Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz Jam. #17002 üzenetére

    Nézd, ha nincs meg a tökéletes rálátás, örülnöd kellene annak is, hogy ilyen szinten összejött. Az a 15..17 dBm-es 'jel' a nagyságrendjéből következően gondolom inkább jel/zaj viszony (SNR) akar lenni, dB-ben. Előre leszögezem, hogy nincs közvetlen tapasztalatom külső erősítőkkel, de ilyen helyzetben nem is nagyon preferálnám azokat (szerintem az egyetlen értelmes felhasználási lehetőségük az extrém nagy távú összeköttetéseknél van - mindkét oldalon használva -, amúgy meg teljesen illegálisak is, ha ez számít.)
    A grid-ed mekkora nyereségű, a szokásos 24 dBi-s, vagy kisebb? A kábeled milyen fajtájú és mekkora hosszban vezeted? Mert inkább e két utóbbi tényezővel lehet javítani a helyzeten, ha még van tartalék. A külső jelerősítő hátulütői:
    - A vételen nem feltétlenül segít. Bár a linkelt típus vételirányú erősítéssel is rendelkezik, a jel/zaj viszonyt rontja (zajtényező), így ha az eredeti kliensed vevőfokozata már alapból kellően érzékeny, az eredmény erősítővel akár rosszabb is lehet, mint anélkül.
    - A spektrális képet ronthatja, így hiába a nagyobb jelszint, a 'túloldal' vétele nem feltétlenül hálálja meg azt (csomagismétlés, bit-hibaarány romlása okán).
    - Az adás-vétel átkapcsolás limitált időtartama miatt a nagyobb sebességű módoknál az erősítő nem feltétlenül működik megfelelően.
    Természetesen ezek a hatások nem feltétlenül jelentkeznek minden típusnál, de jónéhány, a neten korábban publikált (műszaki tartalmú, esetleg utánépítésre szánt) leírásnál lehet találkozni velük. Úgyhogy inkább maradj a megnövelt antennanyereségnél, ha van rá lehetőséged, illetve a csökkentett kábelcsillapításnál, ami akár PoE-n át táplált, antenna mellé telepített kliens-eszközt is jelenthet. Különben 15-17 dB SNR nem annyira rossz, feltéve hogy stabil. Kicsit javítva, mondjuk 20..25 dB-nél már egész használható. Ez egyébként nem csak a vételi jel szintjétől függ, hanem attól is, hogy az adott (és a szomszédos néhány) csatorna mennyire 'szennyezett' a környékbeli hálózatok által, ami egy nagyvárosban nem feltétlenül elhanyagolható tényező.

Új hozzászólás Aktív témák