-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
r4z
nagyúr
válasz
Magnat #72784 üzenetére
Pedig egyszeru a valasz: az alap beallitasok (meg az appok elott) kenyelmesek, en nem allnek neki osszeollozni egy hasonlo NAS-t Ubuntu alapon peldaul.
A Linux alapu TrueNAS Scale is lassan kesz, arra szerintem sok csalodott, "gyari" NAS tulaj fog atterni. Koztuk peldaul azok, akiket a TrueNAS-ban eddig a BSD tartott vissza (amire ugye nincs Docker).
-
dkess
őstag
válasz
Magnat #72403 üzenetére
Mondjuk VPN nélkül (mondjuk van LAN1 meg LAN2) is működhetne ez nem? Pl. a LAN1 a default gateway, de a LAN2 -höz is van beállítva egy másik. A több átjáró használatát engedélyezi a host -on (Hálózat/Általános/Speciális beállítások/Több átjáró engedélyezése) és a virtuális gépen a LAN2 -t adja meg.
VPN esetén ugyanez csak nem LAN2 hanem VPN -t ad meg a virtuális gépen. Ez így működhet elméletileg.
-
r4z
nagyúr
válasz
Magnat #72403 üzenetére
Maganak a DDSM-nek nem kell kitalalnia a netre. Csak a VPN kliensig kell eljutnia, ami egy host-internal networkon fix IP mellett siman megoldhato. A VPN kliens megkapna a host networkot, es azt hasznalna a (tavoli) VPN szerverrel torteno kommunikaciora.
Tehat:
bejovo forgalom: VPN server site router - port forward - VPN server - internet - Syno host nw - VPN client - Docker internal nw - DDSM
kimeno forgalom: DDSM - default route: VPN client container internal IP-je - VPN client - Syno host nw - internet - VPN server - internetA fo kerdes tovabbra is az, hogy be lehet-e loni a DDSM-et meg valahogy.
-
r4z
nagyúr
válasz
Magnat #72398 üzenetére
Igen, de ha fellovok egy VPN kliens kontenert, es DDSM-ben annak a cimet adom meg default route-kent, akkor VPN-en fog menni a forgalom. Szoval ha a DDSM-et sikerul mukodesre birni, akkor elvileg meg lehet csinalni.
Nem performance, hanem privacy okokbol akarom igy beallitani.
@appel: A vDSM mas, VM-et nem akarok futtatni. Plusz szerintem ott nem is mukodne az, hogy felcsatolom a tenyleges NAS megosztasait a Download Station szamara. Dockerrel fel lehet csatolni, ugyhogy egy kis hardlinkes varazslassal valoszinuleg ossze lehet takimakizni.
-
-
lewisfm
aktív tag
válasz
Magnat #72145 üzenetére
Persze, csak a logban látszik, hogy próbálkoznak.
Közben megvan a megoldás:
A hálózat így néz ki:
Telekomos gateway <---> Saját router <----> NASA Telekomos gateway-en a saját router DMZ-ben volt.
Módosítottam, hogy ne legyen így, s helyette port forward-al megyek.Továbbá a saját routeren és a NAS-on is még be tudtam kapcsolni a DoS támadás elleni védekezést is.
Meglepő, de így már nem log-ol ész nélkül.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
Magnat #72080 üzenetére
Köszi a tippet. Komplett partíciót értelmetlen menteni. Legalábbis nekünk a cégnél.
A freefilesync is elbukott sftp -vel,ugyanis van pár fájl amibe megmagyarázhatatlanul beletörik a bicskája és nem tölti fel. Közben észrevettem hogy w10-en a gyári drive client alkalmazás csak addig zabál cpu-t még összegyűjti a kijelölt fájlokat/mappákat. Sikerült mindent bekonfigolni , 3 gépről megy a folyamatos mentés.Már csak (telefonon android és ios) kelle megoldani ,hogy a drive vagy a ds file csatlakozzon. De jelenleg egyik sem működik és több órám ráment a semmiért! Ez nagyon bosszantó.
-
gyugyo79
addikt
válasz
Magnat #71720 üzenetére
Maga a memória bejegyzés szerintem "csak" felhasználók elrémisztésére (vagy figyelmeztetése, hogy a kereskedő átverte, ha synos ramot fizetett) egy bejegyzés a logban amit minden indításkor bekerül a sima tárra és ezt le ellenőrzi és kiírja . Ha ki van véve a ram vagy olyan van belerakva ami szerinte jó akkor indításkor nincs log bejegyzés és hiba kiírás.
Tehát szerintem nem tárolják be a fix tárra, hogy volt belerakva egy ilyen ram. De sose néztem utána. Nem otthoni környezetbe ahol ez számít sose rizikóznám be ezt, otthoni szintű NAS -okból meg sokat tudok amik lettek így használva és utána gariztatva már és sose rugózott ezen a Syno (ami persze nem biztos, hogy mindenkinél mindig úgy lesz).
Példaként azt írhatom, hogy nekem nagyon komoly "vitáim" is voltak Synos rendszermérnökökkel ahol volt már érv a részükről amikor fel akarták adni, hogy látják, hogy ezt azt átírtam konzolon a rendszerbe, amiről miután bizonyítani tudtam, hogy köze nincs a problémához, túl tudtak lendülni. De ezeken a pontokon ha akartak volna beleköthettek volna a + ram -ba is ami a NAS -ba van és nagyobb mint ami Synos -ba hivatalosan vehető ergó tuti nem "tőlük" van. De ezt nem tették soha.
Az fontos hozzátennem, hogy a Syno matricás ramokkal teljesen megegyező paraméterekkel (méret nem számít) rendelkező ramokra ez a figyelmeztetés nem kerül kiírásra.
Ha érdekel mert nézegetnéd (nem tudom megy e még így de 99% igen), hogy mi van ezen a tárterületen konkrétan akkor vedd ki a HDD -ket és telnettel lépj be és ott
root
101-0101
vagy
A napi jelszó :
If you ever had to recover a Synology nas box in recovery-mode, pre DiskStation installation or after a failed DiskStation install….. Then you would need the “secret” telnet password for admin (or in some cases root)
In case you don’t want to contact Synology here is how it’s generated
1st character = month in hexadecimal, lower case (1=Jan, … , a=Oct, b=Nov, c=Dec)
2-3 = month in decimal, zero padded and starting in 1 (01, 02, 03, …, 11, 12)
4 = dash
5-6 = day of the month in hex (01, 02 .., 0A, .., 1F)
7-8 = greatest common divisor between month and day, zero padded. This is always a number between 01 and 12.
So, let’s say today is October 15, the password would be: a10-0f05 (a = month in hex, 10 = month in dec, 0f = day in hex, 05 = greatest divisor between 10 and 15).
In some cases the clock is also set to factory default… then try the password: 101-0101
Based on the original correct_password.c source,here is a short snippet to generate the daily password.Megadása után elvileg lehet nézelődni.
-
Csokifalo
senior tag
válasz
Magnat #71686 üzenetére
biztos jobban tudják nálam az okosok, én is utána olvastam, az URE miatt nem javasolják, mert hogy metek elvileg a nagy számok törvénye hogy elő fog jönni. Viszont ugyanott olvastam több olyan cáfolatot, aki RAID-el foglalkozik hivatásszerűen, és neki még egyszer se jött elő több ezer újraépítés alatt se, de azt mondják a kimondott NAS-os winyókra meg nem jellemző. Egyik haverom is több százat épített már újra szerverekben, és egyszer se volt gond. Aztán ki tudja
-
Csokifalo
senior tag
válasz
Magnat #71682 üzenetére
főleg hogy sajnos nem is maga a 1621+ ami a drága, hanem feltölteni minőségi (?) esetemben ironwolf 6x6 TB-al
én úgy döntöttem inkább most cserélem melegében, mint fél év múlva rájönni és akkor. remélem nem lesz csalódás a ryzen vonal. Amúgy nézőpont kérdése mi a drága, egy jó oled tv 80 colos jóval drágább ( dupla annyi ) mint amit így a táplálására költök el, és az egy tv...hol a többi, hol a minőségi hang stb?
-
dkess
őstag
válasz
Magnat #71619 üzenetére
Ezt hogyan? Most megnéztem és egy könyvtár alá tallózással egy mappát tudsz megadni. Több mappát a tallózáskor nem tudsz kijelölni - nem engedi. Itt ugye plussz jellel sem tudod bővíteni a csatolt mappák számát - vagy én nem jöttem rá hogyan lehet. Ugyanakkor VS -nél ez megfelelő nekem - már így szoktam meg - inkább kíváncsiságból ...
-
dkess
őstag
válasz
Magnat #71617 üzenetére
Ez azért lehet első körben "nehéz", mert azt szükséges általánosságban megérteni, hogy a:
- könyvtár (library - ami alá a tartalmakat szervezed az adott szoftverben),
- mappa (folder - amiben maguk a file -ok és azok mappái vannak),
- tartalomtípus.Az három teljesen különböző és független dolog (logikai kapcsolatot lehet állítani ezek között). Azaz nem kettő és nem egy (!!) - hanem három különböző dolog ... Ez a Video Station -re is igaz csak ott annyiban egyszerűsödik, hogy egy könyvtárhoz egy mappát és egy tartalomtípust (ráadásul csak háromféle tartalomtípus van) tudsz (kell) rendelni ...
-
dkess
őstag
válasz
Magnat #71610 üzenetére
Nagyon szívesen.
Egy gondolat erejéig visszatérve a "tv-k saját gyártású show-jai" -hoz ("beszélgetős műsorok vagy vetélkedők"). Tulajdonképpen ezek is "sorozat" logika alapján működnek - azaz pl. évadokra bomlanak és vannak epizódok is. Amelyiket torrenten elérsz ilyet - azt is ilyen logika alapján éred el ...
Plex -et nem használtam még. Emby -t, Kodi -t ilyesmit viszont igen. Egészen biztos, hogy nem arról van szó, hogy egy könyvtárhoz (library) több mappát (folder) is tudsz hozzárendelni - de csak egy típussal? Emby, Kodi -nak ez a logikája (bár a Kodi eztán a sok megadott mappából típus alapján szétszortírozza a tartalomtípusokat - ott csak 3 könyvtártípus lehet: videó, zene, kép). Lehet sok library -d is és mindegyikhez lehet sok mappa is rendelve. Azonban egy library -hez csak egy típust lehet rendelni.
Most csak példaként az Emby -ben az alábbi tartalomtípusokat lehet beállítani:
- Filmek,
- Zene,
- TV Shows (sorozatok),
- Hangoskönyvek,
- Könyvek,
- Játékok,
- Zenei videók,
- Házi videók és fényképek,
- Vegyes tartalom.Továbbá van egy speciális típusú és kezelésű könyvtártípus is: Gyűjtemények (a tartalmát automatán legyűjti internetről, de lehet kézzel szerkeszteni vagy éppen teljesen manuálisan is létrehozni és kezelni is gyűjteményeket).
Ugye ehhez képest van a Video Station -ben csak ez a 3: Filmek, Tévéműsorok (sorozatok), Egyebek ...
-
dkess
őstag
válasz
Magnat #71605 üzenetére
Akkor "sakk-matt" - meg is van a hibajelenség oka. Ezért nincs esélye a sorozat adatokat megtalálni - mert nem is keresi azokat. Gondolj bele - teljesen más adatstruktúra (sorozatoknál van évadok meg epizódok - ezek egyike sincs pl. egy film esetén). Igen, válasszuk külön a filmeket és a sorozatokat tartalmazó könyvtárakat. Mind a kettőből lehet több is, de a beállított típus minden esetben stimmeljen. A "ne keressen hozzá IMDB alapján" dogokat pedig az 'Egyéb' típusú könyvtár(ak)ba rakjuk - pl. a home videókat én olyanba teszem.
Egyébként ugyanilyen logika alapján működik a Plex/Emby/összes többi is ...
-
dkess
őstag
válasz
Magnat #71591 üzenetére
A 'Settings' -ben nincs egyáltalán nálam ilyen 'Video Info Plugin'. Bár annyira részleteiben nem olvastam át a linket - lehet elő lehet varázsolni.
Ami van a 'Special' fül alatt az az, hogy jelölhető, hogy a TMDB -t használja. Ehhez kell valami API-Key is. Ez nálam nincs pipálva.
Amiből egyértelműen gondolom, hogy IMDB az alapértelmezett kereső és képforrás is szerintem (régebben utánaolvastam, de már nem emlékszem), hogy amennyiben van az nfo -ban (és annak file neve OK), akkor akkor is azt fogja cím adatoknak beadni, ha egyébként az rossz (pl. a releaser elfelejtette módosítani az előzőleg összerakott más filmhez tartozó release -ből - azt mindig ellenőrzöm - pont e miatt) vagy éppen a videó file név konvenció nem stimmel.
Amennyiben nincs IMDB link vagy éppen rövidített linkes (tinyURL vagy ilyesmi), akkor csak file név konvenciót figyel.
Namost nekem a hibajelenség alapján egyre inkább az körvonalazódik, hogy az alábbi gond lehet Nálad. Szerintem a mappa típusa nem 'Tévéműsor'. Annál is inkább, mert ahogy írod a filmeket megtalálja - de a sorozatokat nem. Ez pont ilyenkor szokott lenni. Például, ha egy könyvtárba ömleszted a filmeket meg a sorozatokat - a könyvtárhoz meg csak egyfajta típust lehet rendelni ...
A másik, hogy a könyvtár tulajdonságainál be van pipálva a következő opció: "Videoadatok keresésének engedélyezése" ? Amennyiben nem, akkor nyomjunk egy "laza pipa" -t ... Ugyanitt alatta milyen nyelv van beállítva? Érdekes módon nekem angol -al simán megtalál mindent (filmeket meg a sorozatokat is) magyarul letöltve az adatokat ... Ugye manuális videoadat keresésénél baromira nem mindegy, hogy milyen nyelvet adsz meg a keresés nyelvének (sokszor magyarul nem is talál meg), de a különbség, hogy a letöltött metaadatok ez esetben viszont annak a nyelvnek fog megfelelni (automata esetén meg mindig a rendszer nyelvének megfelelőt) ...
-
dkess
őstag
válasz
Magnat #71589 üzenetére
Szia,
Éppen megvan ugyanennek az nlk release -nek a 720p verziója (több, mint két éve).
Ami biztos, hogy a Video Station és az Emby is azonnal ismerte fel - nem volt semmi "hókuszpók". Megnéztem és nincs vsmeta file sem a könyvtárban (ez akkor lenne, ha VS -ben manuális keresést követően lenne felismerve). Amire konkrétan emlékszem, hogy Emby -ben a poszterképből választottam másikat (hogy ugyanaz legyen a VS -el) - ez ugye úgy működik, hogy az adott nyelvből (magyar) a legtöbb szavazatot kapottat teszi be poszter/háttér/stb. képekből. Ráadásul Emby -nél a sorozatoknál képforrásként TVDB (meg TMDB) van magasabb prioritásúként beállítva az IMDB -nél (az azonosítás viszont lehet IMDB alapon). Ezért van, hogy néha más a kép - ahogy pl. a háttér is más jelen esetben (de pl. a epizódok képei ugyanazok) ...
Nos, hogy ne ragadjunk le a képeknél. A könyvtárban érdekes módon epizódonként van egy-egy nfo file (a neve ugyanaz, mint a videó file -é). Viszont erre már nem emlékszem, hogy én hoztam létre (ui. nem egyezik azzal a logikával amit korábban írtam) vagy eleve ilyen volt. Az első rész tartalmát alább másolom (Chernobyl.S01E01.720p.AMZN.WEB-DL.H.264.HUN.ENG-nIk.nfo):
Chernobyl.S01E01.720p.AMZN.WEB-DL.H.264.HUN.ENG-nIk
ENG.TiTLE.......: Chernobyl
HUN.TiTLE.......: Csernobil
iMDb.LiNK.......: https://www.imdb.com/title/tt7366338/
HUN.LiNK........: https://tinyurl.com/y49aw549
RELEASE.DATE....: 2019.05.20.
VIDEO
RUNTiME.........: 1h 0mn
SOURCE..........: NTb
BiTRATE.........: 4405 Kbps
CODEC...........: h264, High@L4
FRAMERATE.......: 23.976 fps
RESOLUTiON......: 1280x720
ASPECT.RATiO....: 16:9
AUDiO...........: [Hungarian] AC3 2.0 @ 192 Kbps 48 KHz [SOURCE..:HBO 3]
[English] E-AC3 5.1 @ 640 Kbps 48 KHz
SUBTiTLES.......: Hungarian ; English /.srt/
SiZE............: 2.25 GBTöbb, mint két éve még lehet nem követtem olyan szigorúan a saját szabályaimat - ugyanakkor ez esetben ez nem jelentett gondot ...
-
Dave567
addikt
válasz
Magnat #71524 üzenetére
#71521mtz81: Egyik sincs telepítve, sajnos ennek kakukk, újra kell rakni a rendszert.
Elvileg megoldódott.
#71539dkess: Nincs sajnos, de ahogy látom másnál működik, remélem nekem is fog.
#71540kulu22: Szerintem nekem is mennie kell, mondjuk csak addig kell amíg át mentem a dolgokat, mert úton a 920+, ott meg más lesz a helyzet. -
dkess
őstag
-
VGYke
addikt
válasz
Magnat #71360 üzenetére
Köszönök mindenkinek mindent. Hitelesítő adatok... Fogaskerék (Gépház)-Fiókok útvonalon kerestem, pedig a vezérlőpulton nőttem fel... Rohadtul unom már hogy a gépház meg a vezérlőpult más.
Még egy kérdés: Kis emberke, Egyéni:
Itt van olyan opció hogy E-mail fiók hozzáadás:
Ez mire lesz jó?
Elvileg kapok a NAS-tól rendszer üzeneteket (áramkimaradás leállás, biztonsági ellenőrzés...), tehát valahová már beírtam az e-mail címet. -
törölt tag
válasz
Magnat #71352 üzenetére
Szerinted mi a megoldás a ransom ellen?
Használok épp vagy 6 mappát. Én egyedül, én vagyok az admin és a felhasználó. Légyegtelen ,hogy egy mappát csatolok fel júzerenkét(és mind a hat user énleszek), vagy adminnal az összeset. Az írás/törlés jogot ha elveszem magamtól ,akkor meg gyakorlatilag ki is húzhatom a konektorból a nas ,mert akkor minek van?
Véleményem szerint az egyetlen normális módszer, ha frissen tartod a rendszered és tudatosan ésszel használod az eszközeid. Mindig van (teremészetesen x időnként) 3-4 mentésed és ezekből a 3. 4. a szekrényben pihen leválasztva mindenről.
-
dkess
őstag
válasz
Magnat #71053 üzenetére
Én úgy csinálnám (csináltam), hogy az érintett felhasználónak adtam jogosultságot az érintett más felhasználóhoz tartozó mappá(k)hoz. Így gond nélkül tudja csatolni. A megoldás előnye, hogy amennyiben nem lenne rá szükség akkor meg egyszerűen elveszed tőle a jogosultságot. Azaz pl. nem egy távoli Windows "mókolt" beállításaitól függ, hogy az adott felhasználó éppen mihez fér hozzá.
Példa: nekem a nem admin jogosultságú felhasználómhoz (amivel SMB -n csatolva van a saját könyvtáraim) van egy-egy másik felhasználó mappája is. Amennyiben elveszem magamtól a jogosultságot magamtól, akkor nem férek többet hozzá. Ez más felhasználónál különösen előnyös tud lenni, ha valamilyen átmenetileg fennálló ok miatt kellett ezt megtenni. Pl. segíteni egy "vészhelyzet" utáni visszaállításban (nálam pl. ez volt).
A "különböző hitelesítési adatokkal csatlakoztatás" azt jelenti, hogy a Windows -os felhasználótól "különböző" hitelesítési adatokkal ...
-
csozsi
tag
válasz
Magnat #71032 üzenetére
Igen, megvolt a szolgáltatói eszközön kívül mindennek a cseréje.
A legnagyobb gáz a dologban, hogy ilyen rendszereket telepítek (irodai lan, szolgáltatás bekötés hazai szolgáltatóknak), és erre a sajátomon jelenik meg olyan hiba, amit csak valami piszok drága teszterrel lehetne kimérni, ha egyáltalán. De azért rajta vagyok.
Ja, az ipv6 be sem volt kapcsolva. -
csozsi
tag
válasz
Magnat #71030 üzenetére
Gyakorlatilag csak akkor nem csinálja, ha nincs a hálón, vagy ha kivettem a vinyókat.
Mindent kikapcsolgattam, egyesével próbálgatva, kikapcsolva hagyva, de pár perc után megjelenik a zavar a hálón.
A telefonvonal annyira recseg, mint 20 éve a ronggyá ázott ólomkábelen. Nas leolt, gateway reboot, és minden működik. -
Véreshurka
senior tag
válasz
Magnat #70995 üzenetére
Én is hasonló állásponton lennék. Nálam még az merült kérdésként, hogy mi van ha nem lesz szimpatikus egyáltalán a 7-es DSM és valaki maradna egy olyan nas-al 6-oson ami egyébként frissíthető 7-esre. Tehát van-e arra lehetőség, hogy maradva a 6-oson csak a biztonsági frissítéseket telepíteni. Esetleg 5-ről a 6-osra váltáskor volt ilyen téren tapasztalat a fórumban?
-
-
zsamiatt
őstag
válasz
Magnat #70925 üzenetére
Nem kell dedikalt diszk ennyihez. Egy ket vinyos dvr nem 40e ft. Plusz a diszkek arai. Ha Nas mondjuk a nappaliban van szunetmentessel es a dvrt nem oda akarod/tudod rakni akkor meg egy szunetmentes. Plusz az aram fogyasztas. Plusz extra switch port ami ha tele van a switched megint plusz koltseg.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
Magnat #70840 üzenetére
"az Nginx van úgy beállítva, h ha olyan portra jön be kérés amin nincs semmi, akkor átirányít a DSM loginra"
Ezt rosszul látod, hiába hívsz meg belső hálón bármilyen random portot (pl 3523), nem fog átirányítani a dsm loginra (magyarán az 5000res portra). Csak ha a 80-ast hívod meg irányít át az 5000-re, illetve a 443-ról az 5001-re.
Viszont ha 80/photo-t hívod meg, akkor marad az 80-ason porton
"viszont ha könyvtárral együtt hívod meg (/photo), akkor feltételezi, h tudod mit akarsz és így nem irányít át"- szóval valószínűleg ez a megoldása a problémának.
Túltárgyaltuk, csak érdekesnek gondoltam felvetni -
dkess
őstag
válasz
Magnat #70836 üzenetére
Igen, ezt a "A portok az alapbeállítás szerintiek a példában." kifejthettem vona egy kicsit jobban. Pont a Web Station motoszkált bennem a hsz -em írásakor és az, hogy az alapértelmezés szerint nincs telepítve és beállítva. Ugye, ha ez van, akkor úgy mködik, mint Nálad azaz a saját web oldaladra vagy éppen az általad betett képernyőre navigál.
Ugyanakkor, ha nincs Web Station, akkor úgy működik, ahogy fentebb írva volt ... Találomra választott porton nekem sem jön be semmi ...
Szerk.: Jut eszembe erre a Photo Station -os dologra egy fordított proxy -s beállítás lehetne még egy elegáns megoldás ...
-
ArthurShelby
addikt
válasz
Magnat #70836 üzenetére
Félre értetted a random portot.
A port forwardnál meg kell adni a külső portot (pl te most a 13500-at adtad meg) és azt a belső 443-masra irányítottam át, a nas ipcímére (nálad ez most a 192.168.1.246).
A random port itt azt jelenti, hogy a 443-mas port helyett valami kevésbé evidens portot választok (amin kisebb valószínűséggel próbálkoznak) külső elérésre. [kép] -
ArthurShelby
addikt
válasz
Magnat #70820 üzenetére
Lehet picit bonyolultan írtam le, de nem tudom jobban (esetleg olvasd át még egyszer).
Ugyanehhez a problémakörhöz kapcsolódik az alábbi példa is (hátha így érthetőbb):
Ha beírod a böngészőbe pl, hogyindex.hu
és megnyitod, az valójábanhttps://index.hu:443
, vagyhttp://index.hu:80
(csak mivel ezek az alapértelmezettek, így a böngésző nem szokta kiírni a 80, 443 portokat, illetve a http-t se)Ezen az analógián továbbmenve, ha bírod hogy
nasip
, akkor az valójábanhttp://nasip:80
, viszont átirányítnasip:5000
-re
Hogyan?Ezzel ellentétben a photo station webszervere nincs átirányítva másik portra, azaz maradt a 80, 443 portokon, igaz ott kell a
/photo
elérési út is.
(az előző példában azért van külső elérés is, mert az alapján jöttem rá) -
dkess
őstag
válasz
Magnat #70820 üzenetére
Amennyiben ninbcs nyitva port, akkor nem is jön be semmi.
Azonban próbáld meg akár internet felől - akár LAN oldalról akár DDNS -el vagy konkrét publikus IP -vel akár porttal (80/443/5000/5001) vagy anélküli megadással be fog jönni a DSM felülete, ha a 80/443/5000/5001 portok a NAS -ra vannak irányítva. A portok az alapbeállítás szerintiek a példában.
legelek ezt a forgatókönyvet írta. Azaz 80-->5000 és 443-->5001. Amennyiben a HTTPS -re átirányítás is be van pipálva, akkor még ez az irány is működik ...
-
ArthurShelby
addikt
válasz
Magnat #70807 üzenetére
Másik kérdésem
A photo station-nél tűnt fel, hogy a nasip 80-as (http) és 443-mas (https) portjain fut. Mármint konkrétabban a nasip:80/photo elérési úton.
El akartam érni távoltról htttps-en keresztül a photo station-t, így a routerben egy random portot (pl 13600) forwardoltam a nas 443-mas portjára, így ahttps://ddnscím:13600/photo
-n el tudom érni a photo-station-t.
Viszont ha nem írom utána a/photo
-t és csak ahttps://ddnscím:13600
van, az átirányítódik ahttps://ddnscím:5001
-es portra (konkrétabban 13600->443->5001). Mivel az 5001-es port nincs nyitva, így nem tölt be távolról a dsm felülete.Ebből azt szűrtem le, hogy a dsm is a 80-as/443-mas portokon fut, viszont az elérés át van irányítva (alapértelmezetten) az 5000-res és 5001-es portokra.
Ezt hogy lehet megcsinálni, hogy az elérés más, mint ahol valójában fut?
Van ott is egy belső portforward (ami el van rejtve előlünk), ami átirányítja a 80-as portot az 5000-resre?
Mert ugye ha a nas ip-jét írod a böngészőbe (hogy elérd a nas webui-ját) az a 80-as porton fog próbálkozni, az 5000-rest a böngésző sem tudja, oda átirányítja valami. -
ArthurShelby
addikt
válasz
Magnat #70794 üzenetére
"akkor azt fogja hinni a kliens, h egy db nas van az adott címen és ezért tőle fogja megkérdezni"
Ha jól értem akkor nem az van, hogy minden belső hálózati eszköz routernek mutatja magát kifelé, hanem a router mutatja magát hol nas-nak, hol routernek, hol bármi más belső hálón lévő hálózati eszköznek. Viszont 1 közös van bennük: az ip címük. Szóval az adott külső ip címen hol egy nas jelenik meg (ha jó porton szólítom meg), hol pedig egy router...
Javíts ki ha tévedek
-
ArthurShelby
addikt
válasz
Magnat #70790 üzenetére
De kívülről számít, hogy melyik ddns-t használom?
Egyik sem lát be, mindegyik csak a külső ip-met használja végső soron, beljebb nem jut. Adott portokon kapnak szolgáltatásokat, de a nat miatt azt hiszi minden szolgáltatás, mintha az egész hálózat egy eszköz lenne, nem?
A nas cert is csak a külső ip-ig jut, nem?Bocsánat, ha értetlen vagyok
-
dkess
őstag
válasz
Magnat #70778 üzenetére
Ott se mindegyikre és nem is a legfrissebb.
@Sanya, #70780
Igazából az Emby -t ismerem igazából - ezen nincsen semmilyen TV internetre kiengedve. Pedig több idegen háztartásban is van TV -ken Emby amikkel a NAS -omról játszanak le - sehol nincsenek kiengedve (egyébként itt port-forward -ot értesz alatta vagy ilyesmit?).
Nemcsak a borítókat szedi le, hanem a leírásokat (sorozatok esetén az évadokét és a részekét is - persze ezekhez is képeket), színész/szereplőket képekkel, nevekkel, életrajzzal, a gyűjtemény info -kat (képekkel és leírásokkal), illetve magából a videóból a fejezet info -kat (név/kép) stb.
Nálam a Video Station ilyen hülyén viselkedik. Transzkódol azt is amit hibátlanul lejátszana anélkül is ... Úgyhogy, ha nem kell transcode, de DLNA -n lenne a lejátszás, akkor az Emby DLNA van használva (azon jobba ismeri fel, hogy kell-e átkódolnia) ...
Az Emby sok adatbázisból tud dolgozni. Még filmenként is lehet válogatni, hogy mi legyen. Persze kategóriánként is - pl. a sorozatoknál más a beállított prioritási sorrend az adatbázisforrásokat tekintve. Meg persze kézzel is lehet benne matatni részletesebben ...
-
Sordoran
addikt
válasz
Magnat #70715 üzenetére
Igen, a felcsatolás lenne a lényeg. Van pl. mappa1, és ebben lenne minden más mappa adott köteten. Persze ha van olyan amit nem akarok elérni bármikor pc-ről, az külön lenne, de ennyi a lényege, hogy pc-ről mindent lássak amit akarok: egy kötet egy meghajtó.
(lesz persze pl. backup majd ami nem a "fő mappákban" lesz) -
dkess
őstag
válasz
Magnat #70632 üzenetére
Az a baj, hogy ahogy írod "elég rottyos" ott pár dolog. Most hogy van NAS lehet érdemes lenne meglépni némi racionalizációt a hálózaton még a TV -n történő médialejátszást leszámítva is (azaz ez csak n+1 -dik szempont igazából).
Azaz azokat az ezeréves ki tudja milyen célból ott levő routereket, a helyi hálózaton a NAT -olgatásokat, meg a 100 Mbps switch -eket stb. Akár még a kábeleket is át lehetne nézni.
Az Xpenology egyébként milyen vas -on van? Ugye nem megy pl. virágbolt ezerrel egy PC -n (vagy más hasonló) valahol amíg próbáltok összehozni valamit a TV -vel?
-
MammoUTh
csendes tag
válasz
Magnat #70489 üzenetére
köszi, megoldódott!
valamiért nálam 2 nagyobb volume is van, így amdadm --grow --raid-devices=1 --force /dev/md2
mdadm --grow --raid-devices=1 --force /dev/md3
leválasztotta a raid1 SHR-ről és megoldotta a sipákolós problémát. valszeg azért van két részletben mert a bővítést a DSMben csináltam úgy hogy a már bővített 8TB-os HDD-t letükröztem a másik 8TB-osra. így nem kellett átméreteznem sem a partíciókat a parted-del a resizepart-tal. az egyik tükröt kiváncsiságból azért megnéztem linux alatt és megpróbáltam a 2TBos partíciót letörölni, majd az 5TB-osat kibővíteni a helyére, ez sikerült is parted-del (gpart nem tudta kezelni), viszont ahogy visszaraktam a lemezt nem voltak meg a programok, az adatok és csak az alapbeállítások maradtak meg. szóval nem tudom hogy lehetett volna másképp, de örülök hogy végül nem kellett megcsinálnom.
kicsit zavar hogy két részletben van a tárhely, de végülis működik, szóval nem gáz.
köszönöm mégegyszer a segítséget! -
dkess
őstag
válasz
Magnat #70568 üzenetére
Igen, az SMB csatolás magától értetődő lenne. Ugyanakkor nem biztos, hogy a kérdező ilyesmire gondolt - sajnos nem egyértelmű a kérdésfelvetés. Különösen ez a PC -n szerkesztek dolog gyanús egy picit illetve az, hogy "folytatni a munkát" másik eszközön ...
Azaz mi van, ha olyan projektjei vannak aminek fontos lenne a gyors helyi háttértár és/vagy az a PC illetve laptop nem egy helyen van (pl. munkahely vs. otthon) és ilyenformán egy adott esetben lassabb internet kapcsolat is képbe kerül. Persze internet -re is van megoldás pl. VPN vagy WebDAV egyéb, de itt ugye a sebesség és felhasználói élmény maradhat el az elvárttól.
Azaz lehet, hogy a kérdező szinkronizációra kíváncsi. Volt már többször ilyen igény. Van egy munkamappa (azon belül akár sok almappa) és dolgozik az egyiken - aztán hazamegy és folytatja a másikon. Aztán vice-versa. Plussz ugye ebben az esetben maga az adat is több helyen megvan - pl. PC -n, laptopon és NAS -on is és nem csak egy helyen (a NAS -on). Azaz, ha valamelyik eszköz (beleértve a NAS -t is) betojna, akkor is a másik kettőn esélyesen ott lenne az ...
Persze szinkronizáció esetén sem árt backup a DS118 -ról külső USB -s meghajtóra és/vagy másik NAS -ra, de ez már más téma ...
Aktív snapshot felhasználó vagyok és a NAS -omon nemcsak saját adataimról van snapshot (több idegen háztartásban levő eszköz illetve felhasználó is szonkronizál pl. a NAS -omra). Ugyanakkor adatbázisszervert nem üzemeltetek NAS -on vagy NAS -ra. Elméletileg konzisztensnek kell lennie, de gyakorlatilag nem tudom megerősíteni sajnos.
-
plus44
veterán
válasz
Magnat #70525 üzenetére
A 118-at néztem én is, de újonnan az olyan 60 körül van, annyit csak azért sajnálnék érte, mert másra tényleg nem lesz használva, bár hozzáteszem, HA és amennyiben a 118 erősebb, stabilabb, összességében jobb, mint a 120J akkor nem variálok és azt választom. 120-ról nem találtam semmit, az mikorra várható?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Samsung S25 Ultra - Titanium Gray - Használt, karcmentes
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest