- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Jó adatátviteli sebességhez megfelelő adatkábel is kell, nem elég a drága switch és hálókártyák. Ennek a kiválasztásában próbálunk segíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
_Dumber_
őstag
Ránézésre nem sok. Talán annyi, hogy a CAT5e-ben egy sorban vannak a érpárfogadó helyek, a CAT6-on kicsit eltolva.
Gondolom a AWG besorolás a fontos. MIvel 5e és 6 is létezik AWG24-ben ezért jó lehet.
A CAT6 kb 6mm külső átmérőtől kezdődik a CAT5e kábel amit kinéztem csak 5mm. Ha össze lehet szorítani és stabilan tartja akkor nem lehet gond..Sajnos ebben nincs tapasztalatom, ezért kérdeztem.
-
_Dumber_
őstag
válasz
_Dumber_ #1928 üzenetére
Még egy aprócska kérdés. A CAT5e kábel beköthető a CAT6-os dugóba?
Ezt azért krdezem, mert pl: a KELine Cat5E UTP fali LSHF 300MHz sávszélességű vezetéket berakok egy noname cat5e aljatba, ami szabbvány szerint 100MHz-s akkor hiába a szuper kábel, nem lesz kihasználva.
A CAT6 meg eleve min 250MHz. -
_Dumber_
őstag
Kis pontosítás:
Igen, árnyékolásra gondoltam én is, de az csak akkor működik jól, ha földelve is lenne.
Ez is félreérthető volt:" Eddig nem találtam infót, hogy ez automatikus UTP földelést is jelent e." Itt arra gondoltam, hogy az árnyékolás össze van e kötve a hálózati áramvezeték földelésével.. Mert csak ez az egy lehetőségem lenne az árnyékolást leföldelni.-----
Akkor CAT5e, UTP lesz.Ez a falikábel viszont újabb kérdés. Én úgy tudom, hogy jobb a jelátvitele a tömör rézvezetéknek a sodortnál. Most is tömörrel van kébelezve, igaz nem falicsatlkozóba, hanem krimpelt csatiban. Behúzá után nincs mozgatva, fixen vannak rögzítve az egységek. A Fali pl falon van , aminek a hátuljában RJ45-tel kell bállni.
Akkor továbbra is jó lesz a tömör (nem sodrott) réz falikábel sajtolt RJ45-tel?
Mert ha igen akkor meg is vagyok.
-
_Dumber_
őstag
Sziasztok
Nekiálltam felújítani az otthoni hálózatot képbeleket, de már a vásárlásnál elakadtam.
Lehet, hogy túl is bonyolítom, de egyszerűen nem tudom eldönteni, hogy melyik kábel lenne megfelelő a számomra. Ebben kérném a segítségeteket.
A hálózati elemek egy TP-link OMADA család..
Router: TL-R605 v2 - fémházas, de nincs szekrényben, így nem földelt.
AP-k:
EAP_615 , teljesen műanyag, a RJ45 aljzat is
EAP225 outdoor, fém RJ45 aljzat.
Tápfeladók (TPlink): fém RJ45 aljzat, Ezt nem tudom, hogy földelve vannak e, mivel 3 vezetékes földelt dugaljba csatlakoznak. Eddig nem találtam infót, hogy ez automatikus UTP földelést is jelent e.
Minden hálózati hardware gigabites portokkal.
A kábelezés fali csatornában fut fel és le padlásról, ahol nyitott csatornában teszi meg a szobák közti távolságot. Villanyvezetékkel nem fut egyben, csak TV-hez használatos koax kábellel.
Csak egy media szerver üzemel vezetékel. A többi wifi-n, kamerák (nem profi kamera), mobil kliensek
Nem tervezek bővítést mert új az OMADA (fél éves). Ha lesz akkor is aránylag könnyen tudok kábelt cserélni.Eddig mindenáron CAT6-ra voltam rágerjedve, de miután elolvastam a Téma összefoglalót, szerintem egy CAT5e (300-400MHZ) is elég lenne.
Kérdéseim az előzőek ismeretében:
CAT5e vagy CAT6 ?
Földelt vagy földeletlen? Nem tudom, hogy lenne e értelme a földelésnek… Tápfeladó leföldel e?
AWG23 vagy elég a 24?
Van olyan hely, ahol jó lenne ha 4 kábelt el tudnék helyezni a csőben, ezért a 6,5-7mm-es kábelek már neccesek. (ha szükség lenne rá mégis akkor megoldom máshogy)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik elsősorban hálózati kábelekkel és szerelésükkel foglalkozik, úgymint árnyékolt és árnyékolatlan csavart érpáras kábelek (S/FTP, UTP), SFP+ optikai (OM3, OM4) valamint DAC kábelek, de érintőlegesen szóba kerülhetnek más adatkábelek is, mint koax, USB, SATA, stb...
- OHH! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 16/512 Iris Xe FHD EU/HUN
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD EU/HUN
- Intel Xeon Gold 6146 / 12 mag / 24 szál / 24.75M Cache, 3.20 GHz / 4.20GHz Turbó / Beszámítás OK!
- Apple Macbook Air 2017 olcsón
- Vegyes SAS 400gb ssd-k, hibátlan szektorokkal. 1db új 960gb
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- Epson Expression 12000 XL Nagyformátumú A3 szkenner
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest