Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • borg25

    senior tag

    LOGOUT blog

    Eszembe jutott még valami. Talán vallás nélkül az emberi civilizáció se létezne. Nagyon sok vallásban van valamilyen teremtésmítosz. Feltételezem, hogy azért, mert amint az emberek tudatukra ébredtek, elkezdtek azon gondolkodni, hogy ki vagyok, miért vagyok, hogy kerültem ide? Miért változnak a napszakok, mi az a fényes valami az égen?
    Mivel értelmi szintje még nem teszi lehetővé, hogy ezekre a kérdésekre azt a választ adja, hogy nagy bumm elmélet és evolúció (Most ne menjünk bele abba, hogy ezek mögött munkálkodott-e Isten igen vagy nem.) Ezért valami egyszerű elméletet állít fel. Most ez lehet Romulusz és Rémusz, vagy valami evolucióhoz közeli, hogy a nagy farkas meghágta a majmot abból lett az ember, és ezért járunk lábon, használunk eszközöket, és van akkora szívünk, mint egy farkasnak. Az elmélet bizonyitéka pedig az öszvér, hogy a ló és szamár keresztezéséből mi lesz.
    Kérdés, hogy lehet-e olyan magyarázatot adni, amiben nincs vallásos színezet. Vagy hogy a magyarázatot nem tekinti dogmának, hisz, mivel tudományos tapasztalat nulla, az elmélet helyességét nehéz racionális érvekkel magyarázni. Sokkal egyszerűbb a fogadd el és kész magyarázat, mert ha nagyon belemegyünk a részletekbe, akkor nem fognak tudni rá válaszolni. (Azon a primitív szinten)
    Ehhez hozzájön a hatalom rendszere, hogy aki köztiszteletnek örvend az elfogadott magyarázat miatt, az nem szívesen fogja engedni, hogy egy új fiú előálljon egy másik elmélettel, s ezért ő elveszítse a köztiszteletet, esetleg hülyének tartsák, mert mint kiderült egy hibás hipotézist állított fel, s arról terjesztette, hogy igaz.
    Persze az elméleti lehetősége megvan, hogy ezekre a kérdésekre egyből tudományos igényességű választ adjanak, s a fejlesztését is tudományos megközelítéssel csinálják. (De azért valljuk be, hogy a tudományban is érvényesül a tekintély elv, s a fiatalokat lenézik a nagy öregek, hogy hülyeséget beszél. Szóval ez egy mélyen beidegzett hozzáállás)
    A lényeg, hogy a vallások létrejöttének egyenes oka, hogy az ember feltette a legelején említett kérdéseket. A gondolkodásmódunk miatt, akkor nem jött volna létre vallás, ha nem tesszük fel a kérdéseket, de ez azt is jelenti, hogy nem is érdekel minket, hogy hogy működik a világ, ami egyet jelent azzal, hogy civilizációt se építettünk volna. Annak az esélye, hogy vallás helyet tudományokat alapítunk, és tudományos megközelítéssel élünk, dogmatikus meghatározások helyet, csekély.
    Szóval vallás nélkül nincs civilizáció.

Új hozzászólás Aktív témák