Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz Treshold #34071 üzenetére

    "Mi ez az 1x1 meg 2x2 ?"
    1x1: Nincs MIMO, mint a régi szabványok esetén: 802.11a/b/g.
    2x2: Két spatial stream, és igen, két antenna is kell hozzá. A NanoStation-ök mindegyike támogatja a 2x2-es MIMO-t (MCS8...MCS15 módok), és két, ellentétes lineáris polarizációjú antenna van bennük a házon belül, csak ez kívülről ránézésre nem látszik. Az AirGrid-sorozat nem MIMO-s, de a NanoBridge M2/M5 megint csak tudja a 2x2 MIMO-t, pedig ez utóbbiak is csak paraboloidbó + fejből állnak. Itt magában a fejben van szintén két ellentétesen (H/V) polarizált dipól.
    "Ez javítaná az adatátvitelt esetemben, amikor egy olyan wifit veszek, amelyik nem alkalmaz MIMO-t?"
    Nem értem a kérdést. Ez "az eszköz több antennát használ hogy az adás és vétel teljesítményét javítsák" szöveg eléggé rizsának tűnik a weboldal részéről. A MIMO-tól semmi nem lesz érzékenyebb vagy nagyobb teljesítményű, a MIMO célja az átviteli sebesség duplázása (vagy a 802.11n lehetőségei szerint triplázása illetve négyszerezése) a spektrális hatásfok javítása által. A MIMO lényege, hogy több adatfolyamot továbbítunk, de ugyanabban a frekvenciatartományban, és ezek kombinálása többszörös átviteli rátát eredményez, viszont ennek az egyes stream-eket továbbító antennák többszörözése, szétválasztása az ára, méghozzá mindkét oldalon. MIMO-s kapcsolat csak akkor alakul ki, ha azt a résztvevők mindegyike támogatja. Hiába szerzel te MIMO-képes klienst, ha az AP, melyre csatlakozni szeretnél nem MIMO-s.
    "Az ellenoldal 20dBm-mel ad, míg Nanostation M2-vel 28dBm-mel menne [..]"
    Ami szabálytalan, hiszen 2,4 GHz-en a maximális EIRP-érték 20 dBm. A vételeden pedig nyilván csak érzékenyebb eszközzel és / vagy nagyobb nyereségű antennával segíthetsz. Ha nincs meg a rálátás, akkor akár az egekbe is emelheted a teljesítményt (meg persze növelheted az antenna nyereségét), de örökké kétséges marad, hogy mire számíthatsz. Ha pl. az egyik közeli és pont útban lévő tetejű ház tulajdonosának egyszer csak eszébe jut, hogy szigetelné, felújítaná a tetőt, akkor megint csökkenhet a vett jeled szintje, szóval ez sosem lesz korrekt megoldás. Lehet, hogy 2-3 méterrel feljebb emeled az antennát, vagy a komplett antennával egybeintegrált eszközt, és meg van oldva.

Új hozzászólás Aktív témák