-
Mobilarena
Jó adatátviteli sebességhez megfelelő adatkábel is kell, nem elég a drága switch és hálókártyák. Ennek a kiválasztásában próbálunk segíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
juhaszmarci
csendes tag
válasz
inf3rno #1995 üzenetére
Nálam a rack van földelve, az árnyékolt vezetékeket fém keystoneba kötöttem. A fali csatlakozók után UTP patch van, így nincs földhurok. Ha nem kötöd sehova sem lesz semmi szerintem, a Faraday hatás így is védi a vezetékeket, megrázni nem fog a sehova sem kötött árnyékolás
-
juhaszmarci
csendes tag
Szerintem te nagyon kevered a villanyos dolgokat, nagy magabiztossággal.
Az országban a lakások/házak 99%-a TN-C-S bekötéssel működik. Azaz az utcáról PEN vezető érkezik a házba, ami közös nulla és védővezetőt jelent (2-4 vezeték jön be, 1-3 fázis és egy PEN). A villanyóra közelében belekötnek egy levert földelő-szondát is. Ebből ágaztatnak le 2db vezetéket: kék, nulla; zöld-sárga, védőföld.
Tehát minden házban össze van kötve a nulla és a földelés (szigorúan egy helyen). Ha minden jól van kivitelezve, akkor ez biztonságos, mert a nulla és a föld ellenállása elhanyagolható az emberi testéhez képest, ha meg is fogod a földelést, nem fog áram folyni feléd.
Nem szálltam bele a külön föld a hálózatnak vitába, de ha ilyet lát egy villanyszerelő, azonnal megszűnteti, mert így nincs egyen potenciálon valami a házban, ez a potenciálkülönbség akár áramütés méretű is lehet.
És igen, lehet hiba. A történetedben azért rázott a pc háza, mert megszakadt a nulla ÉS a földelés is hibás volt. Fi relé ezért kötelező, a kismegszakító pedig nem oldott volna le, nem jelez ilyen hibára -
juhaszmarci
csendes tag
válasz
Protezis #1953 üzenetére
CAT7 SFTP-t (Draca UC900) húztam a fontos helyekre. Minden egyéb CAT5e (EMOS S9121), mert a kamera nem fog sosem 10Gbps-t kérni. Ha van 10 ilyen portod, átlag 15m vezetékhosszal, akkor nem érvágás a drágább kábel.
Inf3rno jól írja, koax merevségű, nehéz vele dolgozni, főleg falban. Talán a koaxal még könnyebb is (a réz belessel) -
juhaszmarci
csendes tag
Köszönöm a választ, még küzdök a házzal, de kiment a fejemből hogy "pánikomban" itt is kérdeztem.
Akkor maradok az S/FTP-nél. Nagy fogyasztó nem lesz a közelében menő kábeleken (konyhai áramkörök). Sajnos a rackszekrény falának (30-as tégla) túloldalán van a kazánház/mosókonyha, ott lesznek, max lecsirkehálózom vakolat alatt.
Sajnos nem tudok még 10cm távolságot sem tartani, max a két tartalék 23mm-es csövet (Két egyelőre üres cső végig a gerincen) berakom távtartónak, így kb. 5 cm lesz a 220 és a TV/LAN között.
Nem cél egyelőre csak az 1Gb, de ha majd gombokért árulnak majd 10 év múlva 10Gb eszközöket, akkor csak pár dolgot keljen cserélnem, ne a vezetékeket, mert az sokkal macerásabb.
Még egyszer köszönöm! -
juhaszmarci
csendes tag
válasz
juhaszmarci #673 üzenetére
Kijavítottam volna, de letelt a 15perc.
Az "erősáram" a 220V, gyengeáram pedig minden más.
A 6/4 pedig a védőcsövek száma. -
juhaszmarci
csendes tag
Sziasztok!
Most épülő házhoz szeretnék segítséget kérni.
Kb. 120m2, házikó. Most tartok a villanyszerelésnél. Nem vagyok villanyszerelő, egy barátom felügyeletével készül. Megbeszéljük mit hova, én csövezek, együtt behúzzuk, stb.A halókábel árnyékolása saját földelőszondára lesz kötve (patch panelen).
A kamera ugyan ilyen a kábelen menne, de a házon kívül, szigetelés alatt (PoE).
Minden szobába és a nappaliba a TV mellé és "szabadon" még +1 van tervezve RJ45 dugalj (ez 6db), a kazánházba 2, kapucsengő (2db bent kint), termosztát, és 2 AP. A switch mellett lenne helye a NAS-nak.
A net FTTH digi.Több kérdésem is lenne.
- 2 gerinc lesz kialakítva a házban, erős, gyenge áram (3. riasztó). Mehetnek egymás mellet? Ez 10méter minimum, 6 erősáram/4 gyenge a gerincen, plusz a szobában is egy horonyban lennének vezetve.
A hálókábelek mellett menne még a koax is.
-mivel kábelezzek? cat6A vagy cat7?Két kábelt néztem ki:
Draka UC900 Cat7 S/FTP falkábel 1000MHz LSHF
Draka UC500 Cat6A U/FTP falkábel 500MHz LSHFMerev nagyon az S/FTP? Kell nekem ilyen helyzetben S/FTP? 20Ft a difi, de ha fölösleges az is sok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik elsősorban hálózati kábelekkel és szerelésükkel foglalkozik, úgymint árnyékolt és árnyékolatlan csavart érpáras kábelek (S/FTP, UTP), SFP+ optikai (OM3, OM4) valamint DAC kábelek, de érintőlegesen szóba kerülhetnek más adatkábelek is, mint koax, USB, SATA, stb...
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest