-
Mobilarena
Jó adatátviteli sebességhez megfelelő adatkábel is kell, nem elég a drága switch és hálókártyák. Ennek a kiválasztásában próbálunk segíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Protezis
őstag
Ja azt hittem ez nem kérdés. Ha fent 2 végpont kell, akkor vagy eleve 2 kábelt viszel fel, vagy 1 kábelt és fent rákötsz egy switchet.
smallmer: Draka kábelek jók, itt is. De cat6a-nál szerintem árnyékoltat vegyél. Nem is tudom, hogy abból van-e árnyékolatlan.
-
Protezis
őstag
Egyik opció, hogy kell egy keystone jack, amit rászerelsz a fali kábelre és bepattintod egy megfelelő fali aljzatba. A másik, hogy eleve a fali aljzatba tudod bekötni direktben a kábelt.
Előbbi esetben ajánlom a toolless keystone jacket. Itt oda kell figyelni, hogy milyen category, árnyékolt-e. A fali aljzat így csak egy műanyag doboz + keret.
Második esetben egybe van építve, talán kevésbé kényelmes szerelni (ilyet nem használtam még).
Példák:
https://www.newnetwork.hu/solarix-szimpla-sullyesztett-aljzat-keystone-betetekhez-feher
https://www.newnetwork.hu/solarix-cat5e-arnyekolt-keystone-csatlakozo-betet-szerszam-nelkul-szerelheto -
Protezis
őstag
válasz
inf3rno #1999 üzenetére
Ez egy Zyxel XS1930: https://www.mbreviews.com/wp-content/uploads/2020/10/zyxel-xs1930-12hp-4.jpg https://www.mbreviews.com/best-network-switches/2/, látszik a zöld-sárga földelőkábel ami a készülék fém házát köti össze a 3 érintkezős áramcsatlakozó föld érintkezőjével.
A napokban jött meg egy Zyxel XMG1915-18EP. A ventillátor nyílásán benézve ebben is látszik a földelőkábel.
Valahol olvastam, lehet épp te írtad, hogy a földnek mindig egyértelműnek és láthatónak kell lennie. Ezt el is hiszem, hogy így van, de otthoni környezetben szerintem ez is megfelel. Ha normális gyártótól van belső tápos switch, fém hálózati portokkal, akkor az tuti földelt.
-
Protezis
őstag
válasz
inf3rno #1994 üzenetére
Kb minden nagyobb rack mount switchen C14 tápbemenet van. Azokat a switchekez földelni kell vagy a hálózati földön keresztül (3. vezeték ugye), vagy ha nincs föld az konnektorban, akkor külön földelő kábellel, ezekre a manualban fel is hívják a figyelmet. De normális házakban már ugye mindenhol van föld a konnektorban. Usában, elmaradt országokban, meg régi épületekben fordul elő csak földelés nélküli áram hálózat.
Én sem vagyok szaki, az elmúlt időszakban olvasgattam ennek utána, és a linkelt oldalon is jól leírják ezt.
Itt egy extra rövid leírás: [link]
-
Protezis
őstag
Nem értem, ez a történet hogy jön ide. Hiányzó érintésvédelmi relé, rossz kismegszakító, rossz bojler. Nem az árnyékolt kábel földelése a legnagyobb gond ilyen esetben.
"A számítógépeket is földelt konnektorral kellene használni." - ez is hogy jön ide?! Igen, igaz, és nem ez az alap? Ahol nem, ott ne árnyékolt kábel földelésén mélázzon az ember.
Lehet, hogy igazad van, de ezek a gondolatfoszlányok nem igazán alkalmasak arra, hogy bármit is alátámasszanak.Tisztelettel, de ezentúl ignorálom a hozzászólásaidat, nem ez az első alkalom, hogy mint ha teljesen más nyelvet beszélnénk. Nincs arra energiám és kedvem, hogy a sorok között olvassak és próbáljam megfejteni, vajon te, vagy én értek félre valamit.
-
Protezis
őstag
Az nagyon veszélyes, valóban. De itt nem is arról van szó. Itt arról van szó, hogy az árnyékolt ethernet kábel árnyékolását vezeted a földre. Ezt eleve megteszi a földelt csatlakozós switch például, plusz rá tudsz segíteni a linkelt eszközzel. A végeredmény ugyanaz, ugyanaz a kósza áram meg zaj van ugyanoda (föld) elvezetve.
-
Protezis
őstag
válasz
inf3rno #1985 üzenetére
Ööö az említett router nem ilyen, de azok az eszközök, amiken C14 csatlakozó van, tehát ott a föld, azok tudtommal földelve vannak, az árnyékolás a kábelen át van vezetve a földre.
Edorn: Ha árnyékolt patch paneled van (feltéve hogy rack szekrényben van a router), akkor egy ilyen is működhet: [link]
Nincs vele tapasztalatom, ha neked lesz, mindenképp írd meg -
Protezis
őstag
Keystone patch panel lesz a rackben, a fali kábelek keystone jackben végződnek majd és közvetlenül a panelbe lesznek pattintva. A racknél nem lesz fali csatlakozó. A racken belül árnyékolt patch kábelek lesznek.
A kliensek valószínűleg többnyire árnyékolatlan kábellel lesznek rákötve a fali aljzatra, de egyes esetekben indokolt lehet az árnyékolt patch kábel ott is. Ez utóbbinak van csak akkor értelme, ha a fali aljzat fém.No de azt hiszem ezt kiveséztük.
-
Protezis
őstag
Valahogy elbeszélünk egymás mellett.
Ha nem fém csatlakozó van a szobai fali aljzaton, akkor az abba hiába dugsz árnyékolt patch kábelt, az abban esetlegesen keletkező kósza áramot nem tudja levezetni a földbe, mert a fali csatlakozó ezt meggátolja.
https://infinity-cable-products.com/blogs/connector/how-to-choose-a-keystone-jack?srsltid=AfmBOoqmFBxeS7Q2TRblcGRZjOnUP7HlXa90jzmwxtQC8-8Gyca8QUObWhen using a shielded cable it's important that you keep your whole channel shielded to see the benefits of the shield inside the cable. This ensures that every link in your channel will be protected from EMI. A good rule of thumb is to follow the structure type of ethernet cable you are using when deciding which keystone jack to use.
-
Protezis
őstag
Földelést nem akarok tenni mindkét végére, az csak a rack szekrénynél lenne. Végződésre kérdeztem rá, hogy lényegében az fém legyen-e mindkét végén, de tudni vélem, hogy igen, fém végződés kell árnyékolt kábel mindkét végére (fém keystone jack a racknél, illetve fém fali csatlakozó a szobákban).
Nyilván beszélek majd a kivitelezővel, meg villanyszerelővel, de előtte képbe akartam kerülni, hogy megy ez, meg mire készüljek.
-
Protezis
őstag
válasz
juhaszmarci #1955 üzenetére
Igen, a kamerához én is csak Cat5e-t tervezek az általad is említett okból. Oda teljesen felesleges az árnyékolt kábel, vagy nem árt oda is?
Köszi mindkettőtöknek! -
Protezis
őstag
Házat építek (lakóházat), milyen hálózati kábelt húzzak be?
Lesz egy rack szekrény, benne 2.5Gs POE switch, tervek szerint Zyxel XMG-1915-18EP, ami 802.3bt-t támogat. Szeretném meghagyni a lehetőséget a jövőben, hogy 10Gbit-et használjak, de a kábelhosszak tekintetében elég lenne a Cat6. Viszont a POE kapcsán elbizonytalanodtam: lehet jobb lenne Cat6a árnyékolt kábelt behúzni a falba? A földelés hogy a fenébe történik? A fél netet átnéztem, semmi értelmeset nem találtam. Hogy lesz nekem a rack szekrénynél földelés? Vagy ne aggódjak a POE hőtermelés miatt, a max 60W-hoz elég lesz az árnyékolatlan Cat6?Árnyékolt kábel esetén a kábel mindkét végén árnyékolt végződés kell (keystone jack, RJ45)? Ha a kliens patchkábele nem árnyékolt, ami a fali aljzattól megy, akkor mit ér a fém csatlakozó a fali aljzatban?
Bármi tipp, útbaigazítás jól jönne. Hálózatok és kábelek szerelése kapcsán van némi tapasztalatom, de az árnyékolás az eléggé homályos.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik elsősorban hálózati kábelekkel és szerelésükkel foglalkozik, úgymint árnyékolt és árnyékolatlan csavart érpáras kábelek (S/FTP, UTP), SFP+ optikai (OM3, OM4) valamint DAC kábelek, de érintőlegesen szóba kerülhetnek más adatkábelek is, mint koax, USB, SATA, stb...
- Autós topik
- Házimozi belépő szinten
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Honda topik
- Hardcore café
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Filmvilág
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- UHH! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -40% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD EU-HUN
- IBM PS/1 2168-552 486SX-25
- ASUS ROG Strix RTX 2080 Ti OC 11GB
- Acer Swift 3 (SF314 54) i5 / 8GB RAM / SSD / FullHD / kiváló állapotban!
- Xiaomi 14 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor 400 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2650v3 (20 mag / 40 szál, 2.3/3.0GHz), 32GB RAM, 55992Ft+ÁFA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest