- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- iPhone topik
- Már készül a rajtra a Xiaomi 15T Pro
- Honor Magic V3 - mágikus realizmus
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Netfone
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Aurát vált a Vivo V60
Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
válasz
kisgyerek85 #4413 üzenetére
pptp-linux - Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP) Client
tehát
apt-get install pptp-linux
aztán olvasgass egy kicsit a leírásában. -
ngabor2
nagyúr
válasz
kisgyerek85 #4410 üzenetére
először is mondd el, hogy milyen neted van. az eddigiek alapján nem pppoe-s.
és ha bevágod az ifconfig kimenetét, akkor talán látunk is benne valamit. ha pingelni tudod a szolgáltatót, az azt jelenti, hogy csatlakozva vagy. a DNS-t kell beállítani (ha nem dhcp), és akkor megy is a net. -
ngabor2
nagyúr
skype-om nincs, nem is igazán tervezem a feltételét.
viszont ajánljatok egy tényleg gyors tükröt. a hu.archive.ubuntu.com lassú. az us szakadozik. nincs kedvem az összesen egyenként végigmenni...
mod: http://mirror.switch.ch/ftp/mirror/ubuntu/ asszem érdemes ezt beállítani alapbóltééép, mit állat!
másnak is ajánlom.
-
ngabor2
nagyúr
no, hallgatva az új idők szavára, feltettem az edgy-t a laptopra (dell latitude c640). eddig jó, a wifi is megy rendesen (atheros... nem csodálom, hogy megy
). egy probléma, hogy a tapipad nagyon érzékeny a nyomásra. ki lehet valahogy kapcsolni azt, hogy a rá gyakorolt nyomást kattnak érzékelje? ott van még 2x2 gomb, azzal is lehet kattintani.
-
-
ngabor2
nagyúr
... és 1.5GHz, ill. 512MB felett már abszolút nem lehet lassúságra panaszkodni. persze ez nem jelenti azt, hogy lassabb gépre nem ajánlott feltenni. annak idején 500MHz-en 128MB mellett is ez ment, mert annyival összeszedettebb volt, mint a gnome, hogy az induláskori lassúság bőven megérte.
amúgy a gnome-mal sincs bajom, mostanában a kisebb gépeken inkább azt használtam. -
ngabor2
nagyúr
majdnem mindig így van. de ezesetben nem... a java-val te is szívtál, én is szívtam. csak a sun-os javaval megy rendesen, annak a belövése meg nem egészen apt-get install. majdnem, de egy kicsivel több. asszem már írtam valamelyik topikban, de itt a link: [link]. ez alapján megy szépen. utána valóban mehet az apt-get install azureus.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Blurred #4310 üzenetére
ott torrentezz, ahol a biztonságot jobban be tudod állítani. legegyszerűbb, ha már eleve a routerrel kezded a biztonságos kapcsolatot.
win alá nagyobb a választék a kliensekből, linux alá még nem sikerült kis igényű grafikus klienst találnom, úgyhogy maradok az azureusnál. -
ngabor2
nagyúr
akkor itt nem a ''szokásos'' mp3-nemszeretés van? fel kell tenni a liblame0 csomagot, és meggyógyul. legalábbis a régebbiek így tettek.
esetleg apt-cache search mp3
a hálókártyáról: ami a disztribbel jött, azzal úgy tűnt, hogy megy. máshonnan nem nagyon tudhatta meg a router nevét, nem hiszem, hogy a vezetékesen keresztül ment hozzá az infó. leforgattam a rt2500-source csomagot, insmoddal betettem, azzal meg már az iwconfig se ment... bújtam a howto-kat, de ilyenről nem írnak. lehet, hogy ideiglenesen feldobok egy wint a gépre, és megnézem, hogy azzal megy-e a cucc. -
ngabor2
nagyúr
azzal kezdtem az egész router-beállítást, hogy mindennemű tűzfalat és korlátozást lelőttem róla. de egyre inkább úgy tűnik, hogy a krtyával, vagy a driverével lesz a gubanc...
a disztribbel jövő modul megy, legalábbis úgy tűnik. van egy RaConfig2500 nevű stuff, ami elvileg épp ehez a kártyához való, az viszont azt mondja, hogy a driver nincs betöltve. leszedtem a modul forrását, lefordítottam, insmoddal behúztam, akkor már az ifconfig se akarta behúzni a ra0 eszközt... no ekkor döntöttem úgy, hogy egy estére ennyi kudarc elég. -
ngabor2
nagyúr
no, most értem, el idáig, mert közben a routerrel is voltak gondok. azt megjavítottam, de a hiba maradt
belső ping se megy:
ngabor@lizard2:~$ ping 192.168.1.2
PING 192.168.1.2 (192.168.1.2) 56(84) bytes of data.
From 192.168.1.30 icmp_seq=1 Destination Host Unreachable
From 192.168.1.30 icmp_seq=2 Destination Host Unreachable
From 192.168.1.30 icmp_seq=3 Destination Host Unreachable
próbáltam a routert is pingelni, hasonló eredmény. bár azt amúgy se lehet vezetékesen se, tehát ez semmit nem jelent. vezetékesen megy a ping.
a router wgy wrt54g v5.1, dd-wrt 23sp2 firmware-rel. -
ngabor2
nagyúr
no, most nekem vannak wireless gondjaim. elvileg minden oké... csak netezni nem tudok :(
lspci-ből:
0000:02:00.0 Network controller: RaLink Ralink RT2500 802.11 Cardbus Reference Card (rev 01)
egyéb infók:
ngabor@lizard2:~$ iwlist ra0 scanning
ra0 Scan completed :
Cell 01 - Address: 00:16:B6:3E:58:B9
Mode:Managed
ESSID:''linksys_SES_56095''
Encryption key:off
Channel:11
Quality:94/100 Signal level:-32 dBm Noise level:-193 dBm
root@lizard2:/home/ngabor# ifconfig
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:40:63:D6:82:6E
inet addr:192.168.1.10 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::240:63ff:fed6:826e/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:23043 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:13461 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:33652596 (32.0 MiB) TX bytes:1068558 (1.0 MiB)
Interrupt:12 Base address:0xcc00
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:290 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:290 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:25234 (24.6 KiB) TX bytes:25234 (24.6 KiB)
ra0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:0E:2E:5C:93:45
inet addr:192.168.10.30 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::20e:2eff:fe5c:9345/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MTU:1500 Metric:1
RX packets:28 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:149596 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:1 txqueuelen:1000
RX bytes:6143 (5.9 KiB) TX bytes:7030686 (6.7 MiB)
Interrupt:12 Base address:0xc000
root@lizard2:/home/ngabor# iwconfig
lo no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.
ra0 RT2500 Wireless ESSID:''linksys_SES_56095''
Mode:Managed Frequency=2.462 GHz Access Point: 00:16:B6:3E:58:B9
Bit Rate:54 Mb/s Tx-Power:-3 dBm
RTS thr:off Fragment thr:off
Encryption key:off
Link Quality=74/100 Signal level=-35 dBm Noise level:-193 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
sit0 no wireless extensions.
hiba leírása: ha az alapértelmezett eszköznek a ra0-t választom pl. a network managerben, akkor nincs net. a routeren elvileg be van állítva, hogy engedje a netet. ötletem sincs, merre induljak el.
mod: süket szmájlik... -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #4262 üzenetére
akkor a megoldás, hogy leválasztás előtt kiadod a sync parancsot (userként is van hatása asszem). paranoidoknak 2x is ki lehet adni, utána választod le a pd-t.
amúgy alapból a /etc/fstab-ban lenne a mountolható cuccok tulajdonsága és opciói, de hogy az automountos dolgok hol vannak... azt nem tudom. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #4258 üzenetére
mount-nál mondd neki, hogy -o sync. lassabban fogja másolni, de biztos, hogy rákerül.
-
ngabor2
nagyúr
és úgy próbáltad már, hogy fakeroot ./ati-driver-installer-8.29.6.run?
esetleg sudo ./ati-driver-installer-8.29.6.run
vagy még elvetemültebb ötlet: ha már van csomagban, akkor apt-cache search fglrx, majd a megfelelő (a jelenlegi kerneledhez való) restricted-modules-t és xorg-drivert feltenni közülük...
hogy mi a jelenlegi kernelverziód: uname -v -
ngabor2
nagyúr
rá lehet valahogy venni az alternative ubuntu telepítőt, hogy ne akarjon mindent felpakolni? erősen korlátozott a helyem (512 cf), de akár karakteres, akár oem telepítést választok, mindent pakol felfele, nem kérdezi, hogy mit tegyen fel.
DiVaD: valszeg nálad is az xhost + parancs előzetes hiánya az ok. ctll-c-vel meg tudod szakítani a próbálkozását (a sudo gedit akárminek), aztán add ki terminálban (nem root-ként!)
xhost +
aztán megint mehet a sudo. -
ngabor2
nagyúr
az ilyen kényelmi feature-ökhöz nem értek, alapból ki szoktam kapcsolni. de legjobb tudomásom szerint van ilyen lehetőség, majd aki használ ilyet, az megmondja.
mivel floppy már rég nincs a gépemben, de cd-t is kézzel szoktam mountolni, ezért én ilyen apróságokra (régi debianos berögzüléseim miatt) írtam 1-2 alias-t, és azt használom. -
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
én speciel leszoktam a külön boot partícióról. ha komoly szerver lenne, akkor lenne értelme. de mivel ''csak'' egy otthoni gép, ezért nme igazán látok. de ez már tényleg hozzáállás kérdése. a méret meghatározása megintcsak érdekes kérdés: ha mindig 2, vagy 3 kernel van fenn, akkor elég egy pár megás, amit viszont könnyen ki lehet nőni. ha meg 100-megás, vagy nagyobb, akkor feleslegesen foglalja a helyet. leginkább emiatt hagytam a /-ben a /boot-ot.
-
ngabor2
nagyúr
nem, az mbr az legfeljebb /dev/sda lehet. az 1024 cilinderes határ egy ideje már nem számít, ha a legutolsó logikai partíció a /boot, a grub akkor is megtalálja. a win partícióját ne bántsd, mert ha átteszed, akkor 99%, hogy nem fogod tudni életre kelteni.
mintha valahol olvastam volna, hogy a grub satás vinyókkal mostohán bánna... remélem csak régi, javított bug. -
ngabor2
nagyúr
az első hibával nem érdemes törődni, majdnem minden progi ír ki ilyet nálam. valami bele van forgatva, amihez nincs eszköz, annyi. a második... az komolyabb. a google se igazán tudott segíteni, csak kérdést találok a liblibKXDesignPanther.so-val kapcsolatban, megoldást nem. valami lib, és/vagy a lib devel csomagja hiányzik hozzá.
-
ngabor2
nagyúr
majd ha sikerül végre átrágnom magam a manualon... ami igen lassan megy, mert sosincs időm. azt már megtanultam, illetve nagyon régóta tudom, hogy kérdezés előtt illik olvasni. mivel utoljára valamikor középsuliban láttam valami kezdetleges adatbázis-kezelőt, és abba se mélyültem bele, ezért e téren a tudásom kb. 0, azzal meg nem akarlak zaklatni.
-
ngabor2
nagyúr
a könnyebbik kérdésre válaszolnék: a root jelszó megváltoztatása: sudo passwd
kérni fogja a user jelszavát, majd 2x a root-ét.
a skipe-ot nem ismerem, de alsa-val egyszerre 1 eszközt használhatsz. asszem esd a cucc neve, amivel egyszerre több hangot is le lehet játszatni. de a hozzáértők úgyis mindjárt megmondják pontosan -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #4079 üzenetére
DVD írón elvileg a dma-t bekapcsoltam,
a vinyón is rajta van?
hdparm -d /dev/hdX a vinyókra és a dvdíróra mit mond sorban? -
ngabor2
nagyúr
ez nem csak veled van így.
ha feltetted a multiverse repót is a /etc/apt/sources.list-be (a végefele van 2 sor, az elől kell kivenni a #-t), akkor apt-get install mc.
képszerkesztőből sok van, én a gimpet használom, és ez az általad felsorolt 3 kritériumból legalább kettőt nem teljesít. -
ngabor2
nagyúr
az, hogy valaki ért hozzá, még nem jelenti azt, hogy más szeretni fogja. én már láttam olyat, aki profi vi-os, tényleg sokra képes az a szövegszerkesztő. láttam profi emacs-ost is, ő is nagyon tudott. igazság szerint azt ki se próbáltam. DE ha nem akarom megtanulni sok-sok gyorsbillentyűt vagy kódot, akkor nem fogom egyiket se szeretni. azok nélkül mindkettő egy alsó szintű progivá degradálódik. amúgy rendszeresen rendeznek vi vs. emacs versenyeket
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3979 üzenetére
én tar-ral mentettem a cuccot, és azzal állítottam vissza. akkor csak egy grub-install kellett rá a boot cd-ről, és ment. kivéve legutóbb, de ott máig nem tudom, mi volt a gond. mindegy, arra már ment friss rendszer is, meg win is, tehát nem tudom kideríteni a hiba okát.
de alapból menni kell a másolt rendszernek is.
nekem 5.10-ről 6.06-ra se sikerült tökéletesen a dist-upgrade. előtte mindenképp mentsd le, ha nagy csalódás lesz neked (is), akkor vissza tudd állítani. én a friss telepítést javasolnám, eddig csak az jött be nálam. -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #3968 üzenetére
ha readme nem volt, akkor az oldalon volt leírás, ahonnan töltötted.
az nvclock-hoz: a csomag még valszeg megvan a cache-ben (/var/cache/apt/archives), ott belemész a csomagba, és megnézed, hogy mi van a /usr/bin-ben. nagy valószínűség szerint oda pakolja a futtatható cuccot.
mod: megnéztem: nvclock_gtk a parancs neve. -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #3966 üzenetére
ezek mellett a .run .bin file-ok mellett szokott lenni README. azt illik elolvasni. a chmod meh sokkal inkább linux-kezdős.
milyen dvd rw? +, vagy -? mert ha +, akkor nem kell újraírás előtt törölni. -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #3964 üzenetére
a k3b-nek ''mindössze'' a kde-s libek kellenek, és fut szépen gnome alatt is. elég sok cdíró progit kipróbáltam, de mindet verte a k3b. a függőségeit felhúzza megának, tehát apt-get install k3b.
ngabor@lizard:~$ apt-cache search nvidia | grep overclock
nvclock - Allows you to overclock your nVidia card under GNU/Linux
nvclock-gtk - Allows you to overclock your nVidia card under GNU/Linux
nvclock-qt - Allows you to overclock your nVidia card under GNU/Linux
tehát apt-get install nvclock-gtk, az nvclock-ot, mint függőséget fel fogja húzni.
bittorrent: én az azureust használom. erőforrás-igényes, kell neki a java (a sun java, nem az ubuntus szemét), de nagyon baráti.
(a módszert (végre) betettem az 1. hsz-ba.) -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3958 üzenetére
az xhost elvileg megoldja. userként se enged? tehát ha csak simán parancssorba beírod, hogy krusader, akkor azt elindítja?
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3955 üzenetére
ennek oka igen egyszerű: az X a useré. erre más nem írhat, a root se. engedélyezni tudod egy xhost + paranccsal, amit userként adsz ki. utána rootként is menni fognak a grafikus dolgok.
-
ngabor2
nagyúr
igen, tud bootolni, de ahogy elnéztem, eléggé macerás a win bootmanagerének elmagyarázni. ki kell menteni a linux boot szektorát, meg mittudoén melyik file-ba bele kell írni egy számomra nehezen értelmezhető sort. rég láttam, hogy hogyan lehet ilyet csinálni, de a boot-cs-ről való grub-visszaállítás sokkal egyszerűbb. le van írva párszor a topikban. asszem be is teszem mindjárt az 1. hsz-ba.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #3764 üzenetére
hogy a gaim is csak visszafejtett kód alapján tud dolgozni, tehát ms-féle extra feature-ök hiányoznak belőle. lehet, hogy épp egy ilyen cuccba sikerült belefutni. nálam is van így, hogy egy pár usert nem látok, miközben velük beszélgetek. kopetével ugyan ez a helyzet.
ja, meg a színezett nickek nem jelennek meg, ezáltal díszes név helyett tengerikígyó hosszúságú krix-kraxokat szoktam látni. meg az anim avatar se mozog. de ez csak csicsa, az átlag működést nem zavarja. -
ngabor2
nagyúr
válasz
gege71.hu #3761 üzenetére
viszont mit veszít vele? szinte semmit, linux alá alig van 3d-s játék (talán épp ezért...). mibe kerülne linux alá is ''normálisan'' megírni a drivereket? sokba. ezért a legegyszerűbb utat választja: kiad valami drivert, ami úgy-ahogy megy, és ennyi. ezért váltottam én is nvidiára.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #3708 üzenetére
az alsó panelen jobb klikk, és új panel beillesztése. vagy valahogy így, nagyon rég volt a kezeim között ilyen játékos.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #3668 üzenetére
apt-get install kubuntu-desktop
ez egy metacsomag, tehát az összes szükséges csomagot hozza magával, viszont remove-nál semmit nem szed le. asszem nem fér össze az ubuntu-desktoppal, legalábbis 5.10-nél leszedte előbb azt, utána ment fel. -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #3657 üzenetére
1. hsz-t olvasgass néha, illetve benne a linkeket.
ahogy tegnap is mondtam msn-en: az apt-cache search a te barátod, ha valamit fel akarsz telepíteni
apt-cache search hungarian
és válogatsz a magyarítások között. asszem van egy metapackage is, azt tedd fel, az minden szükségeset felhúz.
telepítésre meg apt-get... de olvass egy kis topikot meg manualt. -
ngabor2
nagyúr
ja, akkor azt is kellett volna mondani, hogy a pri slave 3. partícióján van az ubu... én alapból feltételeztem, hogy az első partícióra megy az oprendszer, 2.-ra a swap, a többi adat. ezexerint rosszul feltételeztem nálad. a lényeg, hogy működött.
írd le egy papírra a megoldás menetét, és tűzd ki valahova, ahol bármikor elérheted. jól fog ez még jönni, nekem egy parafatábla tele van ilyesmi címkékkel. igen hasznos szokott lenni... -
ngabor2
nagyúr
ha a sec master az ubuntu, akkor a következőképp alakul a cucc:
sudo mount /dev/hdc1 /mnt
sudo chroot /mnt
sudo grub-install hd0
felesleges egy szem mount miatt kt-t létrehozni, a /mnt úgyis azért van. mount esetén ha felismeri a fs-t, akkor nem kell megadni. a grub-install meg az első vinyóra tegye az indítócuccot. és mivel ubuntu alatt vagyunk, ezért sudo, nem kell a root jogokkal játszadozni, +3 szó 3 parancs helyett... kényelmesebb szerintem. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3575 üzenetére
talán extra repository-ban van? a multiverse fel van véve?
Olvasd el a ''Hogyan vehetek fel extra repositorykat?'' szekciót. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3570 üzenetére
nem ugyan az. legalábbis ahogy én olvasom... az a megoldás ismert offline frissítésre való. GD pedig teljes lokál mirrort akar.
a másik kérdésre: apt-cache search mysql -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3546 üzenetére
...mégozzá:
sudo apt-get install libgtk-1.2 -
ngabor2
nagyúr
igazad van, nem egy embert hasonló indokkal beszéltem le (!) a linuxról. egyszerűen nem éri meg erőltetni most, mert csak megutálja. ha lesz valódi ok, hogy miért akarja használni, akkor őgyis az alapokat magától, kis segítséggel megtanulja. ha valaki csak azért akar linuxozni, mert ''a vindóz xar'', akkor neki a linux csak nyűg, és nem megoldás.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
derossi #3520 üzenetére
Lehet érzéki csalódás csak ,de mintha a bootolás ,és a leállás gyorsabb lenne resier fs nél.
hogy őszinte legyek, nálam ez a legutolsó szempont egy fs-nél. reiser alatt kicsit lassabb a törlés, és akkor eszi a procit... de ez is legfeljebb másodlagos szempont. viszont boot során nem fordul elő, hogy x nap, vagy y újraindítás után elkezdi az egész fs-t átnyalni... 100gb nagyságrendű fs-nél ez igen tetemes időt emészt fel. -
ngabor2
nagyúr
válasz
derossi #3517 üzenetére
erre a kopete is ''képes''...
a gaim eddig nem hagyott cserben ilyen témában.
miért ext3? mert... csakaz régebbi alapokkal rendelkezik, r=1 usernek tökéletesen megfelel, és win alól zargatni kicsivel nagyobb az esélye. vagy mert arra az oldalára esett a pénzérme, mikor dönteni kellett, hogy ext3, vagy reiserfs.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #3508 üzenetére
ha a vége teljes, akkor 2 eset lehetséges:
- vagy még azelőtt elhasal, hogy be tudná írni a hibát a logba, ezáltal pont a lényeg nem látszik,
- vagy a driver beteg. bár a kettő nem zárja ki egymást.
a szomorú az, hogy túl sok ötletem nincs, mert nem hiszem, hogy azóta lenne jobb ati/fglrx driver. mással meg nem tudod kihasználni a kártyát. -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #3506 üzenetére
ennek a végét levágta.
azt a sok
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1023
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card122
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: Open failed
szakaszt vedd ki belőle, akkor befér. a vége a lényeges
(majd visszaolvasok, hogy mi is a probléma, mert már annyi embernek van itt gondja, hogy félelmetes)
mod: oké, ati kártya + X hiba. -
ngabor2
nagyúr
válasz
derossi #3500 üzenetére
mivel a kubuntu-desktop egy metacsomag, tehát csak függőségeket tartalmaz, ugyanakkor tőle semmi nem függ, ezért egyben elég macerás lenne eltávolítani. 2 megoldás:
- ha van helyed, akkor hadd maradjon
- ha nincs helyed, akkor megnézed, hogy mik vannak a függőségben, és elkezdeni leszedni.
köztes megoldás: apt-get remove kdebase
ezzel remélhetőleg igen sok cucc lejön. -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #3492 üzenetére
esetleg a /var/log/messages se ártana. de tényleg inkább töltsd fel a Sianis által javasolt helyre, hogy ne kelljen annyifele elküldeni. több szem több csipa... izé, többet lát.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3487 üzenetére
fejből nem tudom a csomag nevét, de az apt-cache search kde | grep hu megmondja (i18n-hu csomagot keress, az elejében nem vagyok biztos.)
a méretcsökkentés a cél? akkor a következő megközelítést ajánlom: synaptic-ban nézegeted sorban a csomagokat, és ami nem kell leszeded. pl. játékok, felesleges szövegszerkesztők, nem használt lokalizációs file-ok, stb. ha ez se elég, akkor a /usr/share-ben nézz szét, a doc kt tömöríthető, vagy törölhető. a /var-t inkább ne piszkáld, vagy csak a tömörített logokat töröld. -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #3480 üzenetére
erre van egy topik: [link]
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3476 üzenetére
nem feltétlenül. de ha az apt-get update után egy apt-get dist-upgrade jön, akkor nem haragszik meg.
ha viszont közvetlen telepítés után, de beálítás előtt lesz kicserélve a sources.list, mint most, ha jól olvasom, akkor az valóban nem fog neki tetszeni.
egyébként ma így beszélgetések során több olyan problémát olvastam, ami nálam nem fordult elő.
az egyik (amiből nem is egy volt), hogy a part. tábla fogta magát, és jól összeomlott. aztán itt van ez a rátelepítéses grubos játék.
van ez a fekte képernyő x helyett, amibe belefagy a gép (a bill is), ctrl-alt-f1-gyel se lehet konzolra kilépni.
mondjuk a 6.10 béta knot1 még meglehetősen kezdetleges lehet, talán még felesleges kipróbálni, de úgy érzem, az 5.10 után a 6.06 elég sokaknak csalódást okozott. -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #3469 üzenetére
a /var/log/Xorg.0.log végén van valami üzenet?
(msn-en lehet, hogy gyorsabb...) -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #3466 üzenetére
mivel az uname -v `` között van, nem '' között. csak siettem, nem írtam be...
de ahelyett a kerneled pontos verziószáma is mehet.
a ` magyar kiosztás esetén altgr 7. ilyen ''vissza-aposztrófok'' közé beírt parancsnak a kimenete helyettesítődik be.
tehát a helyén jelen esetben az uname -v kimenete, tehát az aktuálisan futó kernel verziószáma lesz. -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #3457 üzenetére
sudo apt-get install xorg-driver-fglrx
sudo apt-get install linux-restricted-modules-`uname -v`
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
itt válaszd az fglrx modult. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3454 üzenetére
ha nem akarod végleg a linuxtól elrettenteni a kedves ügyfelet, ne ajánld neki a vi-t. régen, konzolírógépen, a nagy unixoknál jó volt. akik minden parancsát ismerik, azok zsonglőrködnek, és iszonyú sebességgel haladnak vele. de egy winen szocializálódott kezdő linuxoson a sikítófrász fog kitörni, hogy nem működik rajta semmi úgy, ahogy azt megszokta. én maradok a pico-nál, vagy a joe-nál, esetleg az mcedit-nél (mc -e).
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3452 üzenetére
1 apró logikai bukfenc: ha nincs x, akkor nincs gedit...
karakteres megjelenítés is van, pl. az mc-ben F3-mal. vagy egyszerűen
cat /var/log/Xorg.0.log
de a topikajánlóval teljes mértékben egyetértek. -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #3449 üzenetére
/var/log/Xorg.0.log végén mi van? ott lesz a szöveg, hogy mi miatt nem tudta betölteni. azt másold be ide, és okosabbak leszünk. azzól, hogy ati kártyád van, még illene az x-nek menni... max a 3d lesz macerásabb egy kicsivel.
a partícionálónál meg egy partíciót vár swap-nek, és nem filerendszert. és csatolási pontja sincs, csak annyi, hogy swap, vagy magyar nyelv esetén lapozóterület, vagy mi a szösz. -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #3446 üzenetére
kb. 4. alkalommal írom le: a swapnak nem kell fs! csinálsz neki egy partíciót, azt a telepítő majd szép kultúráltan elintézi.
de ha nagyon kézzel akarod csinálni:
- csinálsz egy partíciót, típusa 82 (linux swap)
- mkswap [partíció]
- swapon [partíció]
az fstab-ba beteszel egy sort:
/dev/hdXY none swap sw 0 0
innentől kezdve minden indulás után felcsatolja a swap-et.
ha file-ba akarsz swap-pelni, akkor
dd if=/dev/zero of=swapfile bs=1k count=1048576
mkswap -f swapfile
swapon swapfile -
ngabor2
nagyúr
no, lehet kezdeni az 1. hsz feltöltését. pontosabban mi kerüljön bele, ami alapvető ubuntus dolog.
ha alapvető linuxos, akkor azt a köv. topikba linkeljétek: [link]
köszi az együttműködést. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3441 üzenetére
te is? kezdem összegyűjteni az 1. hsz-hez valót. ha találsz értelmes, alap-hsz-okat, akkor linkelj te is, és lesz egy szép nagy ismertető. amit írtam, lehet, hogy inkább a linux kezdőbe megy.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Majstor #3436 üzenetére
/boot/grub/menu.lst file-t kell szerkesztened.
van benne egy olyan sor, hogy default 0. itt a 0-t kell átírnod arra a számra, ahanyadik a win a listán (vigyázz, 0-tól kezdődik a számozás!)
az időt pedig a timeout sor átírásával tudod beállítani. de mindez benne van az említett file kommentjeiben is angolul.
videolejátszó: mplayer. vagy a /etc/apt/sources.list-be felveszed a multiverse repositorikat (keress vissza, min. 2x benne van a topikban), majd apt-get install mplayer, vagy a www.mplayerhq.hu oldalról letöltöd és lefordítod magadnak. -
ngabor2
nagyúr
az a baj, hogy sokan wines alapon, wines gondolkodásmóddal kezdtek neki a telpítésnek. az meg nem igazán fog menni...
linux alatt mindegy, hogy elsődleges (primary) vagy logikai partíción van a rendszer.
no akkor egy kis vinyó és part. tábla gyorstalpaló:
1. ide vinyók: 2 csatorna, csatornánként 2 eszköz.
primary master eszköz jelölése linux eszközként: /dev/hda
pri slave: /dev/hdb
sec master /dev/hdc
sec slave /dev/hdd.
tovább is lehet, ha betesz valaki egy pata raid kártyát, a logika gondolom érthető: /dev/hde-hdh. ezen belül vannak a partíciók.
a vinyó 0. sáv 0. track-je, tehát a legeslegeleső 512byte a master boot record. ennek utolsó asszem 16 byte-ja a part. tábla. pc-knél 4 partícióbejegyzés lehet itt. ezek vagy elsődlegesek, vagy kiterjesztettek. az elsődlegesnél nincs gond, egy partíció, mondja, hogy hol van a vinyón, kész. a kiterjesztettnél viszont egy másik, ''belső partíciós táblára'' mutat, amin belül létre lehet hozni további partíciókat. mivel ezek nem az mbr-ben szerepelnek, ezért logikaiak.
a partíciók jelölése az eszközön belül számmal.
pl. pri master vinyó 1. elsődleges, vagy kiterjesztett partíciója: /dev/hda1
2. elsődleges/kit. part: /dev/hda2
az érdekes dolgok itt kezdődnek: a kiterjesztetten belül a logikai partíciók hdX5-től kezdődnek, hisz 1-4 az foglalt.
a régi dosos időkben egy vinyón lehetett 1 elsődleges és 1 kiterjesztett partíció, a kiterjesztetten belül asszem max. 4 logikai. de a pc-nek nem eezk a korlátai, hanem 4 elsődleges vagy kiterjesztett partíció, kiterjesztetteken belül pedig nem tudom, hogy hány logikai (többfélét hallottam, még sose próbáltam ki, egyesek szerint tetszőleges számú, mások szerint kiterjesztettenként max 4.)
sata/scsi vinyóknál is hasonló a helyzet, annyi különbséggel, hogy sata esetén 1 csatornán 1 eszköz van, scsi esetén meg több, mint 2 is lehet. mindkét esetben /dev/sdXY típusú a partíciók jelölése, ahol X egy betű, Y egy szám, a képzésük azonos az ide-ssel.
és ami a legszebb: a linux bárhonnan tud indulni. tehát ha a hda3 egy kiterjesztett, és azon belül a hda7 egy logikai, amin a /, vagy a /boot van, onnan is el fog indulni. -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #3414 üzenetére
teljesen jó. a swap-nek nem igazán van fs-e, azt telepítés során megkérdezi, hogy melyik partíciót szeretnéd swap-nek, onnantól kezdve intézi.
ha linux alatt partícionálod, a swap típusa ''linux swap'', aminek a jele 82. a ''natív linux'' partíciótípus jele 83.
ha win alatt pl. pqmagic-kel csinálod, ott is ugyan így lehet beállítani. -
ngabor2
nagyúr
nem tudom, nekem bejött a valknut. a wines dc++ után először szokatlan volt, és továbbra se tudok letölteni olyan file-okat, aminek a nevében ő vagy ű van, de amúgy egész megkedveltem, mint dc-klienst. a fontosabb dolgokat megtaláltam benne. az más kérdés, hogy a dc, mint filecserélő nekem nem jön be, maradok a torrentnél.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3383 üzenetére
de gimp van.
amúgy a linkelt kérdésedre a másik topikban válaszoltam. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3356 üzenetére
ez volt az automatikus csili-vili cucc. 5.10 esetén volt expert mód, azt szerettem. ez a live cd-s cucc nekem se jött be.
erősen gondolkodom azon, hogy még október előtt a bétákat elkezdem próbálgatni a 6.10-ből. a 6.06-ot már nehéz lenne rontani, ergo csak jobb lehet.
Digital: egészségesebb a swap-nek adni egy külön partíciót. de ha nem akarsz, akkor egyszerűen nem adsz meg neki semmit, majd utólag csinálsz neki image-ből.
ha a billentyűzeted szabványos (miért ne lenne az), akkor valóban illene ékezeteket kiírnia... -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #3336 üzenetére
nem érdemes egyelőre. működni fog, csak elég sok progi nincs meg 64-bites változatban. akkor emellé kellenek a 32-bites libek is. csak plusz macera, és nem nyersz egyelőre semmit se vele. jó az az i386 verzió.
Aktív témák
Hirdetés
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Prémium! Felsőkategória! Asus Rog Strix Maximus Z790 Hero Wi-fi Alaplap!
- MAGYAR Larousse Enciklopédia 1-2-3 egyben 2999 ft
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest