Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz PredatorZoli #7962 üzenetére

    Nem is kell a várható hozamot növelni. Az a lényeg, hogy ettől függetlenül nekem nagyobb legyen. :DDD

    Más a megközelítésem. Leegyszerűsítve:
    Tegyük fel, hogy évi 10% növekedés lesz normál esetben továbbra is a piaci index.
    Tegyük fel, hogy az emberek fele azt gondolja, hogy pl az AI miatt nagymértékű gazdasági fellendülés lesz a következő 5 évben. Az emberek másik fele pedig recessziót vár már évek óta, és most is. Ennek a két véleménynek jelenleg a várható hozam, a 10%-os növekedés a középértéke, erre áraz be jelenleg a piac mindent.
    Úgy, ahogy a dupla vagy semmi játék esetén a várható nyereményed pontosan az, amilyen pénzt feltettél rá, valójában vagy a dupláját, vagy semmit nem kapsz, de ezt még nem tudni, melyik történik meg, mert fele-fele esély van rá.
    Ha a fellendülés jön be, akkor 30%-kal megnő az évenkénti hozam, 10%-ról 40%-ra. Ha a recesszió jön be, akkor pedig +10%-ról -20% veszteségre ugrik, amennyiben a piac fele-fele arányban tartja esélyesnek mindkét kimenetelt, és mindkét kimenetel ugyanakkora mértékben gyakorol hatást a gazdaságra, csak ellentétes irányban.
    Én ebben a "dupla vagy semmi" játékban felteszem arra a pénzem, hogy gazdasági fellendülés lesz, de mivel diverzifikáltam és az erre érzékeny részvények csak egy töredékét teszik ki a portfóliómnak, a 30%-os eltérés helyett ez nálam 10%-os eltérést fog eredményezni a hozamban, ami ha bejön akkor emelkedés, ha nem jön be akkor pedig csökkenés. Azaz a 10%-os várható hozam helyett (ami a szokványos évi hozama a piacnak) 20%-ot hozhat, vagy a rossz esetben éppen kinullázódik. (ez válasz #7961
    attiati kommentjére is)

    Tudom, nagyon leegyszerűsített a példa, és erős fellendülés illetve recesszió esetén maga a piaci index is erősen változik, nemcsak az azon felüli nagyobb volatilitású részvények, de remélem hogy így jobban érthető, honnan közelítem meg.

    És a következő 5-10 év az, ami nekem legfőképpen számít. Amit befektetek, annak egy jelentős részét, remélhetőleg szép hozammal, ki fogom venni. Hogy mi lesz 10+ év múlva, az most nem számít annyira, más bevételi forrásaim lesznek, kevésbé fog érdekelni ha már megvan az, amit akkorra meg szeretnék valósítani, stb.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák