- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Motorola Edge 30 Ultra - a 200 megapixeles kérdés
- Egy óra, két rendszer
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Honor Magic V2 - origami
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Jó adatátviteli sebességhez megfelelő adatkábel is kell, nem elég a drága switch és hálókártyák. Ennek a kiválasztásában próbálunk segíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Essejó
veterán
válasz
hegegabi80 #1908 üzenetére
-
malor
aktív tag
válasz
hegegabi80 #1847 üzenetére
Sziasztok!
Van egy érdekes problémám és folyamatosan zárom ki az okokat. Egyelőre azzal nem terhelnélek titeket.
A lakás adatkábel hálózatánál tartok. Standard Belden Cat5e falikábelek vannak behúzva. A szobákban a konnektorokkal egy keretben, de külön elvezetve vannak. Ilyen süllyesztett aljzatok vannak a szobákban. Kikaptam kettőtt, megnéztem. Nem túl igényesen, de elvileg jól vannak bekötve. Még van kettő, azokat is megnézem majd. Aztán valószínűleg igényesebben újrakötöm.
A másik oldal az elég igénytelen. Azt muszáj rendbe tenni. A kábelek másik végén sima, egyszerű, műanyag RJ45 apák vannak krimpelve és úgy közvetlenül bedugva a Telekomos HGW-be (Gigabites optika). Itt lenne az első kérdésem, mert töbször belefutottam itt abba a javasaltba, hogy a falikábelre inkább keystone anya kell és külön patch kábel a HGW-hez. Milyen gondot tud okozni, ha nem így van?
A második kérdésem is ezzel kapcsolatos. Tervezem, hogy az egyik falikábelt kicserélném erre és vele együtt lecserélném a Legrand aljzatott egy ilyenre. Gondolkozom azon, hogy ebből a falikábeleből (tömör réz) készítenék patch kábelt is. Készen is árulnak tömör réz patch kábeleket, így adja magát a kérdés, hogy mire kell figyelni, hol a buktató, mi benne a trükk?
Ez a kábelezés nekem még új terület, nem szerelgettem ilyesmit, nem krimpeltem még, de nem is teljesen idegen. Kedvem is van most elmolyolgatni ezzel. Így gyűjtöm az infókat, mert hülyeséget nem szeretnék csinálni. Szóval nyugodtan lehet osztani, bírom a kritikát. Előre is köszi
-
Wohme
tag
válasz
hegegabi80 #1685 üzenetére
Ez viszont ha jól sejtem nem kompatibilis felfelé a Cat 6-os kábelemmel?
-
hegegabi80
addikt
válasz
hegegabi80 #1684 üzenetére
Közben meg is találtam, ez van nekem, csak nem PCX-től lett véve, hanem Rufus-ból
-
Wohme
tag
válasz
hegegabi80 #1680 üzenetére
Ja persze, erre a végpontra egyértelmű, hogy valami olyan megoldás kerül, ami meghagyja a szerkezetét a fa panelnek (modulár betét lehetőleg). Köszi a Keystone ajánlást, megnézem. Szerelésénél oda kell figyelni valami extra tényezőre ennél a kombónál (tömör kábel + modulár betét)?
A másik végpont viszont fal menti kábelcsatornából érkezik a gardróbszekrény tetejére. Ott senki se látja, de lehet oda is ugyanez a megoldás lenne a legkézenfekvőbb, minthogy dugót szereljek rá.
-
Essejó
veterán
válasz
hegegabi80 #1633 üzenetére
Nem, én azt írtam, hogy tömörhöz 3 késes való, de pl a Cat6 patch kábelhez is már 3 késes való, mi több lehet 3 késest Cat5e-hez is venni.
Mondjuk nincs rá bizonyítékom, de felteszem, hogy a tömör kábelhez valo Rj45ben a 3 kés hegye nem síkban van egymással, hanem pár tized vagy század mm eltéréssel. Tehát préseléskor megvágják a szigetelést és a tömör kábel két oldalára préselődnek. -
inf3rno
Topikgazda
válasz
hegegabi80 #1621 üzenetére
Az, hogy nem biztos, hogy működik olyannal, ami nincs ráírva. Amúgy fogalmam sincs, nem szoktam ezzel kísérletezni. Azt tudom, hogy tömörhöz való csatlakozó a sodrotthoz elég esetleges, hogy mikor működik. Elvágja benne a szálakat, és nem lesz érintkezés. A másik irányba nem tudom.
-
inf3rno
Topikgazda
válasz
hegegabi80 #1619 üzenetére
De így is tisztességes. Szerintem.
-
hegegabi80
addikt
válasz
hegegabi80 #1618 üzenetére
Végül csak egy toldás kellett, mert a telekom küldött egy 10m-es szerelt patch kábelt meg nekem is volt egy hosszabb. Mind a két kábelnek az egyik végén levágtam a dugót, padlásra fel, toldással fent össze, egyik kábel le a nappaliba másik le a szobába, majd mehetett rá a dugó. Ráadásul a saját kábel fali tömör kábel. Így most ideiglenesen tökéletes, tavasszal megcsinálom tisztességesen, ha jön a jó idő, addig megveszek mindent.
-
inf3rno
Topikgazda
válasz
hegegabi80 #1616 üzenetére
Több a hibalehetőség meg minden toldásnál valamennyit gyengül a jel, de ha az össz hossza nincs közel a száz méterhez, akkor nincs jelentősége.
-
hegegabi80
addikt
válasz
hegegabi80 #1615 üzenetére
Nos kipróbáltam és működik, elég erősen fogja, nem igazán tud kicsúszni a kések közül a sodrott kábel. Ideiglenes megoldásnak tökéletes.
Amúgy az nem gond ha 2-3 toldással megy a kábel a modemből a switch-ig? Nyilván jobb lenne egy kábellel, de most ez van. Amint időm engedi tisztességesen meg lesz csinálva. -
Essejó
veterán
válasz
hegegabi80 #1613 üzenetére
Mintha hasonlót már Júniusban is kérdeztél volna, igaz ott még toldó volt a kérdés. #1542
Mindenki szíve joga úgy szívatni magát ahogy akarja. -
Essejó
veterán
válasz
hegegabi80 #1611 üzenetére
Szerintem csak tömör fali kábelhez való. A sodrott szétcsúszhat a kések közt és nem lesz stabil az érintkezés.
-
Essejó
veterán
válasz
hegegabi80 #1558 üzenetére
Nekem úgy rémlik van mélyebb doboz is.
-
jerry311
nagyúr
válasz
hegegabi80 #1556 üzenetére
Ja, ezek elegge kompatibilisek ilyen szemontbol. A problema, ott keletkezhet, hogy milzen mely a szerelodoboz a falban, tehat hogy mennyi hely kell hatul a keystone-nak, belefer-e? (Mint azt megtapasztaltam par napja. Meg nem dontottem el hogy szerzek rovidebb keystone-t vagy valami L alakut, vagy esetleg melyebb dobozt.)
-
inf3rno
Topikgazda
válasz
hegegabi80 #1544 üzenetére
Igen, jobb megtoldani, mint sodortra anyát tenni. Valakinek összejött egyébként az is, de sokszor van érintkezési hiba vele.
-
jerry311
nagyúr
válasz
hegegabi80 #1542 üzenetére
Betűzős cucc, mint a linkelt termék = tömör kábel.
Ha ideiglenes megoldás lesz, akkor behúzod a kábeleket, rányomsz 1-1 csatlakozót, és összedugod egy toldóval. -
hegegabi80
addikt
válasz
hegegabi80 #1522 üzenetére
Megnéztem a kábelt, ugyan olyan sodort kábel mint a rövidebb patch kàbelek.
A szolgáltató által az úton lévő oszlopról bejön s kábel a lakás falához, ott van egy fekete doboz, onnan jön tovább a 4 eres kàbel be a lakásba, és a modem előtt ebből is csak kettő van bekötve ebbe a kis dobozkába. De legalább így könnyebb áthelyeznem a lakáson belül a modemet. -
inf3rno
Topikgazda
válasz
hegegabi80 #1520 üzenetére
Szerintem ezek jók lesznek. A keystone-hoz lehet kapni fali aljzatot, amibe bepattintod miután megszerelted. Max 2, ami még könnyen kezelhető egymás mellett szabvány szerelődobozban, a 4-eset elég nehéz volt összetákolnom itthonra. Ja mondjuk cat5e-hez van sokféle aljzat is, nem muszáj arra a felére keystone-osat, elég a modem felére a keystone. Utána rádugsz egy rövid patch kábelt, aztán kész. Esetleg még el lehet gondolkodni komolyabb kábelen, pl. cat6a, ha nagyobb sávszélességet akarsz most, vagy később. Már egy ideje terjed a 10Gbps kapcsolat. Sok cat5e kábel is tudja amúgy, csak a cat5e-nél nincs garancia magasabb értékekre, mint 1Gbps 100 méteren, úgyhogy a konkrét kábeltől függ, hogy mit tud efelett. Rövidebb távon mindegyik tud magasabb értéket.
-
inf3rno
Topikgazda
válasz
hegegabi80 #1516 üzenetére
Úgy van, hogy a tömör rezes kábelre megy a keystone plusz keystone-os aljzat vagy a sima aljzat, illetve a sodort rezes kábelre megy a dugó. Ha nem akarsz új kábelt húzni, és most sodort van két dugóval a végén, akkor rá tudsz toldani tömör kábelt úgy, hogy vágsz egy rövid tömör kábelt, aminek az egyik végére keystone-t szerelsz, és azt összedugod a dugóval, a másik végére meg rászereled az aljzatot amilyen formában neked szimpatikus. Ezt akár mindkét oldalon meg tudod csinálni, de gondolom a modem oldalán nem célszerű. Viszont a keystone-nek valamennyi hely is kell a csőben, szerelődobozban, úgyhogy nem biztos, hogy így elfér az extra kábellel együtt, ezt te látod. Tömör rezesre dugót tenni, vagy sodort rezesre keystonet vagy aljzatot gányolás. Persze működhet az is, ha nincs más lehetőség. Általában a sodort rezesre ha aljzatot szerelsz, akkor érintkezési hiba szokott lenni, mert elszakadnak a szálak, de volt már, aki összehozta így is.
-
inf3rno
Topikgazda
válasz
hegegabi80 #1514 üzenetére
Dugót sodortra tesznek, a tömörre aljzat szokott menni. Van olyan dugó, ami tömörre való, de ritka, és a hagyományossal gondolom eléggé kínlódás rátenni. A szolgáltató általában a modemig viszi, onnantól beltéren a szaki összegányolta valahogy. Ha nem akarod megvágni, akkor nagyítóval talán meg lehet nézni, ha átlátszó a dugó. Ha nem akarod áthúzni, akkor rá lehet toldani tömör kábelt, aztán azzal megszerelni a dugaljakat. A tömörnél az egyik végére keystone modult kell szerelni, a másikra meg mehet a dugalj. Viszont nem biztos, hogy el fogsz férni vele, ha így rátoldasz.
-
Essejó
veterán
válasz
hegegabi80 #1506 üzenetére
Egy megfelelően vékony csavarhúzó, és egy kiskalapács. Meg egy megfelelően kifaragott fadarab - radírgumi, amibe beteszed a csatlakozót úgy hogy a kicsúszásgátló pecek ne törjön le miközben felütöd. Esetleg egy harmadik kéz ami a művelet közben egyben tartja a csatlakozót és a kábelt.
-
inf3rno
Topikgazda
válasz
hegegabi80 #1510 üzenetére
Akkor 100%, hogy sodort.
-
jerry311
nagyúr
válasz
hegegabi80 #1510 üzenetére
A tömör (fali) nehezebben hajlik.
-
jerry311
nagyúr
válasz
hegegabi80 #1508 üzenetére
Az egyikben 8 drót lesz (tömör), a másikban meg 8 vezeték, erenként sok-sok vékony dróttal.
-
inf3rno
Topikgazda
válasz
hegegabi80 #1506 üzenetére
Szerintem vegyél egy krimpelő fogót. Én is vettem, nem egy nagy összeg, és néha jól jön, ha van.
-
inf3rno
Topikgazda
válasz
hegegabi80 #1500 üzenetére
Lehet kapni szerelt patch kábeleket. Léteznek szerszám nélkül szerelhető változatok belőle kicsit drágábban.
-
jerry311
nagyúr
válasz
hegegabi80 #1500 üzenetére
Létezik szerszám nélkül szerelhető csatlakozó, nyilván drágább.
Viszont a legolcsóbb 2000 forintos fogó is elég ilyen néhány csatlakozós hobbi szereléshez. Az elmúlt 20 évben több csatlakozót vágtam le benézett színsorrend miatt, mint ahány nem működött. (talán 2)
Még a múlt héten szerelt 10G CAT6 sem panaszkodott, és hozza a sebességet is. -
inf3rno
Topikgazda
válasz
hegegabi80 #1495 üzenetére
A keresztezés nem probléma, ha párhuzamosan fut vele közvetlenül egymás mellett (pl egy csőben) sok méteren át, az lehet gond esetleg, de egyesek szerint az sem akkora probléma, mint hisszük.
-
jerry311
nagyúr
válasz
Nem zavarja semennyire.
-
Essejó
veterán
válasz
Ha a bejövő kábel pl optikai, akkor semmit nem okoz neki a keresztezés
-
_q
addikt
válasz
hegegabi80 #1368 üzenetére
Köszi ez jól néz ki. Ha jól emlékszek ilyen most is van a jelenlegi lakónál a fenti részen, persze csak díszítő elem, nincs benne semmi elvezetve. Ilyet a padló mellé szegélynem is lehetne tenni. Egyik oldalon terasz ajtó van, ott mondjuk átvezetni nem lehet talán olyan szépen, de majd jobban meg kell majd nézzem.
-
inf3rno
Topikgazda
válasz
hegegabi80 #1350 üzenetére
Jó lesz.
-
vilga
tag
válasz
hegegabi80 #1350 üzenetére
-
inf3rno
Topikgazda
válasz
hegegabi80 #1348 üzenetére
Jó hozzá a cat6 is, és talán nagyobb sávszélességet ki tudsz hozni vele később, mint 1 Gbps.
-
inf3rno
Topikgazda
válasz
hegegabi80 #1346 üzenetére
Én Gembird-öt vennék ezek közül, mert a többiről még csak nem is hallottam. Egyébként valszeg teljesen mindegy melyik. A dugaljhoz valszeg kelleni fog betűző szerszám, legalábbis nem írják, hogy szerszám nélkül szerelhető. Valami ilyesmi nagyjából lefedi a témát: [link] Bár egy kicsit túlzás krimpelőt is venni tök feleslegesen.
-
inf3rno
Topikgazda
válasz
hegegabi80 #1344 üzenetére
Gondolom ADSL lehet akkor a net vagy ilyesmi.
-
hegegabi80
addikt
válasz
hegegabi80 #1343 üzenetére
Kihúztam megnéztem, 4 eres kábel és olyan a dugalja a modemen mint a telefonoknak. Akkor azt hiszem ezt a részt meghagyom a szolgáltatónak, ha nem elég hosszú a kábel a padon.
-
inf3rno
Topikgazda
válasz
hegegabi80 #1341 üzenetére
A modem típusából meg lehet mondani, ha nem akarod kihúzni.
-
inf3rno
Topikgazda
válasz
hegegabi80 #1339 üzenetére
A modem előtt nem hiszem, hogy UTP kábel van, a szolgáltató technológiájától függ, hogy milyen, pl optikai, koax kábel, stb.
-
inf3rno
Topikgazda
válasz
hegegabi80 #1337 üzenetére
Megtoldhatod te is, de ha megkéred a szolgáltatót, akkor megtoldják neked szerintem. Elvileg úgy van, hogy a modemig ők intézik a kábelt, a modemet meg te mondod meg, hogy hol legyen. A tömör rezes akkor kell, ha aljzatot akarsz, sodrottal is rátoldhatsz.
-
inf3rno
Topikgazda
válasz
hegegabi80 #1335 üzenetére
Most ezt én sem tudom, de itt biztos tudják: [link] Nekem is úgy rémlik, hogy az IPTV-nek külön sávszélessége van, de nálunk koax kábelen megy a TV.
-
kisskd
tag
válasz
hegegabi80 #1333 üzenetére
Falba merevet húzz, ha nem hajtogatod, a behúzást az jobban tűri (meg az aljzat is arra van kitalálva).
2. switch: kicsit elbizonytalanodtam most, mi kell hozzá pontosan (lehet belekevertem vmit), de legtisztább, és legolcsóbb tényleg az, ha az IPTV boxok direktbe mennek a modembe, és csak a netezős ágakat osztogatod.
-
inf3rno
Topikgazda
válasz
hegegabi80 #1331 üzenetére
A márkákat összeírtam az összefoglalóban, de ha a legolcsóbbat veszed, annak is tudnia kell az 1Gbps-t. A cat6a azért még egy jó darabig nem lesz elavult. A cat5e már az.
-
inf3rno
Topikgazda
válasz
hegegabi80 #1329 üzenetére
Ha meg tudod oldani kábelezéssel és nem nagy a ház, akkor elég lesz egy switch. Nem kell neked patch panel, úgyis csak a befőttek fogják nézni. A süllyesztett aljzat a szobákba kell, nem a spejzba. Én személy szerint a keystonet ajánlom, mert később cserélhető.
Igazából már eleve cat6a-t húznék be a helyedben és cat6a-s keystonet tennék be, ha még nem vetted meg az anyagot. Drágább, mint a cat5e, de amilyen ütemben húzzák az optikát, lassan eljutunk oda, hogy gigabit feletti net lesz mindenhol. Akkor meg nem kell újra kábelezni az egészet. Bár a cat5e is rövid távon tud gigabit feletti sávszélt, ha jó minőségűt veszel. Szóval esetleg még ezen el lehet gondolkodni, csak könnyen oda juthatsz, mint én, hogy 56 Gbps-hoz optikai kábeleket nézegetsz az ebayen.
A PoE érdekes, arra eleve olyan switch kell, ami tudja, és abban is vannak szabványok, nem mindegy, hogy milyen szabványt támogat a kamera, úgyhogy előre dönteni kell róla. A másik lehetőség, hogy PoE injektort használsz. Ha nincs sok kamera, akkor talán egyszerűbb az utóbbi.
-
hegegabi80
addikt
válasz
hegegabi80 #1324 üzenetére
Patch panel = kábelrendező szerintem nem létfontosságú a spájzba, de megfontolandó.
Első körben úgy is behúzom a kábeleket, lehet elég lesz most maga a modem a 4 porttal, aztán meglátjuk még mi lesz.
Ha még el is fér a 3. kábel a csőben a netflixnek, az a gond, hogy csak dupla dugaljak vannak. -
kisskd
tag
válasz
hegegabi80 #1324 üzenetére
Patch panel azért "kell" (javasolt), h a modemhez befutó 6-10 kábel rendezetten végződjön, ne egy csokor drót, és ne is 3-5 dupla süllyesztett aljzat álljon ki a falból.
-
hegegabi80
addikt
válasz
hegegabi80 #1323 üzenetére
Lejárt a szerkesztés meg valami gebasz is volt itt.
Nos a patch panel mihez kell? Netflix az maradna pl. wiwifn, mint most is, mert max 2 db kábel fér bele szerintem a csőbe, de lehet 3 még majd megnézem.Viszont a modemen 4 utp és 2 telefon hely van. Max 3 tv lenne összesen, 1 nappali 1-1 a gyerekeknek, így modemből menne a 3 kábel a tv-knek a 4.a switchbe és a netet osztanám.
Jah még itt a topokban visszaolvasva felvetődött bennem a kintre 1-2 db kamera is pl. Poe portal ellátott switch-el.
-
kisskd
tag
válasz
hegegabi80 #1320 üzenetére
Én jelentem elvesztem a sok opcióban, meg szobában...
A lényeg: hálókábelt (jól) csak switch felhasználásával tudsz osztani, ezeket viszont nem praktikus, és nem is olcsó egymás után fűzögetni (ilyen méretekben). Viszont IPTV, meg az internet általában nem egy hálózat, (egyszerű) bedugom, és megy switchekkel nem tudod egyikből a másikat leosztani.
Ezek alapján én azt javasolnám, hogy 1 pontba húzz össze minden kábelt a házból. Nappaliba egyszerűbb, de lomolósabb, spájzba (ha temperált) elegánsabb, de egy szekrény nem árt neki. Ide raknám a modemet és 1-1 switchet az IPTV-nek (ha lesz több), és a netnek külön (gigabites, de buta elég). És vinnék minden szobából minimum 2 szálat (1 internetnek, 1 IPTV-nek), de akár plusz 1-2-t netflixezni, stb.. Szobákba mehet a dupla süllyesztett aljzat (vagy még jobb a dupla keystone keret, és bele keystone aljzat), a modem mellé meg rakj egy patch panelt (ez lehet közös), ha a nappaliba kerül, akkor 6-12 modulos van falon kívüli, műanyag (esetleg keystone-os) is. -
vilga
tag
válasz
hegegabi80 #1320 üzenetére
Az a switch csak 100-as portokkal bír, inkább gigabitest később jól jöhet
-
hegegabi80
addikt
válasz
hegegabi80 #1319 üzenetére
A linkelt elosztó nem is jó, telefonhoz való.
)
A modemen 2 telefonnak és 4 vagy 5 gépnek/tvnek van hely. Ez még most talán elég is, de később lehet kevés lesz.Nos egy kis utána olvasással az alábbi lehetőségek:
1. Marad így ahogy van, és a hálóból a szegő alatt áttolok 1-1 kábelt a másik két szobába a gépeknek, a tv-k meg maradnak wifin meg külső hdd stb.
2. Kiépítés: Modemet átteszem a spájz-ba, úgy is ott a padfeljáró is, lehozom szépen a bejövő vezetéket a modemhez, itt kapna egy kis rack szekrényt pl. Belerakok egy switch-et (8 elosztósat pl ilyet ha jó hozzá), és innen húzom fel a kábelt a padra, majd a nappaliba 2 ill. a 3 szobába 2 pát vezeték, le a kábelcsatin majd jöhet az aljzat. Ez így okés igaz?
Az is lehet, hogy részben marad így, annyi, hogy a csövezést megcsinálom a 3. szobának is, aztán majd valamikor apránként megcsinálom.
Sőt még az se mindegy, mekkora sávszél van, mert ha netán 3 tv+box, meg 3 gép menne egyszerre neten, eléggé lelassulna. Mondjuk ez elég extrém eset lenne, talán digitális oktatásban keresztgyerekekkel együtt lenne a legtöbb netes felhasználás.Jelenleg egy box van a nappaliban, a gyerkőcöknél külső hdd-n van mese, meg netflix a tv-n. A box bővítés-t még meglátom, mert a többiért már + havi díj van. Ezért mennének párban a vezetékek az aljzatokhoz a szobákba, egy a boxnak, egy a számítógépnek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik elsősorban hálózati kábelekkel és szerelésükkel foglalkozik, úgymint árnyékolt és árnyékolatlan csavart érpáras kábelek (S/FTP, UTP), SFP+ optikai (OM3, OM4) valamint DAC kábelek, de érintőlegesen szóba kerülhetnek más adatkábelek is, mint koax, USB, SATA, stb...
- HP OMEN 16 Brutális teljesítmény gamereknek és profiknak!
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD - garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Cooler Master 700W
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép PC Játékra! I9 13900KF / RTX 4080 / 32GB RAM / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest