Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• koanla

aktív tag

Sziasztok, kicsit szeretném kiegészíteni az itthoni hálózatom - és azon gondolkodtam, hogy ha már hozzányúlok, akkor esetleg kicserélek egy-két régebbi kábelt is.

A mostani setup úgy néz ki, hogy Cat5e van behúzva mindenhová, DE
    - azt fontolgatom, hogy hosszabb távon jobb lenne mindegyik mesh egységhez vezetékes hálózatot vinni, mert mostanában eléggé le van lassulva a Wi-Fi. Korábban a háromból kettő kapott vezetékes backhault, de kicsit több mint egy éve az egyik helyiség felújítása után a másik mesh egység is meg lett fosztva a vezetékes LAN-tól, így már annak is csak Wi-Fi backhaulja van. A harmadik egység pedig sosem kapott vezetéket.
    - az asztali gépem is kapna egy fali Cat6 aljzatot, illetve
    - másik két fali aljzat jutna egy-egy TV-hez (antennacsatlakozóval kombinált Cat6-ok azok is); amik közül az egyik valójában a mesh-be menne és a TV onnan kapna vezetékes hálózatot
    - az is elképzelhető, hogy valamikor majd cserélném a mesh egységeket 2,5 Gb-esekre
    - illetve nagyon-nagyon esetleg valamikor a NAS-om is cserélem ilyenre
    - a fejlesztés első lépése, hogy legyen egy 8-portos 2,5 Gb-es switch, amire tudok csatlakozni a mostani eszközökkel - és kiegészíteni azon fejlesztésekkel, amiket itt feljebb írok.

Az aljaztok közül egyet még ki kéne építenem, a másik kettőnél már csak a falon lévő szimpla antennás aljzatot kéne kombináltra cserélnem. Utóbbi kettőhöz egy falban lévő csőben tudnám megoldani - és ez indikálja is a mostani kérdésem:
    Mivel koax már van a csőben, kifejezetten fali Cat6 kábelt ér levezetni? Azt remélem, hogy az a kábel hátha kisebb átmérőjű, mivel halványan még emlékszem, hogy a mostani szimpla beltéri Cat5e-t is megszenvedtem, mire be tudtam húzni.
    Szóval az lenne az ötletem, hogy a Cat5-et kihúzom és a helyére menne két Cat6 fali kábel.
    Megoldható ez?

A másik kérdésem, hogy a harmadik mesh-hez is el kéne vezetni ugye a kábelt és hogy vajon oda is használható-e a fali megoldás. Falon kívül is menne, de kábelcsatornában, illetve egy fedett padláson is. Kiépítés után egyik kábel sem lenne mozgatva már.

Új hozzászólás Aktív témák