Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kymco

    veterán

    válasz MageRG #21498 üzenetére

    Mózes harmadik könyve után erről nehezen tudsz meggyőzni... Attól, hogy nem tudlak meggyőzni, még tény, hogy a kegyelem ott van az ószövetségben.
    Pld miért lett kiválasztva Ábrahám? Azért, mert jó hívő volt? Nem olvasunk róla, arról sem, hogy nagyon kereste volna a kapcsolatot Istennel... kegyelem. De a kegyelem jelenik meg Ézsaiásnál, zsoltárok könyvében, de nem nehéz felfedezni Ezékiel könyvében vagy Malakiásnál, Zakariás prófétánál sem... de még Mózes 5. könyvében is..

    borgnak már leírtam: két dolog miatt teszünk meg dolgokat. Vagy mert muszáj, vagy mert vágyunk rá.
    Egyiket sem választhatjuk meg. Vagy szerinted igen?

    Nem az érzéseink vágyaink határoznak meg, hanem a döntéseink. Vágyhatom valamire, de képes vagyok nemet mondani, lehet rá szabadságom... Szükségem van valamire, mert muszáj, de képes vagyok lemondani róla, és tudom vállalni ezért a negatívumokat is.... mert szabad vagyok rá.
    Ha te azt mondod, hogy a cselekedeteinket csak a szűkségek és vágyak határozzák meg, akkor nagyon rossz képet alkottál az emberiségről.
    Szomorú lehetek úgy, hogy nem ez határozza meg a döntésemet. Félhetek valamitől, de ennek ellenére megteszem, unalmas az iskola, de le tudom küzdeni, és ennek ellenére tanulok.
    Én pld félek a tűszúrástól, de majd 90-szer adtam vért önkéntesen.

    Lehet érveket felhozni tömegével a szabad akarat ellen, a hormonoktól kezdve a szocializációig, a genetikától az érzelmi állapotig, de ezzel csak azt próbáljuk igazolni hogy nem vagyok felelős a döntéseimért. Ez a gyerekkor jellemzője. Ha valaki megerőszakol egy nőt, akkor elítélik, és azért, mert a hormonok, érzések, genetika ellenére dönthetett volna másként. Ha meg nem dönthetett volna másként, akkor igaz nem büntetik, de elmebeteg státuszt kap. Szerinted minden felnőtt ember elmebeteg, beszámíthatatlan?

    Az Isten a szeretete miatt korlátozza mindenhatóságát. A kegyelem is ilyen hatalom korlátozás, a kiszolgáltatott csecsemő Jézus is ilyen korlátozás, a keresztút és a keresztre feszítés is ilyen korlátozás.

    Isten teremtett bennem vágyat a szexuális kapcsolat örömének megélésére. De nem az Isten a hibás, ha megerőszakolok minden nekem tetsző, de a velem való közösülés ellen tiltakozó nőt.
    A vágyam kontrolljára van lehetőségem, és egyben kötelességem is.
    Vágyom egy finom szendvicsre, de ez nem indokolja, hogy a szendvicsbárból ellopjam az ebédem...
    Meg van a rendje és módja, hogy betöltsem, késleltessem a vágyaim. Ha erre képtelen vagyok akkor vagy csecsemő vagyok vagy csecsemő szerű felnőtt.
    Van szabadságom késleltetni a vágyaim betöltését... többek között ettől vagyok felnőtt...

    www.refujvaros.hu

Új hozzászólás Aktív témák