Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • julius666

    addikt

    Az AI mánia lehet kap egy kis gellert: [link]

    tl;dr: az AI szolgáltatást nyújtó top tech cégek gyakorlatilag mind masszív bukóval üzemeltetik még a fizetős AI szolgáltatásaikat is, áremelés/ingyenesen elérhető szolgáltatások kivezetése/korlátozása várható.

    A cikk erre ugyan nem tér ki, de az OpenAI se keres sokat tudtommal a GPT4-en, olyan ordenáré drága egyelőre futtatni ezeket a nagy modelleket... Idén elvileg próbáltak is optimalizálni rajta, GPT4 előfizetéssel már jó eséllyel nem az eredeti modelltől kapod a választ, hanem egy előtét modell szétdobja "butább" (olcsóbb) szakterületre specializált modellek közt a kérést. Én közvetlenül nem használom a GPT4-et, személyes tapasztalatom ezzel nincs sok, de állítólag látványosan esett a válaszok minősége nagy átlagban azok szerint, akik sokat használják.

    Személyes tapasztalatom nekem pont a cikkben is említett Copilottal van sok. Én előfizetek rá, jópofa dolog, ennyit meg is ér, de azért egyelőre nagyon nem világmegváltó az én esetemben. Elég lassú és sok a fals kód ajánlás, egy senior fejlesztőnek max részterületeken gyorsít igazán a munkáján (unit tesztek írása, kód refaktor, stb), de ott se mindig (belefosott és nem észrevett bugot költségesebb utólag javítani mintha eredetileg én kézzel jól megírtam volna...)

    Copilot chathez majdnem kezdetektől fogva hozzáférésem van, az "írd át az alábbi kódot funkcionális szemléletűre" szerű kéréseken kívül nem sok mindenre tudtam használni. Kérdésekre gyakorlatilag mindig teljesen fals választ adott, ha meg visszaírod, hogy nem így van akkor elnézést kér és leírja az ellentétét annak, amit előtte írt. Guglizás még mindig sokkal gyorsabb/hasznosabb, mint az AI "experthez" fordulás tapasztalataim szerint.

    Kétségem sincs afelől, hogy jó lesz ez előbb-utóbb, de ha itt komolyan emelni fognak a díjakon azért kétszer is meggondolom előfizessek-e még rá (lehet inkább megnézném lokálisan futtatva az ingyenes modelleket mit tudnak és akkor a jogi kérdések is azonnal megoldódnának). És ezzel biztosan nem vagyok egyedül. Egy kisebb kijózanodás benne van a pakliban, aztán ahogy fejlődnek a hardverek meg esetleg lesz végre verseny is (nem nVidia only lesz ez a sztori kb) és olcsósodnak majd pár év múlva meglátjuk.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák