- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
nor.bert
csendes tag
válasz
ArthurShelby #72016 üzenetére
Köszönöm a gyors választ. A Te esetedre talán az lehet magyarázat, hogy a rádugott plusz HDD-t Hot Spare vinyóként használva feltehetően egyszerűbb a rendszer újraépítése. Ezt arra alapozom, amit a súgóban olvastam:
"Hot Spare
Hot spare drives are standby drives that can automatically repair degraded storage pools with RAID types supporting drive fault tolerance. When a drive crashes and results in storage pool degradation, the hot spare drive will automatically repair the degraded storage pool, thereby repairing the degraded storage pool and restoring it to healthy status (however, if two drives have crashed but only one hot spare drive was assigned to repair one of the crashed drives, then the storage pool status will remain as degraded). After the hot spare drive has replaced the crashed drive, the hot spare drive will be added to the storage pool and will no longer act as a hot spare drive for storage pool protection." -
gyugyo79
addikt
válasz
ArthurShelby #72039 üzenetére
Figyelj linkelj egy leírást, videót ahol mdadm al végig csinálják amit állítasz ("betettem az új hdd-t, és a 3-mas 4-es hibás hdd-k olvasható adataiból felépítette az új 3mas hdd-t." = 2 hibás hddből felépítenek 1 hibátlant) egy RAID5 -nél vagy Synologyn vagy bármin. 2db valóban hibás HDD -t maga a RAID5 nem állít, hogy le tud kezelni ...
A fenti képből például kb nem derül ki semmi azon túl, hogy a Synonak egy már nem aktuális felületén van hiba üzenet. Az sem, hogy amikor rádugtad a új HDD -t pld a 3. helyére azt jól dugtad e rá (mert ugye ez egy Xpeno) és nem azért nem tudtad pld javítani stb ...Még a Syno is büszke lenne arra ha tudná azt amit írsz és ráadásul ha tudná akkor pld a tárhely növelésre berakott nagyobb HDD -nél ha van hely biztos nem első körben cseréltetnék a HDD-t és nem a biztonságosabb előbb létrehozzuk az újon a másolatát és utána csere ... Nem inkább előző kivesz (raid degraded ) új berak raid újraépít = szerncsejáték mert az jobb ...
-
gyugyo79
addikt
válasz
ArthurShelby #72034 üzenetére
Ez szép mese, de valamit elnéztél max ...
A Syno SHR1 (4HDD-nél) = RAID5
A RAID5 az amit tud :
"A RAID 5 vezérlők a hibás meghajtó helyére betett új, üres meghajtót automatikusan fel tudják tölteni az eredeti adatokkal." wiki
Ha nem a "helyére" raknál hanem hozzá adnál egy + HDD-t a tömbhöz akkor már a rotating parity is 5 HDD -re kerülne elosztásra ha előtte 4-en (
Már persze ha engedne ilyet degraded mode -ban.) volt és ez 5. eltávolítása után meg vissza 4-re ha ilyet lehetne .Olyat nem tud a RAID5 -hogy rámutatsz egy a tömbön kívüli HDD-re, hogy erre pakoljon össze mindent ami az egyik raid tömben lévő HDD -n van pláne nem fogja 2 hibásról össze rakosgatni pláne a Synoban nincs ilyen ...
Szóval az szép és jó amit állítasz csak éppen a RIAD5 nem tudja és a Syno sem tudja. Speciális mentő szoftverrel ezt megcsinálhatod csak az lehet többe kerül mint egy SOHO Synology ...
-
gyugyo79
addikt
válasz
ArthurShelby #72030 üzenetére
A lényeg:
A rossz HDD -t ami nem volt már a raidben akár rögtön kivehetted volna. Az, hogy a helyére raktad volna a jó HDD-t amivel a RAID tömb helyre van állítva vagy egy üres slotba semmin sem változtatott hisz az a HDD már nem volt a RAID tömb része.Biztos, hogy első a leromlott RAID tömb helyreállítása.
-
gyugyo79
addikt
válasz
ArthurShelby #72016 üzenetére
Mivel nem írta pontosan, hogy már leromlot a raid állapota (meg lemezek száma) vagy csak észrevette a hogy van egy rossz HDD (amit még nem dobott ki raid tömbből) ez az univerzálisan jó válasz , mert amúgy a jó HDD-t hozzáadva ("hozzá kell adni az új lemezt") és utána kivéve a rosszat lesz egy leromlott RAID tömbje ugye ...
Az elég nyilvánvaló, hogy bárhol lehet slot ügyileg amivel javítjuk a leromlott tömböt, hisz többek közt a hot spare sem működne egyébként (De ha már nincs a raidben egy HDD mert kidobódott kb tök feleslegesen tartjuk bent a NAS -ban) ...
Te is elsőnek hozzáadtál egyet amivel a már leromlott tömböt javítottad de a megsérült adatos HDD-t már biztos nem így cserélted ugye ....
-
Magnat
veterán
válasz
ArthurShelby #72010 üzenetére
Az nem lenne legális, linux disztrókat gyűjtök
-
Multibit
nagyúr
válasz
ArthurShelby #72010 üzenetére
Nem, linux iso
-
kissdani
senior tag
válasz
ArthurShelby #71141 üzenetére
Köszönöm a segítséget egész nap ezzel kíllódtam most azt is megpróbáltam amit te küldtél, beirtam portot megpróbáltam a routernél is a port továbbítást de nem sikerül sehogysem.
Egy szösszenetet hagy írjak már le mer szétvág vele az ideg: Egy olyan több száz ezres /nem kínai gagyi/ eszközön ami elméletileg ezért van hogy távolról elérést biztosítson ennyit kíllódni és nem jó ez valami röhely. Mért nem elég feltenni a programot ide is odais, egy felhasználónév és egy jelszó és csókolom. De ez így ebben a formában kiviszem megtaposom kategória... -
kissdani
senior tag
válasz
ArthurShelby #71136 üzenetére
Nem semmit kellene?
-
Elemental
addikt
válasz
ArthurShelby #70986 üzenetére
Raidrive-val jó a webdav.
-
hkari
őstag
válasz
ArthurShelby #70953 üzenetére
Valamilyen AI-t belőle. Google Photos-nál imádom hogy pl multkor meg akartam keresni h milyen fűnyírom van a nyaralóban, és beírtam h fűnyíró és kiadta. Ez hiányzik nekem, plusz a térkép nézetet is kivették, amit meg végképp nem értek. 20 évnyi kép van feltöltve, és nagyon nehéz abba keresni ha kell.
A moments DSM7 után megy sajnos a levesbe, szóval ki sem próbáltam, mert egyből arra voltam kíváncsi milyen lesz a Photos.
-
Rommel6600
őstag
válasz
ArthurShelby #70855 üzenetére
Ilyen van, hogy egyből a moments-be lehetne bejelentkezni mondjuk?! (xyz.synology.me:80/photo? Mert engem ez is átirányít az 5001-es portra, és a sima bejelentkezőfelületre, ahonnan tudok bármit indítani, de nem a momentsbe közvetlenül léptet) Mert engem mindig a fő felületre léptet be, majd onnan kell megnyitnom a moments-et, nem is tudtam, hogy lenne ilyen opció. Van?
-
válasz
ArthurShelby #70855 üzenetére
Szerintem itt arra gondolt a költő, amikor nem adunk meg portot. Tehát ahogy mondod, az alapértelmezett:
http:// --> 80
https:// --> 443 -
Magnat
veterán
válasz
ArthurShelby #70838 üzenetére
Ja igen, fordítva mondtad, közben kipróbáltam, h ha a Web stationt lekapcsolom, akkor működik a DSM-re való átirányítás. Én azt gondolom, h az Nginx van úgy beállítva, h ha olyan portra jön be kérés amin nincs semmi, akkor átirányít a DSM loginra, viszont ha könyvtárral együtt hívod meg (/photo), akkor feltételezi, h tudod mit akarsz és így nem irányít át, de hangsúlyozom, h csak tippelek.
-
Magnat
veterán
válasz
ArthurShelby #70809 üzenetére
Az nem jó kifejezés, h ott fut, a webszerver (adott esetben talán Nxinx) fut és beállítástól függőben figyel portokat és ő tudja, h ha az 5001-es porton jött be egy kérés, akkor a dsm bejelentkező oldalát kell visszaadnia válaszként, ha meg a 80-ason, akkor ha /photo-val hívod akkor a Photo Station, ha anélkül, akkor a webstationban beállított weblapot. Én most kipróbáltam magamnál, ha egy be nem állított portot hívok meg, akkor nem jön be semmi, nem tudom, h nálad mi irányítja át a kérést a dsm eredi portjára ... ha lanon csinálod ip címmel, akkor is így viselkedik?
-
Magnat
veterán
válasz
ArthurShelby #70806 üzenetére
igen, mivel ha pl az 5001-es porton szólítod meg akkor a router továbbítja a forgalmat a nasnak, így az lesz a "végpont".
-
Magnat
veterán
válasz
ArthurShelby #70791 üzenetére
A port forward miatt ha egy adott porton megszólítod a saját otthoni hálózatodat (akár ddns-sel akár ip címmel), mindig azt az eszközt fogod "eltalálni", amelyikre a port forward mutat. Ha olyan szolgáltatást használsz amihez érvényes tanúsítvány kell, akkor azt a ddns nevet kell használnod, amelyik eszközön a certigényes szolgáltatás fut, tehát ha pl a DSM-et akarod elérni akkor a nas ddns nevét kell használd, ha pedig a routered webes felületét, akkor azt. Ha nincs szükséged érvényes tanúsítványra, akkor névfeloldásra bármelyiket használhatod (hiszen ugyanazt az ip-t kapod vissza bármelyik ddns névből), csak valszeg az adott program pampogni fog, h nem érvényes a cert - pl ha browserből akarod elérni a DSM-et, akkor ugyi a router ddns nevével is megteheted, csak nem lesz zöld a tanúsítvány a címsorban:
https://routeredddnse:5001
Eezzel az 5001-es port -ha mondjuk default portot használnál a DSM-hez- miatt a nasod fog válaszolni, de mivel a router ddns nevéhez várja a browsered az érvényes certet, a nasnak meg nincs olyan, ezért a browser szólni fog, h hibás a cert. De ha rányomsz, h engedjen tovább, akkor meg fogja nyitni.
Értelemszerűen a nasod ddns-ével viszont zöd lesz, feltéve, h van érvényes nem önaláírt cert a nasodon
Szerk.:
Ez lemaradt: "Adott portokon kapnak szolgáltatásokat, de a nat miatt azt hiszi minden szolgáltatás, mintha az egész hálózat egy eszköz lenne, nem?" - Igen, azt hiszi, tehát ha egy olyan porton szólítod meg ami a nasra mutat, akkor azt fogja hinni a kliens, h egy db nas van az adott címen és ezért tőle fogja megkérdezni, h az adott ddns névhez van-e érvényes cert-je, és ha nem a saját ddns nevével szólítottad meg, ahhoz mivel nincs neki, a kliens hibás certet fog jelezni.
-
Magnat
veterán
válasz
ArthurShelby #70789 üzenetére
Az Asus tanúsítványa azt igazolja, h a routered az, akinek mondja magát ... a nason lévő bármilyen cert igényes szolgáltatások csak a nas certjével fognak működni, hiszen nekik azt kell tudniuk, h a nas az akinek mondja magát. A winscp valszeg nem igényli a helyes tanúsítványt (legalábbis a nálad aktuális beállításokkal), neki csak arra kell a ddns név, h feloldja belőle az ip-det.
-
Mezga Aladár
veterán
válasz
ArthurShelby #70742 üzenetére
fontos: ahhoz, hogy megkapd a tanúsítványt a let's encrypt-nek el kell érnie a dsm-et a 80-as, vagy a 443-mas porton. Magyarán a dsm és a router tűzfalán is engedélyezni kell és a 80-as (vagy a 443-mas) portot erre az időszakra (szóval mostanra, és a megújítás időszakára)
Egyik nasomban sincs engedélyezve és mégis müxik.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
ArthurShelby #70742 üzenetére
Bárhol elakad az ember, a winscp mindig ott van ellenőrzésre, így tudja kb merre kell keresni a hibát (a winscp nem igényel hitelesített https kapcsolatot)
-
ArthurShelby
addikt
válasz
ArthurShelby #70741 üzenetére
Közben beállítottam a webdaw-ot windows-on https-sel is:
-első lépésként kell egy tanúsítvány (vezérlőpult, biztonság, tanúsítvány fül):
hozzáadás, új tanúsítvány hozzáadása, tanúsítvány kérése a let's encrypt szolgáltatótól, tartománynév (ddns), emailfontos: ahhoz, hogy megkapd a tanúsítványt a let's encrypt-nek el kell érnie a dsm-et a 80-as, vagy a 443-mas porton. Magyarán a dsm és a router tűzfalán is engedélyezni kell és a 80-as (vagy a 443-mas) portot erre az időszakra (szóval mostanra, és a megújítás időszakára)
-Miután megvan a tanúsítvány: konfigurálás, majd ott átállítjuk a webdav szervert synology.com-ról az új ddns-es tanúsítványunkra.
-portnyitás a routeren a webdav-nak
-intéző címsorába:\\ddns@SSL@port\DavWWWRoot\
-bejelentkezési adatok megadása -
mtz81
tag
válasz
ArthurShelby #70697 üzenetére
Http-vel csak registry turkálás után hajlandó működni windowsal, https-sel pedig csak akkor, ha a tanusítvány megbízható (Let's Encrypt).
Beírni ezt kell:
https://xy.synology.me:5006/MegosztottMappaNeve5006-os portot forwardolni kell.
Belső ipvel biztos nem fog menni, a megbízható tanusítvány hiánya miatt.
-
Magnat
veterán
válasz
ArthurShelby #70473 üzenetére
Köszi, meglesem majd sftp-n is, egyébként igen, jól tudod, bár ahogy olvasgattam, a jobb biztonságot arra értik, h az sftp-nek csak 1 portot kell kinyitni, egyébként nagyjából ugyanolyan jó mind a kettő. Ami miatt én jobban preferálom az ftps-t az az, h nálam azt a portot még sosem támadták, de az sftp-t már többször is ... de az is lehet, h csak véletlen. Mondjuk a Vlc esetében ha az egyik működik a másik meg nem, akkor nem kérdés, melyik a befutó
-
Magnat
veterán
válasz
ArthurShelby #70462 üzenetére
Köszi a tippet, átállítottam, de nekem akkor sem jelenik meg, mondjuk az az érdekes, h Android tv-n is próbáltam és ott sem. (Egyébként azt nem írtam, h ha sima ftp-n próbálom ott működik a user mezőben megadva user:password formátumban, csak ftps-en nem.)
-
hkari
őstag
válasz
ArthurShelby #70389 üzenetére
Igen igen arra gondoltam. Bétázok direkt hogy lássam mi lehet belőle. De mivel kb 6 hónapja nem frissült kezdem úgy érezni hogy ez ennyit tud majd.
Nincs térkép nézet
Nincs tárgy felismerés
iOS app csak akkor tölti fel a képeket ha megnyitomEz így eléggé fapad sajnos. Google Photo megeszi reggelire, csak idegesít hogy ha már itt van a NAS akkor minek is fizessek pluszba érte.
-
gyugyo79
addikt
válasz
ArthurShelby #70306 üzenetére
A runfalk féle az egy wg binárist egy wireguard.ko -t és egy wg-quick scriptet rak a megfelelő helyekre + synos apróságokat (start-stop-status, postinst , preuninst stb)
A start-stop-status al van kezelve a modul betöltése és az iptables (tehát stop -nál kiszedi ezeket ). Ezt csak azoknak/miatt írom akik a kernel modul részét használnák csak Docker alól pld
-
Patice
Topikgazda
válasz
ArthurShelby #70294 üzenetére
Neeeem...
Csak segíteni próbálok a hibakereséseben, nálam nem fut WG.
Amit előttem is linkelt gyugyo, azt találtam meg Gugliban is: link. A leírása alapján ezt kell felrakni először a WG előtt.
Aztán jöhet a hivatalos Docker-es WG.#70289 mtz81:
Igen, tudom, de mégis más vonal.
A Docker azon az elven működik, hogy ugyanazt az alapot használja, ezért lesz kis méretű.
Debian/Ubuntu meg FreeBSD kernel szinten lehet ugyan az, de mégis van köztük annyi különbség, hogy nem átjárható egy az egyben. -
gyugyo79
addikt
válasz
ArthurShelby #70281 üzenetére
Nem fog menni, csak ha fordítasz egy kernelmodult amit pld. a docker is használna a
/lib/modules
-ból (lehet, hogy már úgy sem, nekem bár működött annó régen amikor ránéztem de az semmit sem jelent most) . Persze ide berakhatod a már készet amit runfalk fordított (igazából ő is azt másolja és tölti be meg az egy két tűzfal szabályt állítja be telepítéskor/ indításkor) de akkor már egyszerűbb az általa használt csomagot használni.Ha ragaszkodsz a Dockerhez akkor ezt nézd meg. Ezt "többektől" (2 helyen) olvastam, hogy ment Syno alatt DE tapasztalatom nincs nekem vele.
Igazából én csak leteszteltem különböző lehetőségeit de amíg Syno nem rakja be hivatalosan hanyagolom mert bár tudom, hogy jobb az én felhasználásommal az ipsec is teljesen jó otthonra.
-
tobias40
veterán
válasz
ArthurShelby #70297 üzenetére
Ha sikerült beállítanod,írnál róla egy pontos leírást mit és hogyan?
-
mtz81
tag
válasz
ArthurShelby #70295 üzenetére
Amúgy az openvpn-nel mi a baj? Sok a kliens?
-
mtz81
tag
válasz
ArthurShelby #70292 üzenetére
-
mtz81
tag
válasz
Először is próbáld meg magas jogosultsággal futtatni, ha eddig nem úgy próbáltad.
Pontosan melyik képet töltötted le?A "network bridge" egy virtuális hálózat, amihez csatlakoznak a konténerek, és a portbeállításoknál állítod be, hogy az adott konténerhez melyik port legyen forwardolva. A 172.17.0.0 tartomány egy ritkán használt privát tartomány, de bármilyen privát tartományt hasnálhatsz, csak ne egyezzen a fizikai hálózatod tatományával.
-
Patice
Topikgazda
válasz
Az első kép alapján: nem találja a WG a számára megfelelő kernel modulokat, megpróbálta letölteni, de mivel nem egyezik a repo-ban talált a Syno-éval, ezért nem megy szerintem.
A Syno DSM FreeBSD alapú, míg amit fel akarnál rakni, az Debian/ubuntu alapú.
Google a barátod, én találtam olyan csomagot, amit fel kell rakni a WG előtt pont azért, hogy meglegyen neki a szükséges kernel modul. -
mtz81
tag
válasz
ArthurShelby #70256 üzenetére
Bocsánat tévedtem.
A portforward nem a nat része, lehet portot forwardolni nat nélkül is (pl. ssh tuneling).
A nat (címfordítás) egy kiegészítő szolgáltatása a routereknek, vagy a csomagszűrő tűzfalaknak.
A csomagszűrő tűzfalak olyan szoftverek, melyek valamilyen hardveren futnak (pl. router, számítógép, stb.), hogy megvédjék a mögöttük lévő eszközöket az illetéktelen behatolásoktól.
Egy router nat-olhat és portot is forwardolhat tűzfal nélkül is, de ha már van benne tűzfal akkor a portforwardot és a natot is érdemes a tűzfal részeként megvalósítani.
-
mtz81
tag
válasz
ArthurShelby #70253 üzenetére
Ez már csak a programozón múlik, rakhatta volna másik menüpont alá is.
A tp-link routerekben pedig "virtual server" van, nem portforward. Akkor a tp-link routerek nem is tudnak portot forwardolni csak azért mert a programozó más szavakat írt oda? -
mtz81
tag
válasz
ArthurShelby #70249 üzenetére
Ez egy szakmai fórum, tévinformációkat ne terjesszünk.
A portforward a nat része, ami a csomagok helyes irányba való továbbításáért felelős, ami szerintem inkább routing funkció.
A tűzfal adott biztonsági szabályok alapján szűri a csomagokat.
Az igaz, hogy van olyan router amiben van tűzfal, de nem minden roter tűzfal is egyben. Pl. egy 6e ft-os tp-link routert én nem neveznék tűzfalnak, és mondjuk alapesetben a win tűzfala sem tud nat-olni.
Az is igaz, hogy a határok eléggé összemosódnak manapság router és tűzfal között, mert logikusan végiggondolva nem sokérteme van egyiknek a másik nélkül.
-
mtz81
tag
válasz
ArthurShelby #70223 üzenetére
A portforward nem tűzfal, nem szűri a csomagokat csak továbbítja. Semilyen biztonságot nem nyújt.
A tüzfalat simán bekapcsolni sem elég, mert szabályok nélkül olyan mintha be sem lenne kapcsolva.
Bekapcsolás után az első lépés az 5000-es és 5001-es portok engedélyezése minden interface-en, utána minden tiltása minden interface-en amire nincs szabály. -
Multibit
nagyúr
válasz
Tekintsd úgy, mint egy plusz védelmi réteget! Ennyi erővel a Win tűzfal is felesleges. Csak a külső kapcsolatok miatt nem jelent kényelmetlenséget, VPN-t kell használni
-
zsamiatt
őstag
válasz
max akkor van értelme ha hálózaton belülről próbálják megtörni.
-
Véreshurka
senior tag
válasz
ArthurShelby #70221 üzenetére
Nálam egyelőre be van kapcsolva, enni nem kér.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
ArthurShelby #70186 üzenetére
Megvan a megoldás.
Megpróbáltam másik telefonon, különböző portokkal, és ott sem sikerült. Aztán eszembe jutott, hogy anno mikor elsőre beállítottam (akkor még a synology nas által alapértelmezett 5022-es portra) szintén volt problémám: nem kérte a jelszót.
Szóval most is ugyanazt csináltam mint anno: át kellett állítani a kezelőfelületet android tv-re, és ott első bejelentkezés alkalmával kéri a jelszót. Majd visszaállítva az eredeti kezelőfelületre minden jól működik.
A furcsa az volt, hogy nem működött úgy, hogy az eredeti elmentett beállításban az 5022-es portot átállítsam bármi másra (22, 4022, 13600...).
Szóval egy új kedvencet kellett hozzáadni android tv felületen az adott 13600-as porttal, majd visszaállítani normál kezelő felületre. -
ArthurShelby
addikt
válasz
ArthurShelby #70126 üzenetére
Sikerült!
Pár nappal később tiszta fejjel nekiálltam!
Már azt sem tudtam melyik hálózat melyik, rosszul osztottam ki a fix ip-ket és hozzá a port nyitást... -
zsamiatt
őstag
válasz
ArthurShelby #70136 üzenetére
Ha belso halon elered a portokat akkor a roueren nem valosulm meg tovabbitas
-
válasz
ArthurShelby #70126 üzenetére
2. NAS-nak is kinyitottad a 6281 TCP portot? (hátha ez a baj)
Quickconnectel sem megy? -
bLaCkDoGoNe
veterán
válasz
ArthurShelby #70113 üzenetére
Storage Manager → Storage Pool → Storage Allocation: "The volume reserves up to 5% of storage space for metadata usage". Ezt az 5%-ot keresed szerintem.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
ArthurShelby #70108 üzenetére
Mint látható 3 db partíció is van a 2Tb-s lemezen :
- Rendszer ( DSM )
- Gyorsítótár
- Adat918+ -ból kivett 2Tb-s lemez , USB-n visszadugva : Kép
-
Elemental
addikt
válasz
ArthurShelby #70108 üzenetére
Btrfs? Mert akkor arra.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
ArthurShelby #69991 üzenetére
Igen, jelenleg nekem is csak akkor ment ha megnyitom az app-ot.
Korábban magától mentett.....aztán valamelyik frissítés hazavágta vagy ami rosszabb direkt ilyenre írták át.
Nem tudom. -
kulu22
aktív tag
válasz
ArthurShelby #69586 üzenetére
Ismerem ezt a beállítást, de a windows-okat is megfelelően be kellene állítani hozzá. Google megmondja mit kell csinálni (alapvetően az iSCSI kezdeményezőben). Ha van kedved kísérletezni persze tedd nyugodtan, de amíg nem atombiztos, ne tegyél rá olyat ami elveszhet. Mutipath rendszert már konfiguráltam és használtam, de az nem iSCSI-s volt, így ilyen tapasztalatom nincs, nem tudok érdemben hozzászólni.
Amúgy egyetértek AirLAC utolsó mondatával, lehet, hogy jobban jársz ha elengeded és SMB-t használsz. -
válasz
ArthurShelby #69580 üzenetére
Mivel blokk szintű eszköz ezért ha desktop Windows-al használod akkor nem fogod tudni több gép között megosztani (helyi lemezként kezeli, NTFS-re formázod).
Távolról semmiképpen sem javasolnám, bűn lassú lesz. Megfelelő iscsi tapasztalat nélkül (meg redundancia nélkül) maradj az SMB-nél. -
kulu22
aktív tag
válasz
ArthurShelby #69580 üzenetére
iSCSI-val azért óvatosan bánnék, ha megszakad a kapcsolat az kb. olyan mint amikor lehúzod a SATA kábelt a lemezről menet közben. Nem hálózati meghajtóként kezeli hanem helyiként, minden tekintetben. Wifi-vel neki sem állnék, tapasztalataim szerint az 1G/s vezetékes sem túl pattogós. Ráadásul egyszerre csak egy gépről éred el -> minden géphez külön iSCSI meghajtót kell a NAS-on létrehoznod (hacsak nem állsz neki valami mutipath dolognak, de az szerintem túlmutat az itteni problémákon)
Persze, ez csak saját vélemény. -
válasz
ArthurShelby #69571 üzenetére
blokk vs file alapú protokoll.
Virtualizációhoz vagy Windows alapú tároláshoz jobb teljesítményt, alacsonyabb késleltetést kapsz.
Cserébe kicsit bonyolultabb beállítani.Windows alatt (gondolom ott próbálod) maradj az SMBnél, bármilyen linux alatt mehet az NFS.
-
dkess
őstag
válasz
ArthurShelby #69472 üzenetére
Lehet pont arra az eszmecserére gondolsz amit egy kedves fórumtárssal folytattam ...
Ugyanekkor annak is pont ez volt az értelme ui. ahogyan a mellékelt ábra is mutatja a sületlenségek igen erőteljesen ragadnak meg az emberek fejében. Bezzeg ellentétben az ezerszer tárgyalt - gyártói- és egyéb forrásokkal (látom Sonja is dobott egy ezt megerősítő linket) megerősített - dolgok meg valahogy sehogysem. Ilyen az emberi természet ...
Az én (10 TB -os) EFAX Red -eim, meg 8 TB -os EFZX -ek meg a korábbi EFRX -ek is CMR mind ...
Ez a 4 féle Red SMR -es mindössze: [link] (6 TB és kisebb EFAX -ok). Pont. Nincs más SMR -es Red ... Minden más CMR ...
-
Sonja
nagyúr
válasz
ArthurShelby #69472 üzenetére
-
allein
addikt
válasz
ArthurShelby #68690 üzenetére
DS-el töltöttem, 121.58 MB/s volt a max, 918+ modellen.
-
válasz
ArthurShelby #68411 üzenetére
File station menüben meg tudod nézni a mountokat, ott lehetett anno beállítva auto-ra amit nem ér el többet (migráltál pl. másik NAS-ról SMB-n vagy NFS-en?)
-
válasz
ArthurShelby #68400 üzenetére
Nem volt egyszerű
-
válasz
ArthurShelby #68323 üzenetére
A múltkor ezt kiadtad?
mdadm --manage /dev/md3 -a /dev/sdb6
Mert itt csak tippeltem melyik eszköz hiányzik az md3-ból, lehet nem az sdb6 volt.
Ez megmutatja milyen eszközök/partíciók vannak, ebből ki tudjuk legózni.
ls -w1 /dev/sd*
-
válasz
ArthurShelby #68289 üzenetére
először másold már be a mostani mdadm státuszt
SSH-n:sudo cat /proc/mdstat
mdadm -D /dev/md2
mdadm -D /dev/md3
-
válasz
ArthurShelby #68305 üzenetére
File station-ban ha kurzort fölé viszed elvileg kiírja hoover textben.
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
ArthurShelby #68305 üzenetére
A vezérlőpult, megosztott mappák részben, jobb kattintás az usbshare1 mappára és tulajdonságok. Nem a szabad helyet látod, hanem, hogy mennyit foglalt.
-
dkess
őstag
válasz
ArthurShelby #68296 üzenetére
Értem, akkor most már "csak" van egy 'Hibákat produkál' meg egy másik ami 'Tönkrement' HDD a 4 lemezes tömbödben. OK, így már tiszta ...
-
dkess
őstag
válasz
Ugye arról a 4 -es HDD -ről tettél már be korábban SMART -ot. Javaslom, hogy olyan HDD -vel amiben olyan ütemben szaporodnak a bad sector -ok, azzal már ne tervezz hosszútávon - legalábbis NAS -ban kötet részeként ne. Azaz a tönkrement HDD (amit már a kötetből is kidobott a DSM) mellett ezt a gyors ütemben bad sector -osodó HDD -t is cseréljük ...
-
válasz
először másold már be a mostani mdadm státuszt.
Aztán ugye ez xpenology szóval bármi IS előfordulhat
-
válasz
ArthurShelby #68264 üzenetére
Megjavult a két kötet végül?
-
válasz
ArthurShelby #68264 üzenetére
Igen ha visszakerül a hiányzó lemez (partíció igazából) akkor elindul a resync.
cat /proc/mdstat mutatja is a sebességet/százalékot. -
válasz
ArthurShelby #68233 üzenetére
root-ként
mdadm --manage /dev/md2 -a /dev/sdc5
mdadm --manage /dev/md3 -a /dev/sdb6
Majd elvileg ez kell mutassa a resync folyamatát
cat /proc/mdstat
-
dkess
őstag
válasz
ArthurShelby #68236 üzenetére
Most fontos lesz megérteni, hogy amit írni fogom azt nem bántásiból írom illetve ugye hátha olvassa más is a topik -ot.
Igen, időnként belefuthatunk abba a közkeletű félreértésbe, hogy amennyiben egy 1 lemezes redundanciával rendelkező kötetünkből a Synology kidob egy HDD -t, akkor eljött az ideje az ennek elégedett módon történő konstatálásának illetve a hátradőlésnek ...
NEM. Amikor kapunk egy ilyen jelzést, akkor az már azt jelenti, hogy: már minden létező időből kifutottunk. Gyors mentés kb. azonnal és HDD csere, kötet javítás és ahogy a művelt angol mondaná: "fingers crossed". Itt már egy "botlás" elég és összes adatunk agyő ...
Különösen, ha az eredeti 4 HDD -s kötetből:
- egyet ugye már kidobott a RAID -ből (ezzel degradálódott a kötet),
- egy másikon elkezd gyors ütemben szaporodni a bad sectorok (!!),
- és amúgy a másik két HDD -nk a legrégebbi - még az "időszámításunk előttről" ...Nem ilyenkor kezdünk el hetekig molyolni meg agyalni mi legyen. Tudom, tudom - őrült kellemetlen. Kb. mint egy tönkrement mosógép. Sosem jön jókor és pénzbe kerül. Ugyanakkor, ha pár nap múlva mosni akarunk (aka szeretnénk pár napon túl is az adatainkat "élvezni"), akkor nincs más hátra, mint előre ...
Akkor a legfontosabb már megvan: az adatok lementése. Továbbra is tartom, hogy amennyiben egy mód van rá, akkor nemcsak a RAID -ből kidobottat, hanem a bad sector -os HDD -t is nyugdíjaznám - adott esetben a két nagyon régivel egyetemben. Aztán nyitnék egy tiszta lapot akár első körben 2 HDD -vel (redundanciával) és a lehetőségek és igények alapján bővíteném azt tovább ...
-
dkess
őstag
válasz
ArthurShelby #68233 üzenetére
Egy olyan kérdésem lenne, hogy egyszerre jelzett mindkettő érintett meghajtóra 'Helykiosztási állapot' státuszra 'Tönkrement' értéket? Avagy eltelt valamennyi idő a kettő között - és amennyiben igen, akkor mennyi?
Egyébként - menteni. Mármint úgy értem, hogy most. Akár felhasználva akár azt a 3 TB -os HDD -t amit újonnan vettél (PC -be rakva vagy akárhogy). Legalább azokról az adatokról ami bármilyen szinten "fájna", ha elveszne.
Egyébként a többi HDD milyen idős illetve milyen állapotban vannak? Lehet egyébként érdemesebb lenne új HDD -kkel kezdeni az új életet. Akár pl. 2*4 TB SHR (persze lehet nagyobb is - SMR -es HDD -t ne rakj kötetbe). Aztán mehet bele a harmadik és negyedik ahogy van rá cash ...
-
válasz
ArthurShelby #68231 üzenetére
Már az új lemez van benne?
Ezeknek is kellene a kimenetük:
mdadm -D /dev/md2
mdadm -D /dev/md3
-
válasz
ArthurShelby #68224 üzenetére
Ez a parancs mit mond ha kiadod SSH-n?
cat /proc/mdstat
-
Multibit
nagyúr
válasz
ArthurShelby #66119 üzenetére
Ez a vas egy szálon is bőven ki tudja maxolni a gigás net előfizetésed letöltési sebességét.
-
válasz
ArthurShelby #66109 üzenetére
Miért lenne 1 szálas? Milyen Synology?
-
válasz
ArthurShelby #66063 üzenetére
Igen, volt már többször is adatvesztésem. Kétszer diszkhalál által, egyszer meg költözés közben ellopták a szüleim számítógépét. Szerencsére mindig volt valamilyen szintű mentésem. A legfájdalmasabb amit elveszetettem, a teljes főiskolai levelezésem, szóval azokon már nem tudok nosztalgiázni.
Egyébként NAS-ok nem öncélúak, tehát nem csak a mentés kedvéért vannak ott, hanem mindegyik lokális célt szolgál. Szüleim és anyósom is arról néznek filmeket, apám arról hallgat zenét, azon vannak a saját doksijaik, stb. Én csak ha már van, akkor kihasználom a georedundancia lehetőségét mentési célokra is.
A négy NAS nem azt jelenti, hogy mindenből 4 példány van. Hanem a NAS-ok egymásra mentenek egy szisztéma szerint, minden fontos adatról létezik egy másolat valamelyik távoli eszközön. Egy külön táblázatban vezetem, hogy mikor mit és hova mentek, mert már én sem tudom fejben tartani.
Az extra paranoia az a plusz egy darab itthoni NAS. Az azért kell, mert mi közvetlenül a NAS-ra dolgozunk, ott van minden fontos adat. Ha elérhetetlenné válna a fő NAS, akkor nem férnénk hozzá például az orvosi papírokhoz, leletekhez, hogy mondjak valami fontosat. Ezért van Synology Drive-val szinkronban tartva a fő mappa két NAS között. Amúgy még van a BTRFS által nyújtott verziózás is, tehát véletlen törlés esetén meg elő lehet venni egy korábbi verzióját is a fájlnak.
Azért kell mindent ilyen atombiztosra megcsinálnom, hogy a feleségem is elboldoguljon mindennel. Mert ha nem elérhető az S meghajtó (a biztonságos hely), akkor már egyből jön a reklamáció. Hát most már van egy R meghajtó is, amin tökugyanaz van.
-
A.K.
tag
válasz
ArthurShelby #65741 üzenetére
Ha csak szimplán biztonsági másolatot szeretnél arra a DS file alkalmazás is elég. Van benne photo backup szolgáltatás. Megadod, hogy mely könyvtárakat figyelje a telefonon és onnan melyik NAS melyik könyvtárába töltse fel őket. Vannak még persze a DS photo és Synology moments alkalmazások is de azokhoz úgy emlékszem a NAS-ra is fel kell telepíteni a szerver oldali alkalmazást.
-
PeterPH
senior tag
válasz
ArthurShelby #62113 üzenetére
Alapbeállításban 0 ideig seedel. Állítsd át a kívánt értékre.
-
Magnat
veterán
válasz
ArthurShelby #61961 üzenetére
"synology a nas-ok apple-je" - ilyet ne mondj, mert azt is letagadom, h valaha láttam Synologyt
(1ébként tényleg)
-
Essejó
veterán
válasz
ArthurShelby #61818 üzenetére
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
ArthurShelby #61818 üzenetére
Én androidról beszéltem.
Win alól, használd a vlc-s megoldást.
Mobilon meg töröld a VS-t, majd telepítsd a VLC-t [link]
Utána file stationben kattints a filmre és válaszd ki, hogy vlc-vel játsza le. Nekem már alapból így indul el a film. -
Sanyi.mTs
addikt
válasz
ArthurShelby #61813 üzenetére
Passz.
VS-t nem használok, csak PS-t a saját fotók és videók megnézésére.
Próbáld ki előbb a VLC-t, mielőtt régebbi VS-t vadásznál.
A filmekre meg ott a plex szerver, lejátszani meg kodi+plex addon -
Sanyi.mTs
addikt
válasz
ArthurShelby #61807 üzenetére
Min akarod futtatni a video stationt?
Én telefonon photo station alatt a videókat vlc-vel játszatom le, a gyári megoldással sokszor több 10mp-et pufferelt. Ha fent van a vlc, akkor a rendszer megkérdi, hogy mivel játsza le.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
ArthurShelby #61777 üzenetére
Esetleg valakinek van ötlete?
-
válasz
ArthurShelby #61215 üzenetére
Így néz ki nálam:
Egy IP-vel látszik, eth0 és eth1 alatt OS-en sem látszik külön IP, csak az ovs_bond0-nál (ami itt bond 1).
Valamint: [link] -
tekozlo022
csendes újonc
válasz
ArthurShelby #61002 üzenetére
Köszi, már bejelentettem, szerdán újra jönnek...
-
chemand
aktív tag
válasz
ArthurShelby #60998 üzenetére
Más kliensről (pc) megy, egyéb távolról is elérhető szolgáltatások (ds file, plex, stb.) mennek.
-
Sanya
nagyúr
válasz
ArthurShelby #60976 üzenetére
Mindez 5 háztartásban. Ennyit szolgálok ki jelenleg. Nekem csak 2 tv-m van
-
gyugyo79
addikt
válasz
ArthurShelby #60504 üzenetére
Routeren (Syno 2600-os) teszteltem, amit Kendek fordított rá. Akkor még hivatalos Win kliens nem is volt pld hozzá (most már van az is ugye). Nagyon pozitív volt már ott is a tapasztalat. Ha rákeresel találsz ott róla többet is vagy kérdezd Kendeket meg a mobilos kliens hosszú távú használatáról , nagy előnye az akku használatban van a többivel szemben az általam halott felhasználói visszajelzések alapján. Itt az én mérésem ahol fájl másolást/ szerver proci terhelést is néztem meg benne link a többi VPN megoldásról régebben készült mérések képéről. Aztán a router hw -ből lehet következtetni, hogy egy NAS -on mire lehet számítani. De kb az átlag elérhető otthoni internet előfizetések kihasználhatóak teljesen.
Én a NAS -on amíg/ ha a Syno nem rakja be a "hivatalos" (VPN szerver csomag) VPN megoldásai közé Dockerből futtatnám ezt és nézném meg, hogy jól működik e első körben. Ha az nem jó akkor lenne a linkelt megoldás csak opció.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
ArthurShelby #60467 üzenetére
Én voltam a noob, windows-ban be lehet állítani...
Vagy a dns címet, vagy az átjárót nem adtam meg (valószínűleg az utóbbi, mivel az ip-címén nem tudtam elérni). Most az összesre beírtam a router ip címét-.Ettől függetlenül érdekel a kérdésre a válasz.
-
WaterWave
veterán
válasz
ArthurShelby #60469 üzenetére
Belső ip cimet be tudod allitani fixre, most meg nem mondom hogyan.
-
WaterWave
veterán
válasz
ArthurShelby #60467 üzenetére
Mit futtatsz rajta?
-
Borisz76
nagyúr
válasz
ArthurShelby #59766 üzenetére
-
ArthurShelby
addikt
válasz
ArthurShelby #59681 üzenetére
Közben rájöttem, ezeket nem a file kezelőben, hanem a vezérlőpult megosztott mappa fülön kell kezelni/keresni.
-
Essejó
veterán
válasz
ArthurShelby #59667 üzenetére
Csak annyira veszi zokon, hogy az elsőnek bekerült lemezre települtek a programok amiket használsz, azon vannak a konfig fájlok. Szóval ha kiveszed, végül is elindulhat mert a második lemezen is ott a DSM, de a többi neked fog fájni.
-
dkess
őstag
válasz
ArthurShelby #59667 üzenetére
Érdekes módon van olyan nézet máshol, ahol ezt külön látjuk. Az 'Opciók/Egyéni' (Jobb felső sarokban a fejre kattintva) - 'Kvóta' fülön kötetenként csoportosítva látjuk a megosztott mappákat:
A gyakorlati szempontból előnyösebb amikor a File Station -ben, ha az adott megosztott mappa fölé állunk, akkor mutatja pl., hogy "xy @volume1 ..." vagy "zw @volume2 ..." további lehetőség, hogy a jobbklikk 'Tulajdonságok' esetén is írja, hogy melyik köteten van az érintett megosztott mappa. A Tároláskezelőben pedig meg lehet nézni, hogy melyik kötet mely tárolókészletben van illetve a tárolókészleteknél pedig azt, hogy mely HDD(-k) tartoznak hozzájuk.
@Tachion86 (#59666)
Igen, Linux alatt igen. Avagy akár live CD -s megoldással. Azonban különösen ezen igény alapján is egyszerűbb és sokkal előnyösebb megoldásnak tartanám a #59662 hozzászólásomban írtakat - azaz azt a 1-2 TB -os HDD -t eleve abba az USB -s dokkolóba tedd NTFS -re formázd és akkor, ha azt a Windows -os PC -dre dugod, akkor egyből láthatod. Ekkor a kiveszem a NAS -ból/beteszem a NAS -ba a HDD -t móka sem kell ...
@Ala (#59669)
Több, jó megoldás is van otthoni környezetben:
- csak helyi belső hálóról HTTP használata az ahhoz tartozó portszámmal. Ez akkor működik, ha a HTTP kapcsolatok nincsenek automatikusan átirányítva HTTPS -re (Vezérlőpult/Hálózat/DSM beállítások). Ugyanakkor ezt javasolt átirányítani - így pl. amennyiben nem blokkolod teljesen az internet felőli elérést, akkor inkább a további lehetőségek közül válogass,
- legegyszerűbb "kókány": egyszerűen nyomsz egy 'Tovább' -ot és használod a DSM web oldalát és nem törődsz azzal, hogy "Nem biztonságosat" ír ki. A saját LAN -odon vagy saját magad - senki más nincs (ha így van), így megtámadni sem fognak belülről,
- amennyiben a router támogatja a rDNS -t (amennyiben nem a pattintott szekerce mellé vetted annak idején, akkor fogja), akkor LAN -on belül is ezt a formulát használod: https://akarmi.synology.me:port_szam .Vannak egyéb jó megoldások is, de ezek szerintem elegendőek lesznek egyelőre.
@Dave567 (#59673)
Nem lehet, hogy a szolgáltatói eszköz "Bridge módba kérés" -ével kevered ezt? Biztos kivettek a cgNAT alól?Elméletileg további lehetőség lehet, ha Te csinálod a dupla NAT -ot - azaz a szolgáltatói eszköz is router módban fut + ez a router -ed WAN portjában és a Te router -ed is NAT -ol (mert pl. így harmonizálna a UPC -nél használtakkal).
-
Dave567
addikt
válasz
ArthurShelby #59670 üzenetére
Kértem a Diginél, hogy ne Open legyen a Nat, elvileg az is.
-
Tamarel
senior tag
válasz
ArthurShelby #59593 üzenetére
Szerintem máshogy számolódnak az értékeket:
- DM: a hasznos adat aktuális sebessége (feltételezem a crc hibás adat nincs benne)
- widget: a rendszer teljes forgalma, nagyobb időtartamra átlagolva (web, smb, stb forgalma is benne van)Ahogy AiRLAC is írta, a kapcsolatok menedzselése, a titkosítás és a protokoll extrái is jönnek még rá.
-
válasz
ArthurShelby #59593 üzenetére
Szerintem https://packetpushers.net/tcp-over-ip-bandwidth-overhead/
-
Essejó
veterán
válasz
ArthurShelby #56996 üzenetére
Hali, ha nem félsz némi szereléstöl, ha nem gond egy img PD-re kiirás elötti szerkesztése, leirás alapján. Akkor akár körülnézhetnél a Xpenology topikban is. Elovashatod,hogyan lehet épitett gépen egy Synology DS3615xs-nek megfelelö nasod.
-
válasz
ArthurShelby #56996 üzenetére
Szerintem ezt a virtuális Windows dolgot engedd el. Arra használj egy bármilyen PC-t, a többi igényedet meg írd meg (hány lemez, mennyi hely, hány felhasználó egyszerre, milyen internet sebesség, mennyivel akarsz torrentezni stb.) és mondunk egy típust.
-
Essejó
veterán
válasz
ArthurShelby #56985 üzenetére
Egy DC-s mITX lappal épített nas elmegy egy Laptop táppal. De egy normál táppal épített gép, fogyasztására is hosszú évekre elég az az árkülönbség amit a gyári nas és az épített ára közt van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone 13 Midnight-128Gb-90% akku-2026.10.05. garancia
- MacBook Pro Retina 14" 8C / 14C / 16 GB / 512 SSD / Magyar / Garancia
- FULL CTO 14" MacBook Pro M2 MAX / 12C CPU / 30C GPU / 32 GB RAM / 1TB SSD / Garancia
- AKCIÓ - 2023 MacBook Pro 14" M3 CHIP / 16GB RAM / 512 SSD / Garancia
- CTO (DUPLA RAM MEMÓRIA) MacBook Pro Retina 14" 10C / 16C CPU / 32 GB RAM / 1 TB SSD / Garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- BESZÁMÍTÁS! Asus Z170 i7 7700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA 500W Zalman
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest