Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• _Dumber_

őstag

válasz Essejó #1931 üzenetére

Ránézésre nem sok. Talán annyi, hogy a CAT5e-ben egy sorban vannak a érpárfogadó helyek, a CAT6-on kicsit eltolva.
    Gondolom a AWG besorolás a fontos. MIvel 5e és 6 is létezik AWG24-ben ezért jó lehet.
    A CAT6 kb 6mm külső átmérőtől kezdődik a CAT5e kábel amit kinéztem csak 5mm. Ha össze lehet szorítani és stabilan tartja akkor nem lehet gond..

Sajnos ebben nincs tapasztalatom, ezért kérdeztem.

• _Dumber_

őstag

válasz _Dumber_ #1928 üzenetére

Még egy aprócska kérdés. A CAT5e kábel beköthető a CAT6-os dugóba?

Ezt azért krdezem, mert pl: a KELine Cat5E UTP fali LSHF 300MHz sávszélességű vezetéket berakok egy noname cat5e aljatba, ami szabbvány szerint 100MHz-s akkor hiába a szuper kábel, nem lesz kihasználva.
    A CAT6 meg eleve min 250MHz.

• _Dumber_

őstag

Kis pontosítás:
    Igen, árnyékolásra gondoltam én is, de az csak akkor működik jól, ha földelve is lenne.
    Ez is félreérthető volt:" Eddig nem találtam infót, hogy ez automatikus UTP földelést is jelent e." Itt arra gondoltam, hogy az árnyékolás össze van e kötve a hálózati áramvezeték földelésével.. Mert csak ez az egy lehetőségem lenne az árnyékolást leföldelni.

-----
    Akkor CAT5e, UTP lesz.

Ez a falikábel viszont újabb kérdés. Én úgy tudom, hogy jobb a jelátvitele a tömör rézvezetéknek a sodortnál. Most is tömörrel van kébelezve, igaz nem falicsatlkozóba, hanem krimpelt csatiban. Behúzá után nincs mozgatva, fixen vannak rögzítve az egységek. A Fali pl falon van , aminek a hátuljában RJ45-tel kell bállni.

Akkor továbbra is jó lesz a tömör (nem sodrott) réz falikábel sajtolt RJ45-tel?

Mert ha igen akkor meg is vagyok.

• _Dumber_

őstag

Sziasztok

Nekiálltam felújítani az otthoni hálózatot képbeleket, de már a vásárlásnál elakadtam.
    Lehet, hogy túl is bonyolítom, de egyszerűen nem tudom eldönteni, hogy melyik kábel lenne megfelelő a számomra. Ebben kérném a segítségeteket.

A hálózati elemek egy TP-link OMADA család..

Router: TL-R605 v2 - fémházas, de nincs szekrényben, így nem földelt.
    AP-k:
    EAP_615 , teljesen műanyag, a RJ45 aljzat is
    EAP225 outdoor, fém RJ45 aljzat.
    Tápfeladók (TPlink): fém RJ45 aljzat, Ezt nem tudom, hogy földelve vannak e, mivel 3 vezetékes földelt dugaljba csatlakoznak. Eddig nem találtam infót, hogy ez automatikus UTP földelést is jelent e.
    Minden hálózati hardware gigabites portokkal.
    A kábelezés fali csatornában fut fel és le padlásról, ahol nyitott csatornában teszi meg a szobák közti távolságot. Villanyvezetékkel nem fut egyben, csak TV-hez használatos koax kábellel.
    Csak egy media szerver üzemel vezetékel. A többi wifi-n, kamerák (nem profi kamera), mobil kliensek
    Nem tervezek bővítést mert új az OMADA (fél éves). Ha lesz akkor is aránylag könnyen tudok kábelt cserélni.

Eddig mindenáron CAT6-ra voltam rágerjedve, de miután elolvastam a Téma összefoglalót, szerintem egy CAT5e (300-400MHZ) is elég lenne.

Kérdéseim az előzőek ismeretében:
    CAT5e vagy CAT6 ?
    Földelt vagy földeletlen? Nem tudom, hogy lenne e értelme a földelésnek… Tápfeladó leföldel e?
    AWG23 vagy elég a 24?

Van olyan hely, ahol jó lenne ha 4 kábelt el tudnék helyezni a csőben, ezért a 6,5-7mm-es kábelek már neccesek. (ha szükség lenne rá mégis akkor megoldom máshogy)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés