Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • julius666

    addikt

    válasz DanielLong #4720 üzenetére

    Ebben az esetben nem az lesz, hogy az etf most átlagban 4% hozamú kötvényeket tartana?

    Nem, a leegyszerűsített példádban 4% átlag kamatot fizető kötvényeket tart, de a hozamot nem csak ez adja, a kötvények árfolyama úgy módosít rajta, hogy a hozam jelenlegi hozamkörnyezetnek megfelelő legyen. Ha a durációs különbségektől eltekintünk, mindegyik kötvénynek a hozama ugyanannyi lesz.

    Egyébként módosítanám a fenti állításomat picit: ha te árfolyamnyereségre hajtasz, akkor ETF vs közvetlen kötvénytartás vonalon járhatsz jobban a közvetlen kötvénnyel, ha az ETF által tartott kötvények átlag kamatánál (ami nem tudom, bárhonnan amúgy megtudható-e) alacsonyabb kamattal kibocsájtott kötvényt veszel a cél intervallumból. Mert kisebb kamat mellett nagyobbat kell elmozdulnia az árfolyamnak, hogy kijöjjön az azonos várható hozam. Tehát pl. COVID alatt kibocsájtott, történelmileg rekord(?) alacsony kamatú kötvények közvetlen tartásával nagyobb "áttéttel" tudod megjátszani valszeg a várva várt kötvény esést, mint egy ETF-el, amiben lesz mindenféle az elmúlt X évből.

    Persze ez megint cél kérdése, ha amúgy kamatozó kötvény lábat akarsz építeni/árfolyam kockázatot akarsz csökkenteni, akkor meg pont fordítva, a magasabb kamat jobb.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák