-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
IRO21
senior tag
válasz
Magnat #84405 üzenetére
Most olvasom, hogy mit bütyköltetek napközben.
Az rsync nem gyárilag van, hanem valami third-party csomagot tettél fel?Az jó eséllyel nem szerverként fut, csak egy kliens, azért nem csatlakozik hozzá a Hyper Backup.
Nézd meg, hogy nyitott-e az NVR 873-as portja!
Van lehetőség ssh felett futtatni az rsync-et, de nem tudom, hogy azt tudja-e kezelni a HB. (meg az NVR oldaláról sem biztos) -
kgymac
őstag
válasz
Magnat #84398 üzenetére
lscpu segíthet, valamelyik community-s csomag, talán a synocli kernel tools tartalmazza.
nvr soc, kétmagos, 1GHz: nem hinném, hogy találni fogsz kompatibilis syno nast, szvsz marad az smb/nfs vagy rsync.
Lementeni mit szeretnél? A videókhoz a dva sorozat az SS telepítése során készít automatikusan egy megosztást. Valószínűleg nálad is lesz valami a 1218-on. Másik nassal kéne próbálnod csatlakozni hozzá, némi smb paraméter egyeztetés után. Ha nem megy, akkor nfs-en próbálnám. -
kgymac
őstag
válasz
Magnat #84394 üzenetére
Nincs syno nvr-em, de a netes képek alapján van webdav csomag a syno-tól. Bár a képek alapján dsm7-es a rendszer, dva1622 nvr-en.
A 1218-on is kéne, hogy legyen, különben a termék specit biztosan javították volna.
A syno rengeteg korábbi 6.1.x-ben lévő linux-os progit száműzött, szerencsére community-sként elérhetőek. Persze, "garanciavesztéssel". -
Lasersailing
senior tag
válasz
Magnat #83408 üzenetére
Köszi Mindkettőtöknek, de nem értem amit írtok
Azt odáig értem, hogy a quickconnect az nem lesz jó nekem, mert beteszek felesleges műveleteket (synoserver), amiről ráadásul nem is tudom, hogy mennyit lassít a folyamaton.
Nagy file-okkal próbálkozásnak nem látom értelmét: Ha a 3-4 megabyte (amekkora egy file) is ~30 sec. akkor a nagyobb file-on mit teszteljek? (amiket nem is akarok áttölteni)
(elfogadom, hogy egy kis file -on elérhető sebesség kevesebb, mint a nagy file-on, de 50kilobyte vs. 300 megabit/s között sokszáz szoros a különbség, azaz nem a file méret miatt lassú.) Vagy mit gondolok rosszul?Sajnos most már nem vagyok ott, de legközelebb megpróbálok mindkét helyről egy azonos pl. pesti szerverre mérni, az úgy már kb jó, nem?
Hogyan tudok úgy letölteni a NAS-omról, hogy az adat a lehető leggyorsabb úton közlekedjen?
(bocsánat az amatőr megfogalmazásért, de csak így tudom érzékeltetni, hogy mit szeretnék)SMB-n keresztüli elérést hogyan tudok kiépíteni a NAS-hoz?
Holnap mérek egyet a cégnél, szerintem oda még korrekt sebességgel megy a letöltés, (pedig csak 60/60 ott a net)
-
gyugyo79
addikt
válasz
Magnat #83107 üzenetére
Hyper Backup -ot jól írtad (#83104) azzal lehet bizonyos Synos Csomagok beállításait menteni.
Leírja, hogy mit mennyire ment le és ehez leállítja e a csomagot is ha kell a mentés idejére.
Aztán lehet vele olyanokat is menteni mint pld a PLEX csak ahhoz meg kell nézni, hogy a PLEX szerint mire van szükség és azt elérhetővé tenni ha nem látja alapból ...
A PLEX az ugye csak egy példa bármi menthető csak van amit még érdemes a mentés idejére leállítani és utána elindítani ami már nem biztos, hogy mindenkinek egyszerű. Ezt teszi igazán kényelmessé a HB a "Synos" (igazából támogatott mert a Maria DB-t is lehet vele menteni pld ) alkalmazások esetén. Csak azt is jó, tudni, hogy okosan kell a frissítéseket kezelni mert el tud menni a HB és a támogatott a csomagok verziója és olyankor nem tudja menteni azt amit előtte tudott ... -
Varszegig
veterán
válasz
Magnat #83064 üzenetére
Én arra inkább építenék egy home szervert olyan procival ami az én igényeimnek megfelel, megpakolnám rammal meg bele valami ssd-t, (backup mehetne a nasra)
Én pontosan ezt csináltam, egy felújított pc-ből maradt egy alaplapom, proci, ram, ssd. Ahelyett hogy eladtam volna nyomott áron, vettem hozzá egy rack házat, és fut home szerverként, virtuális gépeket stb. -
Mátésum
aktív tag
válasz
Magnat #83053 üzenetére
Ezer hála! Akkor már csak egy (remélem, utolsó) kérdés.
Most shr van. A kettes lemezt leválasztom, majd újra inicializálom, basic raidet választva, átmásolom, amit akarok, egyes lemez ki, újra inicializál és azt is basicre állítom, így lesz 2x4 tb, összeadódva 8 tb helyem? Kicsit hosszú kérdés lett 😀 -
Mátésum
aktív tag
válasz
Magnat #83005 üzenetére
Bocs, még egy kérdés, inkább megelőzöm a további problémákat. Végül úgy döntöttem, hogy az újonnan vett HDD-n csinálok egy új tárolókészletet, oda majd átmásolok mindent és utána hozzáadom a régi lemezt. Viszont most az a helyzet, hogy nem endegi kiválasztani a RAID 0-t az új tároló létrehozásnál csak JBOD vagy BASIC típusokat. Viszont, ahogy olvasom a RAID 0 jobb, mint a JBOD. AKkor ugyanott leszek, hogy nem tudom később megváltoztatni a RAID típust? Vagy mennyire befolyásolja a biztonságot/sebességet, hogy RAID 0 vagy JBOD? Fotó szinkronizálás és online tárhely (Google Photos helyett), valamint otthoni media center a NAS funkciója, 4k filmekkel, DS220+. Mert akkor lehet, hogy egyszerűbb lementeni minden adatot és újrarakni az egészet.
Köszönöm! -
válasz
Magnat #82937 üzenetére
Igen igen, köszi!
Akkor nincs más hátra, mint előre
A DSM-ről elvileg van mentés, illetve az adataimról is van a Hyper backup által a Syno felhőbe(előfizetés). Majd csak vissza tudok mindent állítani...Az gond lehet, hogy a DSM-et futtató disk BTRFS lesz, a torrentező lemez pedig ext4?
-
rjy08
tag
válasz
Magnat #82621 üzenetére
Szia,
A Nas alap tanúsítványát használom. Gépeken természetesen IP-t állítok be, elkerülve az ilyen jellegű gondokat. Telefonon viszont nem túl életszerű. Szeretném elérni külső hálózatból is, azt hiszem, ez nem olyan nagy kívánság manapság. VPN-ezni meg hasonló megoldásokkal nem szeretném tovább bonyolítani a dolgot, nem csak én használom. Egyébként nem üzemel 3 hónapja a NAS, ez idő alatt már 2x volt ez a jelenség. Önaláírt certet hogyan tudok állítani?
Köszönöm! -
IRO21
senior tag
válasz
Magnat #82274 üzenetére
Erre gondoltam:
"Igen ez működik, csak a saját könyvtárát tudja írni, de sajnos látni fogja a többi könyvtárat és tartalmukat is."Amúgy lehet, hogy igazad van, mert nekem fel sem tűnt, hogy a tartalmukat is látja. Lehet, hogy csak rosszul lett beállítva, és mégis elég lenne ez a megoldás?
Kérünk egy részletes specifikációt!
-
Magnat
veterán
válasz
Magnat #82118 üzenetére
Megoldódott, azért nem látszott a file a temporális helyen mert onnan törlődik, viszont a web mappára meg nem volt írási joga a http usernek, ezért nem tudta odamozgatni ... ez eszembe sem jutott, így csak azt néztem meg, h a temporális könyvárból van-e joga olvasni...
-
Magnat
veterán
válasz
Magnat #82117 üzenetére
Megoldódott, azért nem látszott a file a temporális helyen mert onnan törlődik, viszont a web mappára meg nem volt írási joga a http usernek, ezért nem tudta odamozgatni ... ez eszembe sem jutott, így csak azt néztem meg, h a temporális könyvárból van-e joga olvasni...
-
válasz
Magnat #81791 üzenetére
Szia!
Kollégámnak 4db 10TB-s ilyen van DS918-ban, nekem 4 db WD80EFBX DS920+-ban. Mindketten találkoztunk már ezzel a hanggal. Nekem akkor kezdődött, amikor Seagate Ironwolf-ról váltottam WD Red Plusokra. Teljesen random csinálja, és alkalmanként eltérő hangerővel, ebből arra következtetek, hogy szerintem mindegyik lemez csinálja.
Kollégámnak évek óta mennek a lemezek hibátlanul, nekem hónapok óta.
Havonta teljes S.M.A.R.T tesztet futtatok minden lemezen, nem jelzett hibát.
Szerintem ez egy WD sajátosság, lehet hogy valami saját diagnosztikát futtat a háttérben, vagy a RAID tömbbel szórakozik. -
kgymac
őstag
válasz
Magnat #81784 üzenetére
Működik. Menthetőséghez próbáltam usb-s hdd-kkel (2, ráadásul shr kötettel, btrfs file-rendszerrel. 2 tök azonos hdd-vel persze, különböző méretűvel nem próbálkoztam volna, de egy syno nason annak is kellett volna mennie). Új mdXXX azonosítót kellett hozzá választani a /proc/mdstat alapján (bash scripttel megoldható, ami a nas indulásakor futó scriptnél kötelező elem lenne, usb-s hdd-k /dev/sd? után), majd a /dev/mdXXX eszköz meg jelent a syno tároláskezelőjében is, ill. felcsatolás után a megosztásoknál is.
Gyugyo79 posztja alapján a lecsatolást is meg kellett volna oldani, plusz az ups kötelező elem is egyben. -
kgymac
őstag
válasz
Magnat #81775 üzenetére
mdadm a kulcsszó, ha már összeállítottad a kötetet, utána már lehet mountolni, bár nem automatikus. Gyugyo79 is leírta írta korábban.
A syno inkább arra próbál rávenni, vegyél újabb, nagyobb nast, ezért nem értem, miért probléma, ha a dsm nem csatolja fel automatikusan. Ki venné meg a 4 lemezest, ha menne automatice a 2 lemezessel + usb-s diszkekkel ? -
petidoki75
csendes tag
válasz
Magnat #81776 üzenetére
Szia Magnat,
kösz a gyors választ.
Be vagyok regisztrálva a Synology-hoz, és van is DDNS cím.
Abban kérlek, hogy erősíts meg ("zöld"-ségem okán), hogy ezek szerint a Synology ezt megoldotta, azaz a Synology készült a szolgáltatók által kiosztott dinamikus külső IP-címel kezelésére?
Mert azt olvastam valahol, hogy a Synology ezt csak akkor tudja biztosítani, ha a szolgáltató által adott külső IP-cím az statikus. (nem tudom, hogy mennyire hiteles a forrás, nem áll módomban csekkolni)
De ha Te ezt gyakorlat alapján tudod, hogy ez működik, akkor az remek.
Elnézést, hogy hosszan írok, csak igyekszem pontosan fogalmazni. -
törölt tag
válasz
Magnat #81588 üzenetére
Számomra ez olyan dolog hogy minden ajtót befalazol, de egyet-kettőt csak ott kell hagyni ,ami kulcsal nyílik. A többit meg szerintem nem kell leírnom.
Illetve azt írod "nem lát ki a netre."
A vpn/rdp/akármi nem a neten komminikál??
Szóval ha az internet madzag már fizikailag jelen van, akkor máris a szoftver veszi át a védelmet. Azt meg emberek írják , és emberek is fogják megtörni.
Illetve szerintem sokkal esélyesebb ,hogy a szoftvert fejlesztők elnézik a rajzot valahol és baki csúszik a gépezetbe. Volt már sok helyen kismillió ilyen és lesz is. -
cigam
titán
válasz
Magnat #79013 üzenetére
Ezt értem, de honnan fogja tudni az aldomain-t? Nem tűnik praktikusnak a jelszavakhoz hasonló bruteforce, vagy szótár alkalmazása. Pláne ha a publikus portot eltekerem a gyártó alapértelmezettjéről. Persze nem lehetetlen, de plusz köröket kell futnia.
Ezért kell random karaktersort beregisztrálni aldomain-nek -
gyugyo79
addikt
válasz
Magnat #78985 üzenetére
Ok akkor tisztázni kell, hogy Szerver vagy Kliens -ről van szó.
Egy fontos dolog van leginkább, hogy hasznos ha 1 ip tartományba van minden.
Ha NAS -ra nézzük az egészet ami akkor szerver lesz:
A NAS -nak van egy hálózati kiszolgáló neve. Ezen a néven az összes hozzáadott hálózati interfészen el lehet utána érni a rajta futó szolgáltatásokat + el lehet érni a hálózati interfészeknek beállított IP címen is az összekötött és jól beállított kliensekről. Ezért mindegy mert ugye alapból bekerül a név alá az összes ip (akkor is ha több különböző ip tartományból adunk ip címet az interfészeknek).Amikor a kliensbe név alapján csatolunk az lekéri az ip-t és úgy éri már el a szerven futó SMB szervizt. A szerver-kliens meg már látja, hogy tudnak e (ip alapján) több csatornán kommunikálni vagy sem.
Nemo1 számodra ez lehet érdekes:
Ami nem működött nálam jól fixen az pld a 2.5G -s kártya és az 1G kártya SMB multival. Ezt nem álltam neki nyomozni, hogy az így beállított 2 kártya miért nem kompatibilis éppen pld :"Többcsatornás SMB nélküli példakonfigurációk
Ha egyetlen hálózati adaptert tervez használni RSS nélkül, nem jár több hálózati kapcsolattal, ezért a többcsatornás SMB nincs használatban. Ha különböző sebességű hálózati adaptereket tervez használni, a többcsatornás SMB automatikusan kiválasztja a leggyorsabb hálózati adaptert. Ennek az az oka, hogy a többcsatornás SMB egyidejűleg használja az azonos típusú hálózati adaptereket (például RDMA, RSS vagy egyik sem). A lassabb hálózati adapterek tétlenek."
Viszont Nemo ha gondolod ezt olvasd át pld. -
válasz
Magnat #78967 üzenetére
Az elsp postod alapján én is azt hittem, hogy ez SMB-specifikus korlát. Most beleolvasva a linkelt redditbe, oh f**k. Én is gondolkodtam ilyesmiben, rettentő sebességgel felejtem is el...
Viszont így ha megcsinálja az SMB multichannel trükköt, akkor kiderül, átmegy-e a kívánt adatmennyiség a csövön megfelelő konfig mellett (jó eséllyel igen), vagy van más gebasz is.
-
Nemo1
tag
válasz
Magnat #78940 üzenetére
Szia!
Köszönöm az SMB LINK-et utána nézek...
De sajnos nem csak az SMB-vel lassú, ahogyan azt már leírtam...
Igen, tisztában vagyok szoftver load balancer működésével, de az Asus router csak két darab UTP-t képes összefogni 802.3ad+LACP-al.
De ha legalább az működne...
És HTTP alatt működik is az OpenSpeedtest szerint...
Ha működne fájl átvétel alatt is akkor ebbe az irányba mennék el.
Van egy 40 GB-s switch itthon, csak baromi hangos, nem szobába való, és még átalakítókat kellene vennem hozzá(vagy egy másik switch, vagy routert ami ezt tudja és amin van legalább 10 db gigás UTP és 2 db SFP+ port). -
gardener
senior tag
válasz
Magnat #78849 üzenetére
Köszi. A választ neked és ugyes-nek is!
Későbbiekben gondolkodom virtuális gépen. Memóriából +4GB nincs olcsóbb megoldás?
Szeretnék az egyik 4Tb-s vinyón egy kb 300-1000giganyi területhez gyorsító Cachet.
Azt nézegetem,hogy ahhoz mekkora M2 SSD kellene. Vagy csak komplett vinyóhoz lehet párosítani gyorsító cacahet? -
beef
őstag
-
Jackie_Chan
senior tag
válasz
Magnat #78774 üzenetére
Szia!
Köszi a választ.
Igazából nem az a lényeg,hogy hogyan jönnék ki olcsóbban,hanem,hogy melyikkel lesz gördülékenyebb a használat.
Van 2 NAS-om jelenleg is (214Play és920+),de egy külön rögzítőt szeretnék a kameráknak.
Ha a NASt venném akkor vennék 218Play-t és akkor arról nézném a filmeket és a 214Play-t állítanám hadi rendbe a kameráknak. -
urban racer
senior tag
válasz
Magnat #78703 üzenetére
A 2 antenna között jelenleg 1,6 Gbit/sec, azaz 800 Mbit full duplex. Ha venném a fáradságot és beállítanám tisztességesen, nem csak szemre, akkor 2,1 Gbitet menne egy irányba, azaz meglenne a full duplex gigabit. De ezen a vonalon nem erőltetem, csak mentés meg kameraképek mennek.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Magnat #78707 üzenetére
No igen...ha csak 1 végpont lenne, akkor lenne switch.
Ez természetes.zsamiatt
Ne érts félre.....jó dolog a wifi csak éppen nem stabil a kapcsolat a rengeteg külső tényező miatt. Gondolok itt a falak anyagára,vastagságára valamint a szomszédok wifi-jére ami interferenciát, zavart okozhat.
Én úgy vagyok vele, hogy amire tettek hálózati csatit...azt vezetékkel érdemes bekötni. Wifi-n meg maradhat a teló / tablet.Van nekem is wifim : TP-Link EAP660 HD van az családi ház közepén a mennyezetre felszerelve. Szeretem, jó erős a jele 2.4 és 5 GHz-n is.
A falvésés , csövezés stb....pedig nem kötelező.
Nekem szerencsém volt mert tudtam, hogy nagy felújítás lesz a frissen vett családi házon. Így eleve terveztem ezeket is.
Mikor a meglévő radiátoros fűtést megszüntetjük és padlófűtés lesz helyette....na az nagyon nagy meló.DE annyi haszna volt, hogy szinte mindent....amit lehetett Symolen csőben a padló szint alatt el lehetett vezetni.
A konnektorokhoz áramot , valamint a fali dupla RJ45 csatikhoz a CAT6 kábelt.Több mint 1 évig tartott a belső felújítás.
Külső meg ráér mostmár így beköltözés után. -
urban racer
senior tag
válasz
Magnat #78692 üzenetére
Rendszeres smart fut hetente 1x, és akkor jött ki. Lehet volt 1-2 nap különbség köztük, de lényegtelen. Bírniuk kell, egy 840 evo volt régebben a VM-eknek dedikált ssd-m, évekig ment synoban. 4-5 Tb írás volt a hibás darabokban. Kettős konverziós IBM szünetmentesem van. Hidd el, xarok.
-
bruin73
csendes tag
válasz
Magnat #78594 üzenetére
Szia.
A torrentről letöltött filmeket szeretném egy új mappába rendezni és onnan elérni.
Az a gondom még hogy régebben amikor bekapcsoltam a pop 410 akkor látott egy workgroup csoportot és azon belül volt a megosztott mappa,de egyszer csak eltünt és azóta vége mindennek!
Próbáltam úgy is hogy az alap mappa videó könyvtárba helyezem a letöltőtt filmeket,de ott az iso fájlokat és a flac könyvtárakba nem lát semmit pedig van bennük,mert a számítógép jól lejátsza. -
^Boss
őstag
válasz
Magnat #78464 üzenetére
szia!
bridgelve van, köszi, megnézem!
ps:
sajnos ez sem segített.
megnéztem a docker ip-jét docker inspect [cont_id]-val (172.16.0.2 volt), átírtam erre a fw rule-t, újraindítottam a transmission containert, de még így is closed.azért is érdekelne, mert egyrészt a transmission nagyon lassú így szerintem (30-50MB/s), seedelni nem nagyon tudok, aki csatlakozik sem nagyon kap adatot.
qbittorrenttel a letöltés nagyon gyors (100+ MB/s, gyakorlatilag max sebesség, gigabitem van), de ott sincs seed, gondolom a port ott sincs nyitva rendesen. -
direwolf
őstag
válasz
Magnat #78155 üzenetére
Nem igazán ment át a lényeg. Az idézet egyáltalán nem lózung, ha kontextusban nézed.
Lehet, hogy nem hangsúlyoztam, de az első szintű védelem a felhasználó józan esze. Ez alatt értendő a tudatos felhasználói szokások kialakítása (biztonságos eszközök kiválasztása, megbízható böngészőkön megbízható oldalak látogatása stb. stb.), illetve az informatikai eszközök megfelelő védelemmel ellátása (tűzfal, vírusirtó telepítése, és karbantartása stb.)
Az upnp kikapcsolása szerintem nem ebbe a körbe tartozik, mert ha az előbbieket megtette/kialakította valaki, akkor az upnp nem lehet káros. Ha meg nem, akkor tökmindegy.
És akkor a technológiai részletek: mutass egyetlen use caset ahol valós körülmények között sikerült upnp használatával security holet nyitni. Egyébként sem része a protokollnak amiket írtál. Egy megfelelően működő router nem fog más IP-re portot nyitni, mint amiről a kérést indították. Sem ez, sem a gateway átirányítása nem része a protokollnak. -
direwolf
őstag
válasz
Magnat #78137 üzenetére
Nem tudom, lehet, hogy tévedek, de ahhoz, hogy upnp-n portot nyiss, előbb valahogy be kell jutnod a privát hálóra. Tehát nem az az elsődleges védelem, hogy letiltod az upnp-t. Ha van egy normális tűzfalad + víruskergetőd, és hozzá épeszű felhasználói magatartásod, akkor nem látom miért lenne probléma egy ilyen kényelmi szolgáltatás.
"Félni bölcs dolog, de rettegni hülyeség" - from Black Rain
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, külső akkumulátor eladó
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Bomba ár! Dell Latitude E6400 - Intel P8400 I 3GB I 160GB I 14,1" I Intel VGA I Garancia!
- Apple iPad Pro 11" (3rd Gen) Profi teljesítmény, elegáns külsővel!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest