Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz cashback #17594 üzenetére

    Mint említettem, egy irányba állított Yagi-antenna reflektora a gerjesztett tag (dipól) mögötti elem, a #17584-es hozzászólásod fotóján épp a műanyag doboz felett látható félig kitakart (leghosszabb) rúd. Ami nem tévesztendő össze az esetedben négyzet alakú felfogató lemezzel.
    "Egyébként hogy kellene egy nem "igénytelen"-nek kinéznie?"
    Hát azért nem így :U. Eleve: ez a gerjesztet dipólus lemezből van, a többi elem pedig jó vastag cső. A lemezdipólus mintha 4,5V-os laposelem pólusaiból készült volna, nincs síkban a többi elemmel (pedig illene), az egyik fele ferde, a kábel a hullámhosszhoz (kb. 12 cm) képest nagy hosszban felpucolva, ezzel parazita elemeket és sugárzót 'beépítve' a talppontba, forrasztás pedig (már megbocsáss a fogalmazásért, de) egyszerűen okádék. Soroljam még ;]? Süt belőle a 'kínai' gagyi színvonal, a szokásos, papíron igencsak túllőtt nyereséggel (az elemszámból következően legjobb esetben is csupán 15 dBi nyereségű lehet, de akkor nem így nézne ki). Egy 20 dBi-s (2450 MHz-es) Yagi-hoz már elméletileg is 38 dB elem (reflektor + gerjesztett dipól + 36 direktor) kellene, 160 cm feletti teljes antennahosszal (lásd ezt a táblázatot: [link]). Ennyit a nyereségről.
    "A mai nap kipróbáltam egy 9dBi-es tp-link antennát. Ez sem nyert... (-80-87dBi) Bár ez már jobban üzemelt mint a Yagi."
    Az a TP-Link már specifikáltan is kevesebbet tud, mint egy házilag közel nulla költséggel (de némi munkával) előállítható 10..11 dBi nyereségű biquad. A vételi (teljesítmény-) szint pedig nem dBi (az csak antennanyereséget jelent), hanem dBm. Mod.: a panelantenna hihetőbb valós nyereségéből is látszik a Yagi-d 'teljesítőképessége'.
    "Ha nem adom el idő előtt a Tp-link-es antennát akkor egy parabola elé behajítom hátha az össze szedi a jeleket. "
    Működhet, hiszen a parabola csak egy tükör, abban is csak a sugárzó ("feed") jelenti a lényegi antennát. Lásd biquad + parabola: [link].

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák