- Magisk
- iPhone topik
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Huami Amazfit Bip okosóra
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Listázzák az olaszok a Redmi 15C-t
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 14 Ultra - Leica hercegnő
Aktív témák
-
törölt tag
válasz
ntomka #37161 üzenetére
Többé-kevésbé mégis. De tényleg nem teljes.
-
törölt tag
válasz
sh4d0w #37154 üzenetére
Nekem alapvetően nem volt eddig (túl sok vagy túl nagy) bajom, most is csak a Unity omlott, ami zavarna, ha nem használhatnék mást. De még lehet, így még várok.
Kicsit más:
csak nálam nem frissült a kernel, vagy az létezik, hogy 54 napja nincs hozzá javítás, mert hibátlan? Vagy az egyéb rebootot igénylő frissítések?54 napos uptime-om emiatt még nem volt.
A 10.04-ről is kicsit fostam frissíteni, de jobban féltem a 10.10-ről. Az előző hibátlan votl, utólag is minden, az utóbbival is csak ez van. Ez van. -
törölt tag
válasz
Kendek #37145 üzenetére
De hát ez az, én sem a Unity-t használom. Az alap Gnome-on nem mennek ezek. Pár hete volt egy Unity (június 9.)vagy Compiz (június 15.) frissítés, és valamelyik miatt.
unity --reset Unity-nél kellene, de inkább nem, a fenti oldalpaneles kép miatt. Ez volt az első jel. Ott sem unity --reset, sem unity --replace nem használt. De most a Gnome-on dobálnám az ablakokat, ami sh4d0w javaslatán kívül szintén nem megy.
gazából élhető, de fura.
És használok Synapse-ot, tehát tudok gyorsan indítani, csak az zavar, miért nem megy az, ami eddig igen.
Ha a következőkben nem javul, akkor egyszerűbbre váltok: lxde lesz, vagy ha ezzel nem lesz jó az Ubuntu, akkor más disztró. Ezt nem gondoltam volna az elmúlt 4 év alatt, de ez van. -
törölt tag
válasz
Kendek #37136 üzenetére
Értem én.
Bekapcsoltam a Compizt (compiz --replace), ccsm-ben amiket írtál. Az alkalmazásváltás ekkor van Compizzal együtt, de ez Compiz nélkül is volt.
Ezeken kívül mi kellhet még, hogy:
1. bekapcsolt Compiznál tudjak munkaasztalt váltani (Compiz nélkül tudok)
2. bekapcsolt Compiznál a munkaasztalok között áthúzással tudjak mozgatni ablakokat.
3. illetve a legegyszerűbb: a munkaasztalok között áthúzással tudjak mozgatni ablakokat Compiz nélkül.És nincs alt+f2
Utóbbi ezek szerint nem lehetséges, csak sh4d0w javasolta módon.
Megjegyezném, hogy nálam a Unity meghalt.
Lehet, van összefüggés, mert mikor a terminálból indítok metacity --replace-t, akkor unity-window-decoratort is indít. Másrészt a visszaadott shell után is kilépve a terminálból legyilkolja az ablakereteket, tehát lehal a metacity. Ez alt+f2-vel nincs.@floatr
Ez a 10.10? -
törölt tag
válasz
Kendek #37127 üzenetére
Köszi, de nem műx. A compiz --replace bekapcsolja ugyan a compizt, viszont innentől nem tudom mozdítani az ablakokat, nem működik az alt+tab ablakváltó.
Metacity --replace-nél meg ugye helyreáll a no-compiz.
A Beállítások>Megjelenés cuccban nincs Compiz be-kikapcsolási fülem.@sh4d0w
Ez műksz, köszi, de érdekelne, hogyan tudom visszaszerezni az átdobós megoldást. -
törölt tag
Sziasztok!
Klasszikus Ubuntu (Gnome) felületen hol tudom azt beállítani, hogy ha át tudjak húzni egy ablakot másik virtuális asztalra? -
törölt tag
válasz
WonderCSabo #37091 üzenetére
Hali!
Google-ben:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=201902 -
törölt tag
válasz
ntomka #37078 üzenetére
"Meg ahogy észrevettem ubuntunál azért jobban hanyagolják a régebbi verziókat, ha kint az új.">Mármint hogy miért is? Vagy hogy is? A normált 1,5, az LTS-t 3/5 évig támogatják. Ha szerveren 4,5 éves az Ubuntud, ugyan úgy támogatják, mintha 2,5 vagy fél éves lenne. Az openSUSE csak 2 éves szupportot ad. Ehhez képes a 3 év is több, hát még az 5.
-
törölt tag
Ilyen kilépős nekem is szokik, de akkor többnyire agyon van terhelve a rendszer. 30-40 oldal FF, VBoxban fut valami más, és még egy optimista hozzáállással elindított flash-videó. Oszt mikor az átlagos terhelés 15 fölé megy, a 1,5GB ram és a 2GB swap is erősen telik, akkor: huss!
-
törölt tag
No szevasztok, így reggeli előtt!
Tegnap főnököm gépén tegnap próbáltam az újabb Skype-pot rávenni arra, hogy ne fejjel lefelé álló, villódzó képet mutasson, a próbálkozások közben dobott egy ilyen kedves kis jelzést. Leteszteltem, másodszor is dobta. Ha már ilyen szépen kiírja ezeket, tudja valaki, hogy melyik log fájlban látható így? Én nem találtam.
Előtörténet, hogy pár hete, hónapja még kicsit túlmelegedős volt a gép, tisztogatták, jó lett. Viszont mostanában is csinál olyanokat, hogy júzerváltás esetén nem vált át és a bejelentkezőt ablakot sem adja, hanem fekete képernyő marad. 3 júzer, ebből kettő aut bejelentkezés, a 3. (én, mint admin) beütendő jelszavas, de nálam is volt már úgy, hogy ezt csinálta. -
törölt tag
-
törölt tag
Amúgy mg stabilitás:
amióta Linuxot használok, még sosem volt 36 nap uptime-om. Nyilván ez részben (vagy tán egyáltalán nem) a 11.04 érdeme, de tény, ami tény. -
törölt tag
válasz
floatr #36736 üzenetére
Én is upgrade-eltem, az hibátlan volt.
De meglett a "hiba" oka és javítása is:
Itt a megoldás leírása. A Unity baromkodásai miatt a CompizConfig-ban kattintgattam, és kikapcsolta(m) a Gnome kompatibilitás pontnál az Általános fülön mindkét kombinációt. A második kellett nekem.@(#36735) aag
Semmi különös, csak mióta Linuxot használok, inkább az alakult ki bennem, hogy nem elmenekülök a problémák elől, hanem igyekszem megoldani. -
törölt tag
Nos, a 11.04-gyel semmi bajom, az Unity-vel sem nagyon volt. Tegnapig.
És a Linuxos (nem túl hosszú) múltam és szemléletmódom miatt nem állhatok vissza.
Bugreportolok, és használom az alternatívákat (klasszikus Gnome, lxde), de marad a 11.04.
(#36727) floatr
Marad a Gnome vagy az LXDE. -
törölt tag
válasz
floatr #36724 üzenetére
Semmi változás.
Köszi.
De még érdekesség ezzel kapcsolatban: a unity --replace után nem adja vissza a shell-t, beragad. Ha meg kilövöm a terminált, néha elszáll az egész unity.
Viszont plusz probléma:
Unity alatt az alt+tab-os ablakváltás működik, csak nem látom a váltandó ablakokat. -
törölt tag
Sziasztok!
Szerintem a tegnapi compiz frissítés okán némi gondom van a Unity-vel. Az oldalpanel üres asztal esetén sem azonnal jön be, amikor meg igen, akkor ezt produkálja:
Emellett eltűnt az alt+f2 programindítási lehetőség. Utóbbinak nem biztos, hogy köze van a problémához, csak egyszerűen nem tudom, mit kellene újraindítani.Ötlet?
köszi
T -
törölt tag
Üdv!
Ha valaki még nem olvasta, és Linuxos (aka Ubuntus) ThinkPad hiány volt.
Ubuntu on Lenovo -
törölt tag
Mivel a 11.04 grub2-t használ így a grubhoz tartozó leírás sajna nem segít.
De van a Grub2 helyreállításához is. -
törölt tag
Kendek!
Utólag mit tehetek, hogy a /home/Rendszerment mappából kikerüljön olyan, amit nem akarok szinkronizálni? Vagy lehet-e az egész /home/Rendszerment mappát törölni? -
törölt tag
válasz
Geller72 #35705 üzenetére
Ha egy partíciót csináltál csak, szerintem akkor is meg lehet, de érdemes menteni. Mert nem kötelező formázni telepítéskor. Bár szerintem messze jobban jársz, ha eleve 2 partíciót csinálsz, pont emiatt.
De ha a /home-ot utólag akarod külön partícióra tenni, számtalan leírás van. Pl.:
http://www.ubuntugeek.com/how-to-create-a-separate-home-partition-in-ubuntu.html
Viszont ha már úgyis lemented az adatokat és a beállításokat a /home-ból (figyelj a rejtett fájlokra!), mert biztos, ami biztos, akkor - a tanulási vágyon túl, amit később, VBoxban is kielégíthetsz -, mi okod lenne szívatni magad? Ments le mindent, rakd újra jól, és másold vissza!
A telepített csomagok újratelepítéséhez érdemes elmenteni az extra tárolók listáját is (/etc/apt/sources.list és az /etc/apt/sources.list.d/)dpkg --get-selections >telepített_csomagok
Kapsz egy telepített_csomagok textfájlt a saját mappádba. Ez elmented. Újrarakod a rendszert, visszarakod a etc/apt/sources.list és az /etc/apt/sources.list.d/-t és átírod Lynx-re a forrásokat, telepített_csomagok textfájlt a /home/teneved mappába. Utána
dpkg --set-selections <telepített_csomagok
sudo apt-get update
sudo apt-get dselect-upgrade
Vagy ha nem, akkor majd más szól.
sudo gedit /etc/default/grub
keresd meg ezt a sort:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=”quiet nosplash”írd át erre:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=”quiet nosplash text”utána:
sudo update-grub -
törölt tag
válasz
Geller72 #35670 üzenetére
sudo touch /forcefsck
sudo shutdown -rF now
Jó lesz?Bár / esetén 27, /home esetén 30 reboot után automatikusan csinál úgyis.
(#35673) floatr
Nálam nem volt, eddig. Viszont kétszer akartam unity --replace-t, terminálban minden okosságot kiír, de nem adja vissza a shellt, ha meg bezárom a terminált, akkor azonnal összeomlik, eltűnnek az ablakkeretek, a felső panel leürül. Azt már nem tudom, ctrl+alt+F1 vagy a ctrl+alt+backspace működik-e, vagy egyáltalán a billentyűzet. De mintha nem. Majd kipróbálom. -
törölt tag
"grub menünél vagy telepítős mókánál van a recovery mód?">Grub menünél.
Ha rootshellben vagy, egy
ifconfig
paranccsal meg tudod nézni, mi a wifi interface(? okosok: így hívják?
). Vagy ath0, vagy wlan0, vagy wifi0, vagy ilyesmi. Ha megvan, akkor
ifup ath0/wlan0/wifi0
vagy
ifconfig ath0/wlan0/wifi0 up.
Ha egyébként automatikusra van állítva a csatlakozás, akkor csatlakozik. Ha nem, akkor:
http://www.stoltenow.com/archives/2006/12/ubuntu_configur.html
vagy
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=553844
Ha rootshellben vagy, nem kell a sudo.
-
törölt tag
válasz
Geller72 #35649 üzenetére
gsku gedit /etc/X11/xorg.conf
helyett
gksu gedit /etc/X11/xorg.conf
(#35647) M.W.H
Visszatudod. Recovery mód, rootshell (az utolsó menüpont)apt-get install x11-xkb-utils
Ha kész, akkor újraindíthatod, ha nem akarsz konzolról bejelentkezve grafikus felületet indítani.
Az alt+F1 fizikailag kapcsolja be a wifidet? Ha madzagra kötöd, akkor megy a letöltés, utána a telepítés. Akkor is, ha az eredeti telepítőcsomagot nem törölted, vagy ha van telepítő cd-d.
-
törölt tag
válasz
Geller72 #35500 üzenetére
Először ott vagy, és megcsinálod, egyben beállítod a távirányítás lehetőségét is. ssh, miegymás.
De nem lehet, hogy már régi a hdd? Vagy valami más hiba? Melegedés vagy valami? A főnököm nem túl régi gépe is ilyeneket csinált. Két hete vizsgálták, most nézem majd meg, mi lett az eredménye. -
törölt tag
Nagyon off:
Láthatóan hiába fejlesztik pl. a Windows verzióit évekig, ha rengeteg olyan hiba van, amit az összes támogatott verzióban javítanak. Ez esetben így csak 10év+az XP kifejlesztésére szánt idő az az időmennyiség, ami alatt nem sikerült hibamentesre készíteni. A többit cska azért nem tudjuk, mert már nem támogatott.
Az opensource pedig: add ki gyorsan, add ki sokszor! (Vagy hogy is van?) És jönnek a bugreportok, és javítják. De nem kötelező normál kiadásokat használni, nem kötelező Ubuntut használni. Sőt, Linuxot sem kötelező."elvárom hogy minden jól működjön">Így is lehet. De te mivel járultál hozzá ahhoz, hogy te vagy más ingyen használhassa jó minőségben ezt a sw-csomagot, amit jelen esetben pl. Ubuntunak hívnak? Ha az "as it is" ezek szerint ki is maradt, miért érzed jogosnak, hogy reklamálsz?
-
törölt tag
Kendek írta, mit csinálj.
De terminálban:sudo gedit /etc/apt/sources.list (Kendek: itt ugye ezt kell, nem a /etc/apt/sources.list.d/-ből törölni?)
Megkeresed az inkriminált sort, és törlöd.
Különben kisebb, célirányos képet tudsz csinálni, ha a másik két opció közül választod a valamelyiket.
-
törölt tag
válasz
Tibi86 #35208 üzenetére
Alapvetően ugyan az a kettő, csak más a desktop környezet, ami miatt más programok vannak. A "gyári" inkább az Ubuntu. Rakhatsz fel utólag is KDE, vagy LXDE, vagy XFCE, vagy bármilyen egyéb környezetet, akár úgy is, hogy mindegyikhez csak a saját programjai jelenjenek meg.
(#35207) Hovi
"Káosz lesz, vagy menni fog?">Simán megy.
"Vagyis gyalu--> Gnome beállít--> majd a backup vissza.">Dehogy! Felrakod az újat, a bejelentkezési képernyőnél meg alul kiválasztod a klasszikus Gnome felületet. -
törölt tag
válasz
Siriusb #35198 üzenetére
Nem engem zavartál meg.
"nem tud mindent. Külön kell extension pack-ot telepíteni, ha az extra funkciókra is szükséged van.">Ahogy régebben is kellett a zárt kódúra. A nyíltra meg nem is lehetett.
(#35202) Hovi
Synaptic>Csoportok>a KDE-s részeknél megnézheted, mik vannak fent. Jobbklikk>Kijelölés teljes eltávolításra. -
törölt tag
Észrevetted?
10.10>2010. október
11.04>2011. április
11.10>2011. október
És mindez csak az Ubuntura vonatkozik.Itt nézelődj! -
törölt tag
-
törölt tag
ŐŐŐŐ, izé...
De, te. Vagy aki felrakta a rendszert neked. Ezek nem hivatalos tárolók, maguktól nem kerültek a rendszerbe.
A Synapticban balra, lent az Eredet gombra kattintva próbáld kisakkozni, mi lehet benne! Vagy hogy mennyi ilyen Launchpad-es tárolód van!
Bár jobban belegondolva: a két négyes ugyan arra vonatkozik. Tehát a Gnome3-ról szól mind. Próbáld ki, hogy a gnome3 tárolói elől kiveszed a pipát, utána terminálban:
sudo add-apt-repository ppa:gnome3-team/gnome3
és a szokásos jelszó. Utána persze update, upgrade, és lehet frissíteni."tudok valahogy xp telepitőt rakni usb re unetbootinnal?">Szerintem nem.
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #35161 üzenetére
Mert nem kell kavarni a tulajdonjoggal, ha egyszer a saját mappában minden az övé. Csak a jogosultságokat kell beállítani. Szvsz.
De technikailag: mindig kell nyitni egy root nautilust, hogy ő maga is hozzáférjen, módosítson bármit. Minek? És minden fájl csak root joggal kerülhet bele, a root lesz a tulajdonos. -
törölt tag
"chown root /mappa parancs nem működik">Szerencsére.
Különben meg sudo kell elé. De jobban jársz a chmod-dal. Amit Kendek írt, az ugyan az, bár a gksu nem kell hozzá, mivel a saját tulajdonú fájljaidat manipulálod. Szerintem azért jobb a terminálos chmod, mert nekem volt már olyan, hogy elbasszarintotta, mikor grafikus felületen állítottam a jogosultságokat. Ha nem akarod a mappa elérési útját begépelni, akkor kinyitod a Nautilust, és a chmod -R 700(szóköz) után drag&drop behúzod a mappát a terminálba. Megjelenik a teljes elérési útja. Enter és örül.
-
törölt tag
válasz
#40553216 #35148 üzenetére
Ezt persze a chown root parancs nélkül. A chmod bőven elég. Ha már csináltál chown root-ot, nyugodtan csináld vissza sudo chown -R teneved /home/teneved/mappa paranccsal.
-R a rekurzív jelölése, minden benne lévő fájlt is a te tulajdonodba ad.
(#35149) Kendek
Így igaz. De ez már messzire vezet. Bár érdemes végigjárni, szerintem. -
törölt tag
chmod -R 700 /home/teneved/mappa
Ezzel saját magadnak van rajta olvasási, írási és futtatási jog, mindenki másnak (csoport és egyéb júzerek) tiltva van minden.
740>neked minden, csoport olvas, mindenki más tiltva
750>.; csoport olvas+végrehajt; .
760>.; csoport olvas+ír; .
770>.; csoport is olvas+ír+végrehajt; . -
törölt tag
-
-
törölt tag
Üdv mindenkinek!
A következő probléma van egy géppel (Ubuntu 10.04, Intel C2D T7250, 2GB ram, egy ASUSF3E):
Előzmények:
szerintem nagyon melegszik, bár semmi nem fut, csak az FF.(cpu, hdd, hdd, temp1, core0, core1)
Még nincs egy éve fent az Ubuntu, előtte XP volt (vagyis most is van, dual-boot), az XP alatt rendszeresen kékhalál volt, melegedés miatt is. Ez részben megoldódott, jobb lett a levegő járása (magasabbra lett emelve a gép, több alatta a rés). A Lemezkezelő a hdd-re ezt írja:.
A probléma:
többször is megáll (azt hiszem) a grub menü után, a boot előtt, alatt. Elmondás szerint fekete képernyő, villogó kurzor. Ma reggeli indításnál a szokásos automatikus fájlrendszer-ellenőrzés, de ez nem jutott a végére, hanem a 100% előtt (bár nem kizárt, hogy végigfutott, csak a vége gyors volt) újraindult(?), és utána megint ez a fekete kép-kurzor páros.Kérdés: lehet-e hdd hiba? Milyen logokban láthatok valamit, ha egyáltalán?
Köszi.
T -
törölt tag
válasz
bnorbert989 #34882 üzenetére
sudo kedvenc_szövegszerkesztőd (mondjuk gedit) /etc/ufw/before.rules
ebben a
-A ufw-before-input -p icmp --icmp-type echo-request -j ACCEPT
sor elé egy #.
Elment és kilép.
Ja, és azért ez az ufw-s, mert ez az alapértelmezett (csak nem bekapcsolt) tűzfal az Ubuntuban. Ha eddig nem kapcsoltad be (és olyan eszméletlen sok szabályt sem állítottál be), akkorsudo ufw enable
bár ha bármi pluszt hozzáírsz konfig fájllal, azt figyelembe veszi, azt hiszem. De erről okosabbak.
-
törölt tag
válasz
pethYeti #34831 üzenetére
Nem tudom mit kéne. Most próbáltam a minimális LXDE-t, de nálam ez lett. Logokban úgy láttam, mintha a Pulseaudio-val próbálkozás után halt. Nálad attól még nem biztos. Ha gondolod, próbáld! De az OpenBox-ot ugyan úgy rakhatod fel, mint bármi mást:
sudo apt-get install openbox
vagy Synapticban vagy az Ubuntu szoftverközpontban rákeresel. Egy tök üres szürke asztalt kapsz, de jobb klikkel előjön a menü, ahol mindent megtalálsz. Ha állítgatni akarod, azt is lehet, de azt majd más. Én még nem foglalkoztam vele.
OpenBox kevesebb, legalább 100MB-tal.
Aktív témák
Hirdetés
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte G5 KC Gamer notebook - i5 10500H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN10
- BESZÁMÍTÁS! 850W ASUS ROG STRIX 80 PLUS Gold White Edition (90YE00A4-B0NA00) 3 év garancia 27% áfa
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 5578 2in1: i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G9 OLED 240Hz Dual QHD 49" monitor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest