Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz Freddy TNT #27949 üzenetére

    "Szóval nem akarom túlméretezni (és árazni) a dolgot."
    Nyugi, 7km-re - ésszerű teljesítmények mellett - nem fogod tudni túlméretezni az eszközöket ;). Én mondjuk eleve a legnagyobb elérhető nyereségű antennákkal kezdeném, azok meg minimum grid-ek vagy paraboloidok, minimum 24 dBi-vel. Nem baj az, ha a rendszerben van egy kis tartalék, illetve az említett, szabvány által biztosított legnagyobb linksebességekhez már amúgy is jóval nagyobb jelszintek kellenek, mint a kisebbekhez.
    "Szóval van valami táblázat, hogy milyen szettekkel mekkora távolságok hidalhatóak át ? Na nem labor körülmények között de azért nem is panel dzsungelről lenne szó."
    Ha valamit is ad magára egy forgalmazó, ilyen adatokat nem fog megadni. Egyrészt azért, mert akkor mindenki számon kérné rajta, mondván nála nem megy ilyen messzire a link, másrészt pedig ilyet valóban csak 'laborkörülményekre' lehet megadni, mert hiába ismerjük a terepet, a külső hatásokkal (idegen hálózatok, más eszköz az ISM-sávon, egyéb zavar) nem lehet tisztában előre a gyártó.
    Mod.: tudom, hogy egyesek mániája az antennához társított hatótávolság (ami nem létezik), illetve az arra vonatkozó kérdés, meg kell csak nézni a wifi antennák hirdetéseit akár itt a hardveraprón. Komplett rendszerre - tiszta rálátás és zavartalan terjedési zóna mellett - persze lehet ilyen becsléseket megadni, akár számításokat is lehet végezni, de garantálni senki nem fog semmit, legfeljebb odaírja, hogy ezzel akár ennyi meg ennyi kilométer is áthidalható. Az ehhez szükséges feltételeket meg biztosítsa mindenki magának úgy, ahogy tudja.
    #27950: "Na én azt el tudom hinni, hogy nagy nyereségű antennával el tudnak oda lőni. De az ottani AP gyenge jele és vacak antennája hogy jut vissza ?"
    Pont úgy jut vissza, ahogy odajutott. Az antennanyereségben az a szép, hogy ugyanúgy működik odafelé, adás irányban, mint visszafelé, vételre. Az más kérdés, hogy a netvadász extra készletekhez a saját tájékoztatásuk alapján ugyanolyan antenna jár, mint az alap netvadászhoz, csak a kliens teljesítménye nagyobb. Márpedig a megnövelt teljesítmény (az antennanyereség növelésével ellentétben) csak egy irányban, adáskor hatásos, a vételünk nem lesz tőle jobb.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák