- iPhone topik
- Mobil flották
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Huami Amazfit Bip okosóra
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
-
Mobilarena
Jó adatátviteli sebességhez megfelelő adatkábel is kell, nem elég a drága switch és hálókártyák. Ennek a kiválasztásában próbálunk segíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fer
őstag
válasz
inf3rno #2042 üzenetére
Persze hogy 4x2 van benne, különben akkor miről is lenne szó? A cst5 tömör kábelben is 4x2 van.
Nem szakadt, én mindig leellenőrzöm műszerrel mindegyik szálat. De mivel nincs ráírva, hogy cat5e (csak annak adták el) ezért nem meglepő a dolog. Közelről megnézve picit vékonyabbak benne a szálak, valszeg ez miatt lehet a gond.
És az hol van leírva, hogy egy cat5 kábel nem tudhatja az 1000/1000-et? Főleg ha akkor gyártották amikor még nem is volt cat5e. És mivel régebben nem spóroltak annyit az anyaggal mint most, ezért nem is meglepő, hogy tudja a sebességet. A régebbi dolgok tartósságban és anyagminőségben sokkal jobbak voltak. -
fer
őstag
válasz
inf3rno #2036 üzenetére
Felvittem a gépet a ruter mellé, és 1 méteres kábelen is annyi mértem mint a 40 méteresen, tehát a kábelnak semmi baja, próbálgatok valami beállítást a hálókártyával kapcsolatban, vagy megpróbálok másik drivert feltenni.
A hálózat tulajdonságainál 1000/1000Mbit-et ír. Ha rossz lenne a kába akkor csak 100/100 lenne. -
fer
őstag
válasz
inf3rno #2036 üzenetére
A tv boxon ami szintén a ruter mellett van 380-400mbit a fel lestöltés, ma megnéztem a kábelt CAT5 volt, kicseréltem CAT5e-re és még a 300-at sem éri el, a feltöltés meg csak 110-120 körül van. Ennyit a kábelekről, nem cserélem ki azt a 10 méteres tömör réz CAT5 kábelt erre a 2 hónapra, utána úgy is visszaáll a 250/70-es előfizetési sebesség. A két gép közötti másolási sebesség így is meg van, nekem ez fontosabb volt.
-
fer
őstag
válasz
inf3rno #2032 üzenetére
A csatlakozók gyáriak, nem bántottam őket, még csinálok egy olyat, hogy behozom a gépet és egy rövid kábellel is letesztelem. Egyébként a médialejátszómon is gigabites lan van, és ott is csak 300 körüli internet sebességet mérek, pedig az rövid kábelen van, és ha gépről másolok rá hálózaton keresztül, megvan a 90-100mb/s. Tehát a kábelekkel nem lehet gond, juhaszmarci is korábban megírta.
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz
inf3rno #2026 üzenetére
Az elmúlt hetekben számtalan kábelt kipróbálva (lapos, slim, fali) feladtam a padló alatti elvezetés ötletét. Nem tudom megállapítani, hogy szakadt volt-e a kábel. Fizikai behatás látszott a köpenyen, de párban vezettem be és gyanús, hogy az isofoam padlóalátét alatt mindkettő pont ugyanott sérült volna. Az is felmerült, hogy a kábel jó lenne, de mivel van előtte switch azzal nem szeretik egymást - rejtély marad, mindenesetre a lapos patch kábel számomra egyetlen hasznosnak tűnő tulajdonsága nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.
-
Protezis
őstag
válasz
inf3rno #1999 üzenetére
Ez egy Zyxel XS1930: https://www.mbreviews.com/wp-content/uploads/2020/10/zyxel-xs1930-12hp-4.jpg https://www.mbreviews.com/best-network-switches/2/, látszik a zöld-sárga földelőkábel ami a készülék fém házát köti össze a 3 érintkezős áramcsatlakozó föld érintkezőjével.
A napokban jött meg egy Zyxel XMG1915-18EP. A ventillátor nyílásán benézve ebben is látszik a földelőkábel.
Valahol olvastam, lehet épp te írtad, hogy a földnek mindig egyértelműnek és láthatónak kell lennie. Ezt el is hiszem, hogy így van, de otthoni környezetben szerintem ez is megfelel. Ha normális gyártótól van belső tápos switch, fém hálózati portokkal, akkor az tuti földelt.
-
Protezis
őstag
válasz
inf3rno #1994 üzenetére
Kb minden nagyobb rack mount switchen C14 tápbemenet van. Azokat a switchekez földelni kell vagy a hálózati földön keresztül (3. vezeték ugye), vagy ha nincs föld az konnektorban, akkor külön földelő kábellel, ezekre a manualban fel is hívják a figyelmet. De normális házakban már ugye mindenhol van föld a konnektorban. Usában, elmaradt országokban, meg régi épületekben fordul elő csak földelés nélküli áram hálózat.
Én sem vagyok szaki, az elmúlt időszakban olvasgattam ennek utána, és a linkelt oldalon is jól leírják ezt.
Itt egy extra rövid leírás: [link]
-
inf3rno
Topikgazda
válasz
inf3rno #1994 üzenetére
Redditen azt válaszolták, hogy egy épületnek egy földelése kell, hogy legyen, és oda nyugodtan rá lehet kötni. Szóval akkor mehet az áram földjébe is. Gondolom. Nyilván nem vagyok villamos szakértő, hogy elbíráljam.
Ha azt vesszük, akkor az sem okoz nagy kárt, ha külön földeljük az S/FTP árnyékolását, mert az árnyékolás nem érintkezik közvetlenül a villamos hálózat bármelyik részével, úgyhogy nem alakulhat ki földhurok.
-
juhaszmarci
csendes tag
válasz
inf3rno #1995 üzenetére
Nálam a rack van földelve, az árnyékolt vezetékeket fém keystoneba kötöttem. A fali csatlakozók után UTP patch van, így nincs földhurok. Ha nem kötöd sehova sem lesz semmi szerintem, a Faraday hatás így is védi a vezetékeket, megrázni nem fog a sehova sem kötött árnyékolás
-
Protezis
őstag
válasz
inf3rno #1985 üzenetére
Ööö az említett router nem ilyen, de azok az eszközök, amiken C14 csatlakozó van, tehát ott a föld, azok tudtommal földelve vannak, az árnyékolás a kábelen át van vezetve a földre.
Edorn: Ha árnyékolt patch paneled van (feltéve hogy rack szekrényben van a router), akkor egy ilyen is működhet: [link]
Nincs vele tapasztalatom, ha neked lesz, mindenképp írd meg -
Essejó
veterán
válasz
inf3rno #1961 üzenetére
A horganyzott acél nem rozsdásodik, már ha tisztességesen készítik.
Persze mert a rozsda némileg szigetelőként viselkedik, bár nagyobb feszültség valószínűleg átment volna némi melegedés mellett.
A réz és acél kötésnél nem tudok korrózióról, gondolj bele hány csavarozható krimpelt kábelsarut csavaroznak acél felületre akár csak egy autóban is. A réz és alu kötése az igazán korrozív. A Wago-hoz is van úgynevezett Alu paszta amivel tömör alu vezetéket köthetsz tömör réz vezetékhez, és megakadályozza az elektrokémiai korroziót áramvezető réz és alumínium kábel között.
Én 1985-ben az építkezéskor, a vízszerelésből kimaradt fekete vascsöveket ütöttem le földelésnek 2db 3 méterest. A tetejüket 10x10-es gáter vassal hegesztettem össze, az egyik csőre ment egy 2 mm vastag laposvasból készült csőbilincs, arra ment csavarkötéssel a földkábel. Majd a bilincset és a vezeték csatlakozást több réteg korrózió gátló festékkel kentem le. 2015-ben költöztünk el, jött többször is az elmű a köztes időben, mérték a földelést is, de mindig jó értéke volt. -
malor
aktív tag
válasz
inf3rno #1853 üzenetére
Nincs köze az audio kábelekhez. Az aktív dobozt nem kell összekötni semmivel, csak áram alá kell helyezni. És nem az a fontos, hogy honnan kap áramot. Csak az elhelyezkedés számít. Ha a doboz áram alatt van és odaviszed a "zavarpontokhoz", akkor hallod a zavart, ha elviszed onnan, akkor halkul és teljesen meg is szűnik. Ezekben a "zavarpontokban" az a közös, hogy mind fal mellett vannak, ahol van adatkábel a falban és az be van kötve a süllyesztett aljzatba.
Olyan, mintha valami "sugárózna" a falból, az aktív doboz magassugárzója meg "befogná".
-
válasz
inf3rno #1844 üzenetére
A hétvégén megnézem, de szerintem fali kábelek vannak behúzva. Ezt onnan lehet tudni, hogy tömör réz, ugye?
Ha jól értem, akkor alapvetően is inkább aljzatot vagy keystone-t szokás szerelni a fali kábelek központi router felőli gyűjtőhelyére?
Keystone-ból van valami extra amire figyelni kell, vagy pl ez akár jó is lehet?
Illetve utolsó kérdésem, hogy a szerszám nélkül szerelhető apa csatlakozókat könnyebb szerelni (kisebb eséllyel lesz rossz) vagy kb ugyanaz?
Köszönöm a gyors válaszokat mindenkinek!
-
Kolen
csendes tag
válasz
inf3rno #1720 üzenetére
Tegnap össze kötöttem közvetlenül a kábellel a switchet a géppel és lefutattam pár speedtestet viszonyítási alapnak, ma meg bekötöttem a fali aljzatot és úgy is csináltam pár speedtestet. Úgyan olyanok lettek az eredmények kb, talán a download latency kicsit több lett, de nem tudom ezalatt a pár teszt alapján számít-e szóval sikeresnek tekintem a beszerelést.
(Egyébként másik indoknak azt mondták, hogy sok szolgáltató nem fogadja el, ha ez igaz is gondolom csak azért mert azok nem akarnak vele foglalkozni és egyszerűbb csak simán behúzni a kábelt.) -
-
Essejó
veterán
válasz
inf3rno #1664 üzenetére
Tudod létezik Koaxra egy úgynevezett ED 3.1 szabvány ami ha le és fel irányba ki lenne építve, akkor 10/10 Gigát lehetne átküldeni rajta. Csak az optikához képest a hozzávaló kütyü baromira drága. Így a bevett szokás hogy a le irányra építették ki, és lett az 1000/25, van pár terület ahol kiépítették de ott is csak 1000/300 amit kiadnak. Legalább is a Telekom.
-
Essejó
veterán
válasz
inf3rno #1622 üzenetére
Mint korábban említettem már én vettem egy csomag ilyet link
A leírása szerint patch kábelhez való, de tudtam vele elsőre tömör kábelre krimpelni. Talán azért mert a préselhető érintkezője 3 késes.
Mondjuk az a kábel egy érdekes darab, mert megblankolva réz színű, de fogja a mágnes.😁 -
jerry311
nagyúr
válasz
inf3rno #1547 üzenetére
És valóban, 2 új keystone és már megy is a 10G a falban.
De ha nem megy el a net amikor véletlen belerúgtam a lakáson átívelő kábelbe, akkor sosem jövök rá, hogy az egyik keystone biztosan kaksi. Eleget mozgott benne az RJ45, hogy ne 10G sehogy se legyen rajta, és egy rossz mozdulat után még az 1G is eltűnt. Nem is az, hogy eltűnt, hanem vissza sem jött tobbszöri ki-be dugdosásra sem. -
jerry311
nagyúr
válasz
inf3rno #1531 üzenetére
Átkötöttem, még akkor, mind egyforma: 568 B. Szerda óta nem foglalkoztam vele, lehet kellene 2 új fali aljzat. Ez az új fali aljzatmost adott egy ötletet: a lakáson keresztül tekergő kábelre átszerelem őket egyesével. Ha ez a kábel hirtelen elromlik, akkor tudni fogom melyik aljzat a hibás.
-
hegegabi80
addikt
válasz
inf3rno #1518 üzenetére
OKs, így már értem, most már minden tiszta.
Nos a csőben/dobozban biztos nincs annyi hely, hogy elférjen a keystone modul. Max a padon, mielőtt a csőbe belemegy a vezeték. De ez már szerintem elég tákolás, gányolás.Akkor már tömör a falba/padon, egyik végén 2-es dugalj, a másik végén meg a keystone modul, onnan meg rövid sodort kábel a modembe.
Ez a modul pl jó?Ez a kábel kell nekem a falba igaz?
Dugonak ez megfelelő?
A most meglévő hosszú sodort kábelt meg felhasználom patch kábeleknek. Legalább lesz min gyakorolni.
-
jerry311
nagyúr
válasz
inf3rno #1515 üzenetére
Nem mondom, hogy olyan mítosz, mint a villany vs ethernet párhuzamosan egymás mellett, de hasonló.
Most, amikor behúztam a 10G-nek a tömör kábelt, akkor egy 20 m-es előre szerelt darabot vettem, RJ45-tel a két végén. Ezt vágtam méretre, mert olcsóbb volt, mint csak kábelt venni. Amikor nem ment a falban a 10G, akkor a maradékra tettem egy csatlakozót (a 2000 forintos fogómmal), a lakáson keresztül összedugtam a két eszközt és azon meg megy a 10G. Ez nem azért van mert profin tudok nem odavaló csatlakozót nem megfelelő kábelre szerelni.Továbbra is áll, hogy a kábeleket és csatlakozókat arra használjuk, amire valók, de nem lesz azonnal hibás, ha néha máshogy adja ki.
-
hegegabi80
addikt
válasz
inf3rno #1515 üzenetére
Tehát ha jól értem, akkor ha megcsinálom a vezetékelést, a falba tömör kábel a dugaljakhoz, mert azokba csak az való. A másik vége a nappaliból és a két szobából a spájzba futna össze, oda azok végére meg keystone modul kell? És csak utána tudom rákötni a modemre?
A dugaljba csak a tömör jó? A sodort nem? Mert ha az is jó lenne bele, akkor egyszerűbb lenne a falakban is azt vinni, hiszen csak fel kell tolni a padra egyenesen, nem kell ráncigálni stb. és akkor a másik végére mehetne a nromál dugó és bele a modembe/routerbe/switchbe.Vagy a tömör menjen egy patch panelbe? Azt kell földelni is?
Most már kezdek egy kicsit összezavarodni, amilyen egyszerűnek tűnt az elején. -
hegegabi80
addikt
válasz
inf3rno #1512 üzenetére
Hát az nem biztos.
Amikor bekötötték a cuccost, a szolgáltató hozta a kábeleket.
Ami a modemtől megy a mellette lévő géphez, az biztos sodort. De ami a modemtől felmegy a csőben a padra, majd át a nappaliba le a másik csövön, ez akár lehet, hogy tömör. Hiszen ezt a csöveken át kellett húzni, stb. és ott elvileg a tömör jobb. Ezért is kérdeztem. Ha jól emlékszem a csatlakozónak is más a színe a rövid patch kábelen, mint a padon átvezetettnek. Nyilván ez sem jelenti azt, hogy különböző kábel lenne. Na meg ha jól belegondolunk, egyszerűbb nekik is egy fajta kábellel dolgozni, mert akkor neki se kell variálni vele.
Mondjuk én a tömörnek jobban örülnék, mert akkor ezt a hosszú darabot is fel tudom használni a vezetékeléshez. A sodort akkor patch kábeleket lehet belőle gyártani, de ahhoz meg elég hosszú. Na meg patch kábelem amúgy is van fölöslegbe is.De hétvégén megnézem pontosan. Ezért is lenne jó megvenni a kettes dugaljakat és a vezetékelést megcsinálni, akkor nincs ilyen gond. Viszont nem igazán van nagy jelentősége, mert eddig elvoltunk így 7 évig, akkor még egy darabig el tudunk lenni. Sőt most végül az IPTV se kerül bővítésre, nem kell még a többi box.
Csak a wifit kell kiterjeszteni az udvarra is, meg talán egy kábelezés kellene a nappaliból a másik szobába, mert ott wifi-vel csatlakozik a másik gép, amit nem igazán szeretek. Jobb szeretem ha asztali gép kábellel csatlakozik a modemhez.De az is lehet elkezdek összevásárolni cuccokat és ősszel megcsinálom.
Találtam egy ilyen kettes dugaljat is, nem tudom ez mennyire jó. Aminek ilyen a hátulja, ezt külön megkérdeztem tőlük. -
hegegabi80
addikt
válasz
inf3rno #1504 üzenetére
Igen tudom, csak azt nem tudom behúzni a csőbe.
A szerszám nélkül szerelhető meg olyan áron van, hogy pár dugó és kijön belőle egy olcsóbb de használható krimpelő fogó.Na az én esetemben nem fog okW-os pizzasütő vezetéke keresztezni. Ha idővel netán mégis, akkor majd gondolok rá.
-
jerry311
nagyúr
válasz
inf3rno #1499 üzenetére
Egy másik topikban volt élő példa. Kb. 50 (vagy 100) méteren ment egy csőben áram és Ethernet és nincs packet loss, vagy érezhető lassulás. Otthoni környezetben nem jellemző, hogy ebből probléma legyen.
Biztos van hatása, de amennyire értek hozzá valószínűleg csak ipari méretekben lehet gond. Pl. hűtőgép gyárban a rácshegesztő mellett, amikor a ponthegesztő ráengedi a 100(?) ampert 3 hullámnyi időre (3/50 másodperc), akkor az a tranziens lehet, hogy már bezavar a mellette futó Ethernetbe.
-
jerry311
nagyúr
válasz
inf3rno #1489 üzenetére
A teljesen egyedi csak akkor lehet jó, ha jók az érpárok. ~15 éve szívtunk ezzel, amikor az egyik kolléga ugyan helyesen kötötte a csatlakozók két végét (helyes pin párok), csak éppen összevissza voltak az erek. Volt ami 100-on ment, volt ami 1G-n, és volt ami rengeteg RX hibát generált...
Aztán kapott gyakorolni egy 100 -as csomag csatlakozót, meg a helyes színsorrendet, és megoldódott a probléma miután minden kábel megfelelően lett bekötve. -
jerry311
nagyúr
válasz
inf3rno #1484 üzenetére
A falba húzott kábel és a kábel amivel közvetlen teszteltem ugyanabból a tekercsből van. (2 hete húztam be) Az egyiken megy a 10G, a másikon nem.
Nem volt megtörve, nincs megtörve.
A vagy B akkor számított igazán, amikor kereszt kötés kellett. Mindegynek kellene lennie most amikor minden AA vagy BB.
Na majd átkötöm B-re a 2 dobozt hétfőn, aztán meglássuk. -
inf3rno
Topikgazda
válasz
inf3rno #1476 üzenetére
Úgy néz ki ez még tovább bonyolódik, mert van 12 magos és 8 magos MPO. A Finisar és Mellanox is 12 magos MPO a leírásuk szerint, tehát 6 LC-LC kell neki, hogy továbbvigyem. Breakout kábel is ilyen 12 magos kell neki, legalábbis így logikus. Ami azt jelenti, hogy a falon is alakítanom kell, mert most csak 4 keystone-nak elég hely van rajta. Ha azt nézem, hogy koax is át kell, hogy menjen a TV-nek, akkor 8-keystone-os aljzat fog kelleni.
-
_q
addikt
-
kisskd
tag
válasz
inf3rno #1414 üzenetére
Nem merültem el én sem a témában, de azt gondolom, arra akar utalni a kolléga (amit én is így sejtek), hogy a cat5-cat5e, cat6-cat6a közti sebességugrás (akár vezezétről, akár szerelvényről beszélünk) inkább minősítési/anyaghasználati kérdés. Ha ez így van, akkor a hatása sem elvágólag jelentkezik, hogy ha mindenben megfelelsz a minősítésnek, akkor hop, hirtelen meglesz a sebesség, ha pedig nem, akkor rögtön leesik az alacsonyabb szabány szintjére. Inkább úgy képzelném, hogy megnő a vesztesség, csökken a sebesség vmi alacsonyabb szintre, mondjuk csak 300-600mbit-et tudsz átpréselni környezeti változóktól függen a gigabit helyett, ha (részben) cat5 elemekből épített úton próbálkozol.
-
Essejó
veterán
válasz
inf3rno #1411 üzenetére
A Cat5 és a Cat5e csatlakozó közt fizikailag milyen különbségről tudsz? Mondjuk tudni kéne,hogy milyen kábel van a falban, mert falkábelre lehet xarul krimpelni az Rj45-öt, míg a sodrott kábelt meg elég nehéz jól betűzni a konnektorba. Szóval kezdésnek nem ártana egy kábel tesztert rádugni.
-
_q
addikt
válasz
inf3rno #1371 üzenetére
Régi parketta van, ami elég jó állapotú és az még igazi fából készült, nem tudom a hőtágulás itt is látványos mértékű lehet, nem csak a laminált padló érintett? Mennyivel érdemes ilyenkor számolni, hogy magasabbra kerüljön a parketta szintjétől? 5mm akár vagy több? Mert az se néz ki túl szépen. Fent a plafon széleinél lévő díszcsík nekem annyira nem jön be.
-
_q
addikt
válasz
inf3rno #1364 üzenetére
Igen később ugyan azt a vezetéket szeretném használni, ha valamikor a falba kerülne az UTP kábel, mint falon kívül. Ez lehet nem mostanában lesz, de feleslegesen akkor nem vennék patch kábelt, hogy utána meg le kelljen cserélni. Mindenképpen kábelvezető csatorna lenne falon kívül, szabadon nem esztétikus számomra.
Az egész műveletre még van jó pár hónapom, szerintem nyár előtt nem lesz költözés, de mindenképpen szerettem volna felmérni a lehetőségeket és hogy mivel számoljak.
Köszi szépen a segítséget, elég sok mindent már tisztábban látok. Még jövök, ha esetleg valami időközben még se egyértelmű.
-
_q
addikt
válasz
inf3rno #1362 üzenetére
Ha már veszek, akkor AX-es routert gondoltam hasonló időtállósági okból, mint a CAT6a vezeték. De akkor látom, hogy olcsóbban, bizonyos kompromisszum mellett AP-val is meg lehetne oldani. A kényelem miatt lenne jobb a mesh, mert AP-nál ahogy megyünk egyik szintről másikra és vált wifi hálózatot, akkor több probléma lehet (lassabban vált, esetleg manuálisan kell átcsatlakoztatni az eszközt stb.) Ezek az asus routerek amiket ajánlanak a szaktopikban mind tud mesh-t, így mesh-el kényelmesebb lenne megoldani.
Önblankoló alatt igen a szerszám nélküli szerelhetőséget értettem. Hagyományos vezeték blankolóm van sima vezetékekhez, azzal a külső részt le tudom szedni a vezetékről.
Jelenleg falon kívül, kábelcsatornában vezetném el az UTP kábelt. Ehhez patch kábel jó igaz? Ha viszont később a falba szeretném elvezetni, valamilyen csőben, hasonlóan mint a villamos hálózatnál, csak külön csőben, akkor oda is mehet a patch? A fali merev vezetékezést mikor érdemes fontolóra venni?
-
_q
addikt
válasz
inf3rno #1360 üzenetére
Köszi. Azért gondoltam a szinteket átfúrni és akkor vagy mind a 3 szintre vagy legalább 2-re tennék routert, hogy ne árnyékoljon a beton szint.
Ezt az AP részt nem értem. A mesh miatt írjátok, hogy a 'node'-ként konfigult router AP-ban lesz? Mert én mesh-ben szeretném konfigurálni az asus routereket, nem AP-ként. A szolgáltatói router/modem (nem tudom manapság mi a jó szó rá) mindenképpen bridge-ben lenne és erre menne rá egy fő mesh router, amire meg menne még 1 vagy esetleg 2 node router.
Ezt a switch részt se értem sajnos. Sose használtam még, eddig mindig 1 db routerem volt ami kiváltotta a szolgáltató routert, így mentesültem a NAT-olástól, a szolgáltatói meg ment bridge módban. A switch úgy tudom csak a lan portok számának bővítésére való, tehát nem lesz tőle wifi jel.
CAT6a esetén szükséges szerszám vagy az "önblankoló" aljzattal is könnyen össze lehet szerelni? "Önblankoló" csatlakozó is létezik? Nem tudom a szaknevét.
-
hegegabi80
addikt
válasz
inf3rno #1349 üzenetére
Akkor innen meg is tudom rendelni az összes cuccot. Akkor ez a műanyag cat6 modul jó a linkelt 2 portos fali aljzathoz? Csak azért kérdezem, mert nem szereltem még ilyet, én azt hittem mindegyik egybe van, nem pedig így külön-külön.
Akkor a cat5e és cat6 csatlakozó egyforma, csak a vezeték tér el? -
hegegabi80
addikt
válasz
inf3rno #1347 üzenetére
Nem felesleges az a krimpelő sem, meg a teszter is jól jön. Azért kb 20-25 RJ45 csatit fel kell majd szereljek a kábelekre, meg hátha kell még későbbre is, sose lehet tudni. Sajnos kölcsön kérni nem igazán tudok kitől. Én ezt néztem ki.
Most már tudom mihez kell az a betűző.
Itt ahol a vezetéket néztem van a javasolt keystone aljzat is, de ez csak a fedél, de ehhez még kell a belsejébe a dugó pl. ez. Vagy melyik kell hozzá?Lehet ez is jó, csak ez nem Cat5e-s. Nekem ez is jó, mert akkor egy helyről meg tudom rendelni. -
hegegabi80
addikt
válasz
inf3rno #1345 üzenetére
Jaja biztosan. Egyébként mindenképp megcsörgetem az ismerőst és rákérdezek nála még 1-2 dologra, biztos ami biztos.
Viszont a másik hálózati topikban írták, hogy ha az IPTV-t is akarom osztani switch-el, akkor csak olyan jó ami tudja az IGMP-t is. Erre is rákérdezek így tiszta vizet öntök a pohárba.
Köszi az infókat, meg a másik topik linkjét is.Ja ezt a dupla dugaljat néztem ki, jó lesz e.
Kábelből ezt a Macleant vagy Gembird esetleg Landberg. Ez utóbbi nincs kékben, de a falban meg a padon tök mindegy milyen színű. -
hegegabi80
addikt
-
hegegabi80
addikt
válasz
inf3rno #1336 üzenetére
Még egy dolog jutott eszembe. A kintről bejövő kábel, ami a modembe megy nem emlékszem milyen hosszú, bár úgy rémlik amikor szerelték hagytak rá bőven a későbbi variálás miatt.
De ha még sem elegendő hosszú és nem ér el a spájzba, akkor mit tegyek? Toldóval hosszabbítsam meg? Ha toldom, akkor oda is ugyan olyan kábel kell? (nem tudom merevet vagy sodrottat használtak. Vagy azt is cseréljem/cseréltessem ki?
Ha jól emlékszem, amikor szigetelték és színezték a falat leszedtem a kinti dobozt, talán még ki is kötöttem, majd áttettem a csüngő ereszre. Tehát én is ki tudom cserélni, vagy ez a szolgáltató feladata? -
hegegabi80
addikt
válasz
inf3rno #1332 üzenetére
Már csak egy kérdés: tömör vagy sodrott kábelt érdemes használni. Nagyon éles hajlítások nem lesznek benne, így ha merevebb akkor nem gond, ha az a jobb.
Kicsit visszaolvasva meg is van a válasz: tömör. Azzal is csak óvatosan. Akkor a padról fogom letolni a kábelt az adott helyiségbe a kötődobozig, majd a padon elvezetem szépen a spájzig és ott vágom majd el.
-
hegegabi80
addikt
válasz
inf3rno #1330 üzenetére
Nem nagy a ház kb. 11x12 méteres. Nyilván a spájz van az egyik sarokban, mellette a konyha-nappali étkező, de a nappaliban a spájzal szemben lévő falig kell elhúzni a kábelt, a ház másik részében meg van a 3 szoba.
Azért a netet böngészve elég nagy ársávban mozognak a kábelek, de pl a Cat6 is duplája árban a Cat5e-nek. Azért 200-300M vezetéknél ez elég jelentős összeg, és mire nálunk lesz olyan nagy sávszél, addigra már ez a Cat6e kábel is elavult lesz.
Esetleg van kábelnél is ajánlott márka/gyártó vagy honnan érdemes beszerezni?Még nincs megvéve semmi, ezért rágom így át a témát rendesen. Most már nagyjából összeállt a kép, kezdem majd első körben összeszedni a kábelezéshez az anyagokat. A switch az még ráér később is.
-
hegegabi80
addikt
válasz
inf3rno #1327 üzenetére
Akkor mindenképpen két switch-ben gondolkozzak?
Ha még is egy switch lenne a netnek, a tv-k pedig a modembe futnának? Esetleg még fordítva is lehet, modembe a 3 net és a switch-be a tv.Nem nagy összeg még egyet betenni, de ami nem feltétlen kell, nem erőltetném. Na meg ha így is megvan annyi aljazat, ahová tudom dugni, nem kell plusz fogyasztó. Továbbá most csak 1 tv-n van box, és még nem is biztos, hogy lesz több, de nincs is kizárva. Akkor majd később is be tudom iktatni a +1 switch-et ha kell. Máshová nem tudom/akarom tenni, esetleg a neteset lehetne az egyik szobába és onnan vinni a netet a másik kettőbe. De inkább egy pontba húzom össze az összeset.
Persze értem a patch panel lényegét, csak a spájzban azért nem létszükséglet. Meg lehet azt viszonylag szépen csinálni anélkül is. Lejön a padról egy csőben 9 db vezeték (igaz ha még akarok 2 db kamerát, akkor + 2 vezeték), ami össze lesz kötegelve, a végükre a csati és lehet dugdosni a helyükre. Ha beiktatom a panelt, akkor oda futnának be, és onnan még egy plusz kis kábellel vezessem a modembe/switch-hez. Azért egy otthoni kis hálózathoz szerintem nem létfontosságú, nyilván munkahelyen alap dolog. Meg ha kétszintes ház lenne és még több kábel lenne, akkor még ok.
De az is lehet megcsinálom patch panel nélkül, aztán lehet még is úgy látom hogy kell, akkor utólag beiktatom.
Nem árnyékolt kábel lesz, sima Cat5e." és ne is 3-5 dupla süllyesztett aljzat álljon ki a falból."
Ezt nem teljesen értem. Vagy úgy gondoltad, hogy a spájzban is a befutó kábeleket süllyesztett aljra kössem? Akkor már inkább a panel, árban is és kinézetre is praktikusabb.Nem is gondoltam volna, hogy saját otthoni vezetékezést/hálózatot is így meg lehet fejelni dolgokkal.
-
kisskd
tag
válasz
inf3rno #1309 üzenetére
Én is, de nem promotálok káros szenvedélybetegségeket.
Árnyékoltra is fel vagy szerelkezve? Az nekem az elsőre egy jó kategóriával komplikáltabbnak tűnt.
Plusz igazából lengőben a gyáriakat részesítem előnyben, mert semmilyen dugóban nem láttam még olyat, hogy a szerelt jobban bírja a gyárilag ráfröccsöntöttnél, és ez hatványozottan igaz az UTP-re. Van krimpelőm, több is, pár száz dugón túl vagyok, de a megvilágosodás útján haladva már inkább csak végveszélyben/gyors megoldásként/speciális helyen (pl. rack szekrény belső kábelezése) -
-
-
diegho
nagyúr
válasz
inf3rno #1272 üzenetére
Sziasztok!
A melóhelyemen belterületen cseréljük az optikai kábelt, levegőből földbe megy. A kivitelező most csinálja, kijelölt helyen kb 30cm mélyen teszik le. Egyik kollégám azt mondta, hogy ez így nem jó, ezt másfél méter mélyen kell vezetni. Na most laikusként szerintem meg halál mindegy milyen mélyen van, ha nem zavar senkit semmiben. Mi az igazság?
-
Lali-213
senior tag
válasz
inf3rno #1257 üzenetére
A falak már át vannak fúrva, mert már lett áthúzva koax kábel, de arra már nincs szükségem. Csak a krimpelést kellene megoldanom. Szerinted érdemes a teszterrel ellátott kitet választani?
Van bármi különbség, hogy Cat6-os vagy felsőbb kategóriás kábelt veszek? Az RJ45 minden esetben azonos?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik elsősorban hálózati kábelekkel és szerelésükkel foglalkozik, úgymint árnyékolt és árnyékolatlan csavart érpáras kábelek (S/FTP, UTP), SFP+ optikai (OM3, OM4) valamint DAC kábelek, de érintőlegesen szóba kerülhetnek más adatkábelek is, mint koax, USB, SATA, stb...
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- iPhone topik
- Mobil flották
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Bluetooth hangszórók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Napelem
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- EVGA SuperNOVA 750W GT 80 Plus Gold full moduláris tápegység / 53 hónap Alza.hu garancia
- Surface Laptop 4 Touch 13.5 Retina Ryzen7 4980U 4.4Ghz 16GB 512GB Radeon RX Vega8 Win11 Pro Garancia
- Gigabyte AORUS B550I PRO AX ITX Rev 1.2 / Beszámítás OK!
- HP 15 Zbook Studio G8 FHD IPS i7-11850H vPro 32GB 512GB SSD Nvidia A2000 Studio Win11 Pro Garancia
- Dell 14 Latitude 7420 FHD IPS i7-1185G7 4.8Ghz 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- BESZÁMÍTÁS!Samsung Galaxy Tab S10 Ultra 256GB 5G tablet extra tokkal garanciával hibátlan működéssel
- Honor 400 lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest