Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • cucka

    addikt

    válasz Dalai Láma #8283 üzenetére

    Nem szeretem, ha tudatosan "félreértenek". Egyébként bizonyos szempontból lehet, hogy gazdagabb volt a lelki életük. Volt idejük foglalkozni vele. Egymással is többet beszélgettek.
    Nem éltem a középkorban, de azért gyanítom, hogy sem fizikai, sem lelki értelemben nem élt túl gazdag és tartalmas életet az akkori átlag, tanulatlan földműves.

    A közösségek hiánya, a céltalanság bizony látszik az embereken. A vallástalan és hitetlen embereken nem látni, hogy lelkiekben most jobb lenne nekik, mintha vallásosak lennének.
    Vannak vallástalan és hitetlen emberek, akik egyszerű nemtörődömség vagy saját butaságuk miatt ilyenek. Vannak olyan vallástalan emberek, akik tudatosan ezt az utat választották. Nem hiszem, hogy mondjuk az utóbbi csoport olyan szegény lenne lélekben (vagy tudatban, gondolkozásban, egyszóval bármilyen nem kézzelfogható dologban). Azt sem hiszem, hogy egy alapvetően buta, nemtörődöm ember a vallás által tartalmas lelki életet tudna űzni.
    Abban igazad van, hogy a szervezett vallások közösségépítő ereje határozottan pozitív dolog, ezt nem szabad elvitatni tőlük.

    Ebből az látszik, hogy nem igazán vagy tisztában a kereszténységgel. Mi tetszik Istennek? Önkényes diktátor, aki azt akarja, hogy az ember úgy ugráljon, ahogy neki tetszik? Nem. Az embernek akar jót. A törvények mind ezt a célt szolgálják.
    Mi tetszik Istennek? Ha Krisztust követed, többek közt úgy, ha betartod a törvényeit. Hogy ettől neked jobb lesz-e? Ha keresztény vagy, akkor mindenképp, ha nem, akkor kérdéses.
    Lehet úgy is nézni, hogy önkényes diktátor, meg úgy is, hogy csupa jót akar az embereknek, mindkét nézőpontban ott lehet az igazság.

Új hozzászólás Aktív témák