- iPhone topik
- Mobil flották
- Huami Amazfit Bip okosóra
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
válasz
T. Almeida #2202 üzenetére
és simán qed-re keresve? gondolom ez csak valami frontend hozzá. esetleg vedd fel a multiverse csomagokat is a /etc/apt/sources.list-be.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
T. Almeida #2200 üzenetére
apt-cache search xqed
mond valamit? -
ngabor2
nagyúr
válasz
snowflake #2175 üzenetére
a javasolt csomag az, ami nem függ, de ajánlott. a pythontól az OOo függ, mert vannak részei, amik használják. de a dpkg-nak vannak --force kapcsolói, azzal talán le tudod szedni. olyan sok helyet foglal a python, hogy nem fér el a gépen? ha az ooo fenn van, akkor valszeg nem fog annyit, hogy ne tűrd meg.
-
ngabor2
nagyúr
tőlem szokatlan módon konkrét kérdésre konkrét választ adok...
- ha ext2/3 a partíció, akkor tune2fs -L label
- ha reiserfs, akkor reiserfstune -l label
- ha fat, akkor arra eddig nem találtam teljesen linuxos megoldást. de pl. dosemu, vagy wine segítségével, label parancs? ez csak tipp.
ja, és rootként -
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #2110 üzenetére
továbbra is mindennemű kötözködés nélkül (leginkább mert igazad van): egy partícionálás miatt még egy linux-cd-t leszedni nem túl kifizetődő. persze ha van kéznél, az más téma. mint látható, van alternatíva bőven.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
charlie54 #2107 üzenetére
a mime-types-nál nézz körül. most konkrétan nem találom kde alaltt, hogy hol lehet beállítani, gnome meg nincs fenn, hogy az alatt megnézzem.
nedudgi: igazad lenne, ha már lenne fenn egy linux. de mivel ahogy írta, max egy win van fenn, és most fog települni, ezért a gparted/qtparted nem jáccik. hacsak máshol fenn nincs.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
egy vinyón max. 4 elsődleges, vagy kiterjesztett partíció lehet.
az egyik kialakítási mód:
elsődleges: 5gb xp-nek (hda1)
elsődleges: 10gb linux (hda2)
elsődleges 1gb swap (hda3)
kiterjesztett (hda4), ezen belül
logikai: 20gb fat32 (hda5)
logikai: a többi (hda6)
ezeket pl. a linuxos fdisk-kel tudod megcsinálni. ha hazaértem, tudok partíció típusszámokat is mondani, azzal még egyszerűbb.
ha winen van partition magic, azzal grafikusan, kattingatva is meg tudod csinálni. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Jester01 #2094 üzenetére
akkor innentől kezdve egyszerű: modprobe sis900, illetve a /etc/modules-ba be kell írni ennek a modulnak a nevét.
nomeg az /etc/modutils kt tetszőleges file-jába betenni a köv. sort:
alias eth0 sis900
nem tudom, van-e rá varázsló, kézzel csináltam mindig.
(és természetesen nem neked magyarázom, hanem az eredeti kérdezőnek, csak te írtad a jó megoldást)
-
ngabor2
nagyúr
ha minden 2. héten újra kell raknod a win-t, akkor ott más problémák is lesznek.
2x80gb... az egyik legrosszabb elrendezés. én a helyedben (adatmentés után!) valahogy így osztanám fel:
- winnek alapból egy 3-10gb-os rész, attól függően, mennyit akarsz alá telepíteni
- linuxnak egy 6-8gb-os rész rendszernek, meg egy 500-1000mb-os rész swap-nek.
a maradék meg lehet ntfs, vagy ha írni is akarsz rá, akkor vagy fat32 (mindkettő írja, de van egy 2/4gb-os fileméret-korlát), vagy ext3/reiserfs (win nem írja, max olvassa). sajnos az ntfs-t a linux nem tudja írni, az ms nem adta ki a pontos leírását.
ha ez megvan, akkor telepíted a win-t, majd a linuxot. a sorrend így praktikus, mert a grub be tudja tölteni a win-t, de a winnel sokat kellene bűvészkedni, hogy a linuxot betöltse.
torrent progi van, az apt-cache search szerint:
azureus - BitTorrent client
freeloader - A nice GNOME download manager supporting torrents
mldonkey-server - Door to the 'donkey' network
qtorrent - graphical BitTorrent client using Qt 3.x
rtorrent - ncurses BitTorrent client based on LibTorrent
bittornado - bittorrent client with enhanced curses interface
bittorrent - Scatter-gather network file transfer
gnome-btdownload - Gnome interface for 'executing' BitTorrent files
ktorrent - BitTorrent client for KDE
én az azureust használom.
a grubot a vinyó mbr-jébe tedd, az a legbiztosabb. -
-
ngabor2
nagyúr
ez kevés, hogy alaplapra integrált hálókártya... nekem is van 2, teljesen más modulokat használnak. ha egy pontos alaplap-típust mondassz (és nem csak azt, hogy ecs gyártmány), akkor talán utána tudunk nézni.
a netre csatlakozást pedig max felajánlja, de ha azt mondod neki, hogy nem, akkor nem sértődik meg, megy tovább. -
ngabor2
nagyúr
ezt mondtam, valszeg vagy lecserélt egy alaplibet, vagy nem került be alá valami fontos.
még megmentheted, ha init 1-gyel indítassz (tehát karakteres felületen, mikor bootol, a grub betöltésekor nyomsz egy e-t a linux során, és beírod a sor végére, hogy init 1), majd az /etc/apt/sources.list-ben a breezy-t kicseréled dapperre. ezután apt-get update,
apt-get dist-upgrade. el fog jó sokáig molyolni, majdnem egy cd-nyi cuccot leszed, majd telepít. -
ngabor2
nagyúr
válasz
ngabor2 #2066 üzenetére
no, kubuntu-desktop nincs, de elég a kdebase. úgy látom, a fő dolgokat húzza maga után. de ha az egyén cuccokat is akarod mellette frissíteni (ha esetleg lenne), akkor az apt-get update után egy apt-get upgrade, vagy (paranoidabbaknak) egy apt-get dist-upgrade is mehet.
és hogy ne sírjon, hogy nincsenek aláírva a csomaglisták, először írd be ezeket:
wget http://people.ubuntu.com/~jriddell/kubuntu-packages-jriddell-key.gpg
sudo apt-key add kubuntu-packages-jriddell-key.gpg -
ngabor2
nagyúr
sudo chmod 777 /media/hda1
sudo chmod 777 /media/hda5
után eléred? a mount -a azért nem az igazi, mert az az összes, még fel nem csatolt, de az fstab-ban benn levő fs-t csatolja fel. ha egyszer már fel van valami csatolva, azt nem remountolja.
a kde-ben mi az, amit az új tud, a régi nem? mert csak azért, mert újabb, nincs értelme lecserélni.
(az előbbi beírást inkább módosítom, elsiettem kicsit...)
at /etc/apt/sources.list-be beírsz egy sort (root-ként tudod csak):
deb http://kubuntu.org/packages/kde352 breezy main
majd
sudo apt-get update
sudo apt-get install kdebase
még nem néztem meg ezt az oldalt, lehet, hogy kdebase helyett ajánlatosabb kubuntu-desktop-ot írni a 2. parancs végére.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
a sor átírása után újracsatoltad a partíciókat? ha nem, akkor (egyszerűbb, de hosszabb módszer): sudo umount /dev/hda1 && mount /dev/hda1 (nem akarok itt mos a -o remount játékkal nekimenni, ez a legegyszerűbb)
mit akarsz a kde-n frissíteni? mert gondolom nem a teljes disztót akarod frissíteni. a kde meg elég nagydarab, és elég sok függősége van. tehát lehet, hogy frissíteni akar valami alap-csomagot is, amitől meg más csomagok is függenek. egy sudo apt-get install kdebase mit mond? első tippem, hogy azt fogja, hogy a legfrissebb van fenn. ha igen, akkor a frissítéshez dist-upgrade kellene, ami egy kicsit nagyobb falat. -
ngabor2
nagyúr
1: gondolom van egy (vagyis több) ehez hasonló sorod az fstab-ban:
/dev/hda6 /mnt/other ntfs defaults,user,iocharset=iso8859-2,showexec,quiet 0 0
no ezt kell valahogy így kiegészíteni:
/dev/hda6 /mnt/other ntfs defaults,user,iocharset=iso8859-2,umask=000,showexec,quiet 0 0
tehát a lényeg az umask=000 rész. miven az ntfs-t nem lehet írni, ezért umask=000 helyett mehet oda umask=222 is. ha a többi opció (user,iocharset=iso8859-2,showexec,quiet) nincs benne, az nem probléma. a defaults biztos benne van, szerintem az elég.
2.: talán szőrszálhasogatásnak tűnik, de nem azt mondtam, hogy a monitor miatt van, hanem hogy nem maga a kde írja ki, csak valamit küld a monitornak, ami miatt a monitor kiírja ezt az üzenetet. mint pl. a no signal-t, vagy a check signal cable-t, vagy hasonló ''belső'' üzeneteit. -
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Dufresne #2007 üzenetére
ha telepítéskor nem csináltál root felhasználót, pontosabban nem kért nevet, akkor a sudo passwd paranccsal tudsz neki olyat csinálni. itt először a sudo bekéri a user jelszavát, majd 2x a root-ét. ezután su-val tudsz root-ra váltani (vagy su -, és akkor a környezeti változókat is viszed).
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Dufresne #1927 üzenetére
userként konzolban kiadod, hogy xhosts + (lehet, hogy csak xhost +, én xhos után szoktam egy tabot nyomni, elég, ha ő tudja a jó parancsot
), majd sudo gedit /etc/fstab.
elég lenne, ha csak simán törlöd, de a linux ''módi'' az nem a törlés, csak a kikommentezés (#), ha esetleg valamikor kell, akkor ott legyen.
hint: ha egy parancsban nem vagy biztos, de az elejére emélkszel, akkor beírod az elejét, majd nyomsz egy tab-ot. ez a kiegészítés nagyon jól tud jönni elég gyakran. ha több lehetőség is van, újabb tabra az összes lehetőséget kiírja.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
Dufresne #1920 üzenetére
nem id, hannem ld... nem mindegy
huh, az fstab utolsó sora igen érdekesen néz ki... az dob hibát, mert a /dev/hda1 már mountolva van. meg a többi is a mount szerint.
root-ként nyisd meg a file-t, és az utolsó sor elé tegyél egy #-t, akkor azt nem veszi figyelembe.
vagy ha azok a kapcsolók kellenek neked, akkor a középtályt levő /dev/hda1 kezdetű sorban szúrd be a default után, vesszővel elválasztva.
[Szerkesztve] -
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Dufresne #1915 üzenetére
which ld
ha csak visszaadja a promptot, akkor nincs fenn valami.
és ekkor sudo apt-get install binutils
mondjuk legjobb tudomásom szerint alapcsomag, tehát nem tudom, miért ne lenne fenn. lehet, hopgy fejlesztőeszközök sincsenek nálad feltéve? bár akkor a vga-t se tudtad volna feltenni.
csak csendben kérdezem: minek neked az nforce driver? nálam nincs fenn, és mind a hang, mind a háló megy. asszem ezt a kettőt zargatja, a többit nem.
#1916: a /etc/fstab file tartalmát szúrd be ide, hátha látunk belőle valamit.
egy kis segítség másolás egyszerűsítése érdekében:
- terminálba írd be, hogy cat /etc/fstab
- majd egérrel jelöld ki az eredményt,
- és a fórum hsz-szerkesztőjében nyomj egy középső egérgombot.
ha ismerted, akkor bocs.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
Dufresne #1913 üzenetére
akkor az ftp-userek a freeweben vannak. hogy onnan tudod-e te magad törölni, azt nem tudom. levélke valami adminnak, és talán intézkedik.
az fstab hogy néz ki? mert a mount kimenete szerint 4 ntfs fel is van mountolva. mennyi van összesen? azok benn vannak az fstab-ban? -
ngabor2
nagyúr
válasz
Petersson #1908 üzenetére
hogy ''publikus'' legyen, vágd be az lspci kimenetét, valamint írd meg a gép pontos típusát. erősen zanzásítva a problémát már körülírtam, de több szem többet lát (meg több csipa).
esetleg este, ha úgy gondolod, és megadsz pár ''érdekes adatot'' magánba, akkor talán tudok élesben is matatni a gépeden, hátha rájövök valamire. addig is apt-get install sshd, hogy tudjak segíteni. -
ngabor2
nagyúr
tegnap este barátomnak próbáltam távsegíteni sensor ügyben... kevés sikerrel. sajnos nem jegyeztem meg pontosan a dolgokat, meg elég fáradt is voltam, ezért lehet, hogy kissé kusza leszek.
amíg eljutottunk:
- fenn vannak a szükséges csomagok
sensor-detect előtt be kellett tölteni az i2c-dev modult, utána ment. lspci szerint i2c-i810 és i2c-801 modulok kellenek, a szenzor SMBus-os. a sensor-detect rá is kérdez, be is írta, erre betölti az... i2c-isa modult. a szenzorchip smsc47m1 modullal megy, ez is húzza magával az i2c-isa-t. a ventik fordulatszámát ki is írja, csak a hőmérsékleteket nem. a gép valamilyen dell gyártmányú régebbi darab. nem hiszem el, hogy csak azért tettek volna bele szenzort, hogy 2 venti fordulatszámát mérje, hőmérsékleteket és feszültségeket meg ne. ha estig nem lesz valami konkrét válasz, akkor megpróbálok én konkretizálni, esetleg manuális távgyógyítani, hátha valamire rájövök. -
ngabor2
nagyúr
válasz
tomazin #1851 üzenetére
feloldhatatlan függőség. gondolom ennél többet is kiírt, az apt-get install után kiköpött outputot ha bevágod, könnyebb segíteni.
amúgy egy apt-get install -f ilyenkor elég gyakran szokott segíteni. egyáltalán szabályos repository-ból próbálod feltenni? tehát a /etc/apt/sources.list-ben benn van az elérhetősége a csomagfile-nak?
ha a make-et is keresi, akkor nincsenek feltéve a fejlesztői dolgok. apt-get install make gcc cpp
asszem fel lehet minden fejlesztői dolgot egyben is pakolni, van rá egy meta-csomag, csak én nem tudom (viszont valaki biztos tudja fejből, ugye, Sianis?)
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ragazzo #1838 üzenetére
a breezy -> dapper átállás? akkor ott valami nem volt teljes...
dat: nem is a hely felszabadításával volt nekem gondom, hanem azzal, hogy itt a dist-upgrade valóban a teljes rendszert lecseréli. deb esetén még nem távolodott el annyira a 2 kiadás, hogy ez megtörténjen. lehet, hogy hamarosan én is megcsinálom, csak legyen egy üres órám (a letöltés után). -
ngabor2
nagyúr
apt-get dist-upgrade-del nektek is a full rendszert akarja cserélni? mondjuk én utoljára friss woody-t dist-upgradeltem sid-re, és az nem cserélt le ennyi mindent.
mivel többen mondtátok már, hogy érdemes lecserélni, ezért lehet, hogy hamarosan nagy levegőt veszek és megy a cucc. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Cathfaern #1813 üzenetére
köszi, úgy tűnik, ezzel nekem is megy felfele. csak a dist-upgrade volt egy ''kicsit'' elrémisztő, úgyhogy azt kihasztam, mert a full rendszert le akarta cserélni
most már megy a cuccos, csak gyakorlatilag nem csináltam semmit (upgrade szinten).
hopp, megvan a hiba elsődleges oka: ''csak'' a main rész maradt ki az enyémből -
ngabor2
nagyúr
no, dist-upgradeltem dapperre... lehet, hogy nem kellett volna. most nincs gkrellm-em. nem akarok disztribeket keverni, ezért nem hozom be ismét a deb repókat, ahonnan feltettem. érdekes, hogy a dapper main/binary listájában van benn a csomag, de a függőségei nincsenek sehol.
A következő csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
gkrellm: Függ ettől: libgcrypt11 (>= 1.2.2) de csak 1.2.1-3 telepíthető
Függ ettől: libgnutls12 (>= 1.2.5) de az nem telepíthető
Függ ettől: libpango1.0-0 (>= 1.11.0) de csak 1.10.1-0ubuntu1 telepíthető
ötletek? jó kis progi, nem szívesen mondanék le róla, ha máshogy nem megy, forgatok egyet, de azt nem szeretnék. -
ngabor2
nagyúr
válasz
WillChi #1778 üzenetére
''kezdőként'' 2 parancsot érdemes megjegyezni (meg még egy csomót
):
- ha tudod nagyjából a témát, amibnen keresni akarsz: apt-cache search téma, jelen esetben apt-cache search vlc. ez kiírja röviden, hogy mely csomagokban, vagy leírásában szerepel a vlc. asszem a keresett csomag neve is ez, tehát fel kell telepíteni:
sudo apt-get install vlc
(magyarázat:
sudo: hogy userként is tudj root-jogokat igénylő dolgokat, jelen esetben telepítést végrehajtani,
apt-get install vlc: a vlc nevű csomag telepítése).
egy másik lehetőség: az /etc/apt/sources.list-ben a deb kezdetű sorok végére írd be hogy multiverse (amennyiben nincsenek ott), majd apt-get update, utána apt-get install mplayer. hogy a kodekeket felteszi-e, azt nem tudom, de suggested packages/ajánlott csomagok között biztos írni fogja. -
ngabor2
nagyúr
válasz
paramparya #1766 üzenetére
akkor nincs más hátra, amit javasolt, azt szép sorban fel kell tenni. persze csak akkor, ha tényleg kell.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
paramparya #1764 üzenetére
ha a suggested packages-re gondolsz, azt utólag kézzel tudod feltenni. nem találtam rá automatikus kapcsolót.
ha függőség miatt nem teszi fel, akkor valszeg repository-keveredés van, az meg elég szutyok dolog, több órámba került nekem is, hogy lepucoljam a rendszerbe 1x behozott pár más verziójú csomagot.
tehát a kérdés: a telepítés megtörténik, vagy hibával kilép/nem telepít? -
ngabor2
nagyúr
válasz
paramparya #1747 üzenetére
cd-ről bootolsz, felmountolod valahova (pl /mnt) a linuxos partíciót, majd chroot /mnt. ezután mehet a grub-install.
ha nincs alapból telepítve amit keresel, az apt-get-tel fel tudod pakolni. ha nem tudod a csomagok pontos nevét, akkor az apt-cache search segít:
apt-cache search mysql -
ngabor2
nagyúr
válasz
Petersson #1745 üzenetére
[link] szerint 2006 június. ha a hivatalos oldal nem tud többet, nem hiszem, hogy más pontosabbat tudna mondani. valahova 10-e köré tippelem. ettől függetlenül ha a sources.list-be kicseréled a breezy-t dapper-re, akkor az ''unstable'' dapper felmehet. linuxnál az unstable kb. azt jelenti, hogy nincs még minden mindennel 100%-osan összetesztelve, nem azt, hogy helyből széthullik a rendszer. ez tapasztalat, elég sokáig húzta/húzza nálam is a debian sid, pedig az mindig unstable.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #1716 üzenetére
köszi. ez alapján van, akinek megy hibátlanul 2.6 alatt, van, akinek nem. bizonytalanra meg nem cserélem le a kártyámat.
-
ngabor2
nagyúr
egy párszor, pár helyen már felvetettem a kérdésemet, kb. 0 válasszel. hogy áll most a linux a digitális tunerrel szerelt tévékártyákhoz? jópár éve vettem egyet, azt nem tudta kezelni. most is analóg tunerral felszerelt darab van a gépemben, az megy rendesen (pontosabban ment, és menne, ha nem lennék lusta egy antennát venni hozzá
). most kaptam egy ajánlatot dig. tuneres kártyára, aminek jobb a képe. de ha nem megy linux alatt, akkor kenhetem a hajamra.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
szijartg #1707 üzenetére
egy debiant feldobni nem nagy művészet, talán legjobb lenne server módban telepíteni. az smp-s kernelt tegyetek fel. teljesen felesleges új kernelt fordítani rá, jó arra a ''gyári'' is. abban ami csak lehet, modulban van. ha ssh lesz rajta (server telepítéssel elvileg azonnal van), már távolról is be lehet lőni.
(de ha deb lesz rajta, imho menjünk át a deb topikba, mert innen ki fognak minket utálni)
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
snowflake #1703 üzenetére
nem olvastam végig, de a lényeg az, hogy a szervertől nem közvetlenül jön a graf felület, ''csak'' egy weboldalt küld? mert akkor szerintem jó lesz. a globális upload workaroundra elméleti tippem lenne, jelszó: lartc
(nem hiszem, hogy el fogom olvasni).
szabájozniez nagyon bánCSa a szememet... bocs, nem mehettem el mellette szó nélkül...
-
ngabor2
nagyúr
a titkárnő parancssort se lát jó esetben. nemhogy tudja, hogy mi fán terem a sudo... az ubuntut olyanoknak készítették, akik értenek nagyjából a rendszerhez, de nem akarnak root-ként belépni, nehogy összedőljön a rendszer. egy kis önkorlátozás, bár szerintem erősen közelít a parasztvakításhoz ez a ''biztonságérzet''.
-
ngabor2
nagyúr
mondjuk deb alatt szinte sose használtam sudo-t, és ott se kellett felhasználót megadni. ubuntu alatt biztos, hogy simán sudo passwd-vel állítottam be a root jelszót. de este ellenőrizni fogom otthon, nehogy tévképzeteket hintsek el itt a nagyérdemű között. btw a te megoldásod se hibás, úgy is megy.
-
-
ngabor2
nagyúr
válasz
szijartg #1694 üzenetére
vagy először adj root jelszót (ha ''távgyógyítani'' akarja valaki, akkor szüksége lesz rá):
sudo passwd
először kéri a felhasználó jelszavát, majd 2x a root-ét. lehet mindenféle ideológiát gyártani aköré, hogy ubuntuék miért nem adnak alapból root jelszót, szerintem nem sok értelme van ennek a sudo-s módszernek.
a kártya típusa valóban kellene, egy lspci kimenetet bevághatnál. (hint: lspci > pci.txt, aztán ezt tetszőleges cserélhető háttértárra kiírva ott másolod át másik gépre, ahol akarod.) -
ngabor2
nagyúr
érdekeset játszik velem a valknut. egy darabig (1-2 nap) minden rendben. aztán mindenkire azt írja, hogy nincs több szabad slot. holott van, sőt, senki nem tölt a másiktól. tőlem tudnak tölteni eközben.
ha újraindítom a valknutot, nincs rá hatással. ha újratárcsázok, annak sincs. ha a gépet indítom újra, annak van. csak az meg az uptime-nak nem használ -
ngabor2
nagyúr
válasz
wassermann #1675 üzenetére
apt-get install ogle. az elvileg hozza magával a függőségeit. kezeli a menüt is.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
emitter #1671 üzenetére
ja, hogy még mindig kezdőnek érzed magad
tehát gyári kernellel:
modprobe snd-seq
majd ha nem ír ki hibát, akkor lsmod | grep snd, és a kimenetét küldd be ide.
ha hibát ír ki, akkor a hibát is küldd be, megnézzük, mit tehetünk. ha abszolút nem megy, akkor holnap, vagy ma késő este megbeszéljük msn-en, ha van olyanod.
mod: tehát akkor tárgytalan
[Szerkesztve] -
-
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Cathfaern #1635 üzenetére
az /etc/modules.conf-ba (pontosabban az /etc/modules kt egy file-jába) írd bele a hangkártyák alias-ait,
alias audio0 hangkártyamodul1
alias audio1 hangkártyamodul2
amiknek az alaplapin kellene szólni, azt ha lehet, be kell állítani, hogy a /dev/dsp1-et használják hangeszközként. ennyit tudok most hirtelen tanácsolni. -
ngabor2
nagyúr
egy kérdés, aminek talán frissen és kipihenten én is neki tudnék keresni. de most nem vagyok friss és kipihent, a /var/log/messages meg csak hízik, hízik... a következőhöz hasonló sorokkal:
Mar 28 20:58:34 lizard kernel: [4314018.572000] printk: 135 messages suppressed.
Mar 28 20:58:39 lizard kernel: [4314023.639000] printk: 79 messages suppressed.
mitől van, és hogyan lehet rávenni, hogy ne irogassa tele ilyenekkel? -
ngabor2
nagyúr
másnál működik a qmp3cut? nálam ubuntu alatt nem csinál semmit, deb alatt pontosan ugyan olyan paraméterekkel meg teszi a dolgát.
ubu alatt érvénytelen paraméterre hivatkozik, holott mindent a manualból írok ki.
ez elég zavaró, mert ezt az egyszerű progit igen hatékony mp3-darabolónak ismertem meg. -
ngabor2
nagyúr
válasz
meoindil #1594 üzenetére
badblocks a te barátod. van csak olvasásos ellenőrzése is, de az írásos (destruktív) ellenőrzés hatékonyabb.
ha van egy linux boot cd-d, akkor valahova kimásolod a rendszert (cp -ax), ellenőrzöl, majd visszamásolod, cd-ről bebootolsz, az új partíciót felmountolod (chroot /mnt), és mehet a grub-install. fog múködni, az én rendszerem már pár vinyó- és gépcserét átélt. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Dilikutya #1518 üzenetére
a suse és az uhu ''bekapcskor'' megnézi, hogy milyen partíciók vannak. ezeknek csinál is mount pointot. tehát vannak mount pointok, csak oda tudja csatolni. monnyuk nekem a házamon égnek áll a szőr, mikor mindent a /media-ba akar csatolni. azért van ott a /mnt, hogy abba mountoljon. azértis mindig megcsinálom a saját szám íze szerint a /mnt-be a saját kt-kat, és kegyetlenül törlöm a /media-t
nekem ne önállóskodjon az oprendszer, csak ha én mondom!
a 100-paraméteres dolog pedig linux-sajátosság, ''ez a lényege'', mindent meg lehet, és mindent meg kell neki mondani. vagy frontendet csinálni. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Dilikutya #1514 üzenetére
a <>-kat hagyd el...
ja, és szerintem mindenki feltétlelezte, hogy a mount pointokat létrehoztad... legalábbis a ''régi motorosoknak'' ez magától értetődő.
a másik kérdésre: az ubuntu alapból, jogi problémák miatt nem támogatja az mp3-t. de fel lehet telepíteni, pl. a lame és liblame csomagokat. hogy mi a pontos nevük, azt most nem tudom, valaki biztos kisegít.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
Dilikutya #1495 üzenetére
az adsl-t a pppoeconf segítségével tudod feléleszteni. szép karaktergrafikus felületet ad, könnyű kezelni. ha csak live, akkor viszont nem tudom, hova tudja elmenteni. valósínúleg eleinte max. a memóriába, tehát minden restartkor újra kell beállítani.
próbálgatni jó, addig erősen ellenjavallt az átpartícionálás, míg nincs minden fontos backupolva. -
ngabor2
nagyúr
no, akkor 2 ''kezdő'' ubuntus kérdés, debianos összehasonlítással.
deb alatt bejön a kdm, és egyből be is léptet (kényelem funkció). ha ki akarok lépni, akkor a piros kikapcsológombra felkínált lehetőségek között nem csak a kijelentkezés van, hanem a kikapcsolás és újraindítás is.
ubuntu alatt mindig be kell pötyögni a felh. nevet/jelszót, és kikapcsolni is 2 lépésben tudom (a power gomb sincs még beállítva, azt sejtem, hol kell, egyszer már csinéltam, csak még lusta voltam beállítani): kijelentkezés, majd mikor megint be tudnék jelentkezni, akkor ki tudom kapcsolni.
(azért előbb megnézem otthon, hogy valóban a kdm fut-e, ha nem, akkor pörgetek egyet a lamercounteren)
-
ngabor2
nagyúr
azért kernelt fordítani ennyi linuxos tapasztalattal ne kezdd el, előbb ismerkedj pl. a kernel-doksikkal. a forrással jön, tehát nagyon keresgetni se kell. abban minden (na jó, majdnem minden) kérdésedre választ találsz.
meg még egy nagyon jó hely: /usr/share/doc, ezen belül is van egy csomó howto, azokat egyes témákban érdemes átnyálazni. -
ngabor2
nagyúr
válasz
T. Almeida #1403 üzenetére
épp ezért jó, hogy elég sok progi alapból ''tiltva'' van rootként. oké, megfelelő konfigfile átírásával engedélyezhető, de ha már tudja, hol a konfigfile, és hogyan kell átírni, akkor akár már konyíthat a rendszerhez is. pl. sok helyen gdm-ből a root be se jelentkezhet, a root se kap alapból jogot ugyanazon gép x-felületéhez, vagy telnettel/ssh-val nem léphet be távolról (ssh-val talán, de telnettel nem). telepítéskor is fakeroot-tal megy egy pár dolog, root-ként biztonsági okokból kivág (make-jpkg). és ez így van jól, a júzer nem tudja elrontani a rendszert, a root meg ne akarja ''használni'', csak karban tartani! és akkor a gonoszságok csak ismertté vált (és nagy valószínűség szerint már javítással rendelkező) hibákon keresztül tudnak bejönni.
-
ngabor2
nagyúr
Ők azt válaszották, hogy játszhassanak
szerencsére egyre kevésbé kényszerülnek a linuxosok választásra, mert egyre több játékot portolnak linux alá is. bár én nem vagyok nagy játékos (a legkomolyabb 3d-s játék nálam a foobillard volt, egy tnt2 elég volt neki...), de ennek örülök. -
ngabor2
nagyúr
ha beleforgattad a kernelbe az alsa-t, akkor nincsenek modulok... a progik amúgy se látják, hogy valami modul, vagy fixen a kernelben állomásozik.
ha a szkript annyit csinál, hogy felhúzza a modulokat, akkor már az elején az ellenőrzéskor kiszáll. ha mást is, akkor az se hajtódik végre. ha egy befordított alsa-s kernel bebootol, az kb. olyan, mintha elindulna egy alsa-tlan, aztán szépen betöltenéd a modulokat. egyetlen hátránya, hogy betöltéskor nem tudsz paramétereket átadni, de erre általában nincs is szükség. -
ngabor2
nagyúr
egyszerűen úgy kell forgatni a kernelt. az összes ''gyári'' szkript úgy van megírva, hogy először megnézi, van-e betölthető modul. ha nincs, akkor nem tölti be. asszem deb alatt láttam olyat, ami eggyel visszábblép, megnézi, hogy a modulok egyáltalán támogatva vannak-e a kernel által. ha nincs, akkor nem is keresi a modulokat.
az meg már tényleg egyéni ízlés dolga, ha az ember mindent egy kernelbe fordít, vagy mindennek, amit lehet, modult csinál. én ez utóbbit ''történelmi okokból'' jobban szeretem, egy időben meglehetősen dinamikusan változott a gépem hardveröszetétele, és egyszerűbb volt +1 modult lefordítani, mint az egész kerneltlegyártani, és azzal a kernellel bootolni. -
ngabor2
nagyúr
válasz
T. Almeida #1365 üzenetére
valszeg hasonló lesz. egyszer volt lehetőségem az xfce-t kipróbálni, de az régen volt, és utána igen gyorsan visszatértem a kde-hez. de kinek a pap, kinek a paplan...
(réges-régen az olvwm volt a kedvencem, de ma már nem bírnám rendesen elkezelgetni)
-
ngabor2
nagyúr
válasz
T. Almeida #1359 üzenetére
még a kubuntu is elmászkálna ilyen vason.
-
ngabor2
nagyúr
sudo passwd
először bekéri a user jelszavát, majd 2x a root-ét.
egyébként a legtöbb dolog elvégezhető sudo-val is, ekkor a user jelszavát kéri. grafikus cuccoknál nekem nem ment, meg megszokásból én is inkább su-val átlépek root-ba, és úgy dolgozom. no és előtte egy xhost +-t kiadok, ha grafikus dolgokat akarok indítani.
ha expert módban telepítetted volna, akkor rákérdez a root jelszóra is. egyébként az ubuntuforums-on, és a wiki-ben is szerepel ez a megoldás
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
hogyan lehet az amarok-ot rávenni, hogy mp3-t is lejátsszon? írja, hogy a gst-engine nem tud ilyet. más viszont nincs benne. nézegettem a helpjét, nem lettem okosabb...
-
-
ngabor2
nagyúr
válasz
emitter #1159 üzenetére
mert az /etc/alternatives-ben a javaplugin link nem jó helyre mutat. állítsd oda, ahova a java pakolta magát.
másrészt a ff kt-ba a plugins kt-ba is linkeld azt az so-t:
ngabor@lizard:~/incoming/firefox-1.5/plugins$ ls -l libjavaplugin.so
lrwxrwxrwx 1 root root 39 2006-01-20 08:18 libjavaplugin.so -> /etc/alternatives/firefox-javaplugin.so
ngabor@lizard:~/incoming/firefox-1.5/plugins$ ls -l /etc/alternatives/firefox-javaplugin.so
lrwxrwxrwx 1 root root 57 2006-01-19 14:54 /etc/alternatives/firefox-javaplugin.so -> /usr/lib/j2re1.5-sun/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so
ezt is érdemes átállítani:
ngabor@lizard:/etc/alternatives$ ls -l java
lrwxrwxrwx 1 root root 29 2006-01-19 20:15 java -> /usr/lib/j2re1.5-sun/bin/java
remélem elég bonyolultan magyaráztam el
Aktív témák
Hirdetés
- Humble megmaradt kulcsok Frissítve 06.05
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 500GB SSD RX 6700XT 12GB Cooler Master CMP 520L 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó megkímélt állapotban lévő Xiaomi 12T Pro 8/256GB / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest