Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz maxima #34926 üzenetére

    dBm: (abszolút) teljesítmény, visszaszámolható wattra vagy a törtrészeire, de logaritmikusan, dBm-ben jóval nagyobb teljesítménytartomány fejezhető ki egy kisebb értéktartományú jellemzővel.
    "[..] AP-knél egyik teljesítményét / érzékenységét 15 dBm-nek a másikét -68 ~ -90 dBm-nek adják meg?"
    Nagyon eltérő nagyságrendekről van szó: a teljesítmény (adóoldalon) értéke mindig egy relatív magas érték, a vételi érzékenység (vevőoldalra jutó, adott bit-hibaarányhoz tartozó vételi teljesítményszint) pedig egy nagyon kicsi jelszint. Ezért ha (+) 15 dBm-ről beszélünk, az semmiképp nem lehet vételi érzékenység, -70 dBm körüli adóteljesítmény meg szintén értelmetlenül alacsony szint lenne.
    A dBm értéket (decibel-milliwatt) úgy kapod meg, hogy az abszolút teljesítményt mW-ra számolod át, ennek veszed a tízes alapú logaritmusát, majd az egészet 10-zel felszorzod:
    P [dBm]= 10* lg (P [mW]).
    A 0 dBm mindig 1mW-ot jelent, lineárisan 10-szeres szorzó +10 dB-t, 10-zel való osztás -10 dB-t jelent (az abszolút nulla teljesítmény nem fejezhető ki dBm-ben, ez általában igaz a logaritmikusan megadott egységekre). Így 1W: +30dBm, 1μW: -30dBm, 1nW: -60dBm értékkel fejezhető ki. A -90dBm pedig 1pW-tal egyenlő.
    "Melyik mit jelent és melyik a nagyobb/jobb érték?"
    Adóteljesítménynél a magas érték a jobb, de erre limitet szabnak, az EIRP-érték (antennába táplált teljesítmény dBm-ben, plusz az antenna nyeresége dBi-ben) a 2,4 GHz-es ISM-sávon nem haladhatja meg a +20 dBm-et, azaz 100mW-ot.
    Vevőérzékenységnél pedig nyilván az alacsonyabb érték a jobb, vagyis minél kisebb teljesítményszint kell a vevőnek az adott bit-hibaarányú vételhez, annál érzékenyebb. Mivel a vételi érzékenység a jelzési sebességtől erősen függ, ezért csak azonos szabvány azonos bitrátához tartozó vételi érzékenységeit van értelme összehasonlítani különböző ezközöknél. Például 802.11g szabványú eszköz 54Mbps-os jelzési rátájához tartozó érzékenysége tipikusan -70 dBm körül van, a rosszabbaké -65..-68 dBm, a jobbaké -70 dBm alatti.

Új hozzászólás Aktív témák