- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 17T Pro – korábban érkezik a siker?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Huawei Watch Fit 5 Pro - jó forma
- Hivatalos: feladja a OnePlus Európában és Észak-Amerikában
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
ddekany
nagyúr
Hetekig biztos vagy benne? Mennek itt a kijelentések de tényeket és valós teszteket csak én hoztam a saját gépemmel.
Natív CPU render AV1 Kodek 90 perces tartalom....Ryzen 5 3600 mellet.
Ez alapján ismét nyertem, nem mint ha nem volna megszokott. 
Vagy én vagyok profi, finoman szólva vagy más amatőr....
Ez talán olyan mint mikor a facebook kommentszekcióba hirtelen mindenki atomfizikus lesz, ők bezony tudták volna csernobilba hogy oltották volna el a tűzet. (Szóba mindenki tudja)
mondta a hozzászóló, hogy hetekig tart. (Mondta, de látod nem igaz) carl18-ezt megmutatta.
Le kell cserélni a 2011-es Sandy Bridge generációt.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
2018 óta létezik AV1 kodek, azóta eltelt 8 év szóval volt ideje beépíteni a gyártoknak.
Csak azt mondom, nem "renderelésről" beszélt.
-
carl18
addikt
Hetekig biztos vagy benne? Mennek itt a kijelentések de tényeket és valós teszteket csak én hoztam a saját gépemmel.
Natív CPU render AV1 Kodek 90 perces tartalom....Ryzen 5 3600 mellet.
Vagy én vagyok profi, finoman szólva vagy más amatőr....
Ez talán olyan mint mikor a facebook kommentszekcióba hirtelen mindenki atomfizikus lesz, ők bezony tudták volna csernobilba hogy oltották volna el a tűzet. (Szóba mindenki tudja)
mondta a hozzászóló, hogy hetekig tart. (Mondta, de látod nem igaz) carl18-ezt megmutatta.
Le kell cserélni a 2011-es Sandy Bridge generációt.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
2018 óta létezik AV1 kodek, azóta eltelt 8 év szóval volt ideje beépíteni a gyártoknak.
-
qnadam
veterán
az átlagember igpu-ja csodálatosan tud videókat dekódolni, nem kell ehhez külön vga.
-
hgergo365
csendes tag
Még gyors csatolok 2 két teszt képet! Megnéztem a Youtube most mit használ a AV1.

Nekem nincs egy bika gépem de AV1 1080P mellet a gépemnek meg se kotyant.

Aztán rá néztem mi van a 4K 60 FPS mellet ott azért már magasabb volt a GPU használat de még mindig nem ütközött falba. És csak egy RX 6600-as van a gépembe, ezért ez nem mai és nem is atomerőmű szint.
Ez alapján senki se mondhatja az AV1-nek hatalmas a gépigénye.
A CPU-m 2019 megjelenés, szóval 7 éves darab.
Meg egy RDNA 2 RX 6600 van.
Ezek így 2026-ba nem luxus cikkek.
És hozzá rakom a Monitorom csak 1440P így 4K-ba nem szoktam videót lejátszani, 1440P elég.Az átlagember pcje laptopja eleve nem tartalmaz külön VGA-t a 90% ban. Vagyis a nagy részének a processzornak kellene meghajtani az AV1-AV2 őt és amióta csorobbak az emberek nagyon ritkán cserélnek laptopot/pc-t ! Telefont sokkal gyakrabban
-
ddekany
nagyúr
Bocsi de milyen hetekről beszélünk? Nekem HandBrake esetén A Ryzen 5 3600 nem azt mondom Super sebbeséggel de azért nem hetekig renderel le egy videót.
RX 6600 miatt nem tudok csak CPU mellet renderelni, de egy RTX 5060 vagy RTX 5070TI ami HW szinten támogatja a AV1 Rendert azok egész jól boldogulnak vele.
NVEC Nvidia oldalon AV1 mellet nem lassú.Szerintem Kodek esetén a H.264 elavult látjuk majd 20 éves fejlesztés, aztán ott a rejtett arany közép út a H.265. Ez is 10 éve piacon van, valahol arany közép út a H264 és a AV1 között. És azok a kártyák is tudnak renderelni vele amiket nem támogatják az AV1-et.

(Kiváló tömörítés: 25%-50%-kal jobb adattömörítést biztosít a H.264-hez képest a vizuális minőség feláldozása nélkül.)
Ha hosszú távon akarok családi videókat tárolni nem mindegy hogy egy 2gb-os Natív videóból tudok csinálni egy 0,2gb-ot videót. 1080P H.265 Kodek és mellé 1,5mb/s.
A telefonom gyárilag H264-el vesz fel és 15mb/s.4mb/s és a H265 egy erős arany közép út a minőség is tárolás között.

Ja még egy érdekesség az Intel esetén hatalmas előny tudtommal az Arrow Lake IGPU Tud AV1-et lejátszani és renderelni is.
azért nem hetekig renderel le egy videót
A renderelés, már ha használják ezt a kifejezést videóra (még nem hallotam), az a dekódolásnak, azaz a lejátszásnak felelne meg. A kódolásra (encoding) mondta a hozzászóló, hogy hetekig tart.
-
carl18
addikt
Még gyors csatolok 2 két teszt képet! Megnéztem a Youtube most mit használ a AV1.

Nekem nincs egy bika gépem de AV1 1080P mellet a gépemnek meg se kotyant.

Aztán rá néztem mi van a 4K 60 FPS mellet ott azért már magasabb volt a GPU használat de még mindig nem ütközött falba. És csak egy RX 6600-as van a gépembe, ezért ez nem mai és nem is atomerőmű szint.
A CPU-m 2019 megjelenés, szóval 7 éves darab.
Meg egy RDNA 2 RX 6600 van.
Ezek így 2026-ba nem luxus cikkek.
És hozzá rakom a Monitorom csak 1440P így 4K-ba nem szoktam videót lejátszani, 1440P elég. -
carl18
addikt
Lehet meg fogsz döbbenni, de az újabb videók már 1080p-n is a youtube-on AV1-et használnak, sőt, láttam olyan régi videót ami szintén av1-et használt.
Az av1 eljárás nagyon-nagyon jó, elképesztő minőség érhető el vele, abszurd módon kis fájlméret mellett! DE! Olyan elképesztő erőforrásigénye van, hogy gyakorlatilag otthoni körülmények között hetekig tart egy videó kódolása. A különféle hardveres megoldások minőségét hagyjuk, azok az av1 képességeit rohadtul nem használják ki.
Bármilyen filmet 4K-n össze tudsz tömöríteni vele egy sima egy rétegű DVD méretre, úgy, hogy nem mondod meg, hogy az eredeti lemezről van, ami lehet 70GB is, vagy az extrém módon tömörített változat. DE ehhez szoftveres változat kell.
Az av2 esetén a legnagyobb félelmem, hogy az erőforrásigény a 30% hatékonyság növekedés, többszörösébe fog kerülni.Bocsi de milyen hetekről beszélünk? Nekem HandBrake esetén A Ryzen 5 3600 nem azt mondom Super sebbeséggel de azért nem hetekig renderel le egy videót.
RX 6600 miatt nem tudok csak CPU mellet renderelni, de egy RTX 5060 vagy RTX 5070TI ami HW szinten támogatja a AV1 Rendert azok egész jól boldogulnak vele.
NVEC Nvidia oldalon AV1 mellet nem lassú.Szerintem Kodek esetén a H.264 elavult látjuk majd 20 éves fejlesztés, aztán ott a rejtett arany közép út a H.265. Ez is 10 éve piacon van, valahol arany közép út a H264 és a AV1 között. És azok a kártyák is tudnak renderelni vele amiket nem támogatják az AV1-et.

(Kiváló tömörítés: 25%-50%-kal jobb adattömörítést biztosít a H.264-hez képest a vizuális minőség feláldozása nélkül.)
Ha hosszú távon akarok családi videókat tárolni nem mindegy hogy egy 2gb-os Natív videóból tudok csinálni egy 0,2gb-ot videót. 1080P H.265 Kodek és mellé 1,5mb/s.
A telefonom gyárilag H264-el vesz fel és 15mb/s.4mb/s és a H265 egy erős arany közép út a minőség is tárolás között.

Ja még egy érdekesség az Intel esetén hatalmas előny tudtommal az Arrow Lake IGPU Tud AV1-et lejátszani és renderelni is.
-
ddekany
nagyúr
10 év múlva majd az AV3 lesz a gép gyilkos, bár mivel ugye a 8k meg a 16k nem igazán terjed ezért az sem kizárt hogy el fog jönni az az idő amikor már nem éri meg tovább fejleszteni a dolgokat.
Ha jól tudom ezek a mai modern kodekek már eleve inkább nagyobb felbontásban tudnak hatékonyak lenni jobban, 1080p az felett.
720p vagy 480p esetén kevesebb a különbség.Gép gyilkos alatt itt azt értettem, hogy ami miatt le kell cserléni a régi gépet.
-
aprokaroka87
nagyúr
YT a nagy "csak internetezésre kell" gép lecseréltető. H.265 és VP9, 60 fps videók, most majd a VP1, és tán 10 éve múlva VP2 lesz a nagy gép gyilkos?
Amúgy dúrva, milyen potenciál van matematikailag még mindíg a videó tömörítésben. Ez 30%-al jobb állítólag, de a VP1 is jó esetben (jó tömörítővel) hasonló ugrás volt a H.265-hoz képest, stb. Így összeszorozva már nagyon dúrva.
10 év múlva majd az AV3 lesz a gép gyilkos, bár mivel ugye a 8k meg a 16k nem igazán terjed ezért az sem kizárt hogy el fog jönni az az idő amikor már nem éri meg tovább fejleszteni a dolgokat.
Ha jól tudom ezek a mai modern kodekek már eleve inkább nagyobb felbontásban tudnak hatékonyak lenni jobban, 1080p az felett.
720p vagy 480p esetén kevesebb a különbség. -
ddekany
nagyúr
YT a nagy "csak internetezésre kell" gép lecseréltető. H.265 és VP9, 60 fps videók, most majd a VP1, és tán 10 éve múlva VP2 lesz a nagy gép gyilkos?
Amúgy dúrva, milyen potenciál van matematikailag még mindíg a videó tömörítésben. Ez 30%-al jobb állítólag, de a VP1 is jó esetben (jó tömörítővel) hasonló ugrás volt a H.265-hoz képest, stb. Így összeszorozva már nagyon dúrva.
-
aprokaroka87
nagyúr
Csak közben meg ott van hogy telefonok esetében ha nincs hardveres gyorsítás akkor az ugye komolyabb akku idő fogyasztással járna.
Egyébként a google egy ideje a dav1d féle megoldást használja Android telefonok esetében, ez egy elég jól megcsinált és hatékony codec av1-hez, egy 4k@30 FPS videó akadás mentesen megy egy alsó kategóriás helio G99 SOC-n.
Persze a cpu pörög mint állat 😁 -
laed
senior tag
Csak hiszed
. Ha 10 év múlva egy videómegosztón vagy streaming szolgáltatónál nézel egy tartalmat, már lehet, ebben kapod.Főleg azok után, hogy milyen átütő volt az AV1 sikere.

-
Fecogame
veterán
Valószínűleg adna egy lökést az AV1 terjedésének is ha YouTube elkezdené az 1080p feletti videókat csak abban a formátumban elérhető tenni 😁
A h264 esetén pontosan igy oldották meg, ott ugye maximum 1080p ami támogatva van, vp9 esetén meg ugye ott az 1440p és 2160p
Ha jelentős költségcsökkenést okoz nekik (és a 30% sávszélesség és tárhely azért jelentős!), akkor tuti hamar bevezetik. Főleg hogy övék a Chrome is, így a támogatottságért sem kell másik ajtón kopogtatni.
-
E.Kaufmann
veterán
-
laed
senior tag
Felőlem bedobhatják a kukába, mert sose fogom használni.
-
Kisgépkezelő
senior tag
Mert gondolom a háttérben a youtube folyamatosan konvertalja át a videókat av1-re, új videók esetén gondolom már alap.
Egyébként nem csak 1080p és felette használnak már av1-et hanem 144p, 240p, 360p, 480p, 720p esetén is.
1080p felbontásig 3 codec van támogatva ( h264, vp9, av1 )
1080p felett meg 2 ( vp9, av1 )
Nyilván a google számára is előny lenne ha nem kellene 3 támogatott codec, hiszen ugye + tárhely, de ugye az újabb codecek sávszélességben is hatékonyabbak.Olyan 3-4 éve töltögettem fel gameplayeket. Akkoriban úgy volt a youtube-on, hogy egy bizonyos csatornanézetség felett AV1-re konvertált, az alatt meg meg vp9-re. Olyan magasan nem volt a határ, de ahhoz épp eléggé, hogy ha csak azért töltöd fel a vidiket, hogy a haveroknak mutogasd akkor vp9-et kaptál. Egyébként pusztán a rendelkezésre álló erőforrás opimális kihasználását figyelembe véve, ez teljesen logikus megoldás, de azért én nagyon utáltam.
Ha nem volt nézetséged, de akartál AV1-et (sokkal jobb minőségű) akkor, ha 1080p-nél nagyobb felbontásban töltöttél fel, akkor mindenképp AV1-re konvertált, ezért mindig felskáláztam feltöltés elött 1080p-röl 1440p-re a vidiket, hogy ne úgy nézzenek ki, mint a fürőszoba egy IHB buli után. -
Sinesol
veterán
Valószínűleg adna egy lökést az AV1 terjedésének is ha YouTube elkezdené az 1080p feletti videókat csak abban a formátumban elérhető tenni 😁
A h264 esetén pontosan igy oldották meg, ott ugye maximum 1080p ami támogatva van, vp9 esetén meg ugye ott az 1440p és 2160p
Néztem mostanában statisztikát videóknál és av1-kodeket jelzett kb minden videónál 1080p alatt és fölött is.
-
-szabi-
addikt
Nekem 1080p mellett nagyon megfelelt x264. Jó minőség, elfogadható méret, jó kódolási sebesség és minden is lejátssza.
Mostanában csináltam néhány 4k videót ott már x265 ment, helytakarékosabb de több idő.
AV1 még nem is próbáltam gondolom ott megint ugrik egyet a kódolási idő és egy fél órás videó mehet egész éjjel, mint a régi szép időkben.
Hardveres kódolásokat meg inkább hagyjuk mindegyikkel minőségproblémám van.
Ahogy mostanában a PC kivérzik az árak miatt otthon AV2 kb száz év. -
tha_answer
őstag
-
mad823
őstag
Hát ugye az AVx szabványok leginkább legális streaming tartalmakra lettek kitalálva, és a TV-s streaming appok pedig nyilván hozzák a szolgáltatók elvárásait. Amúgy meg egy androidos tévére is olyan lejátszót telepítesz, amilyet akarsz.
-
csibe1
veterán
Az, hogy megszületett a szabvány, az az első lépés. Ezt követően tudják csak elkezdeni tervezni a hardveres dekódert a SoC gyártók, tehát minimum 1-2 év, mire a hardver megjelenik. Ennél előbb meg nyilván nem tud elkezdeni terjedni. Szerintem a szégyen sokkal inkább az, hogy a Qualcomm és Mediatek ma is csak a felső és felső-középkategóriás SoCokba tesz hardveres AV1 dekódert. Bezzeg a TV SoCok réges régóta tudják... Na erre kéne odahatni, hogy az AV2 gyorsabban terjedjen.
"Bezzeg a TV SoCok réges régóta tudják... Na erre kéne odahatni, hogy az AV2 gyorsabban terjedjen."
Mehh, csak a tévéken meg gagyi a szoftver. Nem véletlenól vettem anroid boxot, mert egy szánalom a tévék médialejátszó része, szoftveresen.
-
hapakj
őstag
Az, hogy megszületett a szabvány, az az első lépés. Ezt követően tudják csak elkezdeni tervezni a hardveres dekódert a SoC gyártók, tehát minimum 1-2 év, mire a hardver megjelenik. Ennél előbb meg nyilván nem tud elkezdeni terjedni. Szerintem a szégyen sokkal inkább az, hogy a Qualcomm és Mediatek ma is csak a felső és felső-középkategóriás SoCokba tesz hardveres AV1 dekódert. Bezzeg a TV SoCok réges régóta tudják... Na erre kéne odahatni, hogy az AV2 gyorsabban terjedjen.
Hát szerintem már bőven kész az a hw is

Épp most néztem, hogy 2008-as laptopom támogatja a 2009-ben megjelent n-es wifi-t
-
aprokaroka87
nagyúr
Maximum Androidon a google tudna valamilyen formában nyomást gyakorolni a youtube kapcsán.
-
mad823
őstag
-
csibe1
veterán
Nincs h264 és h265 sem. H.264 és H.265 van.

Jól van, alakul ez.
-
csibe1
veterán
Milyen rendesek.
Nemcsak a 4k-s cuccok vannak x265-ös kódolással, van 720p-ben is, és úgy jóval kisebb, mint az x64-es 720p-s tartalmak.
A streaming az megy gond nélkül, azért is nem nézegettem, hogy milyen kódolással van. -
ergoGnomik
aktív tag
-
E.Kaufmann
veterán
Drága cucc ám egy FPGA, és nagy is - mástól venné el az értékes szilícium területet a chipeken. Ráadásul semelyik gyártónak nem érdeke, hogy kodek-generációkon át használj egy procit, ők azt akarják hogy minél gyakrabban cserélt - hülyék lennének a mérnökórákat abba fektetni hogy tovább meg akard tartani amid van.
Manapság minden drága, másrészt fel lehetne használni sok másra is és sok feladaton gyorsíthatna, ami pláne fontos, mikor manapság vért p1sálnak, hogy pár százalékkal gyorsabbak legyenek, mint a konkurencia.
-
ambrus95
csendes tag
Drága cucc ám egy FPGA, és nagy is - mástól venné el az értékes szilícium területet a chipeken. Ráadásul semelyik gyártónak nem érdeke, hogy kodek-generációkon át használj egy procit, ők azt akarják hogy minél gyakrabban cserélt - hülyék lennének a mérnökórákat abba fektetni hogy tovább meg akard tartani amid van.
-
Alogonomus
őstag
Valószínű pont az elterjedt hardverállomány miatt van. AV1-et egy csomó közkézben forgó mobiltelefon, tablet, számítógép nem támogat. Legalább pár generációt lefedve megoldhatnák, hogy ne kelljen hardvert cserélni.
A videófeldolgozás gépigénye meg a másik, a tartalomgyártó beruház x csillióért egy feldolgozó rigbe vagy a tartalommegosztó x^3 csillióért egy konvertáló rigbe oszt kiderül, hogy a meló ami eddig elment 1db VGA-n, hirtelen egy fél városnyi adatközpontot igényel...
Régóta rendelkezésre állnak AV1-et szoftveresen feldolgozó megoldások. Persze nem takarékoskodik az erőforrásokkal, de lejátssza az AV1-es adatfolyamot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
"A nagy kérdés a várható terjedés, ugyanis az AV1 nyolc éve jelent meg, de még mindig vannak olyan szolgáltatások, amelyek alternatív, korábbi generációs kodekre építenek."
Milyen meglepő, hiszen még majdnem mindenhol x64-es kodekkel kerülnek fel a tartalmak, de már van amiből található x65-ös verzió.
Aztán még mindig egy csomó olyan tartalom van ami XviD-ben érhető csak el.
Pár éve vettem egy android boxot, mert hardveresen tudja az AV1-et, de talán a Youtube ami kihasználja.
Szóval lehet itt újitgatni, de ha nem terjed el, akkor max a nagy cégek használják majd.
Xvid támogatást olyan 4 éve dobta a Samsung a tévémből, így a nagyon régi filmjeimet már nem tudja lejátszani.
Viszont kb. minden 4K tartalom az x265-tel kódolva érkezik ami hogy is mondjam, letöltős. A streamingek meg jellemzően AV1.
-
qnadam
veterán
"A nagy kérdés a várható terjedés, ugyanis az AV1 nyolc éve jelent meg, de még mindig vannak olyan szolgáltatások, amelyek alternatív, korábbi generációs kodekre építenek."
Milyen meglepő, hiszen még majdnem mindenhol x64-es kodekkel kerülnek fel a tartalmak, de már van amiből található x65-ös verzió.
Pár éve vettem egy android boxot, mert hardveresen tudja az AV1-et, de talán a Youtube ami kihasználja.
Szóval lehet itt újitgatni, de ha nem terjed el, akkor max a nagy cégek használják majd.
meg a netflix meg az amazon például.
x64 és x65 nincs, h264 és h265 van.
-
E.Kaufmann
veterán
A h264 előnye hogy ma már kb a kenyérpíriton is elfut 😁
Régi "szép" idők, amikor még az MPEG2-vel is küzdeni kellett, mint malac a jégen...
-
dseres
tag
Lehet meg fogsz döbbenni, de az újabb videók már 1080p-n is a youtube-on AV1-et használnak, sőt, láttam olyan régi videót ami szintén av1-et használt.
Az av1 eljárás nagyon-nagyon jó, elképesztő minőség érhető el vele, abszurd módon kis fájlméret mellett! DE! Olyan elképesztő erőforrásigénye van, hogy gyakorlatilag otthoni körülmények között hetekig tart egy videó kódolása. A különféle hardveres megoldások minőségét hagyjuk, azok az av1 képességeit rohadtul nem használják ki.
Bármilyen filmet 4K-n össze tudsz tömöríteni vele egy sima egy rétegű DVD méretre, úgy, hogy nem mondod meg, hogy az eredeti lemezről van, ami lehet 70GB is, vagy az extrém módon tömörített változat. DE ehhez szoftveres változat kell.
Az av2 esetén a legnagyobb félelmem, hogy az erőforrásigény a 30% hatékonyság növekedés, többszörösébe fog kerülni.Általam készített családi videókat újabban már én is AV1 -be átkonvertálom és úgy mentem el. Sajnos kénytelen vagyok az Intel hardveres gyorsítását használni, mivel ilyen gépem van, és a szoftver az túl lassú lenne. Sajnos nem tudom napokig menetni a PC -m egy 10 perces videó konvertálásához.
Kénytelen vagyok beérni a hardveres megoldással is. -
aprokaroka87
nagyúr
A h264 előnye hogy ma már kb a kenyérpíriton is elfut 😁
-
csibe1
veterán
-
aprokaroka87
nagyúr
Előző évben pár hetet rászántam a régebbi médiatartalmaim (jórészt manapság szinte beszerezhetetlen filmek, sorozatok, mesék normális szinkronnal) AV1 formátumba kódolására.
Tulajdonképpen csak az volt érdemi idő, amíg rájöttem, hogy az adott filmnél milyen beállításokkal kapom a legjobb eredményt, utána már mehetett éjszakai csoportos konvertálásra, majd egyszer végez jeligével (a nyolc magos processzor reszponzív maradt közben is). Rengeteg helyem felszabadult érezhető minőségromlás nélkül.
Az újabb, 4K-s tartalmakat is nagyon hatékonyan tömöríti, ahogy arra Duck663 is rávilágított.Hátránya, hogy sok TV nem tudja lejátszani, de mivel nekünk nincs, ez annyira nem érint. A 720p AV1 kódolású filmeket még a család legrégebbi gépe, egy 14 éves Dell Latitude is viszi az 3. generációs i5 processzorával (nyilván mindent szoftveresen megoldva) komolyabb hanghatás nélkül, az 1080p-nél azért már felpörög a hűtés, de még vállalható.
Ha az AV2 "ára" annyi lesz, hogy pár generációval újabb gép kell majd neki néhány év múlva, ha kezd terjedni, szerintem túl fogjuk élni.
Milyen videó lejátszó programot használsz hozzá?
-
Thocy a ZAGY
tag
Előző évben pár hetet rászántam a régebbi médiatartalmaim (jórészt manapság szinte beszerezhetetlen filmek, sorozatok, mesék normális szinkronnal) AV1 formátumba kódolására.
Tulajdonképpen csak az volt érdemi idő, amíg rájöttem, hogy az adott filmnél milyen beállításokkal kapom a legjobb eredményt, utána már mehetett éjszakai csoportos konvertálásra, majd egyszer végez jeligével (a nyolc magos processzor reszponzív maradt közben is). Rengeteg helyem felszabadult érezhető minőségromlás nélkül.
Az újabb, 4K-s tartalmakat is nagyon hatékonyan tömöríti, ahogy arra Duck663 is rávilágított.Hátránya, hogy sok TV nem tudja lejátszani, de mivel nekünk nincs, ez annyira nem érint. A 720p AV1 kódolású filmeket még a család legrégebbi gépe, egy 14 éves Dell Latitude is viszi az 3. generációs i5 processzorával (nyilván mindent szoftveresen megoldva) komolyabb hanghatás nélkül, az 1080p-nél azért már felpörög a hűtés, de még vállalható.
Ha az AV2 "ára" annyi lesz, hogy pár generációval újabb gép kell majd neki néhány év múlva, ha kezd terjedni, szerintem túl fogjuk élni.
-
E.Kaufmann
veterán
Mert gondolom a háttérben a youtube folyamatosan konvertalja át a videókat av1-re, új videók esetén gondolom már alap.
Egyébként nem csak 1080p és felette használnak már av1-et hanem 144p, 240p, 360p, 480p, 720p esetén is.
Nyilván a google számára is előny lenne ha nem kellene 3 támogatott codec, hiszen ugye + tárhely, de ugye az újabb codecek sávszélességben is hatékonyabbak.Erről eszembe jutott, hogy valami nagyon ráérős egy videót 1000-szer töltött fel a Youtube-ra. Mármint feltöltötte-rippelte-azt visszatöltötte-azt is rippelte és így tovább. A Hang 100 alatt rendben volt, a kép már 60-nál nagyon gagyi volt a végén meg felismerhetetlen.
-
aprokaroka87
nagyúr
Az av2 esetén a legnagyobb félelmem, hogy az erőforrásigény a 30% hatékonyság növekedés, többszörösébe fog kerülni.Mert gondolom a háttérben a youtube folyamatosan konvertalja át a videókat av1-re, új videók esetén gondolom már alap.
Nyilván a google számára is előny lenne ha nem kellene 3 támogatott codec, hiszen ugye + tárhely, de ugye az újabb codecek sávszélességben is hatékonyabbak. -
E.Kaufmann
veterán
Az av2 esetén a legnagyobb félelmem, hogy az erőforrásigény a 30% hatékonyság növekedés, többszörösébe fog kerülni.Na ilyenek miatt is jó lenne valami gyorsan (át)programozható FPGA blokk a kommersz processzorokban az NPU/iGPU mellé. Egy új kódoláshoz nem kellene azonnal új hw.
-
Duck663
őstag
Az av2 esetén a legnagyobb félelmem, hogy az erőforrásigény a 30% hatékonyság növekedés, többszörösébe fog kerülni. -
aprokaroka87
nagyúr
Valószínű pont az elterjedt hardverállomány miatt van. AV1-et egy csomó közkézben forgó mobiltelefon, tablet, számítógép nem támogat. Legalább pár generációt lefedve megoldhatnák, hogy ne kelljen hardvert cserélni.
A videófeldolgozás gépigénye meg a másik, a tartalomgyártó beruház x csillióért egy feldolgozó rigbe vagy a tartalommegosztó x^3 csillióért egy konvertáló rigbe oszt kiderül, hogy a meló ami eddig elment 1db VGA-n, hirtelen egy fél városnyi adatközpontot igényel...
Mivel tudomásom szerint ezeket főleg fixfunkciós hardverek oldják meg, így gondolom nehezebb megoldani.
Mobiltelefonok esetében ez ugye kb lehetetlen, hiszen ott az SOC nem módosítható otthoni körülmények között.
Pc esetén adott esetben meg lehetne szerintem oldani, annyi hogy ne a gpu csinálja az egészet. -
törölt tag
AV1-nél maradok a mostani hardvereimmel archiválási célra.
-
t72killer
titán
Először tartalom sem ártana, az Av1 sem terjed igazán, csak egy érdekesség a Videa nemrég tért át vp9 kodekre, korábban h264-et használtak.
valahogy a h264 nem akar kikopni.Valószínű pont az elterjedt hardverállomány miatt van. AV1-et egy csomó közkézben forgó mobiltelefon, tablet, számítógép nem támogat. Legalább pár generációt lefedve megoldhatnák, hogy ne kelljen hardvert cserélni.
-
aprokaroka87
nagyúr
-
t72killer
titán
szuper, lehet megint hardvert cserélni, merthogy a csuda RTX 5xxx csúcskari széttárja kezét.
-
aprokaroka87
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Szijjártó Péter a BYD-hoz igazolt
- Path of Exile (ARPG)
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Red Dead Redemption 2 (PC)
- Diablo IV
- Fujifilm X
- Milyen ÚJ notebookot vegyek?
- További aktív témák...
- HP ProBook 430 G4 13,3" HD / i5-7200U / 8GB DDR4 / 256GB SSD / W11/ Számla / Garancia
- HP 250 G6 15,6" HD / i5-7200U / 8GB DDR4 / 256GB SSD / W11 / Számla / Garancia
- Gamer laptop MSI Thin 15 i5-12450H RTX 3050 16GB RAM
- AI-alapú sportfogadási elemzések - adatvezérelt tippek bankroll-kezeléssel
- Budget Gamer PC! I7-6800K/ GTX1080/32GB RAM
- HP ProDesk 600 G2 MT , félkonfig, bővítési opció
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Red -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5401, 90% AKKSI
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- AKCIÓ! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol extra játákok garanciával hibátlan működés
- Xiaomi Mi 11i 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

. Ha 10 év múlva egy videómegosztón vagy streaming szolgáltatónál nézel egy tartalmat, már lehet, ebben kapod.