszintjét, a kábel és a szabadtér (távolsági link) csillapítását is úgy adják a kalkulátorok, és dBi-ben közlik az antennák nyereségét. Ezeket decibelekkel számítva egyszerűen össze lehet adogatni, míg lineáris egységekben szorozni-osztani kellene, ami sokkal kevésbé szemléletes. Az antennanyereséget sem számoljuk vissza lineáris teljesítményviszonyra (pedig elvileg lehetne), minden gyártó dBi-t közöl, amit össze lehet adni az antennába betáplált dBm-ben mért adóteljesítménnyel, és megkapjuk az EIRP-értéket. A jelszintmérők, spektrumanalizáló műszerek dBm-ben mérnek, decibeles osztású a skálájuk, az érzékenység, a zajhatár, a pontosság és a méréstartomány (dinamika) szintén dB-ben van megadva. Hidd el, dBm helyett esetenként femto- meg pikowattokkal, dB-ek helyett lineáris arányszámokkal sokkal nehezebb lenne számolni :U. Az illesztési impedancia ismeretében használhatnánk mindjárt feszültségeket is a teljesítmények helyett, de ez sem szokás.
    Mod. #34935: Az ilyen eszközt jelismétlőnek (avagy repeaternek) hívják, ami valóban lehet egy többfunkciós router vagy AP egyik működési módja. Ezzel a házak közötti jelismétléssel annyi lehet a gond, hogy a kültéri kapcsolat már általában rövid távon is külső, esetleg irányított antennákat igényel, a házon belüli ellátás pedig belső, szokás szerint körsugárzó antennát. Ez a két feltétel pedig egyetlen eszközzel nem igazán teljesíthető, mert egyszerre nem lehet két helyen az antennája (akkor sem, ha esetleg eleve két vagy több antennával rendelkezik). A kültéri link kezelését (kliens) és a beltéri wifi-ellátást (újabb AP) egy-egy saját eszközre kell ilyenkor bízni, egy repeater inkább csak beltéri jelismétlésre való.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák