-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
kgymac
őstag
válasz
szonti #83991 üzenetére
Hogy szeretnéd elérni ? smb tud symlink-et, nfs nem.
Nálam a video mappába van egy link sorozatok néven egy másik megosztásra (video2), ehhez csak a symlink kezelést kellett bekapcsolni a syno smb beállításainál + a linket létrehozni. Így egyben látszik, de mégis külön köteten vannak. Újraindítás után is megmaradnak.
A topicban bind-es csatolást szoktak hozzá ajánlani, azzal is működik (gyugyo79 posztjaiban találod), de igényel egy kis plusz munkát (indításkor lefutó script rémlik). Ez talán nfs-en is megy, én nem nagyon használok nfs-t, csak ahol nincs más.
Persze, ehhez az is kell, hogy pár könyvtárba szét tudd tenni a 2. kötet megosztásait (kb. gyökérben lévő könyvtárait). Több symlink-kel vagy bind-del is működik. Mégsem fog elveszni kötet összeomláskor minden, csak a hibás kötet anyaga. -
válasz
szonti #83989 üzenetére
Synology-nál megosztások vannak, szóval két lemez esetén kettő megosztás kell legalább.
Más logika de jobban szabályozható hogy hol/ki/mit lát (pl. nálam a Filmek csak NFS-en van megosztva a nappaliban levő médialejátszóra, a Mese megosztás mindkettő lejátszón látszik, a többi (nem média tartalmú) megosztás nem is látszik ezeken. -
IRO21
senior tag
válasz
szonti #83985 üzenetére
Hivatalosan amit a Synology nem tesztelt az nem támogatott, ettől még simán működhet rendesen.
A figyelmeztetés is csak azóta van, hogy megjelentek a piacon saját HDD-kkel, persze ez lehet véletlen egybeesés isHa minden igaz az újabb enterprise kategóriás NAS-oknál (8 bay felett) nem működnek az inkompatibilis drive-ok, vagy bizonyos funkciók, de nem valószínű, hogy ezt bevezetnék az otthonra szánt modelleknél is.
(Volt itt némi keverés a médiában is, meg a Synology is változtatott menet közben a hozzáállásán, úgyhogy nem tudnám biztosra megmondani mi a jelenlegi helyzet.)Ha csak a figyelmeztetés zavar, ezt meg lehet próbálni (nem teszteltem): [link]
Én ezzel a módszerrel próbálnám először, aztán ha így nem megy, akkor felvenni a használt diszket az adatbázisba, ahogy az első posztban írják.
De ha megoldható egyszerűbb választani valamit a kompatibilitási listáról.Bővebb infó:
Synology HDD compatibility policy explained (blackvoid.club)Synology REQUIRED HARD DRIVES - Everything you need to know - YouTube
-
Borisz76
nagyúr
válasz
szonti #83983 üzenetére
Bármilyen HDD-vel mennek a NAS-ok.
Hangban és melegedésben fognak eltérni a modellek egymástól.Amúgy pedig : Forrás : Wikipédia - RAID
A RAID 0 az egyes lemezek egyszerű összefűzését jelenti, viszont semmilyen redundanciát nem ad, így nem biztosít hibatűrést, azaz egyetlen meghajtó meghibásodása az egész tömb hibáját okozza. Mind az írási, mind az olvasási műveletek párhuzamosítva történnek, ideális esetben a sebesség az egyes lemezek sebességének összege lesz, így a módszer a RAID szintek közül a legjobb teljesítményt nyújtja (a többi módszernél a redundancia kezelése lassítja a rendszert). A megoldás lehetővé teszi különböző kapacitású lemezek összekapcsolását is, viszont a nagyobb kapacitású lemezeken is csak a tömb legkisebb kapacitású lemezének méretét lehet használni (tehát egy 1 TB és egy 750 GB méretű lemez összefűzésekor mindössze egy 1500 GB-os logikai meghajtót fogunk kapni, az 1 TB-os lemezen 250 GB szabad terület marad, amit más célokra természetesen felhasználhatunk).
A RAID 0 főleg olyan helyeken alkalmazható, ahol nem szempont az adatbiztonság vagy kevés merevlemez csatolható fel az operációs rendszer korlátozása miatt. (Például a régebbi Microsoft Windows rendszerek esetében összesen 26 meghajtó betűjelet tesznek elérhetővé, ezzel 24 eszközre korlátozva a partíciók számát. Az újabb rendszerek, mint a Windows 2000 Professional és az ezt követő Windowsok, valamint a Unix rendszerek lehetőséget adnak a partíciók könyvtárként való felcsatolására.) A másik pozitív tulajdonsága viszont továbbra is csábító lehet olyan, kifejezetten csak játékra épített rendszereknél, ahol ezzel tetemes teljesítménynövekedést érhetünk el. Ilyen célú alkalmazásra mégsem túl ajánlott, mivel az egyszer már összekapcsolt diszkek különálló alkalmazása csak újraszervezés után, a teljes adattartalom eltávolításával és újraformázással lehetséges.A RAID 0 legfontosabb paraméterei :
olvasás: nincs overhead (elemszám × olvasási sebesség)
írás: nincs overhead (elemszám × írási sebesség)
tárolókapacitás: egyenesen arányos (elemszám × tárolókapacitás)
meghibásodási tolerancia: nincsBiztos, hogy ezt akarod ?
Mondjuk 2 lemezen esetén ha nagyon nem fontosak az adatok....mondjuk csak torrentezésre használod a NAS-t...akkor még oké is lehet.
De ha esetleg fontosabb adatok is kerülnek rá akkor SHR a javasoltabb.
Ekkor viszont 3 Tb + 3 Tb lemezből lesz 1 kötet ami "csak" 3 Tb tárhelyet ad....mert a két lemez egymás tükörképe lesz.
Ez nem mentesít a rendes biztonsági másolat alól !!!
Ez csak arra jó, hogy 1 db lemez hibája esetén is ELÉRHETŐEK maradnak a fontosabb adatok ! -
Május
tag
válasz
szonti #74247 üzenetére
Nekem erre a célra egy DS218+ om volt és azt a célt kiszolgálta működött.
Én a helyedben előre gondolkodnék és 4 lemezeset vennék. Most egy DS920+ van
Nekem kevés volt a 2 fiókos. Bántam is, hogy elsőre azt vettem.
Mivel akarod lejátszani a filmeket?
TV beépített média lejátszójával vagy NAS-on keresztül?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Újszerű Asus ROG Strix G16 G614 -16" WUXGA 165Hz - i5-13450HX - 16GB - 512GB - RTX 4050 -1,5 év gari
- BESZÁMÍTÁS! NZXT Kraken Elite 360 RGB vízhűtés garanciával hibátlan működéssel
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest