Hirdetés
- iPhone topik
- Fele annyit ér az iPhone Air, mint amennyibe pár hete került
- 4G-s verzióban is érkezik a Redmi Note 15 Pro
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Akciófigyelő: Ilyen kedvezmények járnak a Poco F8 sorozatra
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Fotók, videók mobillal
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Jó adatátviteli sebességhez megfelelő adatkábel is kell, nem elég a drága switch és hálókártyák. Ennek a kiválasztásában próbálunk segíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Roland8622
aktív tag
Én meg az Aliról rendeltem kompletten. Kíváncsi leszek rá.Dolgozni biztos nem ezzel mennék, de otthon, meg pár alkalommal megteszi. Ahogy nézem ez a Store erre van ráállva és vannak cuccaik amik nem is olcsók. + most fedeztem fel, hogy van csatlakozó amihez nem kell fogó
-
pruzsi
őstag
Üdv. Van 10 ezer Ft alatt ajánlott UTP krimpelő?
Teszterem már van így akombozva nem érdekel . -
marec1122
senior tag
Sziasztok!
Esetleg van a közszájon forgó krimpelő ami jó ár/érték arányú eszköz? Esetleg olyan tesztelt csomag amit tartalmaz kábeltesztelőt és betűző szerszáűmot is?
-
yu4gi
kezdő
Üdv. Telekom 2000mbit nethez tudnátok kábelt ajánlani 1m hosszút
-
Essejó
veterán
válasz
Gabesz87
üzenetére
Lejárt a szerk időm.
Fali csatlakozó szereléséhez betűző szerszám kell, ami nem való sodrott kábelhez. A fali csatlakozóban erenként van két szembe fordított penge, ami megvágja a szigetelést és közé tűzöd a tömör kábelt. Viszont a patch kábel elemi szálai el tudnak mozdulni egymástól és nem lesz jó az érintkezés, és keresheted, hogy hol miért csak 💯 megás a kapcsolat vagy egyáltalán miért nincs kapcsolat. Én a Cat5e-re is Rj45-öt raknék, és össze dugnám egy Rj45 toldóval. -
Gabesz87
veterán
Mondjuk nekem ilyen csoda krimpelő szerszámom nincs, csak egy egyszerűbb, ilyen. Ezzel is meg lehet csinálni? OK, akkor végül is a csatlakozó szerelés hasonló, ez rendben van. De a másik kérdésem, hogy akkor azzal nem okozok semmi bajt, ha a CAT6 kábel fémes, árnyékolt csatiját dugom a fali csatlakozó árnyékolt (fémes) dugójába, és a belsejébe, ami meg ugye a falból jövő kábelnek lenne (de nálam csak szabadon lesz, nem fali kábelnek), sima Cat5e kábelt szerelek!?
-
Gabesz87
veterán
Egy kis szerelési tanácsot kérnék. Vettem ilyen S/FTP CAT6 kábelt, ezt fogom áthúzni a kábelcsatornán, illetve 2db ilyen fali adaptert. Az első amitől tartok, hogy a szerelt kábelt nem tudom majd fejjel együtt áthúzni a csövön. Ha neadjisten le kell vágnom, ennek a szerelése igényel vmi spéci lépést, szerszámot, vagy ugyanolyan, mint egy mezei Cat5e esetén? Az persze világos, hogy ha levágom, akkor szereznem kell ilyen árnyékolt (fémházas) csatlakozót. Ami viszont a fali aljzatot illeti, ahhoz kell valami eszköz? A meglévő csatlakozóba dugom a Cat6-os kábelt, amit vettem? És a csupasz kábelvég, amit a belsejébe kell szerelnem, az meg megy a routerbe? Ez a kábel már lehet sima Cat5e is ugye, nem szükséges 6-os? Eszközök miatt úgyis csak gigabites sebesség játszik.
-
Gus-T.
tag
Üdv. Márka-kérdésem lenne:
mindkettő: Cat.6A - S/FTP - AWG26/7 - 500MHz
node melyik gyártót?.:
Logilink vagy Digitus (kb 10%-al drágább a Digitus)
(pont 10éve vettem utoljára lan-kábelt
, már nem tudom ki-kicsoda:
Köszönet! -
korcsi
veterán
válasz
Gabesz87
üzenetére
Amit linkeltél az azért nem jó, mert sfp modul kell még bele és az is plusz költség, ellenben azért jó, mert sfp modul kell bele, és ez rugalmasságot ad abban a tekintetben, hogy milyet teszel bele, rezes rj45-öt, vagy multi vagy mono módú optikát, ilyen olyan csatival stb. elég sok a lehetőség.
Írok privit. -
Gabesz87
veterán
Ahha. Tehát valami ilyesmi kellene nekem? Ebből kell 2, egyik oldalon sima UTP-vel összekötöm a HGW-vel, másik oldalon a routerrel, és akkor igazából egy optikai kábelt kell vennem, amit lehúzok a két szint közt, és ezzel kötöm össze a két kis konvertert. Milyen optikai kábel kell ehhez? Azokban aztán végképp nem vagyok járatos. Így akkor UTP-ből igazából megfelelne a sima mezei standard Cat5e? Nem kell semmi spéci!?
-
Essejó
veterán
válasz
Gabesz87
üzenetére
Csak az egyik felének szabad földelve lennie, ha mindkét végét földeled, létrejön egy földhurok, ami egy csúnya brummot okozna.
Média konverter a doboz neve, beledugod a lankábelt és kijön az optika. Azt elviheted tán 10 km-el arrébb, ott bedugod az optikát egy másik média konverterbe, és kijön belőle a Gigás lankábel.
-
Gabesz87
veterán
Igen, elég lenne a gigabit is, de nem igazán értem, hogy optikával mégis hogyan kötném össze a HGW-t és a routert? Hálózatos topikban kaptam közben válaszokat, és mint kiderült (ez a része nekem már magas), árnyékolt kábelnek nem sok értelme lenne, mert a végpontok Ethernet portjainak is földeltnek kéne lenniük, és valószínűleg sem a HGW, sem az Asus nem ilyen.
-
Gabesz87
veterán
Sziasztok. Tanácsot szeretnék kérni kábel vásárlás / kivitelezés kapcsán. Szerver gépemet szeretném levinni az alsó szintre, tároló helyiségbe. Most egy nagy beépített szekrényben van a bejáratnál, biztosíték doboz mellett. Itt van a telekomos HGW, a saját routerem, egy switch és egy NVR az IP kamerához (ez utóbbit is levinném egyúttal). A falban fut pár gegecső, és az egyik egyenesen a garázsba megy le az alatta lévő kötődobozba. Így az egész alig több szerintem 2m-nél. Tegnap a villanyszerelom behúzta ide a standard cat5e kábelt, viszont felhívta a figyelmem, hogy jobb ha árnyékolta kábelt veszek, cat6/7-et, ugyanis ebben a csőben futnak még erosaramu villanyvezetékek. PL. Egy villanykazánhoz, szaunához, napelem rendszerhez. Úgyhogy tanácsot kérnék, hogy milyen kábelt vegyek, és hogyan valósítsam meg. Nem tudom mennyire tér el a szerelése az árnyékolta kábeleknek a standard cat5e-től. A terv tehát az, hogy a fenti HGW-t közben össze a lehúzott kábellel, a lent lévő Asus AC57U be AiMesh routerrel, aztán ezen lógna majd az NVR és a szerver gép.
-
pl92
csendes tag
Sziasztok!
Kérdésem az optikai kábel lakáson belüli vezetésével kapcsolatos.
Nemsokára lakásfelújítást tervezek és utána szeretnék optikai kábelen internetet. Jelenleg a lépcsőházban van a Telekomnak doboza, a lakáshoz viszont még nem húzták ki a kábelt.A lépcsőházból megy a lakásba falban két cső, az egyik üres lesz, a másikban koax kábel megy. Az üres csőbe szeretném rakni az optikai kábelt. A cső befut abba a szobába, ahol a számítógép is van és itt fali szerelvénydobozokhoz is hozzá lehet férni. Felújításkor meghosszabbítanám a szobában lévő csövet 3-4 méterrel és fali aljzat kerülne kialakításra. Ide rakhatná a szolgáltató a home gateway-t.
Kérdésem: elég az üres csőbe bevezetni az optikai kábelt miután befejeződött a felújítás vagy esetleg felújítás közben kellene berakni a kábelt is a csőbe?
Köszi
-
Essejó
veterán
Nos, a múltkoriban morgolódott itt valaki az ilyen biszbaszos csatlakozó szerelésével kapcsolatban. Itt egy kis YT videó, elég részletesen elmutogatja a hogyant. Ugyan a videó tömör kábellel készült, de Patch kábel esetén sincs szerintem lényegi különbség.
-
looser
addikt
Sziasztok! Szeretnék ismerősnél két utp kábelt kihúzni a Telekomos kábelmodemtől a két desktop gépükig, mert jelenleg wireless használják őket usb-s hálókártyával. A kérdésem az lenne, hogy lehet 25m-es nem szerelt utp kábelt esetleg kapni külön? Ahol eddig néztem, 100m-es dobban van csak. A hely, ahol át kellene húzni, sajnos nem engedi, hogy csatlakozóval együtt húzzam át; 2db koax helyére fog menni.
Üdv

-
jerry311
nagyúr
Ha elég a 2x 100M akkor be lehet így kötni, de rég volt ez gyakorlatban, és akkor is inkább csak kényszer megoldás volt.
Egy GS105-ös switch elég kicsike: 94 x 100 x 27 mm. Szó szerint tenyérnyi. Ez általában elfér bárhol, igaz kell neki táp. Ebbe az irányba mennék inkább.
-
Essejó
veterán
Értem én, hogy olcsóbb ez így mintha tennél rá egy 5 portos switchet. De kérem nem szar ez, hogy kenjük be sárral oszt jóvanazúgy. Egyéb iránt ha az a bejövő maga a net, és a másik végén az ISP csücsül, kb hány perc alatt blokkolnának szerinted? Ennyi erővel mehetne rá egy ISDN Y elosztó is, de nem mehet. Bár ha ez egy csak egy otthoni gányolás és elég az elérhető max 100 mega, akkor hajrá, bár én tuti nem így oldanám meg.
-
Zaji
őstag
Sziasztok,
Egy "bejövő" UTP kábelre lehet 2 RJ45-ös csatlakozót szerelni, ha jól gondolom. T568A/B esetén a kék, kék-fehér és a barna, barna-fehér nincs használatban. Ezt lehetne a második RJ45 csatlakozóhoz felhasználni. Természetesen a router oldalon is figyelve a második RJ45 bekötésénél. Ott a használt erek helyére kerüljön a fenti négy ér. Jól gondolom?
Válaszokat előre köszönöm. -
hegegabi80
addikt
Igen tudom, de azért nem fogom kivésni a falat és mélyebbet betenni. A falvastagság engedné, de akkor veszek inkább olyan süllyesztett dugaljt. Bár nem tudom, azoknak mennyi hely kell, de gondolom a normál dobozba be kéne férjen, ha az se jó akkor marad a falon kívüli. Úgy is szinte mindegyik el van takarva szekrénnyel.
-
Essejó
veterán
válasz
hegegabi80
üzenetére
Nekem úgy rémlik van mélyebb doboz is.
-
hegegabi80
addikt
válasz
jerry311
üzenetére
Na igen ettől félek én is. Most gyorsan megmértem 4cm mély, a sima normál kör alakú szerelődoboz.
Akkor inkább maradok a komplett egyben lévő dugalj-nál, bár ha annál gond van, akkor cserélni kell az egész szerelvényt.Neten ennyit találtam róla: "483 mm-es (19") szekrénybe szerelhető"
Ha ez a mélységre vonatkozik, akkor felejtős. -
jerry311
nagyúr
válasz
hegegabi80
üzenetére
Ja, ezek elegge kompatibilisek ilyen szemontbol. A problema, ott keletkezhet, hogy milzen mely a szerelodoboz a falban, tehat hogy mennyi hely kell hatul a keystone-nak, belefer-e? (Mint azt megtapasztaltam par napja. Meg nem dontottem el hogy szerzek rovidebb keystone-t vagy valami L alakut, vagy esetleg melyebb dobozt.)
-
hegegabi80
addikt
Ez a keystone dugó elvileg kompatibilis ezzel a szerelvénnyel?
Vagy más fajta modul kell bele? Csak mert állandóan ezeket emlegetitek, csak nem tudom melyik való bele. -
jerry311
nagyúr
Egyrészt teljesen felesleges árnyékolt kábelt venni otthoni környezetbe.
Másrészt amire rá van írva, hogy Cat6a az jó lesz.
Mindegy, hogy tömör vagy sem, mert nem fogod behúzni csőbe, illetve ha ott megy minden mögött, akkor nem fogod hajlítgatni sem. Egyszer be lesz kötve aztán kész. -
Atee94
tag
Üdvözletem.
Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy otthon szeretnék két routert összekötni egy utp kábellel.A ház vályogház, így árnyékol mint a veszett fene, így kb 30 méternyire lenne szükségem, úgy hogy nincs lehetőségem elvezetni a falban, csak a falak mellett. Most "mikrohullámú" internetünk van, de az év végéig bevezetik a 2,5 Gbit-es internetet, így szeretnék mindenféleképpen egy olyan kábelt venni ami tudja is ezt. Mivel 30 méteres lenne a kábel,szekrények mögött futna, ahol tv-től kezdve a playstationig minden megtalálható(meg ha már egyszer költök rá), szeretnék mindenféleképpen árnyékolt kábelt venni. Esetlegesen milyen márkától milyen kábelt tudnátok ajánlani, mert ahogy beírom hogy cat6a s/ftp 30m kábel, kidob minden márkát minden árban 4000 forinttól kezdve 20000 forintig mindent.
Ha esetleg nem jó kábelre kerestem rá, mi lenne amit tudnátok ajánlani?
Előre is köszi! -
jerry311
nagyúr
válasz
inf3rno
üzenetére
És valóban, 2 új keystone és már megy is a 10G a falban.
De ha nem megy el a net amikor véletlen belerúgtam a lakáson átívelő kábelbe, akkor sosem jövök rá, hogy az egyik keystone biztosan kaksi. Eleget mozgott benne az RJ45, hogy ne 10G sehogy se legyen rajta, és egy rossz mozdulat után még az 1G is eltűnt. Nem is az, hogy eltűnt, hanem vissza sem jött tobbszöri ki-be dugdosásra sem. -
inf3rno
Topikgazda
válasz
hegegabi80
üzenetére
Igen, jobb megtoldani, mint sodortra anyát tenni. Valakinek összejött egyébként az is, de sokszor van érintkezési hiba vele.
-
jerry311
nagyúr
válasz
hegegabi80
üzenetére
Betűzős cucc, mint a linkelt termék = tömör kábel.
Ha ideiglenes megoldás lesz, akkor behúzod a kábeleket, rányomsz 1-1 csatlakozót, és összedugod egy toldóval. -
hegegabi80
addikt
A szerelhetős toldók, pl ez is, melyik kábelhez jó? A sodrot vagy tömör vagy mindkettő?
Nekem egy sodrottat kellene megtoldani. Az összedugós nem jó, mert le kell vágnom mind a két végét, hogy be tudjam fűzni a fali csőbe. Ebből van itthon két darab, ideiglenesen most ez is jó lesz, aztán majd később jön a fali vezetékelés. -
inf3rno
Topikgazda
válasz
jerry311
üzenetére
Végülis logikus, hogyha nincs szakadás, akkor az aljzat a rossz. Én vennék két szerszám nélkül szerelhető keystonet, aztán megnézném, hogy azokkal jól működik e. Ha igen, akkor a fali aljzatok kuka, és tennék fel helyettük keystone-hoz valót. Aztán később, ha esetleg fejlesztesz, akkor az aljzat újrahasznosítható, és csak a kábelt és a keystonet kell cserélni.
-
jerry311
nagyúr
válasz
inf3rno
üzenetére
Átkötöttem, még akkor, mind egyforma: 568 B. Szerda óta nem foglalkoztam vele, lehet kellene 2 új fali aljzat. Ez az új fali aljzatmost adott egy ötletet: a lakáson keresztül tekergő kábelre átszerelem őket egyesével. Ha ez a kábel hirtelen elromlik, akkor tudni fogom melyik aljzat a hibás.
-
Digi ONT és a routerem közé vennék utp kábelt, és az összefoglaló elolvasása után is bizonytalan vagyok, h kell-e az árnyékolás. Panel lakás, lépcsőházból jönne be az optikai kábel az ONT-be, amit a plafon alatti fél Y alakú vályúba tennék. Innen, az ONT-től menne az utp (és a koax TV) ebben a vályúban kb 1 métert, viszont itt van ledcsík, és pár elektromos kábel, nem tudom mennyire okozhat gondot, hogy velük párhuzamosan fut - esetleg tudjuk úgy behúzni, hogy kb tíz centire legyen az elektromos cuccoktól (vagy adott esetben akár csatornába is kerülhet egyedül).
Utána átmenne a falon, le a parketta szegélylécéhez, majd afölött futna a routeremig, kábelcsatornában (csak) a koax-szal, persze fölötte a falban van egy-két konnektor, tehát azért van villanyvezeték a falban a "közelben". Körbefutna a kábel a nappalin, tehát hosszra elég hosszú lenne.
Földszinti lakás, és semmi extra fogyasztó nincs, ami ne lenne egy átlag háztartásban.
A "vályú" hátránya, hogy onnan esztétikusan nem tudnék földelést levinni, tehát valószínűleg földelés nem lenne.Szerintetek érdemes árnyékoltat vennem?
Köszi előre is!
-
hegegabi80
addikt
válasz
hegegabi80
üzenetére
Megnéztem a kábelt, ugyan olyan sodort kábel mint a rövidebb patch kàbelek.
A szolgáltató által az úton lévő oszlopról bejön s kábel a lakás falához, ott van egy fekete doboz, onnan jön tovább a 4 eres kàbel be a lakásba, és a modem előtt ebből is csak kettő van bekötve ebbe a kis dobozkába. De legalább így könnyebb áthelyeznem a lakáson belül a modemet. -
inf3rno
Topikgazda
válasz
hegegabi80
üzenetére
Szerintem ezek jók lesznek. A keystone-hoz lehet kapni fali aljzatot, amibe bepattintod miután megszerelted. Max 2, ami még könnyen kezelhető egymás mellett szabvány szerelődobozban, a 4-eset elég nehéz volt összetákolnom itthonra. Ja mondjuk cat5e-hez van sokféle aljzat is, nem muszáj arra a felére keystone-osat, elég a modem felére a keystone. Utána rádugsz egy rövid patch kábelt, aztán kész. Esetleg még el lehet gondolkodni komolyabb kábelen, pl. cat6a, ha nagyobb sávszélességet akarsz most, vagy később. Már egy ideje terjed a 10Gbps kapcsolat. Sok cat5e kábel is tudja amúgy, csak a cat5e-nél nincs garancia magasabb értékekre, mint 1Gbps 100 méteren, úgyhogy a konkrét kábeltől függ, hogy mit tud efelett. Rövidebb távon mindegyik tud magasabb értéket.
-
hegegabi80
addikt
válasz
inf3rno
üzenetére
OKs, így már értem, most már minden tiszta.
Nos a csőben/dobozban biztos nincs annyi hely, hogy elférjen a keystone modul. Max a padon, mielőtt a csőbe belemegy a vezeték. De ez már szerintem elég tákolás, gányolás.Akkor már tömör a falba/padon, egyik végén 2-es dugalj, a másik végén meg a keystone modul, onnan meg rövid sodort kábel a modembe.
Ez a modul pl jó?Ez a kábel kell nekem a falba igaz?
Dugonak ez megfelelő?
A most meglévő hosszú sodort kábelt meg felhasználom patch kábeleknek. Legalább lesz min gyakorolni.

-
inf3rno
Topikgazda
válasz
hegegabi80
üzenetére
Úgy van, hogy a tömör rezes kábelre megy a keystone plusz keystone-os aljzat vagy a sima aljzat, illetve a sodort rezes kábelre megy a dugó. Ha nem akarsz új kábelt húzni, és most sodort van két dugóval a végén, akkor rá tudsz toldani tömör kábelt úgy, hogy vágsz egy rövid tömör kábelt, aminek az egyik végére keystone-t szerelsz, és azt összedugod a dugóval, a másik végére meg rászereled az aljzatot amilyen formában neked szimpatikus. Ezt akár mindkét oldalon meg tudod csinálni, de gondolom a modem oldalán nem célszerű. Viszont a keystone-nek valamennyi hely is kell a csőben, szerelődobozban, úgyhogy nem biztos, hogy így elfér az extra kábellel együtt, ezt te látod. Tömör rezesre dugót tenni, vagy sodort rezesre keystonet vagy aljzatot gányolás. Persze működhet az is, ha nincs más lehetőség. Általában a sodort rezesre ha aljzatot szerelsz, akkor érintkezési hiba szokott lenni, mert elszakadnak a szálak, de volt már, aki összehozta így is.
-
jerry311
nagyúr
válasz
inf3rno
üzenetére
Nem mondom, hogy olyan mítosz, mint a villany vs ethernet párhuzamosan egymás mellett, de hasonló.
Most, amikor behúztam a 10G-nek a tömör kábelt, akkor egy 20 m-es előre szerelt darabot vettem, RJ45-tel a két végén. Ezt vágtam méretre, mert olcsóbb volt, mint csak kábelt venni. Amikor nem ment a falban a 10G, akkor a maradékra tettem egy csatlakozót (a 2000 forintos fogómmal), a lakáson keresztül összedugtam a két eszközt és azon meg megy a 10G. Ez nem azért van mert profin tudok nem odavaló csatlakozót nem megfelelő kábelre szerelni.
Továbbra is áll, hogy a kábeleket és csatlakozókat arra használjuk, amire valók, de nem lesz azonnal hibás, ha néha máshogy adja ki.
-
hegegabi80
addikt
válasz
inf3rno
üzenetére
Tehát ha jól értem, akkor ha megcsinálom a vezetékelést, a falba tömör kábel a dugaljakhoz, mert azokba csak az való. A másik vége a nappaliból és a két szobából a spájzba futna össze, oda azok végére meg keystone modul kell? És csak utána tudom rákötni a modemre?
A dugaljba csak a tömör jó? A sodort nem? Mert ha az is jó lenne bele, akkor egyszerűbb lenne a falakban is azt vinni, hiszen csak fel kell tolni a padra egyenesen, nem kell ráncigálni stb. és akkor a másik végére mehetne a nromál dugó és bele a modembe/routerbe/switchbe.Vagy a tömör menjen egy patch panelbe? Azt kell földelni is?
Most már kezdek egy kicsit összezavarodni, amilyen egyszerűnek tűnt az elején. -
inf3rno
Topikgazda
válasz
hegegabi80
üzenetére
Dugót sodortra tesznek, a tömörre aljzat szokott menni. Van olyan dugó, ami tömörre való, de ritka, és a hagyományossal gondolom eléggé kínlódás rátenni. A szolgáltató általában a modemig viszi, onnantól beltéren a szaki összegányolta valahogy. Ha nem akarod megvágni, akkor nagyítóval talán meg lehet nézni, ha átlátszó a dugó. Ha nem akarod áthúzni, akkor rá lehet toldani tömör kábelt, aztán azzal megszerelni a dugaljakat. A tömörnél az egyik végére keystone modult kell szerelni, a másikra meg mehet a dugalj. Viszont nem biztos, hogy el fogsz férni vele, ha így rátoldasz.
-
hegegabi80
addikt
válasz
inf3rno
üzenetére
Hát az nem biztos.
Amikor bekötötték a cuccost, a szolgáltató hozta a kábeleket.
Ami a modemtől megy a mellette lévő géphez, az biztos sodort. De ami a modemtől felmegy a csőben a padra, majd át a nappaliba le a másik csövön, ez akár lehet, hogy tömör. Hiszen ezt a csöveken át kellett húzni, stb. és ott elvileg a tömör jobb. Ezért is kérdeztem. Ha jól emlékszem a csatlakozónak is más a színe a rövid patch kábelen, mint a padon átvezetettnek. Nyilván ez sem jelenti azt, hogy különböző kábel lenne. Na meg ha jól belegondolunk, egyszerűbb nekik is egy fajta kábellel dolgozni, mert akkor neki se kell variálni vele.
Mondjuk én a tömörnek jobban örülnék, mert akkor ezt a hosszú darabot is fel tudom használni a vezetékeléshez. A sodort akkor patch kábeleket lehet belőle gyártani, de ahhoz meg elég hosszú. Na meg patch kábelem amúgy is van fölöslegbe is.De hétvégén megnézem pontosan. Ezért is lenne jó megvenni a kettes dugaljakat és a vezetékelést megcsinálni, akkor nincs ilyen gond. Viszont nem igazán van nagy jelentősége, mert eddig elvoltunk így 7 évig, akkor még egy darabig el tudunk lenni. Sőt most végül az IPTV se kerül bővítésre, nem kell még a többi box.
Csak a wifit kell kiterjeszteni az udvarra is, meg talán egy kábelezés kellene a nappaliból a másik szobába, mert ott wifi-vel csatlakozik a másik gép, amit nem igazán szeretek. Jobb szeretem ha asztali gép kábellel csatlakozik a modemhez.De az is lehet elkezdek összevásárolni cuccokat és ősszel megcsinálom.
Találtam egy ilyen kettes dugaljat is, nem tudom ez mennyire jó. Aminek ilyen a hátulja, ezt külön megkérdeztem tőlük. -
Essejó
veterán
válasz
hegegabi80
üzenetére
Egy megfelelően vékony csavarhúzó, és egy kiskalapács. Meg egy megfelelően kifaragott fadarab - radírgumi, amibe beteszed a csatlakozót úgy hogy a kicsúszásgátló pecek ne törjön le miközben felütöd. Esetleg egy harmadik kéz ami a művelet közben egyben tartja a csatlakozót és a kábelt.
-
inf3rno
Topikgazda
válasz
hegegabi80
üzenetére
Akkor 100%, hogy sodort.
-
jerry311
nagyúr
válasz
hegegabi80
üzenetére
A tömör (fali) nehezebben hajlik.
-
jerry311
nagyúr
válasz
hegegabi80
üzenetére
Az egyikben 8 drót lesz (tömör), a másikban meg 8 vezeték, erenként sok-sok vékony dróttal.
-
hegegabi80
addikt
Azt honnan tudom megállapítani egy kábelről, hogy sodrott vagy tömör? Az előbbi jobban hajlítható? Valami külön jelölés nincs rajta.
Csak azért, hogy ami most jelenleg van használatban jó lenne tudni. (ezt még a szolgáltató szerelte be) -
inf3rno
Topikgazda
válasz
hegegabi80
üzenetére
Szerintem vegyél egy krimpelő fogót. Én is vettem, nem egy nagy összeg, és néha jól jön, ha van.
-
hegegabi80
addikt
válasz
inf3rno
üzenetére
Igen tudom, csak azt nem tudom behúzni a csőbe.
A szerszám nélkül szerelhető meg olyan áron van, hogy pár dugó és kijön belőle egy olcsóbb de használható krimpelő fogó.Na az én esetemben nem fog okW-os pizzasütő vezetéke keresztezni. Ha idővel netán mégis, akkor majd gondolok rá.
-
inf3rno
Topikgazda
válasz
jerry311
üzenetére
Én máshol olvastam régebben, hogy valakinek leégett a több százezres szerver gépe 2x is mire rájött, hogy a 8kW-os pizzasütő áramellátásával egy csőbe húzták be az UTP kábelt. Megkockáztatom, hogy nem mindegy, hogy mennyi áram folyik azon a vezetéken. Nekem személyes tapasztalat csak annyi van, hogy 1.5kW-os vízforraló mellett futott néhány méteren az S/FTP, és azzal nem volt gond. Kimérni nincs eszközöm, amit találtam kutatást a témában az meg nem tűnt hitelesnek.
-
inf3rno
Topikgazda
válasz
hegegabi80
üzenetére
Lehet kapni szerelt patch kábeleket. Léteznek szerszám nélkül szerelhető változatok belőle kicsit drágábban.
-
jerry311
nagyúr
válasz
hegegabi80
üzenetére
Létezik szerszám nélkül szerelhető csatlakozó, nyilván drágább.
Viszont a legolcsóbb 2000 forintos fogó is elég ilyen néhány csatlakozós hobbi szereléshez. Az elmúlt 20 évben több csatlakozót vágtam le benézett színsorrend miatt, mint ahány nem működött. (talán 2)
Még a múlt héten szerelt 10G CAT6 sem panaszkodott, és hozza a sebességet is. -
jerry311
nagyúr
válasz
inf3rno
üzenetére
Egy másik topikban volt élő példa. Kb. 50 (vagy 100) méteren ment egy csőben áram és Ethernet és nincs packet loss, vagy érezhető lassulás. Otthoni környezetben nem jellemző, hogy ebből probléma legyen.
Biztos van hatása, de amennyire értek hozzá valószínűleg csak ipari méretekben lehet gond. Pl. hűtőgép gyárban a rácshegesztő mellett, amikor a ponthegesztő ráengedi a 100(?) ampert 3 hullámnyi időre (3/50 másodperc), akkor az a tranziens lehet, hogy már bezavar a mellette futó Ethernetbe.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik elsősorban hálózati kábelekkel és szerelésükkel foglalkozik, úgymint árnyékolt és árnyékolatlan csavart érpáras kábelek (S/FTP, UTP), SFP+ optikai (OM3, OM4) valamint DAC kábelek, de érintőlegesen szóba kerülhetnek más adatkábelek is, mint koax, USB, SATA, stb...
- Melyik tápegységet vegyem?
- Hullanak a fejek az Apple-nél
- Mini-ITX
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ford topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Samsung Galaxy Tab tablet topik
- Renault, Dacia topik
- További aktív témák...
- Eredeti Lenovo 90W szögleges laptop táp + kerek átalakító egyben eladó
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3438, 100% Akkumulátor
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad // T - Széria // X1 carbon // X1 Yoga 2-in-1 // és a többiek... 3-12. gen.
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest