Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz bzoly #33015 üzenetére

    Hát ha a szomszéd lakásban is hasonlóan járnak el, akkor akár működhet is. De a kábelezést, konzol vagy antennatartó felszerelését így sem lehet megúszni.
    #33016: "csak kiváncsiskodtam, hogy egyáltalán létezik-e ilyen vevőegység megfizethető áron ami kicsit erősebb a társainál, aminek annyira nem számítanak a körülmények"
    Úgy tűnik, nem fogadod el: mindegyiknek számítanak a körülmények, nincs kivétel. Igen, vannak nagyobb teljesítményű kliensek, bár USB-s kivitelben a limitált tápellátás ennek eleve határt szab. A nagyobb távú link egy lánc, amelynek a wifi-eszköz csak egy láncszeme. Lehetnek akármilyen jó tulajdonságai, ha a jelet nem tisztességesen (alacsony csillapítással) vezeted, nem jó helyre szerelt és korrekt antennát használsz, vagy egyszerűen nincs meg a rálátás. Akkor cseszheted, hogy neked "nagy teljesítményű" kliensed van, mert nem mész vele semmire. Aukciós oldalak és apróhirdetések telis-tele vannak relatív olcsó, hangzatos (ugyanakkor fizikailag lehetetlen) adatokkal felvértezett USB-s kliensekkel, amelyekről némi utánajárással kiderül, hogy egyrészt antenna nélkül azok se érnek sokat, másrészt - az adóoldali teljesítményükkel szemben - a vételi érzékenységük abszolút nem kiemelkedő, inkább teljesen átlagos. A legjobb "erősítő" a korrekt, relatív nagy nyereségű és jól elhelyezett antenna, amely adás- és vételi irányban is hatásos (ellentétben a megnövelt adóteljesítménnyel).
    #33018: Van benne igazság, de messze nem minden, ezen feltevések egy része elavult közhely.
    1.) A WDS nem egyértelműen felezi a rádiós sebességet. Ez csak wireless repeater-módban van így, de a két egyenrangú (és való igaz, lehetőleg azonos chipsettel és szoftverrel rendelkező) eszközzel létrehozott WDS-bridge esetén nincs semmilyen felezés, éppen úgy működik, mint AP-kliens topológia esetén.
    2.) A titkosítás sem csak TKIP lehet. Sok évvel ezelőtt is működött például Broadcom-chipsetes - de nyilván ez sem kizárólagos - routerek esetén a WDS-mód WPA PSK titkosítás mellett. A közelmúltban beüzemelt, AirOS-sel rendelkező, pont-pont kapcsolatot megvalósító kültéri eszközeim között is simán megy a WDS-bridge sebességfeleződés nélkül és WPA2 PSK mellett.
    3.) "De a beépített antennás routert kb +-5 cm-es pontossággal kell egy bizonyos helyen tartani !"
    Ennek a kiküszöbölésére találták ki a kétantennás diversity-módot, messze a MIMO előtt (802.11a/b/g esetén is, mert lényegében bármilyen egy stream-mel működő összeköttetéshez jó).

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák