- Mobil flották
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
e90lci
senior tag
válasz
kmarci25 #92020 üzenetére
Azért van mert natolod magad a saját belső hálózatodon.Állítsd be az asust csak AP-nek switch-nek.Egy DHCP szerver legyen a hálózatodon.A wifire meg az IGMP snoopingot kapcsold be.Vagy ha mindkét DHCP szerverre szükséged van,akkor old meg VLAN-okkal és terelgesd a csomagokat kinek hova.
-
kmarci25
veterán
válasz
kmarci25 #92013 üzenetére
KIderült mi a probléma csak a megoldást nem tudom. Az Asus routeren engedélyezni kellet az IPTV szolgáltatást arra a LAN portra, amin az stb van, így az stb olyan IP címet kapott, ami a szolgáltatói routerhez tartozik, nem az Asus-hoz, ezért nem látja az NFS megosztást.
Ha wifin csatlakoztatom a boxot, akkor az Asus-hoz kapcsolódik és máris van NFS. Így viszont nem működik az IPTV szolgáltatás.
-
-
válasz
kmarci25 #92011 üzenetére
Kábellel van rákötbve a NAS és az STB is a routerre? Támogatja az az STB az SMB/NFS-t?
Szerk.: látom, android, szóval akkor igen.
Hogy van megadva az NFS jogosultság a Synology-n?
Android tipikusan nem szokott működni ha csak a /24 subnet van felvéve, nekem explicit kellett mellé egy /32 ami az android ip címére mutat hogy működjön. -
válasz
kmarci25 #91733 üzenetére
Erre konkrétan nincs, de hosszú távon majd a Docker-re/konténerizációra áttérés lenne (a mostani modell-en hivatalosan nincs, de úgy emlékszem talán rátehető). A Synology-nál Container Station-nak hívják, de általában úgyis Portainer-t használ mindenki.
Docker alatt beállítható hogy az adott konténer-t próbálja újraindítani stb. -
boborján2
senior tag
-
boborján2
senior tag
válasz
kmarci25 #86746 üzenetére
Az utána rakott routert Lan-Wan öszekötöd és a telekomosban foglalsz egy ip-t, amit az asus wan portja fog mindig megkapni. Majd a telekomosban ezt a címet DMZ-be rakod.
Így az asus felé minden portot kinyitsz és azon intézed a továbbiakat (port nyitások ,stb...) , csak azt használod mindenre ,a telekomost elfelejted.
Ennek hátránya, hogy ha pl. android tv boxod van, azt
az asus felől nem fogod látni, pl. a chromecast nem fog benne működni, mert másik alháló lesz.Vagy
Az asust ap módba teszed és lan-lan összekötöd , ekkor a telekomos fog intézni mindent , de az asushoz is csatlakozhatsz wifin vagy kábelen bármivel.
De
Mivel a telekom létező legratyibb eszközét kaptad ,ezért ebből nem tudom mi és hogyan fog normálisan műkidni.
Amikor ismerősnél ilyen kaont állítgattunk ,néha elfelejtette a wifi beállításokat, és a gui-ja is random nem töltött be. Utólag kiderült hogy ez a kaon híresen sz@r cucc. -
Patice
Topikgazda
-
IRO21
senior tag
-
-
válasz
kmarci25 #82784 üzenetére
Most én sem értem el a csomag frissítéseket. Nekem alapból az 1.1.1.1 DNS volt az elsődleges.
Kitöröltem a DNS közül és felvettem a 8.8.4.4 DNS-t a routerben
Routerben a DNS cache-t töröltem
Aztán a NAS-ban beállítottam kézzel a DNS-t router legyen,majd másodlagos DNS a 8.8.4.4Most jó lett. Nekem gyanús,hogy ugyanaz a hiba volt. Amit el tudok képzelni,hogy a 1.1.1.1 dns-el volt a baj.
-
IRO21
senior tag
válasz
kmarci25 #82877 üzenetére
Megint putty-al kellene belépned, csak úgy férsz hozzá ezekhez a fájlokhoz.
logok:
sudo cat /var/log/synoscgi.log > ~/synoscgi.txt
sudo cat /var/log/synoinstall.log > ~/synoinstall.txt
Ez a home mappádba teszi synoscgi.txt és synoinstall.txt néven saját tulajdonú fájlokként, utána már eléred őket a szokásos fájlkezelőkkel. A jelszavadat majd meg kell adnod az első parancsnál.letöltés:
curl -o DSM_DS118_15284.pat https://global.download.synology.com/download/DSM/release/6.1.7/15284/DSM_DS118_15284.pat
Célszerű lenne a logok kigyűjtése előtt előidézni a kapcsolódási hibát a frissítés/csomagközpontban, hogy legyen friss logbejegyzés.
-
IRO21
senior tag
válasz
kmarci25 #82848 üzenetére
Tesztelgettem egy kicsit:
A routeremben letiltottam egy virtuális NAS ip címéről kimenő internet kapcsolatot (Asus network services filter).
A NAS webes felületére belépve megnyitottam a Vezérlőpulton a DSM frissítést és a Csomagkezelési központot, majd megvártam amíg megjelenik a sikertelen kapcsolódás üzenet.
Ezután parancsorban megnéztem, hogy melyik logfájlokba került friss bejegyzés. (A GUI-ban a naplóközpontban nem látszott semmi)Úgy látom, hogy a /var/log/synoscgi.log és /var/log/synoinstall.log fájlokba kerül a kapcsolódási hibára vonatkozó bejegyzés.
Többek között "Failed to connect to update7.synology.com port 443..." üzenetet látok és az is kiderült, hogy curl-t akart használni a letöltéshez.Ez alapján amit érdemes lenne még megpróbálni:
- megnézni nálad a logfájlokat
- kipróbálni wget helyett curl-lel a letöltést a syno update szerverről -
IRO21
senior tag
válasz
kmarci25 #82820 üzenetére
Hogy nincs gond a NAS internet kapcsolatával.
Ezzel kb. kizártunk mindent, ami hálózati oldalról szóba jöhet.Én nyitnék egy jegyet a Synologynál. Anydesk-kel vagy Teamviewerrel a notebookodon keresztül be tudnak lépni.
Esetleg meg lehet próbálni egy újratelepítést.
Ha van egy tartalék HDD-d, akármilyen kicsi, kivenni a működőket, betenni az újat, és feltelepíteni rá a DSM-et. Aztán úgy ellenőrizni az internet kapcsolatot. Ha úgy jó, akkor újratelepíteni a meglévő diszkekre is.Esetleg logokat nézegetni CLI-ben, hátha valamelyikben van valami utalás arra, hogy mi történik.
Másnak esetleg van valami ötlete?
-
IRO21
senior tag
válasz
kmarci25 #82792 üzenetére
Próbáljuk ki, hogy mi történik, ha kézzel akarsz valamit letölteni a synology-tól.
Lépj be putty-al, ahogy a pingelésnél, és a következő parancsot másold be pontosan:
wget https://global.download.synology.com/download/DSM/release/6.1.7/15284/DSM_DS118_15284.pat
Ha sikeres, akkor végigfut egy csík, és a végén többek között kiírja, hogy "DSM_DS118_15284.pat saved".
File Station-nel le tudod törölni a home mappádból, vagy itt terminálban kiadod az "rm DSM_DS118_15284.pat" parancsot.Ha sikertelen a letöltés, akkor másold be ide légyszi a kimenetet!
Ezzel szerintem teljesen kizárhatjuk vagy megerősítjük a hálózati problémát.
-
kgymac
őstag
válasz
kmarci25 #82792 üzenetére
Nem vagyok nagy hálózati guru, de a képeden a 3. sorban 10.x.x.x van,
azaz NAT-olva vagy. Ez az ip lenne a routered wan ip-je (elvileg).
Ez mondjuk nem lenne probléma QC esetében, de a távoli eléréshez szükséges port forward így hiába van/lehet beállítva. A QC inkább valami belső hálózatos probléma lehet, mondjuk nas tűzfalat kéne megnézned, ill. a két routeren sem ártana körül nézni. -
IRO21
senior tag
válasz
kmarci25 #82770 üzenetére
Az Asuson nincs bekapcsolva valami korlátozás véletlenül?
DNS-t esetleg egy próba erejéig a NAS-on kézzel átállíthatnád 8.8.8.8-ra.Érdemes lenne belépni a NAS-ba mondjuk telneten és onnan traceroute-olni meg a névfeloldást ellenőrizni.
Szerk:
Illetve előtte nézd meg légyszi, hogy az Asus meg tudja-e pingelni a NAS-t. Van valahol egy diagnosztikai rész a menüjében. -
IRO21
senior tag
válasz
kmarci25 #82768 üzenetére
Gondolom Asus router és NAS újraindítást megcsináltad már.
Nézd meg a NAS-on, hogy a vezérlőpult, hálózat fülön mi az alapértelmezett átjáró!
Itt az Asus router LAN címét kellene látnod, ugyanazt mint egy működő eszközön.IPv6 engedélyezve van az Asuson?
DNS kiszolgáló az Asus?
-
krealon
veterán
válasz
kmarci25 #76932 üzenetére
Az ext4-es fajlrendszeren minimum unix-like jogok vannak.
Jó esetben a különböző szolgáltatások egymástól eltérő felhasználói / csoport azonosító alatt futnak.
A transmission fiokjának kellrw
jogokkal rendelkezni fájlokon ésrwx
jogokkal mappákon.Ha Linux ACL is érvényesül, akkor abban is kell megfelelő engedélynek léteznie.
Mivel jelenleg nincs Synology NAS-om, nem tudom leírni a konkrét lépéseket.
Szerk:
Linux alapokat az Orlando Unix iskola első három leckéjéből meg lehet tanulni. -
-
kmarci25
veterán
válasz
kmarci25 #76310 üzenetére
Találtam egy ilyen bejegyzést, ami talán segíthet nekem is: https://www.reddit.com/r/sonarr/comments/rz1sz4/psa_synology_users_with_ssl_issues_after_updating/
Most már csak azt kéne tudnom, hogy a terminált hogyan keltem életre... (Nem értek ezekhez a dolgokhoz, szigorúan végfelhasználó vagyok, csak leírások alapján boldogulok.) -
hódmaci
senior tag
válasz
kmarci25 #73583 üzenetére
Igen. Én is erre hajlok.
Mármint próbálok tanácsot kérni mielőtt beleugrok.
Úgy látom, az adatok alapján, hogy igaza is lehet AiRLAC nak.
DS118 lesz szerintem
Most már inkább csak azon variálok, hogy 1 vagy 2 tálcás legyen.
Pont azon okok miatt amit írtál.:
"egyelőre egy 1 TB-os HDD-vel is elvagyok (gondoltam nagyobbra, csak egyelőre nincs szükségem rá). " -
WaterWave
veterán
-
starchild
tag
válasz
kmarci25 #72599 üzenetére
Valószínűleg nincs még megfelelő csomag a NAS-odhoz, DSM7-hez. Pláne, hogy külső fejlesztőnek kell követni a Syno logikáját. Ehhez idő kell.
Próbálkozni azért lehet, de a 7es DSM-nél elég sok mindent megvariáltak. Ezért is nem ajánlják a frissítést 6-ról 7-re., egyelőre
De ezt mindenkinek mérlegelnie kell(ene), hogy mit nyer és mit veszít a főverzió frissítéssel. -
bLaCkDoGoNe
veterán
válasz
kmarci25 #72591 üzenetére
Jaj, ne haragudj, azt elfelejtettem leírni az előző hsz-emben, hogy én egy DS920+-on, azaz x64-en próbáltam; most nézem, hogy a te NAS-odban Realtek proci van, gondolom ahhoz valamilyen ARM-os változat kellene (esetleg ami ezen a linken letölthető?).
-
bLaCkDoGoNe
veterán
válasz
kmarci25 #72576 üzenetére
Megnéztem már én is, hogy ennyien kérdezik a topikban. Nálam a SynoCommunity-s 3.00-19 verziós installer sima next-next-finish módszerrel minden további nélkül feltelepült és működik DSM7 alatt. (Korábban [azaz DSM6 alatt] nem volt volt fent, most raktam fel tesztként.)
Nem kellett sehol, semmit varázsolni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- EVGA SuperNOVA 750W GT 80 Plus Gold full moduláris tápegység / 53 hónap Alza.hu garancia
- Surface Laptop 4 Touch 13.5 Retina Ryzen7 4980U 4.4Ghz 16GB 512GB Radeon RX Vega8 Win11 Pro Garancia
- Gigabyte AORUS B550I PRO AX ITX Rev 1.2 / Beszámítás OK!
- HP 15 Zbook Studio G8 FHD IPS i7-11850H vPro 32GB 512GB SSD Nvidia A2000 Studio Win11 Pro Garancia
- Dell 14 Latitude 7420 FHD IPS i7-1185G7 4.8Ghz 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- IPhone 15 128GB Zöld ÚJ! 12 Hó Jótállás!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest