- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Netfone
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Már készül a rajtra a Xiaomi 15T Pro
- Honor Magic V3 - mágikus realizmus
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
Új hozzászólás Aktív témák
-
ufonauta
aktív tag
válasz
Xmodule #14375 üzenetére
Ha UEFI-ben van telepítve, akkor próbáld meg a gépház/Frissítés és biztonság/Helyreállítás és itt (most nem tudom megnézni, mert nálam most MBR telepítés van) van olyan valami, hogy speciális indítás és UEFI indítás, vagy valami ilyesmi. Onnan nekem anno sikerült az UEFI-t elindítani. Valószínű, hogy az UEFI alapbeállításokat felülírta a win10 és ezért nem tudsz a normál billentyű parancsokkal belépni.
-
ufonauta
aktív tag
Végül is csak az óra üzemelésére kellene és egy 2032 elem évekig ellátná ezt a feladatot. 10 éves L30-at az asszony használja és még az eredeti akksival is működik, vagy 1 órát ha kell. Mégpedig úgy, hogy az akksi most is a fiókban pihen, hiszen javarészt hálózatról megy a gép. Amikor megvettem a C50-et az volt az első, hogy kivettem az akksit, hogy kímélésképpen a fiókban pihenjen, de jött a meglepetés és minden indításnál kérte a BIOS beállításokat. Így rövid időn belül visszakerült az akksi. És bár van a Toshibának Eco utility-e, amivel 80%-nál leállítja a töltést, gyanítom ez az akksi nem fog 10 év múlva működni.
-
ufonauta
aktív tag
Nekem pont ilyenem van. Laptophardware-ban a csókák igen csodálkoztak, amikor az SSD-t tetettem bele, hogy bazz ebből még az elemet is kispórólták.
De ez még csak hagyján, de én is igen meglepődtem, hogy csak egy memória slot van benne. Gondoltam, ha már szét van szedve teszek bele még 4 Gigát. Noh vehettem mindjárt egy 8 Gigás modult.
-
ufonauta
aktív tag
"Bootoláshoz állítsd be Legacyba a boot módot (más néven CSM boot). Ha előtte UEFI-be volt törölj minden beállított boot sorrendet. Ments, újraindít, biosba visszalép. Secure boot legyen kikapcsolva (mondjuk legelőször ezt kell kikapcsolnod, mert addig nem tudod átállítani CSM-re. Fast bootot szintén kapcsold ki ha lehet."
Köszi!
Közben sikerült. CSM-ben bebootolt, de nem a rufussal csinált USB, mert azt gpt-re csináltam, mint anno a 64 bitest. Viszont a melóhelyi 32 bites gépen letöltöttem a Media Creation Tool-al a cuccot és csinált egy AIO USB-t. Rajta van a 64 bites és a 32 bites is. Viszont a 32 bites nem hajlandó UEFI-n bootolni.
Mindegy most tesztelem, hogy gyorsabb lesz e. 1 Giga RAM-ot már buktam a 4-ből, tehát ez mindenképpen negatívum lehet, de itthon nem futtatok olyan sokszor memóriaigényes progikat. Most sokkal fürgébbnek tűnik, de ez lehet akár a szűz telepítés miatti placebo hatás is. Minden esetre tesztelem egy darabig, aztán lehet, hogy visszamegy a 64 bites rendszer, ha nem tapasztalok jelentős eredményt. -
ufonauta
aktív tag
Mikor megvettem a lapost, akkor természetesen a HDD-re telepítettem a Wint. Az SSD csak kicsit később került bele. És persze még az Intenso SSD-vel is sokkal gyorsabb, mint a HDD-vel. Csak az a macskabajsznyi gondolkodás, ami a melóhelyi gépen nincs az otthonin pedig megvan, az zavar engem. Azt el tudom képzelni viszont, hogy nem a 32 és 64 bit közötti különbség, hanem a két SSD közötti különbség adja a lassabb érzést a gyengébb SSD kárára.
Végülis ez már csak elméleti kérdés. És most már sokkal inkább bosszant, hogy nem tudom bebootoltatni a 32 bites telepítővel. A 64 bitessel bootol, a 32 bitessel nem. Már arra gondolok, hogy az UEFI nem engedi, de nem tudom, hogy mit kéne beállítani (sok mindent nem lehet) rajta, mert már mindent próbáltam. -
ufonauta
aktív tag
Igazándiból csak kísérletezgetek. Mivel úgyis újratelepítés alatt van a gép rászánok egy kis időt, hátha tudok rajta kicsit gyorsítani. Nekem egy kicsit lomhának tűnik. Mint írtam a melóhelyi gépre kénytelen voltam 32 bitest rakni (mert a videodigitalizálóhoz és más régebbi hardverhez nincs 64 bites driver) és valahogy az sokkal fürgébb. Pedig szerintem gyengébb a hardverkiépítése, mint a laposnak. Igaz a laposban egy noname (Intenso) SSD van, a melóhelyiben megy egy Kingston, de nem gondolnám, hogy a két SSD között ennyi a különbség. A lapos a 4Gíga RAM-ból így is csak 3,8-at lát, ha felteszem a 32 bitest, akkor 3,5-öt fog látni úgyhogy sokat nem vesztenék vele, de talán fürgébb lenne. Lehet ám, hogy semennyivel nem lesz fürgébb, de egy próbát megér.
-
ufonauta
aktív tag
Sziasztok!
Van egy Satellite c50-b-j15-ös laptopom. Annyi változtatást eszközöltem még régebben rajta, hogy az ODD helyére átraktam keretben a HDD-t, a HDD helyére meg betettem egy 128-as SSD-t. Win10 64 bit vígan muzsikált rajta. De most hétvégén újra kellett telepítenem és mivel a melóhelyi gépem, sokkal gyengébb, mégis gyorsabb 32 bites Win 10-el, úgy gondoltam, hogy a laposra is 32 bitest rakok. Hátha jobb lesz tőle. De be se tudok bootolni a 32 bites telepítő USB-ről. Ugyanakkor a 64 bitessel simán bebootol. Lehetséges lenne, hogy erre nem is lehet 32 bites oprendszert telepíteni? Vagy az csak MBR módban menne nem UEFI-s USB kulcsról?
-
ufonauta
aktív tag
válasz
Evil Snowman #13759 üzenetére
Nekem van egy őskövület Sattellite L30-am (asszony használja). 2006-ban vettem, de még 1,5 órát bír az akksija. Igaz otthon nincs a gépben, mert hálózatról megy. Csak ritkán rakom be, ha valahova vinni kell a gépet. A mostani C50-B-ből nem kivehető az akksi, így biztos nem fogja ilyen sokáig bírni.
-
ufonauta
aktív tag
válasz
ablack #13735 üzenetére
Én A C50-B laptopomba tetettem így SSD-t. A laptophardware-ben vettem és ott ingyen be is rakták. Tehát papíron is szaki csinálta. Előtte azért felhívtam őket: [link], Ők az Aviatronic hivatalos átvevőhelye. Azt mondták, hogy ez nem befolyásolja a garanciát. Remélem így igaz.
-
ufonauta
aktív tag
Nekem ilyen van és meg vagyok elégedve vele. Netezésre bőven elég. (komolyabb játékra viszont nem ajánlom) Netezésen kívül grafikai szerkesztésre (Corel) és webszerkesztésre (Dreamweaver) használom és bírja a kiképzést. Én tettem bele egy SSD-t, így még gyorsabb. Ráadásul az SSD miatt kikapcsoltam a lapozófájlt és még egyszer sem kiabált egyik progi sem, hogy kevés neki a 4 Giga. Szóval, ha nem játékra kell, akkor én ajánlom.
-
ufonauta
aktív tag
kalm007, konyi79
Köszi a válaszokat. Beletörődtem már, hogy SATA2 a lapom. Valóban így is piszok gyors a HDD-hez képest. Nagy fájlokat meg bolond lennék az SSD-re másolgatni
, arra ott a HDD, aminek amúgy is jóval korlátozottabb a sebessége.
-
ufonauta
aktív tag
válasz
james008bond #13410 üzenetére
Nem tudom, hogy mi lehet a bibi, de nem lehet, hogy beállítottad a BIOS-ban az USB-t elsőre a boot sorrendben? Így, ha benne van az USB kulcs akkor mindig az azon lévő telepítőt indítja el. Én a boot sorrendet mindig alapon hagyom a BIOS-ban és F12-vel választom ki az USB-t (vagy a CD-t), ha arról akarok bootolni. Ha jól emlékszem pl az XP telepítésnél még volt olyan, hogy CD-ről való telepítéshez nyomjon meg egy gombot. Ha nem nyomtad, akkor a HDD-ről indult. Gondolom ez érvényes volt USB-re is. Bár XP-t sosem telepítettem USB-ről. Hogy a 8.1-nél ez miért maradt ki azt nem tudom.
-
ufonauta
aktív tag
Sziasztok!
Lehetséges, hogy a vadiúj Satellite C50-B-15J laptopom alaplapja csak SATA2-t tud? Vettem bele egy INTENSO 128 Gigás SATA3 SSD-t, de bármilyen teszten csak egy jó SATA2-nek megfelelő eredményt produkál. 8 éve csak Toshibát használok, de ha ez így van, akkor nagyot csalódtam a Toshibában. Amúgy a gép jó és azzal vígasztalnak, hogy a valós életben úgysem érezem a SATA 2 és a 3 közötti különbséget (és valóban piszok gyors az SSD-vel), de a teszt mégiscsak elkeserít.
A gépben lévő N3540-es proci tavaly harmadik negyedévben debütált az Intel adatai szerint, így a gép sem lehet régebbi konstrukció. A fene sem gondolná, hogy amikor a laptopok egy része már évek óta SATA3-al jön ki, akkor a Toshiba csinál 2014 második felében egy SATA2-es laptopot. Egyébként semmilyen specifikációban nincs benne, hogy tudja e a SATA3-t, vagy sem. Ezirányú kérdésemre még az Aviatronic-nál sem tudtak érdemben válaszolni.
-
ufonauta
aktív tag
válasz
james008bond #13369 üzenetére
Nem tudom, hogy a tiéden hogyan van, de szerintem nézz bele a BIOS-ba. Az UEFI beállítást állítsd át CSM Boot beállításra. Úgy talán elindul a telepítőd. Vagy készíts UEFI-s telepítőt például a rufusz progival. Én úgy raktam fel a 8.1-et a C50-B-re.
Itt utánaolvashatsz a dolognak:
[link]Biost ezután frissíts win alól!
-
ufonauta
aktív tag
válasz
Evil Snowman #13370 üzenetére
Jobb híján most így használom.
-
ufonauta
aktív tag
válasz
Evil Snowman #13355 üzenetére
Köszi!
Noh akkó megnézem a csavarokat, hogy nincsenek e megfestékezve, (a garancia miatt) és holnap kiveszem az aksit. Leállítom és leáramtalanítom (billenőkapcsolós elosztó), oszt újraindítás után kiderül. hogy mi a helyzet. Igazából csak azt gondoltam, hogy ebből már kispórolták a 2032-s elemet és ezért csinálták csavarosra (ne vegye ki a felhasználó) az aksit. Noh meg ebbe már nem a régi BIOS van, hanem az UEFI. Úgy is telepítettem fel a 8.1-t, hogy gpt-re partícionáltam a vinyót. Csinált nekem vagy 3 rejtett partíciót.
Nos emiatt az UEFI miatt gondoltam, hogy folyamatos áramellátás kell a gépnek. ugyanis ez a Win-ben tett néhány beállítást is megjegyzi BIOS szinten. Például az eco töltés mód is megmaradt egy win újratelepítés után és nem is akart 80%-nál többet beletenni, amíg újból fel nem telepítettem a Toshiba BatteryManagert és nem kapcsoltam benn ki az eco módot. De akkor lehet, hogy ezt a kis gombelem segítségével jegyzi meg. majd beszámolok a próba eredményéről. Jobb lenne annak az aksinak a fiók mélyén.
-
ufonauta
aktív tag
válasz
Evil Snowman #13352 üzenetére
Szia!
Kb egy hónapja vettem egy C50b laptopot és a régi (8 éves) L30-at az asszonynak adtam. (neten kártyázni tud vele)
A C50b-t most én is az eco töltés üzemmódban használom, mert ebből nem kivehető az aksi. Legalább is nem úgy, mint az L30-ból. Ennél két csavart ki kellene tekerni, hogy az aksit kivegyem, a réginél meg két pöcköt elhúztam és simán kivettem az aksit.
Engem igazából az érdekelne, ha kitekerem a két csavart és kiveszem az aksit akkor a BIOS nem nullázódik e egy áramtalanítás után? ( ja és a garancia ugrik-e?) Az aksit feltöltve a fiókban tárolva csak tovább bírná, mint így állandóan rátöltögetve. (mert ugye ez az eco mód is csak rátöltöget néha) Az L30 új korában sem volt valami fényes aksi üzemidővel megáldva (jó, ha két órát kibírt), de így fiókban tárolva és néha-néha használva még nyolc év után is bírja másfél óráig. Szívem szerint a C50b-ből is kivenném, mert így tuti nem bírja négy évig sem, nemhogy nyolc. -
ufonauta
aktív tag
válasz
ufonauta #13207 üzenetére
Nos jól elbeszégetek itt magammal.
Megoldódott a gond. Tegnap kijött a gépre BIOS frissítés és mit veszíthetek alapon feltettem. Azóta megint úgy működik a hálózat visszajelző LED, ahogy kell.
Nem vagyok képben, mert abszolút amatőr vagyok hozzá, de gondolom, hogy a Win 8.1 belenyúlt a BIOS-ba. Mivel amikor vissza akartam tenni a Win 7-et nem is látta a meghajtóban a DVD-t. Egyből be is ijedtem, hogy valami bajt csináltam, de a Win 8.1 a BIOS-t átállította UEFI módra. Noh ezt visszaállítva sikerült visszatenni a Win 7-et. Mondjuk biztos jó ez az UEFI de, hogy az oprendszer ennyire bele tudjon nyúlni. :eek: Ráadásul a BIOS-ba belépve nem volt semmi olyan opció, ami ezt a visszajelzőt kapcsolgatná, így nem is tudtam visszakapcsolni. Noh mindegy a BIOS frissítés megoldotta a dolgot.
Szóval, ha valaki Win 8.1-ről akar Win 7-re váltani, az tudja, hogy a Win 8.1 néhány beállítása ezek szerint BIOS szinten tárolódik. -
ufonauta
aktív tag
Ehe...újabb gondba futottam.
Mivel még szűz a rendszer, a hétvégén fledobtam a win 8.1-et. Ahol lehetett repülő üzemmódot kapcsolni, ami ki és be kapcsolta a Wifit és a Blutooth-t. Nem tetszett a 8-as és visszaraktam a 7-est. Szűz telepítéssel, formázással, ahogy illik. Noh azóta bármit csinálok nem világít a wifi lámpa. Kapcsolgatom a card-on ki-be a wifit és a bluetooth-t. Működik is, ahogy kell csak a lámpa nem jelez vissza. Mi a pecek történt. Mondjuk a win 8 felrakása előtt meg állandóan égett bármit is csináltam vele.
Természetesen a wifi és bluetooth ki-be kapcsolódik a kapcsolgatás hatására, csak a lámpa nem jelzi. -
ufonauta
aktív tag
Sziasztok!
Vettem egy Satellite C50B laptopot oprendszer nélkül. Win 7-et tettem rá és minden szép és jó, de az eszközkezelőben van egy hardver, amihez a Toshiba oldalán nem találok drivert. (bár azt sem tudom, mi a fene ez)
PCI Encryption/Decryption ControllerHonnan tudnék drivert szerezni hozzá? (minden más drivert le tudtam tölteni a Toshibától) Mert bár egyenlőre hibát nem okoz és azt sem tudom, mi ez, de zavar, hogy az eszközkezelőben ott csúfoskodik, mint nem telepített szeköz.
-
ufonauta
aktív tag
Sziasztok!
Bocsi, de tabletről írok.
Csere érett lett a 8 éves l30-as. Ezt néztem ki helyette:TOSHIBA NB Satellite C50-B-15J, 15.6" TruBrite® HD
TFT, Intel Pentium N3540, 4GB, 500GBJátszani nem szoktam a laptopon. Mennyire jó ez a gép netezni, videót nézni, és néha Corelben szerkesztgetni? Az l30-as mindezt vitte, bár win7 alatt kicsit döcögősen. Xp-viszont frankón. Egyáltalán mennyire éri meg ár/érték arányban?
-
ufonauta
aktív tag
válasz
Sopronman #2341 üzenetére
Há... milyen szerelőhöz vitted? Vízvezeték szerelőhöz?
Elvileg minden gond nélkül el kéne indulnia. De mivel (én aztán tényleg nem értek hozzá, csak gondolom) szerintem a két proci más utasításkészletet használ előfordulhat, hogy valami registry buherálással lehetne életre kelteni. Node akkor miért nem csinálja meg a szerelő? Én eleve újból telepíteném az oprendszert oszt csókolom."A gép a procit elfogadta, csak épp működni nem akar."
Ez gondolom azt akarja jelenteni, hogy a BIOS jól látja a procit. Akkor meg a recovery lemezről újra fel a pista oszt jónapot. Mert ugye recovery lemezt kaptál a géphez? -
ufonauta
aktív tag
Ha valakit érdekel, L30 (PSL33)-ra van kint új BIOS a Toshiba oldalán. 3.10-es verzióju, friss ropogós,november hatodikai.
Nekem megjavult vele a bootolásom bedugott USB HUB mellett. -
ufonauta
aktív tag
válasz
Cerebellumm #2154 üzenetére
Én anno Kingston 1 gigásat tettem bele. Felmentem a CHS oldalára kinéztem a szimpatikus RAM-ot, lefoglaltam, főnököm meghozta, betettem és örültem. De azt ne várd, hogy több, mint fél év után emlékezzem még a RAM cikkszámára is. A franc se tudja milyen RAM volt. Műxik oszt kész. Most másfél gigával hasít. Nézd meg a most bentlévő RAM paramétereit, ha meggyeznek, akkor nagy valószínüséggel műxeni fog. Miért ne műxene?
-
ufonauta
aktív tag
válasz
lúúúzer #2092 üzenetére
Lesd meg itt (egy activex-et telepít, de nem spyvare):
http://www.srtest.com/referrer/srtest
hogy egyáltalán érdemes e vele próbálkozni. Most nem a laptopról írok, de este megnézem én is és beírom ide. Igaz az enyémben 410-es proci van, úgyhogy még gyengébb, mint a tied. -
ufonauta
aktív tag
Ehe... eltűnt a 2.6-os BIOS és úgy általában minden BIOS a Toshiba oldaláról. AZ L30-134 PSL33E-hez. Csak nem lesz valami újítás?
-
ufonauta
aktív tag
Érdekes! Nekem tavaly december végi L30-134-em van, ami PSL33E jelzésű és a legfrissebb BIOS a 2.60-as hozzá. Tegnap helyeztem üzembe egy megrendelőnknek egy L30-11N-t, ami szintén PSL33E jelzésű és csak a proci gyorsabb benne. M440-es 1860 Megahertzes, mig az enyémben M410-es 1460 Megahertzes. Tehát tulajdonképpen ugyanaz a gép, de a gyárilag rajta lévő BIOS 2.80-as.Nos én ilyen 2.80-ast még a Toshiba honlapján nem találtam a PSL33E-hez. Pedig frissíteném én is. (hogy minek azt nem tudom
)
-
ufonauta
aktív tag
válasz
wienattwo #1974 üzenetére
''Egyébként az sem megoldás, ha az akksidat feltöltöd, aztán elrakod állni, ugyanis a liion akkuknál sokkal erősebben jelentkezik az öregedés folyamata, mint a nimh-es akkuknál, vagyis állva is gyengül idővel.''
Igazad lehet, viszont nekem 8 hónapos a gép és az akksi ezzel a módszerrel még mindig 1 óra és 40 percet bír, ha szükség van rá. Ha állandóan benne lett volna és naponta többször áramtalanítottam volna gyanítom, hogy már meghalt volna.
''Ha az a volna, ott nem lett volna...''
A fene tudja mi a jobb akksi téren. Az biztos, hogyha egy áramszünet miatt elhalálozik a gép, akkor tökön szúrom magamat, hogy ennyire kiméltem az akksit. -
ufonauta
aktív tag
válasz
lúúúzer #1959 üzenetére
Bár igaz, hogy a LI-ion akksik nem érzékenyek a rátöltésre, én ezt kétkedve fogadom. Tapasztalatból tudom, hogy egyik akksi sem szereti az összevissza töltögetést. Márpedig a notit sokszor bekapcsolom egy nap, Van, hogy öt percre van, hogy több órára. Ilyenkor az akksit állandóan elkezdené tölteni és lehet, hogy féligtöltött állapotban már ki is kapcsolnám. Telefonjaim mind LI-ionos akksival mennek és régi tapasztalat, hogyha a félig töltött akksira rátöltök, akkor utána 3-4 napig bírja a telefon. De, ha lemerítem ameddig az elektronika engedi (kikapcsol a telefon) és felteszem egész éjjelre kikapcsolt állapotban tölteni, akkor 7-8 napig is bírja. Nemhiába mennek gajra pár hónap alatt azoknak a telefonoknak az akksijai, amiket egy nap 25-ször rak be gazdájuk az autós kihangosítóba, ami rögtön tölti is őket.
Én a noti akksit teljesen feltöltve szépen elcsomagolom a notitáskába és, ha hamarabb nincs szükség rá akkor kb. 1 havonta lemerítem és újratöltöm, majd megint elteszem.
Bár kétségkívűl megvan az a hátránya a dolognak, hogy így elveszti az akksi a ''szünetmentes táp'' szerepét és egy áramszünet rosszul tud esni a notinak. Node a három asztali gép sincs szünetmentesre kötve és őnekik ugyanúgy nem esik jól egy áramszünet. Tehát kinek a pap, kinek a papné. -
ufonauta
aktív tag
Persze, hogy rá lehet tenni az XP-t. Az összes driver letölthető a Toshiba oldaláról. A Vistát is vissza tudod tenni a visszaállítólemezről, bár valami olyat hallottam, hogy az MS nem csípi, ha sokszor aktiválják. Egyszer-kétszer még elmegy gondolom, oszt lehet telefonálni az MS supportnak, ha aktiválni akarod.
-
ufonauta
aktív tag
Hááá...t én pont a noti miatt váltam meg az asztali gépemtől. (pedig nem egy erőgép L30 1.5 Giga Rammal és 120-as vinyóval) Van még három asztalim, ha annyira akarom. (nejemnek, fiamnak, irodában) Itt meg felszabadult egy rakat hely, oszt beújítottam egy LCD monitort, meg egy négyportos USB HUB-ba bedugtam egeret, billentyűt, szkennert, nyomtatót és használom asztaliként a notit.Ha meg vinni akarom, akkor három kábelt kihúzok, akksit berakom, oszt mehet a menet. Igaz én nem nagyon játszom rajta, így nem tudom mennyire lenne alkalmas játékra, de tegnap az irodában nem tudtam befejezni a melót, így simán bedigiztem a notin 3 órányi VHS-t egy Canopus MPEG Pro EMR-el (bedugtam a szabad USB-be) és kiírtam DVD Workshop-al. Oszt még a borítót is megszerkesztettem hozzá a Corel-el. Simán műxik munkagépként is.
Igaz nem olyan jól bővíthető, de nekem nem kell többet asztali PC. Elég, hogy a nejem és a kölök monstrumjai itt zakatolnak a lakásban.
-
ufonauta
aktív tag
Nos én az enyémet még tavaly decemberben a két ünnep közötti akcióban vettem. Abban 512 MB RAM és 60 Gigás vinyó volt és benne volt a WIFI. Akkor akciósan 150 rugó volt. Ha te veszel bele egy wifi kártyát még mindig 130 altt vagy, de a RAM-ra kérdezz rá, mert a 256-ot keveslem. Igaz én is vettem bele pluszba 1GB-ot, ami nekem a 150 felett ugye még plusz kiadás volt, te ha veszel bele 1 Gigát, akkor is 150 alatt vagy. A vinyója meg alapból 20 Gigával nagyobb, mint az enyém volt, mert már azt is lecseréltem 120-asra. Szóval szerintem megéri megvenni. Nekem bevált. Ráadásul most nézem, hogy ennek már a procija is izmozabb 1860-as, szemben az én 1460-asommal.
-
ufonauta
aktív tag
Való igaz, de én biztos nem cigánykodnék vele.
Gondolj bele, megveszi 35-ért és nagyon, nagy jó esetben kiárul belőle 50-et. (De ez már a plafon.) Mennyit kell ezért hirdetni és várni a megfelelő kuncsaftra? Mert azért magában ezekre a cuccokra nem olyan nagy a kereslet. Ha mégis megjön a vevő, akor előfordulhat, hogy elviszi a kijelzőt (vigye ki neki Karakószöcsögre), de a vinyó és a RAM még mindig a nyakán maradt. Majd jelentkezik valaki a vinyóért. (viheti Röjtökmuzsjra), oszt három hónap múlva esetleg elviszi valaki a RAM-ot. (szintén az isten háta mögé). Mindaddig áll benne 35 rugója, ami vagy megtérül, vagy nem, de az biztos.
Nemhiába akarja a haverja is egyben eladni. Kell keresni egy palimadarat, aki egyben megveszi 40-ért és a havernál lealkudni 30-ra, oszt akkó keres is rajta valmicskét. -
ufonauta
aktív tag
válasz
razor33 #1902 üzenetére
Az i386, tools cd, support, meg valami value mappa törölhető a C gyökeréből, azokat biztonság kedvéért rakja oda. (maga a win nem használ onnan semmit) Ha megvan a telepítőlemezed nyugodtan törölheted őket. A futó alkalmazásokat az újratelepítés után tudod kilőni. Amiről biztos tudod, hogy nem használod azt törlöd a vezérlőpult/programok hozzáadása alól szép szabályosan. Amiben nem vagy biztos azt ne töröld, csak tiltsd le az indulását. futtatás/msconfig alatt.
A BIOS jelszó valszeg nem kavar be, de a HDD-ről vedd le a jelszót mielőtt nekiállsz! Biztos, ami biztos. -
ufonauta
aktív tag
válasz
Cerebellumm #1900 üzenetére
Ha van rá keret szerintem tedd bele az 1 Gigásat. Én is így cselekedtem.
-
ufonauta
aktív tag
Igen csak nekem egy restart nem segített a dolgon.
Eddig nem zavart, mert ritkán használtam kettőnél több USB-s cuccot, illetve már bebootolt vinnél dugtam rá a HUB-ot, ha szükség volt rá. De most otthon mindent összekötöttem és csak egy USB hosszabbítót kell bedugnom, amin minden rajta van. Viszont így a HUB is rajta csücsül bootoláskor és félek, előbb-utóbb kilötyögősödik az USB aljzat, ha állandóan ki-be huzogatom. -
ufonauta
aktív tag
Satellite!
Ha jársz erre, légyszi segíts!
Volt egy olyan gondom, hogy BIOS frissítés után a BIOS setup kiválasztó képernyőnél nem jutott tovább a gép. Nos ez úgy oldódott meg, hogy kihúztam a 4 portos USB HUB-ot a gépből és utána simán bebootolt. Eddig ez nem is okozott gondot, de most otthon viszonylag fix helyre tenném a gépet. (keveset hurcibálom) És jó lenne ha a HUB állandóra bedugva maradhatna. (USB-s egér, billentyű, nyomtató, stb) De így megint nem jut el a Win bootolásig. Most minden indításkor kihúzom a HUB-ot az USB hosszabbítóból és amint elkezd bootolni a Win, visszadugom és onnantól műxik frankón. Természetesen próbáltam másik HUB-ot és ugyanez a jelenség. Sőt a saját HUB-ot áttettem a bratyó L30-asába (nekem is az van, együtt vettük) és nála nem jelentkezik e dolog. Nála simán bebootol.
Nincs valami trükkös BIOS beállítás, ami elkerülte a figyelmemet? Mert már mindenfélét kipróbáltam. -
ufonauta
aktív tag
Köszi, de inkább nem kisérletezek, mert így még el-el indul. De ha felteszek valami rosszat, akkor lehet, hogy már elindulni sem fog.
Még egyszer letöltöttem és ráküldtem és azt figyeltem meg, hogy a 22 processzból 16 fut le, majd elkezdi a gép újraindítását. Mintha nem csinálná végig a frissítést. :eek:
Jah egyébként az enyém is PSL33E
Azt nem értem Toshibáéknál, hogy miért nem hagyják fent archívumban a régi BIOS-okat. Egyszer már frissítettem 2.3-ra és akkor OK volt minden. Ha most fennt lenne a 2.3 tuti visszatenném. -
ufonauta
aktív tag
Skacok kaka van a palcsintában.
L30 134-re feltettem a legújabb 2.6-os BIOS-t és néha nem akar elindulni. (ha elindul a gép akkor műxik rendesen)
Szóval néha megáll a gyönyörű piros TOSHIBA feliratnál oszt nem megy tovább. Ilyenkor egy ctrl-alt-del kombinációval újra tudom indítani és a TOSHIBA feliratnál megint megáll. Majd a 4-ik - 5-ik indításnál továbblép és frankón bebootol. Ha az F2-vel be szeretnék lépni a setupba, akkor kiírja alul, hogy mindjárt belép, de nem megy tovább. Ilyenkor már a ctrl-alt-del sem indítja újra, hanem a bekapcs gombot kel használnom.
A púpom tele van vele. Bár igaz, hogy a régi BIOS-t lementette, de mivel a hiba jelentkezése után újból feltoltam rá az új BIOS-t (hátha szarul ment fel az előző), így már a mentésben is a 2.6-os van meg. Nincs valakinek egy eredeti BIOS-a ehhez a típushoz? -
ufonauta
aktív tag
válasz
StoneBridge #1768 üzenetére
Bár ártani nem árt bele a 2 Giga, nekem 1.5-el is simán futott a vista Aeroval együtt.
Nem szabad elfelejteni, hogy a vista RAM kezelése jelentősen eltér az XP RAM kezelésétől és minél több RAM van a gépben alapból, annál többet lefoglal. Amit egy-egy alkalmazás elindításánál azonnal rendelkezésre bocsát.
Szóval szerintem a 2 Gigából is le fog foglalni alapból 70%-ot. De ez nem baj, mert azonnal visszaadja, ha szükség van rá. -
ufonauta
aktív tag
válasz
Satellite #1717 üzenetére
Hááá....t szerettem volna megnézni ezt a garancia hosszabbítást. A Toshiba oldalán két viszonteladót említ az egyik a Technotrade, aminek van egy használhatatlan honlapja, a másik a Ramiris, ami nem forgalmaz Toshiba notit.
Bár a Technotrade oldalán találtam egy oldalt, ahol el lehet indítani (gondolom) a garancia hosszabbítást, de a legördülő menüben, ahol az eladók vannak feltüntetve nem találom a Saturn-t, mint eladót, pedig én ott vettem a notit. De magát a Technotrade-t sem, aki garanciális szervizként igazán árulhatná a hosszabítást. Noh mindegy, majd egyszer csak meghosszabbítom, mielőtt lejár a gyári garancia.
[Szerkesztve] -
ufonauta
aktív tag
válasz
#35685120 #1500 üzenetére
Az én L30-asom gyári 2000-es akksija bírja a gyárilag megadott 1ó 40p-et. (Három négy töltés után jön ki belőle a maximum.) De én csak netezek vele. (igaz wifin) Nyilván egy DVD pörkölés, vagy ilyesmi hamarabb lemerítené. Dehát az ilyen műveleteket általában, az asztali PC-n végzem, vagy a laptopon, de hálózati áramról.
4000-es akksit még nem láttam hozzá, csak 4400-ast, de aranyárban vesztegetik. Az a 23-24 ezer forint nekem nem éri meg. Főleg, hogy alig használom lakáson kívül. -
ufonauta
aktív tag
Technotrade oldalán volt kint:
''A 2007. 04. 01. után vásárolt Windows Vista operációs rendszerrel installált Toshiba notebookokra 2 év garanciát biztosítunk.''
Nem semmi. Ez negatív diszkrimináció velem szemben. -
ufonauta
aktív tag
válasz
#35685120 #1464 üzenetére
Jaja volt rajta Vista Home Premium, de az ugye 30 napos fajta volt (meghosszabbítani meg csúnya dolog
) és simán elfutott aeroval. Megvárom, amíg ésszerű áron le tudom cserélni legálisan. Addigra talán lesznek hozzá tuti driverek is. Bár, amik a Toshiba oldaláról letölthetőek Vista alá, nekem azokkal is frankón ment. Csak még nem olyan kifinomultak, mint az XP-s cuccok. Pl. a power saver igen puritán, bár kétségkívül műxik.
-
ufonauta
aktív tag
Más: Az XP helyreállító CD-t nem lehet becserélni Vista helyreállító CD-re a Toshibánál? Akár némi ráfizetés árán is. Anno hallottam, hogyha a gépen rajta van a Vista matrica, akkor arra jutányosabban lehet Vistát venni. Tud erről valaki valamit? Vagy csak képzelődtem?
-
ufonauta
aktív tag
válasz
#35685120 #1461 üzenetére
Nekem Satellite L30-134 van. A tiedben már picivel erősebb a proci. Én tettem bele 1 giga RAM-ot pluszba és a vinyót kicseréltem 120-asra. Karácsony után, a két ünnep között vettem ugyanilyen hitelkonstrukcióra, mint ahogy te veszed. Azóta asztali gép helyett is ezt használom, bár én nem játszom (starwars fogatversenyt próbáltam, az hasít rajta
), de napi 8-10 órát megy a gép. Vista Home Premium simán fut rajta aeroval együtt. Csak egyelőre még az XP-t használom, ameddig ki nem jönnek a stabil Vista driverek. A videokártya inkább a 9500-as sorozathoz hasonlítható, mert a 9200-es még nem futtatja az aerot, ha jól vagyok informálva.
-
ufonauta
aktív tag
Ugyanezen a problémán töröm a fejem én is.
Már raktam plusz 1 giga RAM-ot és egy 120-as vinyót az L30-asomba és most a procicsere az, ami foglalkoztat. De ha azzal bukom a garanciát, akkor hagyom az egészet. Mert én csak a vista miatt akarnám egy kicsinyt feltuningolni, de ahogy az ábra mutatja nem a proci a leggyengébb láncszem. A videokártya meg úgysem cserélhető.
Mindazonáltal szerintem elég jól elfut rajta a vista. Asztali gépemen 4.7-et mutat és az sem tűnik gyorsabbnak. Íme az L-30 élményindexe: -
ufonauta
aktív tag
Nah ma volt egy kis időm és próbából feltettem a vista-t az L30-ra. Szépen fut rajta, igaz van benne +1 Giga RAM és a 60-as HDD helyett már 120-as van benne. Nohde nem is ez a lényeges, hanem a korábban jelzett wifi problémám, miszerint két routerről is (Fonera és Linksys wrt54g) csak 7-8 megával jön a chello plus 20 mega helyett. Nos ez a probléma érdekes módon kissebbedett, mert vista alatt 14-15 megával is jön a cucc. Most leformáztam a vinyót és mivel egyenlőre nem akarok vistára váltani, újratelepítem az XP-t a recovery CD-ről. Kiváncsi vagyok, hogy a szűz windows-al milyen lesz a wifi.
Könnyen lehet, hogy az atheros vistás drivere művelt nálam csodákat? (amit egyébként a toshiba.hu-ról töltöttem le)
Akkor viszont az lenne a kérdés, hogy XP alá nincs e valami ilyen frankó driver valahol? -
ufonauta
aktív tag
Noh erre varjatok gombot!
Próbából feltettem a Vista 30 napos magyar verzióját és 11-12 megabittel jön. Újraindulva XP-vel megintcsak 7-8 megabit. Mindkét oprendszer friss telepítés. Szóval nem nagyon értem a dolgot. Asszem itt már az én autószerelői képesítésem kevésnek bizonyul.
[Szerkesztve] -
ufonauta
aktív tag
válasz
Satellite #1344 üzenetére
Hisz írtam is lejjebb, hogy ha a felét hozná az 54-nek, már elégedett lennék, sőt igazándiból 20-al is kiegyeznék.
A belinkelt tesztben is hozza az eszköz a 20 fölötti értéket.
Kivéve az erős légköri zavart (amit egy szobában, ahol más rádió nem megy nem valószínüsítek), illetev a b-s eszköz jelenlétét. (Noh ezen nem tudom mit akart érteni.)
Két router wlanjával is ugyanúgy 7-8 mega a maximum. Linksys WRT54G v7 (legújabb firmware-vel, illetve egy fonera routerrel is. Most a foneraval használom és a linksysnek kikapcsoltam a wlanját, hogy ne zavarjon be.
Ez sajnos ennyit tud. -
ufonauta
aktív tag
Igen a linksys bármelyik lan portján jön a 20 megabit, de wirelesen nem. Abban amit mondasz lehet igazság, csak azért gyanakszom a laptopra, mert a linksys 4-ik lanjára egy fonera wifi router van kötve és ahhoz csatlakozva is ugyanennyi a max. Bár természetesen az is WPA2-vel van titkosítva. Noh majd kipróbálom titkosítás nélkül is. Illetve van egy USB-s wifi stick-em, kipróbálom azt is. Ha azzal sem jön, akkor lehet, hogy a routerek a gyenge láncszemek.
Bár azt magamban sejtettem, hogy az 54 megabit csak parasztvakítás és, hogy ennél jóval kevesebb a névleges, de azért titkon reménykedtem, hogy legalább a felét tudják az 54 megának a ''g'' szabványú cuccosok. -
ufonauta
aktív tag
válasz
Satellite #1332 üzenetére
Köszi!
Titokban reménykedtem benne, hogy jól írják a toshiba.hu-n és tudja a g szabványt is. Amint hazaérek nekiállok a beállításokat átvizslatni. Lehet, hogy csak valami elkerülte a figyelmem.
A gond az, hogy a Linksys wrt54g routerrel is 7-8 megabitet produkál (ez kb. 1 m-re van a notitól) és egy fonera routerrel is ugyanennyi a sebesség. (bár az 3 m-re van) UTP-n viszont jön a linksysről 20,5 megabittel. Természetesen a tesztállományt ugyanonnan töltöttem. (openoffice.hu) -
ufonauta
aktív tag
Elvtársak! Piszok nagy dilemmában vagyok.
Van egy Satellite L30-134 PSL33E-00E00XHU notim. December végén vettem. A toshiba.hu-n azt írják, hogy a wifi kártyája: integrált 802.11b/g
Eddig nem is nagyon foglalkoztam vele, de most a Chello plust felemelték 20 megabitre és a routeren lógó 4 gép mindegyike hozza is a 20,5 megabitet, de az L30, csk 7-8 megabitet produkál. Próbáltam a vezeték nélküli kártya (Atheros) sebességbeállításait, de ott csak valami olyan van, hogy:
802.11b long&short, illetve long only
Ezek közül sem tudom, hogy melyiket állítsam be. Még a végén kiderül, hogy a kártya, csak a ''b'' szabványt ismeri?
Gondoltam, megkérdezem a Technotrade honlapján, de az a honlap olyan, mintha nem is lenne.
[Szerkesztve] -
ufonauta
aktív tag
válasz
garaizs #1189 üzenetére
Csak FM antennát adnak hozzá. Ezt egy kicsinyt én is nehezményeztem, hisz pont arról van szó, hogy a notit akkor használják az emberek TV nézésre, amikor nem tartózkodnak kábelközelben. (nincsenek otthon) Hisz itthon nem a notin nézem a TV-t.
Szereztem hozzá egy kb. 15 centi hosszú antennát. Telefonnal lefotóztam, csak kicsinyt sötét volt, de azért látszik.Ezzel aránylag jól bejönnek a földi adók főleg, hogy még csak bent a lakásban próbáltam. (panel beton) Lecsavarható róla a kábel, ami ott látszik mellette.
Egy baj van vele, hogy egyedi készítésű és a talpában egy b.szott erős mágnes van. (akié volt az autó tetején használta) Így nem merem a notitáskába rakni a noti mellé.
Amúgy a tuner nagyon frankó. UPC kábelről gyönyörű a képe. Felvételnél realtime DVD-be (8000-es bitrátával) 80%-nyi procit használ.
A távirányítót még nem próbáltam másra használni, de egérként üzemltethető. (rohadtul béna vele egerészni, így nem is használom ezt a funkcióját) -
ufonauta
aktív tag
válasz
Satellite #1168 üzenetére
Satellite!
Látom te vágod a témát, ezért légyszi adj tanácsot.
Belebonyolódtam ebbe a BIOS dologba meg mostmár a driverekbe is, de ott gondolom nem ennyire tipusfüggő)
Szóval:
Toshiba oldalán két féle Satellite L30 közül lehet választani.
1, Satellite L30 (PSL33) ehhez van fent a lejebb belinkelt BIOS (2.30-as verzió, 07. 01. 25.)
2, Satellite L30 (PSL30E) ehhez pedig (1.70-es verzió, 07. 01. 24.)
Nomost gondolom, nem mindegy melyik verziót rakom fel. Node az én gépem típusszáma:
3, Satellite L30 (PSL33E, BIOS verzio 1.90) ilyen géptipus nincs is fent a Toshiba oldalán. Ráadásul az én BIOS verzióm magasabb a 30E-hez kiadott 1.70-nél. Driverek esetében eddig leszedtem a 30E-hez kirakottakat, de BIOS esetében nem merek hazardírozni. Most akkor az én gépem melyiknek felel meg? -
ufonauta
aktív tag
Remélem jó lesz a link! Íme új bios az L[link] -hoz. Érdemes felrakni? Egyáltalán mit javít? Mert ilyen infót nem találtam. Garancia megmarad? L30-ban nincs floppi, így csak a windowsos jöhet szóba. Mekkora veszéllyel jár feltenni?
Ehh jó sokat kérdeztem, de tudatlan vagyok. -
ufonauta
aktív tag
-
ufonauta
aktív tag
válasz
zolikaDB #1123 üzenetére
Az openoffice nem gyári. Még régebben szedtem le az asztali PC-re, oszt onnan pendrive-al átraktam a notira.
Egyébként olyan sok helyet nem foglalnak a gyári toshiba progik, hogy mindenképpen törölni kéne. Mert utána egyesével már nem lehet visszatenni, csak XP újratelepítéssel.
Én kitöröltem a C meghajtóról a tools könyvtárat, meg az i386-ot, meg még 2-öt, amiknek a nevére nem emlékszem. A progikat meg meghagytam és letiltottam az indulásukat az msconfigban. Így, ha akarom használom őket, ha akarom nem. -
ufonauta
aktív tag
válasz
zolikaDB #1076 üzenetére
Ha odafigyelsz nem visz el D-t. Mielőtt telepítené kijön egy ablak, ahol figyelmeztet, hogy elvesznek a dolgaid. Noh má nem emlékszem pontosan de ott van egy talán beállítások nevű gomb, amire kattintva előjön a partícionálást felkínáló ablak. Ennek az alján be lehet jelölni, hogy a rendszer jelenlegi első partíciójára akarod a telepítést. Nah onnan mindent legyalul.
-
ufonauta
aktív tag
válasz
zolikaDB #1070 üzenetére
Ehh mostmár napok óta tökölünk ezzel az XP kérdéssel.
Satellite kollégának abban valszeg igaza van, hogyha Toshiba féle segédprogamokat akarsz használni, akkor jobb felrakni a Toshiba féle XP-t. (bár még mindig asszondom, hogy el lehet lenni nélküle is)
Mint írtad neked is két patíciód van. Gondolom a C-n van az XP és minden felhasználói program. (így lenne normális) Akkor meg mi az akadálya, hogy felrakd a Toshiba féle XP-t? A felhasználói progrmjaid mennyiségétól függően 2-3 óra alatt simán újratelepíted az egészet. (progikkal együtt) Hiszen nem kell az egész vinyót formázni, csak a C meghajtót, így a D-n megmarad minden. És akkor futmi fog a Power saver, meg az összes segédprogi. Ráadásul lesz egy tiszta XP-d, amitől meglepően megtáltosodhat a masinád. -
ufonauta
aktív tag
válasz
Satellite #1063 üzenetére
Ehhh... elbeszélünk egymás mellett. Nem a Toshiba féle XP ellen vagyok, hiszen én is ezt használom, csak el tudom képzelni, hogy egy normál sp2-el is működne a gép. (bár valóban nem próbáltam) Arról nem beszélve, hogy nem hiába választottam ezt a márkát. Viszont őszintén remélem, hogy amikor kijön majd a magyar Vista és én besétálok a boltba venni egy plédányt, akkor az működni fog a gépen. Vagy ha azt szeretném, hogy működjön, akkor a Toshibától vegyem meg? Ugye nem...?
-
ufonauta
aktív tag
válasz
Satellite #1051 üzenetére
Az én kitartásom ne tiszteld, mert én a Toshiba féle XP-t használom.
Bár, mint pár oldallal előrébb írtam, az első az volt, hogy két felé partícionáltam a vinyót (micsoda marhaság, hogy egyben hagyják), természetesen újraformázva az egészet, majd visszatelepítettem a Toshiba XP-t, amit józan paraszti megfontolásból megkarcsúsítottam. A Toolscd-könyvtárat és még néhányat alapból töröltem, mert a működéshez semmi szükség rájuk. Csak azért hozza létre a telepítő, hogy ha baj van onnan állítsd vissza a dolgokat. De ha baj van, akkor épeszű ember úratelepíti a rendszerpartíciót a CD-ről és nem barkácsol holmi könyvtárakból.
Mivel a 60 Gigás vinyó elég kicsi, így a rendszerpartíciónak (''C'') mindössze 15 Gigát adtam. És úgy gondolom,hogy ne foglajon el ebből jó gigányit a feleslegesen ott cinyelő Toolscd-könyvtár és i386 könyvtár. Mindez még nem elég, mert a Toshiba programok közül a nekem nem fontosakat galád módon azonnal töröltem. Én úgy vagyok vele, ha már azokhoz kell nyúlni segítségért, akkor betolom a CD-t és telepítem újra a ''C'' meghajtót. Szórakozzon a többivel, akinek két anyja volt. Oszt jó napot.
Mindezt csak azért írtam le, hogy lássuk, nem szentírás a Toshiba féle XP! Hisz egy közönséges normál XP home (a liszensz miatt más nem is lehetne), amibe néhány progit és drivert beleraktak. Amit a Toshiba programozói meg tudnak csinálni, azt egy elég türelmes magyar jómunkásember (aki feltehetőleg nem cipőeladó) ugyanúgy meg tudja csinálni, ha rendelkezésére állnak a szükséges szoftverek. Márpedig az összes beleintegrált szoftver és driver letölthető a Toshiba oldaláról.
Egyébiránt a Toshiba laptop is csak egy közönséges számítógép, amire a sima XP, mint oprendszer ugyanúgy fel kell, hogy menjen, mint akár a Linux.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Háztartási gépek
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Honda topik
- Gamepad
- Elemlámpa, zseblámpa
- OLED monitor topik
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- Lenovo Ideapad 330 12 GB RAM 256 GB SSD eladó
- Bivaly erős Lenovo T14 gen4 (13.gen Core I7 32Gb DDR5 1Tb SSD) + 2 év GARANCIA
- Újszerű Asus ROG Strix G16 G614 -16" WUXGA 165Hz - i5-13450HX - 16GB - 512GB - RTX 4050 -1,5 év gari
- Lenovo IdeaPad 5, 15ALC05, 15,6", AMD Ryzen 3 5300U, 256GB, M.2 SSD, AMD Radeon Grapics
- Asztali Gépeket Megszégyenítő Erő: MSI Alpha 17 C7V Gamer Laptop(Ryzen 9 7945HX, RTX 4070)
- Részletfizetés , Acer Nitro V 15 minimálisan használt uj állapot sok garancia
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Prémium felsőkategóriás Gamer PC! X870 / R9 9950X / 9070XT / 64GB DDR5
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16GB) Kingston FURY Beast RGB 6000MHz DDR5 CL30 memória 27% 3 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest