Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Naturalist

    tag

    válasz borg25 #21543 üzenetére

    "Sokan számolnak be halálközeli élményről, olyanok is akik előtte nem hittek Istenben, fénylényekben, vagy pokolban... itt dől az elképzelésed, hogy csak hívőkkel történik csoda."

    Mellékvágányként folynék csak bele a vitába. A halálközeli élmények az egyik olyan jelenség, amit legtöbbször csak egy szűk irányból vizsgálnak, hogy fizikai szempontból lehetséges-e az illető által tapasztalt dolgok. Pedig lehetséges egy elvi szál vizsgálata is, hogy egyáltalán koherens-e maga a halálközeli élmény (mint csoda, lélek távozni akar jelenség).

    Nagyon leegyszerűsítve az élő test és a környezet együttese az anyag egy bizonyos konfigurációja. A halál/halálközeli állapot szintén az anyag egy bizonyos konfigurációja. A kérdés az, hogy miért kéne a testtől független lélek viselkedésének megváltoznia csupán egy anyagi változást követően. Vagy megfordítva, ha a testtől független a lélek, miért nincsenek "életközeli" élmények. Miért különleges a halálközeli anyag konfigurációja?

    Descartes se tudta már Erzsébet pfalzi hercegnőt meggyőzni az anyag-lélek kettősségről az 1600-as évek közepén.

    Valahogy mindig azt érzem a vallások körüli kérdésekben, hogy minél inkább tágul a látószög, annál kevésbé kielégítőek a magyarázatok.

Új hozzászólás Aktív témák