- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Magisk
- Samsung Galaxy A16 5G - a hetedik évben megpihen
- Milyen okostelefont vegyek?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Mobil flották
-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Almos
aktív tag
válasz
Protezis #76834 üzenetére
Most olvasom a leírásod, ez is egy szimpatikus megoldás, talán egy lépéssel egyszerűbb, mert így API-n keresztül nem a DDNS A rekord, hanem közvetlenül a subdomain A rekord IP címét tudod frissíteni. Mentségemre szólva, amikor annak idején én elkezdtem DDNS-sel szüttyögni, akkor még a kanyarban sem volt a cloudflare, aztán benne maradtam az oldschool technológiákban
-
Almos
aktív tag
válasz
- iSO - #76824 üzenetére
Nekem aldomainnel van megoldva. Elméletileg root szintű domain névre (pl. isodomain.hu) nem lehet CNAME rekordot beállítani a DNS zónában (bár ahogyan most utána olvastam, vannak akik már engednek/csinálnak ilyet, de ez nem felel meg a szabványnak), de aldomainre már igen. Tehát ha neked elfogadható az a megoldás, hogy pl. syno.isodomain.hu módon, aldomainen éred el a nas-on futó weblapot, akkor a domain szolgáltatónál a DNS zónában egy CNAME rekordot kell felvenni, ami egy DDNS névre mutat, pl. az iso.myddns.com címre. Ez utóbbi DDNS-t pedig már be lehet állítani a nas-on, így mindig a megfelelő IP címre fog mutatni.
-
Almos
aktív tag
válasz
Mátésum #76796 üzenetére
Kíváncsiságból én is rákattintottam a videóra (az a kukkolós énem, nah...
) és hasonló volt a tapasztalatom: az elején elindult a videó, de utána elkezdett szakadozni. A gép egy Lenovo T14, Chrome böngészővel, 300-as exUPC net. Egyébként a progress bar-on egyértelműen látszik, hogy nem jön le a videó adat kellő sebességgel, ezért akad meg a lejátszás.
-
Almos
aktív tag
Sziasztok,
2014 nyara, azaz 7,5 éve használok egy DS213j NAS-t, elsősorban filmek letöltésére, fájlok és fényképek backupolására.
Most elgondolkodtam, hogy kicsit több energiát szánnék a már meglévő fényképek kategorizálására, taggelésére, hogy elkészítsek különböző nagycsaládi archívumokat.
Viszont felmerült bennem, hogy egyrészről a Synology Photo Station mennyire alkalmas erre, illetve a DS213j mennyire tudja ezt kiszolgálni HW oldalról, így vettem észre, hogy a DSM 7 verziótól kezdve a Photo Station már nem támogatott, átalakul...
Így mielőtt elkezdeném a fotók százainak, ezreinek a kategorizálását, taggelését, valószínűleg érdemes lenne DSM 7-re és az új Synology Photos-ra upgradelni.
A kérdéseim, hátha valaki már körbejárta ezt a témát:
- Photos Station után mennyire jó a Synology Photos? Mennyire működik az upgrade? A jelenlegi taggelésekből, kategorizálásokból mi megy át? Changelog nem volt túl bíztató...
- DS213j-re rakott már valaki DSM 7-et? Érdemes működik, elbírja, vagy inkább nem kéne erőltetni?
- Igazából az sem lenne ördögtől való, hogy lecseréljem a jelenlegi NAS-t egy frissebbre, így szűk 8 év után. Ahogyan néztem, most a 2 lemezes modellek között a legfrissebb modell a 220, viszont ez ugyebár a 2020-as modellév szériája. Érdemes ezt most megvenni, vagy várható, hogy hamarosan jön a 222-es verzió? -
Almos
aktív tag
Köszi az infót. Most hétvégén log alapján 2x is újraindult, így első körben most kivettem az UPS-t a képletből, és direktben kapja az áramot a Syno.
Sajnos olyan helyen van mindkettő, hogy nem igazán hallom, ha kattan, de meglátom, ha így is újraindul, akkor nem az UPS lesz a hibás. Megpróbálok szerezni valami konnektoros órát, vagy hasonlót, ha azt rákötöm az UPS-re, és eldobja az áramot, akkor az lenullázódik - bár kérdés, hogy csak terhelés alatt hibázik az UPS, vagy alapjáraton is... UPS elvileg még épp garanciális, jó lenne minél hamarabb kideríteni mi okozza a hibát -
Almos
aktív tag
Adott egy DS213j, ami a tegnapi napon magától újraindult, az elmúlt 3 hétben ez már a második ilyen alkalom volt:
DiskStation ran into a problem and was shut down improperly. This could be caused by power failure or other reasons and may result in severe data loss. Therefore, we highly recommend using an SNMP or USB UPS to protect your device and data if you don't already have one installed.
A helyzet szépsége, hogy UPS-re van kötve a NAS, és egyébként nem vettem észre, hogy egyébként áramszünet lett volna a házban.
A korábbi esetben volt elérhető frissítés a NAS-hoz, bíztam benne, hogy az megoldja a problémát, de ismét előjött ez az újraindulás. Találkozott már valaki hasonlóval? Mennyire kezdjek aggódni? Mit érdemes megnézni, ellenőrizni a NAS-on? -
Almos
aktív tag
válasz
runner 125 #52233 üzenetére
Ha csak a képek biztonsági mentése a cél, akkor akár a CloudSync is megoldás lehet.
Én a telefonról az összes fényképet felszinkronizálom Google Photos-ba, majd onnan lementem a NAS-ra. Mind android, mind iphone telefonról működik. -
Almos
aktív tag
Hátha később másnak is hasznos lehet, így összefoglalnám az eddigi tapasztalataimat a kstar ua60 600va led UPS-sel.
Sokféle verzióban árulják, én olyat vettem, amin csak ledek vannak az előlapon, nem lcd (nem világít feleslegesen bele az éjszakába) és aminek 4 db iec foglalatos kimenete van, egy darab kábelt adtak is hozzá, így a NAS-t rögtön rá tudtam dugni. Ha más eszközt is szeretne csatlakoztatni az ember, akkor venni kell még iec foglalatos kábelt/elosztót. Usb kábelt tartalmazott a csomag a PC/NAS kommunikációhoz.
DS 213j részlegesen felismeri: látja a töltöttségi százalékot, de nem látja a hátralévő időt. Kommunikáció is részleges, amikor elmegy az áram, és átáll az UPS akkumulátor üzemmódra, ezt érzékeli a NAS, és ennek megfelelően ki is tudja kapcsolni magát. Viszont az UPS-t nem tudja leállítani a NAS.
Így egy esetleges hosszabb áramszünet után, bár a NAS automatikusan visszaáll akku módról hálózati módra, miután nem volt kikapcsolás-újraindítás, a NAS nem tud automatikusan újraindulni, ha már átállt safe módba (kikapcsolt).
A NAS-hoz adott gyári UPSilon szoftver egy igazi relikvia, egyenesen 2004-bőlAz egyetlen értelme, hogy ennek segítségével ki lehet kapcsolni az akku üzemmód alatti 10 másodpercenkénti csipogást, ha valaki szeretné. Egyébként teszteltem, és ez az alkalmazás megfelelően le tudja kapcsolni az UPS-t áramszünet esetében. Tehát a NAS esetében a nem teljes kompatibilitás lehet az oka, amiért nem tudja lekapcsolni az UPS-t.
Próbáltam (volna) a fórumban itt ajánlott UPS lite manager alkalmazást is, de a vírusírtóm úgy kivágta a programot, hogy öröm volt nézni...
Összességében PC-hez használva egy nagyon jó ár/érték arányú UPS, a DS213j-hez pedig azzal a kompromisszummal használható, ha nincs szükség a hosszabb áramszünet utáni automatikus NAS újraindításra, hanem elegendő a manuális újraindítás. -
Almos
aktív tag
válasz
#29810560 #52172 üzenetére
Lassan kezdem megérteni, hogyan működik ez a dolog...
Még egy kérdést szeretnék tisztázni.
Akinek szintén ilyen kstar ups-e van (ha jól láttam topicban többen is írták, hogy ilyet vettek), nekik a NAS valóban lekapcsolja az UPS-t, mikor safe módba megy?
Ugyanis eddigi tapasztalataim alapján nekem nem, hiába van ez beállítva a NAS-on. Gondolom más UPS-ekkel, amik valóban támogatottak, ott működik rendesen. Ez a kstar UPS nincs rajta a kompatibilis UPS-ek listáján, így lehetséges, hogy ezt a funkciót valóban nem tudja.
Ebben az esetben egyrészről hosszabb áramszünet után (mikor már safe módba ment a NAS) marad a manuális újraindítás, másrészről az UPS leállításának hiányában az is könnyebben előfordulhat, hogy teljesen lemeríti az UPS-t. -
Almos
aktív tag
válasz
#29810560 #52170 üzenetére
Egyrészt tesztelek, és ahogyan látod, 1-1 tesztelési ciklus így is kb 25-30 perc
Másrészről még nem mertem beállítani 10-20 perces nyílt időt, ha utána valamiért még +20 perc, mire kikapcsol a gép... És egyelőre nem tudom, hogy összességében meddig bírná az UPS, nincs kedvem órákat hallgatni a csipogást -
Almos
aktív tag
válasz
#29810560 #52167 üzenetére
Köszi, azt hiszem ez lesz a jó irány...
Csináltam egy újabb tesztet, manuálisan leállítottam egy csomó alkalmazást a NAS-on (photo station, audio station, transmission, etc), beállítottam, hogy kapcsolja ki az UPS-t is leállás után, majd ismét kihúztam az UPS-t. Ennek ellenére ugyanúgy 20 perc után állt le teljesen.
Rágugliztam a hibernálásra, és nagyon úgy néz ki, hogy igazad lesz, valóban safe módba megy első körben, és a végén az pedig már egy hibernált állapot.
A hibernált állapotba jutást pedig elég sok minden megakadályozhatja:
What stops my Synology NAS from entering Hibernation?
Továbbá találtam egy ilyen beállítást is:
Nekem ez nagyon gyanús, hogy pont emiatt vár 20 percet a NAS... -
Almos
aktív tag
válasz
#29810560 #52162 üzenetére
Lehet, hogy én nem vagyok tisztában minden fogalommal, de legalább akkor most ki fog derülni
Amikor log szerint átmegy battery üzemmódba a NAS, majd safe módba, akkor folyamatosan villognak a ledek, pont ugyanúgy, mint normál üzemmódban. Aztán 20 perc elteltével a zöld ledek kialszanak, csak a kék power led marad. Miután normál shutdown esetében ez a kék sem világítana, ebből gondolom, hogy ez lenne a safe mód, amikor akár már el is mehetne az áram, nem lesz baja a NASnak.
Ha rosszul gondolom, akkor szóljatok.
Azt még inkább nem teszteltem, hogy ezen időszak alatt, mikor elméletileg már safe módban kellene lennie, de még pörögnek a vinyok, akkor kihúzom a NASt az UPSből... Gondolom unexpected shutdown-nal indulna a NAS. -
Almos
aktív tag
válasz
Elemental #52151 üzenetére
Kipróbáltam most ilyen beállításokkal is: 10 mp után menjen Safe módba, UPS-t ne kapcsolja le.
Arra gondoltam, hátha azért tart túl sokáig a Safe módba történő átmenet, mert nem tudja lekapcsolni az UPS-t.Az eredmény:
9:37-kor kihúztam az UPS-t a konnektorból, NAs annak rendje és módja szerint átmegy battery üzemmódba, küldi róla az emailt
9:39: újabb email, low battery, all service are shut down => megy safe módba a NAS
9:59: 20 perc elteltével jut csak el safe módba. Ez alatt a NAS pingre válaszol, weben nem érhető el, lan, disk1, disk2 ledek folyamatosan villognak
UPS nem kapcsol ki (nem is volt NAS-on beállítva)
UPS-t visszadugom hálózatra, gombbal ki- majd bekapcsra NAS magától elindul.Log centerben ez van:
Information,System,2019/08/02 10:01:44,SYSTEM,Local UPS was plugged in.
Information,System,2019/08/02 10:01:22,SYSTEM,System started to boot up.
Warning,System,2019/08/02 09:38:07,SYSTEM,Server going to Safe Shutdown.
Warning,System,2019/08/02 09:37:45,SYSTEM,Server is on battery.A kérdésem az, hogy miért tart 20 percig, mire végigmegy a safe shutdown process? Értem én, hogy a DS213j már nem egy mai darab, de pl. egy sima kikapcsolás azért általában megvan 1-2 perc alatt... Esetleg fut valami alkalmazás, amit nem tud lelőni?
-
Almos
aktív tag
Jobb későn, mint soha alapon végignyálaztam az összes relevánsnak tűnő hsz-t a topicban, és #45898 alapján ha jól értem, magától csak akkor fog újraindulna a NAS, ha előtte teljesen elmegy az áram, ehhez pedig az kell, hogy a NAS kikapcsolja az UPS-t.
Így már csak az alábbi kérdéseim vannak:
- DS213j mennyi idő alatt megy le safe módba?
- Van akinek a kstar UPS-t le tudja állítani a Syno NAS? (Ha esetleg ezt nem tudja, akkor ennyi pénzért ezt elfogadom, csak akkor tudom, hogy kézzel kell majd újraindítanom) -
Almos
aktív tag
Vettem egy UPS-t (KSTAR KSUA-60) a DS213jhez, mert sajnos időnként elő-előfordul áramkimaradás, és nem szeretném, ha elhalálozna akár a NAS, akár az adatok.
Syno felületén azt állítottam be, hogy 10mp után menjen Safe módba, és Safe módba lépéskor kapcsolja le az UPS-t. Az UPS-t felismeri generic device-ként, látja a töltöttséget, de a hátralévő időt azt nem.
Viszont amikor elmegy az áram (kihúztam az UPS-t a konnektorból), egyelőre mintha nem egészen úgy működne a NAS, ahogyan szerintem kellene, de legalábbis nekem fura...
Amikor kihúzom az UPS-t a konnektorból, akkor először jön az emailes értesítés, hogy battery módba váltott, majd jön az újabb emailes értesítés, hogy safe módba megy. Bár innentől kezdve a Syno webes felülete már nem érhető el, pingre továbbra is válaszol, illetve mind a LAN, mind a DISK 1, DISK 2 ledek továbbra is világítanak, ráadásul az UPS-t sem állítja le a NAS. Kb 10 percet vártam, ennyi idő alatt sem kapcsolt ki se a NAS, se az UPS.
Ezek után ismét áram alá helyeztem az UPS-t, de a NAS nem kapcsol vissza, annak ellenére, hogy be van állítva, hogy power failure után automatikusan induljon el.Ahogyan olvastam, itt a fórumban is írták többen, hogy ilyen UPS-sel használják a NAS-ukat. Sikerült valakinek úgy beállítani, hogy áramszünet esetén safe módba menjen a NAS, majd visszakapcsoljon?
Huppsz! Most kapcsolt ki a NAS, 20 perc elteltével, mikor már 10 perce újra "normál" tápellátáson van... Hogy fog így magától visszakapcsolni? Csak akkor ha teljesen lemerül a UPS?
-
Almos
aktív tag
Mikor a google photos-ból lebackupoltam a több ezer képemet a Synora, akkor napokig tartott a képeknek és a videóknak az indexelése, thumbnail generálása a NAS-on. Először én sem értettem, hogy mi tarthat ennyi ideig, volt mikor azt hittem, hogy lehalt a folyamat, de aztán jónéhány nappal később befejezte a NAS a kerregést
-
Almos
aktív tag
Adott egy DS213j NAS, rajta egy 2.94-16 verziójú Transmisison. A problémám az, hogy rendszeresen leáll az alkalmazás. Beállítottam ütemezett feladatnak, minden éjjelre egy automatikus start-stop-ot a Transmission alkalmazásra, de sajnos ez sem igazán megoldás, mert ahogyan a resource monitor hálózati forgalom figyelőjében látom, kb fél-egy óra múlva ismételten leáll.
Visszaolvasva láttam, hogy másnak is volt már hasonló problémája, de megoldást sajnos találtam.
Van valakinek ötlete, hogy mi okozhatja a problémát? Jelenleg több, mint 500 torrent van a NAS-on, vannak köztük hibás tracker állapotúak is, stb. Ki mennyi torrentet futtat a Transmissionnel?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Mini-ITX
- Milyen videókártyát?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- OLED TV topic
- Ford topik
- Nintendo Switch
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Apple watch Series 10 42mm Silver 2027.05. Apple jótállás
- Nad Masters M10 BluOs integrált erősítő és hálózati média lejátszó
- Apple Watch Ultra 2 49mm Esim, Új állapotban, Akku:100%, 36 hónap Garancia, Titán Színben
- Aoostar WTR pro nas eladó, 8c/16t Ryzen7 5825u, 16GB DDR4 ram, 512GB SSD, 2X 2.5G lan, 4 HDD slot
- Bivaly erős Lenovo T14 gen4 (13.gen Core I7 32Gb DDR5 1Tb SSD) + 2 év GARANCIA
- IPhone 15 128GB Zöld ÚJ! 12 Hó Jótállás!
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- HP Rack szerverek és tartozékok egyben vagy külön-külön
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest