-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
sziszi-fuszi
senior tag
válasz
Magnat #61499 üzenetére
Nekem: 1 kW villany ára most: 37,74 HUF (De igazából attól függ, hogy melyik szolgáltatónál vagy, és mennyi a fogyasztásod). Mert ez utóbbi kettő is módosítja az árat. A megadott linken pontosan kiszámolható.
-
arn
félisten
válasz
Magnat #61471 üzenetére
Nem a kijelzo skalaz, hanem az eleje kotott preprocessor - hogy most ez a tvben van, vagy az eszkozben, reszletkerdes. A kijelzo csak egy nativ felbontast tud. A transkodernak ezzel nem kell foglalkoznia, azert szoktak a felbontassal varialni, hogy a bitrate kisebb legyen.
-
alex_domjan
újonc
-
-
Elemental
addikt
válasz
Magnat #61124 üzenetére
Az ötleted nagyon jó volt, ip címmel elérem.
Tehát frissítem egy kicsit a kérdésem.
Miért lehet, hogy mobilnettel a synology-s domaint használva nem érem el a nast, ha ip-vel próbálom, akkor pedig igen? Volna valakinek javaslata? (ha akármilyen wifin vagyok, akkor elérem domainnel is) -
Elemental
addikt
válasz
Magnat #61124 üzenetére
Köszi a javaslatokat!
Semmit nem érek el mobilnetről. ds file, ds audio, ds finder, transmission remote, webdav. Ha megosztom a laptoppal a teló mobilnetet, akkor win10-es laptoppal sem érem el semmilyen formában. Valami a mobilnettel lehet, de nem tudom mi. Lehet, hogy valamit beállítottam a Biztonság beállításai alatt? A tűzfalszabályokat kizárnám, mert azokat egyenként kikapcsoltam, és úgy sem ment.
ddns domainnel próbáltam eddig. Holnap tesztelem ip-vel. -
nimfas
addikt
válasz
Magnat #61054 üzenetére
Beszarás, most működik..... anyámnál akartam a NAS-ra mentett WEBdav-on megosztott mappából kimásolni 1-2 file-t Windows alatt és nem működött.
Be kellett lépnem FTP-n és átnevezni a könyvtárat ékezet nélkülire.Nem is értem a dolgot.
Most telefonról próbáltam Total Commander alól és ment simán.... -
gyugyo79
addikt
válasz
Magnat #60912 üzenetére
Csak neki erre nem lenne jó pld. Mert a windows nem találná meg a 10.8.0.2 -t mivel neki csak 192.168.1.1/24 (példában 16 a 168) "elérhető" attól, hogy a routerbe van egy static route (amiről nem is tud) és ráadásul a NAS -nak kell lenni az átjárónak a (10.8.0.1/24 -hez) nem a routernek . Szerintem.
-
gyugyo79
addikt
válasz
Magnat #60844 üzenetére
10 tévhit a nyílt forráskódú szoftverekről
#5 Nem kell értük fizetni
Míg az open source szoftverek alapvető jellemzője az ingyenesség, ez nem jelenti azt, hogy egyes kiegészítő funkciókért, dokumentációért vagy egyéb járulékos szolgáltatásért ne kellene fizetni, ha a szoftverfejlesztő vállalkozás nem elégszik meg a nyílt forráskódú szoftver alapverziójával és ingyenesen elérhető dokumentációjával. Az sem kizárt továbbá, hogy egy szoftver nyílt forráskódú legyen amellett, hogy licencdíjat is kell érte fizetni.Hogy érthető legyen nem a linux kernelt, az amúgy ingyenes szoftvereket fizettetik ki veled hanem a kezeléshez írt DSM felületet pld...
Javaslom megnézni a VDSM árát ami egy 3 éves használatra megvehető DSM licence (ami megint csak HA van rendes Synology NAS -od DSM -el használható jogtisztán) ...
-
Tachion86
tag
válasz
Magnat #60541 üzenetére
A merevlemez elromlásának esélye szerintem lényegesen nagyobb mint a felsorolt többi eshetőségé. Az ez elleni védelem számomra elegendő. Az igazán nagyon fontos adataimat meg néhány havonta amikor eszembe jut, egy külső HDD-re úgyis átmásolom. Így mondjuk még mindig marad a tűz és a betörés, de ez talán belefér.
-
Sanya
nagyúr
válasz
Magnat #60525 üzenetére
a 420 reális alternatívája lehet a 9-es sorozatnak. Bővítőegységet nem sok ember vesz, plusz ugye nem lehet a köteteket átnyújtani a belső egységből a bővítőegységbe ( lehet, de kapcsolat megszakadásakor pl kihúzod a esata kábelt akkor kuka a teljes tömb!)
nekem egyelőre nincs előrelépés a 916+-hoz képest, max CPU-ban. ssd cache-t nem használok. Synology oldalon a 2,5 gigabit egyelőre várat magára.
-
csiritel
csendes tag
válasz
Magnat #60232 üzenetére
Transmission torrentet használok. A letöltési mappa a Downloads mappa. A gondom az, hogy a Médiaszerver nem akarja indexelni ezt a mappát (hiába van hozzáadva és kijelölve az indexelendő mappák között), ezért a letöltött filmek addig nem jelennek meg a megosztásban (LG TV DLNA megosztásban nem látja őket, lejátszani meg csak innen tud), míg manuálisan nem indítok rá egy indexelést. Korábban itt írtátok, mit kellene a Transmissionban módosítani ahhoz, hogy letöltés után automatikusan indexeljen, ezt meg azért nem tudom megcsinálni, mert SSHban adminként belépve Midnight Commanderrel nem tudok módosítani semmit, "permission denied" fogad.
Azt meg végképp nem értem és fogalmam sincs, mi okozza, hogy a Plex lista nézetben látja az összes letöltött fájlt mappaként, de néhány elenyészően kevés kivételtől eltekintve a mappába nem lát semmit: üres mappa-t ír ki... -
blakey
titán
válasz
Magnat #60208 üzenetére
Lehet, hogy az adott verzóval van valami gond. Nálam egyelőre megfelelően indexel, új anyag kerül a mappába akkor néhány másodpercen belül elindul a keresés.
(#60209) Kicsimix
Értem, szóval nincs tapasztalatom, rendben, remélem te is túl vagy 40 médialejátszó tesztelésén. Ha neked nincs különbség a natív és a transzkódolt kép között akkor valóban nincs miről beszélni. -
takos
tag
válasz
Magnat #60161 üzenetére
Jogot elvileg sikerült megadnom.
Indexálást elindítottam a NAS-on belül.
Ez a villáskulcs dolgot viszont nem találom, hol tegyem meg, pedig szépen leírtad :-(
Mondjuk a jog megadása után is így indul a plex : Az Ön számára nincs 'leves'!
Nem értem, itt nem kellene a mappákat látni?
Nem vagyok analfabéta, de kicist olyan nehézkes ez a beállítás. -
dkess
őstag
válasz
Magnat #60083 üzenetére
Majdnem. A link aggregationhoz az említetteken felül kellene +1 kábel (ami már no-go nálam). Namost abba, hogy a NAS meg a Win10 PC mit támogat meg mit nem abba most nem megyek bele - korábban részletesen kiveséztük. További apróság, ha azon a PC -n akarok 2-2.5 Gbit/s sebességet, akkor az máshogyan sokkal drágábban (+ kábelezéssel, +switch -el stb.) lehetne megoldani és azt is pl. csak SMB -re (mondjuk az is igaz, hogy ez a legfontosabb). Továbbá a 2*1 -nél az 1+2.5 jóval több ...
Ami érdekes, hogy a Windows 'automatikus metrika' funkciója eleve biztosít egyfajta failover -hez hasonlító funkciót. Azaz egyáltalán nem szükséges "külön címen megszólítani a nas-t". Az internet csak a 'Ethernet1' -en van - az tiszta sor csak azon megy. A csak LAN esetére meg a 2.5 Gbe kapcsolat ('Ethernet2') kap magasabb prioritást azon szolgáltatások (vegyük pl. a NAS SMB megosztását) esetén mely mindkét kapcsolaton elérhető. Azaz simán csak hálózati névvel (nem IP -vel) felcsatolva a hálózati mappákat így működik a dolog:
- amennyiben mindkét hálózati kapcsolat él, akkor megy a SMB másolgatás 280 MB/s -el (2.5 Gbe),
- amennyiben kihúzom a 2.5 Gbe LAN kábelt, akkor a Windows automatikusan átvált a még élő gigabit -es kapcsolatra és a másolgatás immáron csak max. 110 MB/s,
- visszadugom a 2.5 Gbe LAN kábelt és újra 280 MB/s -el (2.5 Gbe) dönget a másolgatás. Ehhez semmit nem kell állítgatni ...Persze működik az IP alapú hálózati meghajtó csatolás is - akkor csak azon keresztül megy a forgalom és, ha kihúzom az ahhoz tartozó kábelt, akkor megáll az élet (és csak azokon a csatolásokon megy, ahol van hálózati kapcsolat).
További érdekesség, hogy a NAS -on is lehet állítani egyes alkalmazásoknál (pl. Video Station/DLNA), hogy melyik csatolón menjen csak a forgalom. Ez nálam most csak a gigabit -re van állítva. Továbbá egyéb módon is lehet "matekozni", hogy milyen forgalom mely interface -en keresztül menjen (ezt a részét teljesen más apropóból pedzegettük is itt a fórumon) ...
@grabber
Igen, lehet ilyen UPS is. Azonban vegyük észre, hogy a lényegen egyáltalán nem változtat - a példád szerint amennyiben az aksi kevesebb, mint 40% -on van, akkor később fog bekapcsolni és áramot adni a NAS -nak. A NAS szemszögéből a működés ugyanaz - ha áramot kap, akkor bekapcsol.
Gondolhatnánk, hogy akkor az első feltétel állítása (lekapcsoljon-e és, ha igen hány perc múlva a NAS) felesleges ez esetben, mert az UPS legfeljebb tölti magát a visszakapcsolás előtt és ilyenformán egy újabb áramszünetet szintén nem teljesen lenullázott UPS aksival várjuk. Azonban pont az a lényeg, hogy amikor visszajön az áram, akkor lehetőleg azonnal "induljon a banzáj". Példa: van router (amire sz ISP nem ad netet áramszünet esetén - azaz nincs értelme, hogy feleslegesen menjen) és NAS egy UPS -en. Igen, ekkor mondhatjuk, ha pl. 15 percig nincs áram, akkor hosszabb szünet várható - menjen a NAS aludni. Ekkor érdemes a UPS -t is kikapcsolni, hogy a router (bármi mással egyetemben) ne szívja le az aksit. Ekkor, ha visszajön az áram, akkor egyből indulhat a NAS+Router(+egyéb) és még tartalék is lesz az UPS -ben ...
@Sanyi.mTs ; AiRLAC
A DX517 -el kapcsolatosan nincs varázslat. E szempontból ugyanaz a forgatókönyv, mint amikor a NAS -al történne baleset. Azaz:
- ha a NAS hal meg, akkor egy másik kompatibilis NAS -ra dugva megy tovább a mutatvány,
- ha a bővítőegység hal meg, akkor a HDD -ket másik bővítőegységbe rakva (sorrendre figyelni) az élet megy tovább. Az mondjuk kérdés lehet, hogy másik NAS -ba (azaz nem bővítőegységbe) rakva a HDD -ket mi történne - ezt én sem tudom,
- fentebbiek alternatívája (ami "sima" NAS halálkor is működik), hogy PC+Linux Live CD és felcsatolod a kötet(ek)et ... -
dkess
őstag
válasz
Magnat #60081 üzenetére
DG = default gateway . OK, ez nem volt meg nálam ...
Mármint mit felejtettem el megemlíteni? Azt, hogy a link aggregation -höz eggyel több kábel kell? Ugye pl. nálam pont e miatt is (meg a NAS miatt) is kivitelezhetetlen (kábelek a falban és sem vésni sem látható módon vezetni kábelt nem akartam). A 2.5 Gbe - főleg, ha nem kell switch - akkor olcsóbb is tud lenni. Az alap LAN infrastruktúra nálam is gigabit - e mellé van az egyik PC-NAS direkt kapcsolat (PC -n mindkét NIC használatban) ...
-
dkess
őstag
válasz
Magnat #60076 üzenetére
Lehet én vagyok most "koki", de mi is ez a "beállítod a routert DG-nek"? Amennyiben jól értem, akkor ez a "egyes eszközöknek dedikáltan nagy sávszélesség" ez esetben (egyik LAN WAN irányba - a másik a LAN felé használva) maximum 1 Gbit/s lehet.
Igen, alapvetően lehet "matekozni" a két LAN csatival - de az ilyen megoldások mindig kompromisszumosabb megoldások, mint ahol egyetlen csatival natívan támogat X sebességet. Van ahol ugye kvázi megoldhatatlan is (pl. nálam) akár a kábelezés és/vagy NAS típusa stb. miatt. Ugyanakkor elfogadom, hogy a semminél többek ezek a megoldások és azt is, hogy van akinek ez anyagilag is kedvezőbbre jöhet ki az igényei alapján ...
@Bullzeye
Baromi kicsi zárt helyen (gyakorlatilag majdnem körüléri a hangszigetelés minden oldalról - csak elölről nyitott) mind a DS218+ és külön a DX517:
- A 3*10 TB -os most: 2 db: 31 C és 1 db: 32 C (most nincsenek hajtva éppen). Egyébként masszív terhelés (2.5 Gbe mellett) és/vagy kicsit melegebb van, akkor simán felmegy 35 C fölé,
- 2*8 TB -os most: 37 C -osak. Éppen terhelés alatt vannak, ha jól látom - igaz leginkább csak internet felől. Ezek most melegebbek, mint szoktak lenni ... -
grrobee
csendes tag
válasz
Magnat #59917 üzenetére
Végül a reset gomb megnyomása oldotta meg a problémát, amit 4 mp-ig egy csippanásig kellett nyomni.Ezzel elfelejtette a hálózati beállításokat, be engedett admin üres jelszóval, és ki lett rúgva a klaszterből. Már csak a klaszter (tükrözés) újra beállítása volt egy kicsit macerás, de elméletileg már csinálja a az adatok összeszinkronizálását. Úgy néz ki, hogy adat vesztés nem történt.
Kössz a segítséget.
-
gyugyo79
addikt
válasz
Magnat #59695 üzenetére
Félre ne értsd nem b@szogatni akartalak azzal amit írtam, és elnézést ha úgy jött le ...
Csak rá akartam világítani, hogy az ide posztolók/olvasók kb. 75% -nak az kevés amit írsz.
Én se nekik írtam amiket ezzel kapcsolatban írtam....Amúgy ha már felraktam a TM-et a Virtuális gépre tegnap megint, hogy leteszteljem a scriptet, ma teszteltem úgy, hogy csináltam az általa telepítéskor alapból létrehozott downloads mappába egy zene meg egy film mappát így nem a downlods-ra állítottam be egy komplett indexelést zenére meg filmre csak azt adott mappákra (kép az szerintem nem az a kategória amit a nagy átlag torrentről indexeltetne meg ez alapján már egyértelmű úgy is) :
Ha így töltöttem tesztnek le mindent a helyére
film -be filmet
zene -zenét
downloads -minden mástMinden rendesen bekerült az adatbázisba.
Bár a downloads -ba letöltöttek esetén is meg lett hívva a synoindex mivel arra a mappára nincs beállítva indexelés meg sem vizsgálta a letöltött fájlokat...Logikusan végig gondolva szerintem azért ez a jó megoldás mert így rögtön le van indexelve a letöltött tartalom és csak az.
A synoindex egy folyamat ami leegyszerűsítve :
- megvizsgálja, hogy amire lefuttatják az indexelt mappában van e ha igen
- megvizsgálja a fájlt vagy mappában/almappában/almappákban lévőt/lévőket,
hogy a beállított típusúak e ha van ilyen
- megvizsgálj ezek tulajdonságát pld. zene fájlok id tag -ját
vagy filmek esetén konténeren belüli milyen tömörítésű a videó sáv a hangsáv stb.
generál miniatűröket és így tovább. Ha ez megvan
Na ezek azok amik már megpörgeti a picit a procit ...
- feltölti az adatbázisba a találatokatNyilván amikor újra indexelést van kérve egy komplett mappára amiben sok a valós tartalom az azért erőforrás igényes mert 0-ról megcsinál mindent.
Megint csak szerintem ha igazam van a fenti működésben az kevésbé erőforrás igényes annál mintha:
- egyszer valamivel végignézetjük a mappát minden letöltés után, hogy mi az ami XY időnél fiatalabb
- utána ezt átvizsgáljuk, hogy tartalmaz e XY kiterjesztésű fájlokat
-a találatok hozzá vannak adva a synoindex -el
Innentől lefut a fenti folyamat.
Ha csak néha előfordul, hogy XY tartalom az idő keret miatt többször is hozzáadásra kerül az a látható végeredmény szempontjából ugyan az DE :
valójában minden alkalommal egy új id alatt jön létre .
Tehát annál mintha az egész gyökér könyvtár van újra indexeltetve jobb de annál ha minden csak 1 szer nem.
De ugye ezek csak én megfigyeléseim és nem biztos, hogy igazam van. Mivel így TM-et nem használok rendesen tesztelni sem tudtam az elméletemet, ami a gyakorlattal még simán lehet, hogy nem találkozik, vagy rossz .... -
gyugyo79
addikt
válasz
Magnat #59680 üzenetére
Ez nem elég letisztult ?
#!/bin/sh
TR_SYNOINDEX="$TR_TORRENT_DIR""$TR_TORRENT_NAME"
if [ -f "$TR_SYNOINDEX" ]; then
synoindex -a "$TR_SYNOINDEX"
else
synoindex -A "$TR_SYNOINDEX"
fi
A TM sample.sh -ja (amit majd nézz át veszők terén is
)
Amúgy én nem használok TM -et valószínűleg érthető, hogy nem akartam egy olyat írni ami szerintem amúgy baromi egyszerű de nem tudok tesztelni rendesen.
Ha meg már leírok valamit akkor előtte azért letesztelem . A fenti 1-2 sor is bár le lett tesztelve 3-4 letöltéssel is nem egy aktív használat utáni dolog amit amúgy bátran ajánlanék pont ez miatt ... -
gyugyo79
addikt
válasz
Magnat #59671 üzenetére
"az eredeti hsz-ben benne van, h csak videora van megcsinálva a script."
DE a leírásod hiányos mivel sem azt nem írod le, hogy első körben a mappát hozzá kell adni a Synology indexeléséhez sem azt, hogy a videó -hoz a pipát oda kell bigyeszteni, mint ahogy az sem, hogy ha nem csak a videó elé van odarakva a pipa akkor a -A -val való hozzáadásnál a mappában lévő esetlegesen kép/ zene tartalmat is hozzá adja, tehát nem csak videó -t ad hozzá feltétlen.Ráadásul amúgy pld itt van ez amit lehet értelmezni és végig gondolni mi van akkor ha ezt hívja meg a TM :
#!/bin/sh
else
fi
Ha valaki tesztelni szeretné akár TM nélkül is :
LOGFILE="/volume1/downloads/tm_log.txt"
nél cserélni kell a log fájl helyét ha más néven és máshova kellene elkészíteni
TM nélkül meg ki kell venni a kommentet a#TR_TORRENT_DIR="/volume1/downloads/"
#TR_TORRENT_NAME="fájl/konyvtar"
elől meg lehet adni a letöltés mappa helyét és a fájl vagy mappa nevét amit letöltene a TM ...#!/bin/sh
#################################################################################
# TR_APP_VERSION #
# TR_TIME_LOCALTIME #
# TR_TORRENT_DIR #
# TR_TORRENT_HASH #
# TR_TORRENT_ID #
# TR_TORRENT_NAME #
#################################################################################
# teszt
#TR_TORRENT_DIR="/volume1/downloads/"
#TR_TORRENT_NAME="minta.avi"
# log
LOGFILE="/volume1/downloads/tm_log.txt"
tdate="`date '+%Y-%m-%d %H:%M:%S'`"
echo $tdate "__________________________NEW TORRENT _______________________" >> $LOGFILE
echo $tdate "Transmission Verzió: $TR_APP_VERSION" >> $LOGFILE
echo $tdate "Idő: $TR_TIME_LOCALTIME" >> $LOGFILE
echo $tdate "Könyvtár: $TR_TORRENT_DIR" >> $LOGFILE
echo $tdate "Torrent Hash: $TR_TORRENT_HASH" >> $LOGFILE
echo $tdate "Torrent ID: $TR_TORRENT_ID" >> $LOGFILE
echo $tdate "Torrent Név: $TR_TORRENT_NAME " >> $LOGFILE
#teszt_vege
echo "$TR_SYNOINDEX -> fájl" >> $LOGFILE
else
echo "$TR_SYNOINDEX -> mappa" >> $LOGFILE
fi
Nyilván aki nem is érti az hanyagolja.
-
gyugyo79
addikt
válasz
Magnat #59639 üzenetére
Nagyon kevés értelme van ennek és így ....
Nagyon fontos dolgok:
- a synoindex csak olyan mappán fut le ami az indexelési szolgáltatásoknál hozzá van adva !
- a synoindex által meghívott folyamat csak olyan tartalmat ad hozzá az adatbázishoz ami be van állítva az indexelési szolgáltatásoknál. Viszont azokból mindent amit talál. Ezek 3 kategóriája a video,music,photo.Tehát ha a -A kapcsolóval egy könyvtárat átnézetünk vele tartalomra és az egy olyan könyvtárban van amire be van állítva, hogy videókat, képeket, és zenét is keressen és talál akkor mindet hozzáadja az adatbázishoz.
Tehát ha a fenti script lefut egy mappán amiben van egy film.mkv, egy folder.jpg meg egy hun_audio.mp3 és a mappára amibe ez került be van állítva, hogy mind a 3 típust nézze ott bizony egy kép és egy hang is az adatbázisba kerül ...
Mint ahogy, ha az indexelés nem lett beállítva, a mappára amibe került teljesen feleslegesen futott le...Ezek olyan apróságok amiket nem árt ha tud az aki belevág ...
Aztán ott van az, hogy mi értelme egy scriptel egyszer xy időre szűrni és kiterjesztést vizsgálni és utána egyezés esetén a találatokon végig futtatni a synoindex -el az átvizsgálást ?
A koncepció jó lenne ha a synoindex az adatbázishoz adná a -A val meghívott mappát és a -a val hozzáadott fájlt.
De nem ez történik. A synoindex "csak" megvizsgálja -a esetén a fájlt -A esetén a könyvtárat ha azok az indexelésre beállított mappán belül vannak, hogy :Ha -a val lett hozzá adva valami akkor az az indexelésnél beállított media típusok valamelyikébe beletartozik e (video,photo,music) ha igen akkor hozzá adja az adatbázishoz.
Ha -A val lett meghívva akkor a könyvtárat átnézi az indexelésre beállított média típusokra és amit talál hozzá adja az adatbázishoz.
A tisztán látás kedvéért a synology által támogatott alkalmazások használata esetén is ez történik.
Tehát ha egy könyvtárra be van állítva az indexelés abban az esetben bármi kerül bele az át lesz nézve és pont olyan egyszerűen, hogy csak egy fájl került egy már meglévő mappába (= -a) vagy egy mappa vegyes tartalommal (=-A).Konklúzió felesleges túl misztifikálni és sok olyan dologra megvizsgálni valamit ami utána még egyszer megtörténik. Ha meg pofon egyszerűen kinyerhető minden új átvizsgálandó tartalom botorság nem azt használni. Megint csak a fenti script mint ahogy a legtöbb elérhető régi és pláne nem a TM utáni media indexelésre készült...
Ráadásul a fenti rész nyilván még mindig nem foglalkozik azzal , hogy bizonyos törlések esetén is mennyire lesz konzisztens az adatbázis még mindig nem tért ki, hogy mi a helyzet ha valaki VS is használ
-
gergo36
csendes tag
válasz
Magnat #59470 üzenetére
Porttovábbítást állítottam be az Asuson minden szolgáltatásnak 50e+ os portszámokkal. (plex, vpn, ds, video, stb).
A régi routeren ezeket lehetett állítani:
DHCP aktív/inaktív (itt csak tól-ig tartományt lehetett megadni)
Tűzal aktív/inaktív
UPnP aktív/inaktív
DMZ aktív/inaktív
Annyira emlékszem még, hogy a NAS tűzfalával sokat mókoltam. Sajna többre nem. -
gergo36
csendes tag
válasz
Magnat #59465 üzenetére
Ugyan azokat a portokat kellene a szolgáltatóin beállítanom mint a saját Asus-omon?
Nat-ot hogy tudom ellenőrizni?
A kábelezést nem változtattam, csak a routert cseréltem ki egy másikra, minden kábel és az összes eszköz már korábban is használva volt.
A régi egy Huawei volt, semmit sem lehetett szinte állítani. Csak használtam és kész. -
GSpecter
tag
válasz
Magnat #58720 üzenetére
Szia!
Na, sikerült rájönnöm, hogy mi volt a baj múltkor a Syno Drive és a Google Drive közötti szinkronizációval. A dolog igazán banális: a Syno Drive nem hajlandó ékezetes nevű fájlokat szinkronizálni, slussz. Ez most konkrétan ki is próbáltam, ugyanazt a .pdf-et ékezetesen nem, de ékezet nélkül egyből szinkronizálta.
-
dkess
őstag
válasz
Magnat #59352 üzenetére
Teljesen jogos kérdés. Csak egy gyors próbát csináltam (DS218+ ; 2.5 Gbit/s LAN - ez 280 MB/s egy szálon másolás) és 5 db párhuzamus SMB másolásnál szálanként stabilan 50 MB/s felett tartotta Azaz összesen kb. 260 MB/s, ami nem nagy visszaesés a 280 MB/s -hez képest. Elméletileg háttértár oldalról 10 konkurrens szálat is tudna összesen 100(/110) MB/s felett tartani (gigabit LAN -nál ennél nem kell több).
Ugyanakkor nálam 3*10 TB RAID5 -ről ment a másolás. Az egy db Seagate Ironwolf 4 TB szekvenciálisan tudhat kb. 150 MB/s -et. Ez már "csücskösebb" kérdés, hogy mennyire esne vissza összesenben, ha 10 szálon menne a dolog.
A 4K filmre (itt azért könnyen lehet 10 MB/s szálanként) azt mondanám nem bír 10 szálat. FullHD -nál (ez nagyon változó, de legyen 4 MB/s szálanként maximumnak) talán.
Ilyenformán átgondolva a javaslatom az lenne, hogy Plex/Emby -ben legyen korlátozva maximum 5 konkrurens szálra a film lejátszás (függetlenül, hogy FullHD/720p vagy 4K) - még ez is lehet határon főleg torrent -el is párhuzamosan. Lehet azt a 10 médiafelhasználót is érdemes lenne átgondolni és csak a családon belül adni ezt a lehetőséget. Valószínűleg nem fog mindenki túl gyakran egyszerre filmet nézni (pláne nem 4K -t), de a problémafelvetés teljesen jogos.
Köszönöm szépen a kérdést. Az 1 db 4 TB -os HDD szemszögébe (teljesítménykorlátaiba) nem gondoltam bele hirtelen. Az én hibám.
-
gyugyo79
addikt
válasz
Magnat #59265 üzenetére
Valamennyire mennek az sql lekérdezések ?
Bár annyira nem is fontos. Ha van lehetőség akkor inkább virtuális DSM -be nézd ahol még nem használtad a media adatbázist mert úgy jól tudod követniSzóval belépsz pld. putty utána rendszergazdaként
psql mediaserver postgres
-> belépsz a mediaserver adatbázisbaSELECT * FROM directory;
-> listázza a könyvtárakatSELECT * FROM video;
-> listázza a videókat A photo a fényképeket a music a zenéket .. De a teszteléshez elég egyik.\q
-> kilépsz az adatbázisból ha már unodHa ez megvan egy másik konzolon mehetnek a synoindex parancsok míg egy harmadikon egy mc -vel lehet a fájlokat pakolni/törölni stb és ellenőrizheted ezeket:
A synoindex -A val megadott könyvtár igazából teljesen indexelésre kerül.
Tehát a -a utána teljesen felesleges hozzá adogatni a fájlokat.
A -D vel ugyan így törölhető az egész mindenestől ...
A -R -el megy a változás keresés alkönyvtáron adatbázisban nem létező könyvtárat és tartalmát hozzá adja.(#59266)
Nem az első kettő az könyvtár és 3. meg egy fájl magában.Igazából az elméletem az, hogy csak azt kell nézni mi a vége a fájlnév változónak és ha *.akarmimedia akkor -a -val ha nem akkor -A -val lehetne a synoindexel az adatbázishoz adni és ennyi.
De ez gyanúsan egyszerű és furcsálom, hogy amikor én is néztem mindenki sokkal komolyabb megoldásoknak látott neki ami elbizonytalanít ... -
gyugyo79
addikt
válasz
Magnat #59255 üzenetére
Ha akarsz vele játszani akkor csináltam egy ilyet mielőtt legutóbb töröltem a TM -et, hogy van e értelme elindulni ezen az úton:
#!/bin/sh ###################### # TR_APP_VERSION # # TR_TIME_LOCALTIME # # TR_TORRENT_DIR # # TR_TORRENT_HASH # # TR_TORRENT_ID # # TR_TORRENT_NAME # ###################### LOGFILE="/volume1/Share/tm_log.txt" tdate="`date '+%Y-%m-%d %H:%M:%S'`" echo $tdate "__________________________NEW TORRENT _______________________" >> $LOGFILE echo $tdate "Transmission Verzió $TR_APP_VERSION" >> $LOGFILE echo $tdate "Idő $TR_TIME_LOCALTIME" >> $LOGFILE echo $tdate "Könyvtár $TR_TORRENT_DIR" >> $LOGFILE echo $tdate "Torrent Hash $TR_TORRENT_HASH" >> $LOGFILE echo $tdate "Torrent ID $TR_TORRENT_ID" >> $LOGFILE echo $tdate "Torrent Név $TR_TORRENT_NAME " >> $LOGFILE
Aztán letöltöttem 1-2 tesztet és miután láttam, hogy a
TR_TORRENT_DIR/_NAME
mit ad vissza direkt leszedtem egy olyat ami nincs könyvtárban. A kimenet :2020-04-15 13:08:53 __________________________NEW TORRENT _______________________
2020-04-15 13:08:53 Transmission Verzió 2.94
2020-04-15 13:08:53 Idő Mon Apr 15 13:08:53 2020
2020-04-15 13:08:53 Könyvtár /volume1/downloads
2020-04-15 13:08:53 Torrent Hash ********************
2020-04-15 13:08:53 Torrent ID 2
2020-04-15 13:08:53 Torrent Név ***** - ***** (The Original Soundtrack, WEB, 2018, ******)
2020-04-15 13:15:37 __________________________NEW TORRENT _______________________
2020-04-15 13:15:37 Transmission Verzió 2.94
2020-04-15 13:15:37 Idő Mon Apr 15 13:15:36 2020
2020-04-15 13:15:37 Könyvtár /volume1/downloads
2020-04-15 13:15:37 Torrent Hash **************************
2020-04-15 13:15:37 Torrent ID 3
2020-04-15 13:15:37 Torrent Név **** - **** I, II & III (The Platinum Collection)
2020-04-15 13:20:58 __________________________NEW TORRENT _______________________
2020-04-15 13:20:58 Transmission Verzió 2.94
2020-04-15 13:20:58 Idő Mon Apr 15 13:20:57 2020
2020-04-15 13:20:58 Könyvtár /volume1/downloads
2020-04-15 13:20:58 Torrent Hash **************************
2020-04-15 13:20:58 Torrent ID 4
2020-04-15 13:20:58 Torrent Név **** *** *** - *** ***.epubNyilván ha van egy működő dolog nem biztos, hogy megéri ebbe időt fektetni mert sokat nem hoz....
Ezekre nem tudom biztos így vannak e csak elmélet :
Ha megeszi azt az indexelés, hogy a torrent névnek kapott könyvtár van hozzá adva indexelésre
-R
-el ahhoz mit szól (így csak azon belül keresne papíron tartalmat) így ha megfelelőt talál azt beindexeli így nem is kell kezelni kiterjesztést sem már ezen belül + azt sem ha nincs is media tartalom benne ...Utána még nyilván kezelni kell ha kiterjesztése van így nincs könyvtárban, de az már "egyszerűbben" hozzád adható a
-a
val.Ha valaki a TM webes felületét használja arra is, hogy törölje a fájlt is annál az így hozzáadott dolgok bent maradnak az adatbázisba. Tehát mint ahogy nem kerülnek be úgy ki sem és ha így van akkor figyelmet felhívni rá + időnként csak kell egy reindex a komplett könyvtáron...
-
dkess
őstag
válasz
Magnat #59255 üzenetére
Köszi szépen a válaszokat. A hármas ponttal kapcsolatban. A help kapcsolóra nem dob ki semmit, ami használható lenne a ’-g’ helyett? Amennyiben nem és a ’-g’ sem működik, akkor tulajdonképpen a $SYNO_ERROR_MSG -es meg $result -os részek (ideértve az if feltételeket melyekben szerepelnek) is feleslegesek a kódban. Mondjuk a futásidőből sokat nem zabálnak illetve az üressztringes értékadással "meg is van hekkelve" (hogy lefusson) a dolog ...
Mondjuk így gyakorlatilag a – megadott média könyvtáron kívül – gyakorlatilag két érdemi feltétel maradt: a file kiterjesztése egyezzen a @include_files -ban definiáltak egyikével illetve, hogy az utolsó módosítás dátuma 5 napon belül (ez meg az -mtime kapcsolóval meghatározva a @files -ban) legyen.
Így viszont amennyiben jól feltételezem ahányszor lefut a script (egy torrent letöltését követően), akkor gyakorlatilag minden filmet (/sorozatot, videót) az elmúlt 5 napból berak az adatbázisba. A legújabbat kivéve mindegyik duplikátum lesz. Persze az 5 napos feltételt lehet csökkenteni pl. 2 -re (vagy akár máshogy pl. -mmin -el akár X percre), de a forrásprobléma adott: nem lesznek így duplikátumok a média adatbázisban? Ezt nézted? (persze, ha minden torrent letöltés csak 5 napnál több különbséggel kerül, akkor nem, de ez nem életszerű)
Avagy a Syno adatbázisában van valamilyen automata duplikátum ellenőrző/tisztító funkció – azaz kikapálja a duplán rögzített rekordokat?
Apróság még, hogy az ’ISO’ file -okat nem játsza le sem VideoStation/DS Video/DLNA (Médiaszerver), ha jól tudom. Ezt mondjuk nem tudom biztosra illetve a többi lehetséges kiterjesztést sem vetettem össze a Synology kompabilitási listával …
Most néztem hirtelen és találtam egy ilyet: [link]Ezt nem tudom nézted-e? PostgreSQL -en alapuló megoldás és az adatbázisból magából kérdezget le. Egy konfig file -ból veszi a környezeti változókat, melyet a fő programrészben felhasznál:
- file kiterjesztések
- utolsó módosítás dátuma feltétel (akár napban vagy percben megadva is)
- mely user
- érintett média könyvár elérés,
- használandó log file elérésének megadásaGyors „szemmel veréssel” nézve jónak tűnik. Van külön zenére ( [link] ) meg fotóra ( [link] ) megírt verziója is. Nem tudom ezt a verziót próbáltad esetleg? Mondjuk az 'ISO' kiterjesztést ez is beteszi ...
-
dkess
őstag
válasz
Magnat #59250 üzenetére
Én nem torrentezek NAS -al illetve transmission -t egyáltalán használok máshol sem. Ezért ne oltsál le nagyon, ha hülyeségeket kérdezek.
Amennyire jól látom (illetve ahogyan a kikommentelt részben is írja), akkor ez a script eredetileg arra lett kitalálva, hogy pl. 10 percenként lefusson (pl. root -al) és végignézi a teljes megadott ’download’ mappát és amennyiben egy file utolsó módosítási dátuma az utolsó X napban (pl. 2 vagy 5 stb.) van és a kiterjesztése benne van a megadottakban (@include_files), akkor megnézi, hogy a syno video index adatbázisában benne van-e és amennyiben nem, akkor megy az index.
Az alábbi kérdéseim lennének:
1.
A ’ settings.json’ -ben nem kell ezt is beállítani: "script-torrent-done-enabled": true, ?
2.
A Transmission a ’transmission’ nevű user -el fut – ugye? Az nem gond, ha egy másik user -el (pl. az admin -al) másolod be a script -et a helyére? Avagy ezt érdemes a ’transmission’ nevű userel a helyére másolni? A script a progiból meghívva ennek a nevében futna, de amennyiben nincs jogosultsága a futáshoz …
3.
Az elején a $SYNO_ERROR_MSG -nek üresstring -et adtál meg. Amikor a lekérdezés eredményét hasonlítod össze ezzel, akkor így meg fog felelni az érintett ’if’ feltételnek? Értem ez alatt, hogy a $SYNO_ERROR_MSG -nek nem ezt kellene megadni (ami a kikommentelt részen is van): "Failed to get MediaInfo." ?
Magyar nyelvre állított DSM -el is ezt a hibaüzenetet kapod a lekérdezés eredményének? Avagy megnézted és magyar nyelvvel kapod az üresstring -et és ezért van így megadva a script -ben? Esetleg meg lehetne oldani, hogy angol/magyar/stb. beállítással is fusson (azaz, mint ahogyan a kiterjesztéseknél is – amennyiben az értékek valamelyikével egyenlő a lekérdezés eredménye, akkor teljesül az ’if’ feltétel)
4.
A Transmission -nél nincs meg egy paraméterben az aktuális mappa neve, amivel végzett? Nem lenne egyszerűbb arra a mappára meghívni egy script -et (akkor a fentebbi feltételek sem kellenek, mert nem rendszeres futásra tervezett script futna)? Azaz végez a torrent -el – és az adott mappát indexeljük?
Tényleg nem értek a Transmission -höz – csak a script- et nézegettem … -
blakey
titán
válasz
Magnat #59207 üzenetére
Csak, hogy értsük egymást, konkrétan arra gondolok, hogy az AdGuard DNS-eit használom, azaz a 176.103.130.130, 176.103.130.131 és nem 8.8.8.8 vagy 1.1.1.1-eket majd telepítem az AdGuardot valamelyik eszközre, így semmit nem kell külön telepítgetni, jól működik a reklámszűrés és a reklámokkal agyonzsúfolt oldalakat is kiszűri. -
gyugyo79
addikt
válasz
Magnat #59136 üzenetére
2 lemezes tükör esetén az egyik "régi" mellé elég berakni az új nagyot és miután kész a helyreállítás utána mehet ki a régi és mehet be a második új amit már 90% megkérdez, hogy kibővítse e a teljes méretre miután végzett és talán az is van alapból választva, hogy igen. De ha nem is akkor utólag ktolható a maxra.
Viszont 1 lemeznél a mdadm --grow --raid-devices=1 ... -ra sajnos nincs opció pedig azoknak is jól jönne akik olvasás nélkül vagy rosszul értelmezett választással hozzá dobnak egy SHR -hez tükörnek egy új berakottat miközben külön szerették volna ....
-
gyugyo79
addikt
válasz
Magnat #59120 üzenetére
Mert használom mióta megvan. De természetesen messziről jött ember azt mond amit akar :
Link Aggregation Setup – A Successful Experience -
gyugyo79
addikt
válasz
Magnat #59117 üzenetére
Tehát nem, nincs gyakorlati tapasztalatod, ráadásul nem is tudod, hogy működik.
A helyzet az, hogy így is csak 1 gigabiten fog a Synology 1 klienst kiszolgálni.
A LAG -ja (LACP) arra, jó, hogy kiszolgál A gépet meg B gépet is egyszerre 1-1 gigabiten (vagy 4-et 0,5 -n és így tovább) és így megvan a LAG nyújtotta 2 gigabit ....
Ráadásul ebben a helyzetben az smb multichannel sem tud működni mert a példánál maradva akkor Win oldalon 1 mac addres van amivel beszélgetni tud ...
-
dkess
őstag
válasz
Magnat #59115 üzenetére
Két felvetésedre válaszolnék közvetlenül - a többire általánosságban.
"Picit kusza a gondolatmeneted - nem logikus. Az "ébredő királyfis" részre nem reagálnék érdemben." - Azok után, h azt állítod, a beépített kártyáért nem kell fizetni, nem csodálkozom, h nem találod benne a logikát ...
Másold be kérlek, ahol azt írtam, hogy: "beépített kártyáért nem kell fizetni". Másfelől nem kártyáról beszéltem, hanem integrált LAN interface -ről. Miért érdekes ez a dolog? Azért, mert az integrált gigabit vs. integrált 2.5 Gbe közötti különbség lehet mérvadó. Amennyiben ez a 2020 -as évek közepére Synology -nál nem fér bele (olyan módon sem, hogy az árba építi) a 140 K HUF feletti modelleknél, akkor az nem fog szép jövőt előrevetíteni a számukra szerintem.
"A nas és switch között link aggregation - szuper. És a switch és Win10 -es PC -met mivel kössem össze, ha gigabit feletti sebességet szeretnék? Ja, hogy ehhez kellene pl. a 2.5 Gbit/s?" Mivel ha jól értem, már van 2.5Gb-ed otthon, igen. Nas irányba link aggregation, Win 10 irányba úgyis ott a 2.5Gb-s csatolód.
NAS irányba link aggregation? Akkor még egyszer - DS218+ 1 db gigabit -es LAN csati van. Ehhez jön hozzá az, hogy a DSM a link aggregation -t DS218+ esetén akkor sem támogatja, ha vennék egy USB -s LAN adaptert (Celeron -os vonalon csak a többi NAS támogat bondingot: 718+, 918+, 1019+). A tévedés ott van Nálad, hogy korábban explicit módon kijelentetted (illetve most az utolsó hsz -edben is utaltál rá), hogy a + -os modellek támogatják a link aggregation -t. Nos a DS218+ pont nem (és nemcsak az egy db LAN csati a gond, hanem a DSM által szoftveresen is tiltva van).
Tulajdonképpen a többire a választ a korábbi(/tegnapi) hozzászólásaimban is megleled. Egy gondolat csak - amennyiben pl. a DS220+ / DS920+ / DS720+ (avagy Celeron -os DSx21+ ...) vonalon egész pontosan nulla (vagy ahhoz nagyon közeli) hardveres előrelépést produkál a Synology, akkor az nemcsak a konkurenciával szemben lehet kérdéses, hanem bizony a jelenlegi házon belüli felhozatallal (DS218+ / DS918+ / DS718+) szemben is. Pláne mivel a pletykák alapján nemhogy olcsóbb, de még drágábbak is lesznek. Az e feletti termékkategóriákról nem is szólva ...
Igen, a véleményemet tartom - ez már a 2020 -as évek közepére (az új típusok életciklusa) kevés lenne, ha így maradna. Bár pletyka szintjén a 2.5 Gbe is előkerült a Celeron -osoknál is (ugye pont ezzel kapcsolatban "pattant el a húr" Nálad) - ennyi fejlődés szerintem is beleférhetne legalább ...
#59117 - Egy majd 500 dolcsis switch -et linkeltél. Esetleg egy bruttó 14K HUF alatti (lehetőleg jóval alatti) megoldás a #59111 hozzászólás alapján?
-
gyugyo79
addikt
válasz
Magnat #59115 üzenetére
"Mivel ha jól értem, már van 2.5Gb-ed otthon, igen. Nas irányba link aggregation, Win 10 irányba úgyis ott a 2.5Gb-s csatolód."
Ezt a gyakorlatba levezetnéd, hogy mégis, hogy ?
Tisztába vagy vele gyakorlati használat útján akár, hogy hogy működik ? Vagy csak bedobtad ide érvnek, úgy, hogy csak elképzelésed van az egészről?A 1/ 2.5 gigabit közt pénzben kifejezve egy termékbe építve már jelentéktelen lenne a különbség, főleg ha a jövőről beszélünk. Ha ezt nem látod be akkor kár is tovább beszélned erről mivel láthatóan nem is értesz hozzá.
De javaslom ezt elolvasni és végig gondolni. -
dkess
őstag
válasz
Magnat #59087 üzenetére
Picit kusza a gondolatmeneted - nem logikus. Az "ébredő királyfis" részre nem reagálnék érdemben.
Írtad, hogy : " "Win10 nem támogatja (ez még megnehezíti a megvalósítás oldalról nézve a dolgot)." - Mi köze a win 10 támogatottságának ahhoz, hogy a nas meg a switch között link aggreagation van? " --- Az én válaszom: A nas és switch között link aggregation - szuper. És a switch és Win10 -es PC -met mivel kössem össze, ha gigabit feletti sebességet szeretnék? Ja, hogy ehhez kellene pl. a 2.5 Gbit/s?
No akkor, ha a második nem használt port "potya", de elenyésző szumma lenne, akkor pl. a 2.5 Gbit/s ugyanúgy "elenyésző szumma" lenne ...
Korábbiakban részleteztem több oldalról megközelítve, hogy miért lenne szükséges - igen, akár a Celeron -os modelleknél is már - a legalább 2.5 Gbe -t, de engedj meg még egy utolsót.
Vegyük pl. a majd érkező DS220+/221+ -t (de lehetne bármelyik Cerkásat is). Amennyiben ugyanazzal (a teljesítményű) CPU -val, ugyanannyi RAM -al, ugyanazzal a gigabit -es LAN -al és a Celeron -os vonalnál maradva ugyanúgy 5 HDD/SSD -re jutna egy SATA3, akkor mi értelme lenne a piacra jönnie egyáltalán? A DS218+ -hoz képest semmi. Nulla. Ráadásul az új architektúra miatt eggyel több HW -t kellene supportálni - ami viszont tetemes pénz ... Namost melyik részét lehetne fejleszteni kvázi a leginkább "fájdalommentesen" (ha már akarunk észrevehető fejlődést)? Ja, hát a LAN részt, mert az a többihez képest fillér ...
Igen, annak idején a 10 Mbit/s half-duplex -ről a full-duplex -re jóval nagyobb befektetés volt átállni. A 100 Mbit/s vagy a gigabit -ről nem is szólva ... Ez nem szerelem kérdése, hogy ideje lenne az alternatívának a gigabit feletti tartományokba Synology vonalon is. A multigigabit -et pont ide találták ki ...
Az, hogy mi elég Neked vagy a cégek egy részének az más kérdés. A reális választás hiányát (pl. NAS terén) nem nevezném annak, hogy "nincs igény". Egy kicsit sellerbuyer -nek is szól: a 2.5 Gbe -t egyáltalán nem nevezném "brutális sávszélesség" -nek. Amennyiben a 200-300K HUF -ba (vagy többe) kerülő modelleknél kettő is lenne, akkor azt sem (ezzel is lehet 2*1 gigabit -es link aggregation -t építeni, akinek az a fixa ideája). A 2.5 Gbe nálam itthon tök jó - "brutálisnak" nem mondanám, azonban markánsan jobb, mint a gigabit.
A Syno legfeljebb a spórolást mondhatja, ha marad gigabit -en az alsó-közép és felette levő kategóriában. Ez nem a klasszikus "túl drága, túl kicsi rá az igény" esete.
Azt is érdemes észrevenni, hogy nem a 60-80 ezer Ft -os belépő modellekkel kapcsolatosan volt az eszmecsere (a 220j már ki is jött - így ott már kérdés sincs pl.). Hanem a 140-300 ezer HUF -os (Celeron -os) tartomány meg a félmillások és a felettiekkel kapcsolatban került elő, hogy legalább egy 2.5 Gbit/s portot biggyeszthetnének a 2020 -as évek közepére (életciklus) szánt modelleknél ...
-
sellerbuyer
őstag
válasz
Magnat #59087 üzenetére
Teljesen egyetértek.
Vegyük már észre, hogy lehet szerelmesnek lenni nyakig a NAS-okba, de a felhasználási területük limitált. Vannak korlátaik, nem is kevés, bármennyire is profik a Synology NAS-ok. Ahová brutális sávszélesség kell (jelenleg a /többször/ 2.5Gb bizony annak számít... még), annál a cégnél brutális pénzekért nagy teljesítményű fájl- meg web- meg egyéb szervereket fognak rálógatni, nem NAS-okat. A NAS-ok kompromisszumos megoldások oda, ahol nincs pénz rendes szervereket megfizetni, ill. nincs rájuk igény, mert egy ilyen relatíve kis teljesítményű eszköz képes ellátni a felmerülő feladatokat, esetleg nincs hozzáértés, mert nem telik überprofi rendszergazdára, hanem csak egy tenyeres-talpas, mezítlábas akárki csinálja ezeket a dolgokat, aki még egy DSM-ben el tud kattintgatni azért...
-
dkess
őstag
válasz
Magnat #59084 üzenetére
A "felesleges" meg a "nincs" (legalábbis Synology vonalon) szavak jelentését ne keverjük össze. Pláne mivel a majd valamikor a jövőben megjelenő modellekről van szó - melyeknek az azt követő évek viszonyainak kell(ene) megfelelniük. Az, hogy potya vagy nem potya érdekes kérdés - aki a két db gigabit portos NAS esetén csak egy kábellel csatlakozik az "potyára" fizeti a második port -ot? Avagy soho vonalon sokan NAS -ra sincs szükségük - annak a teljes ár potya?
A 2x1 az esetek még nagyobb részében rossz kompromisszum. Nekem pl. kivitelezhetetlen is. Előző hozzászólásban számos hátrányt felsoroltam (most nem sorolom fel) - csak egyet tennék plusszban hozzá: Win10 nem támogatja (ez még megnehezíti a megvalósítás oldalról nézve a dolgot).
Maga a multigigabit (2.5 vagy 5 Gbit/s) LAN sebesség olyan otthoni vagy kis céges környezetben tudna igazán domborítani, ahol a Cat5e alapú infrastruktúra adott - valamint ezen sebesség többé-kevésbé elég is. Oda minek a linkelt 60.000 és 105.000 HUF közötti kártyák (melyeket még plusszba kell megvenni - míg egy beépített 2.5 Gbe esetén ezt nem kell)?
Plussz még egy gyakorlati oldalról közelítő kérdés: a linkelt 3 kártya közül bármelyiket hova tudom berakni az én DS218+ -mba? Avagy a majd érkező DS220+ / DS920+ / DS720+ -ból bármelyikbe? Vagy akár a Te DS114 -dbe? (egy beépített 2.5 Gbe esetén ez se kérdés ...)
-
dkess
őstag
válasz
Magnat #59076 üzenetére
Mert a konkurencia akár már a 2*40 Gbit/s (+ az "apraja") szinten tart vagy 3 éve (OK, nem a legalja modellek, de gyárilag akár ennyivel is veheted).
Ezek meg a jövőben kijövő modellek, melyeknek az azt követő jövőben kellene helytállniuk. Akár mondjuk a 20 -as évek közepéig (egészen biztos, hogy akkorra sem lesznek megfizethető 2.5 Gbit/s -es switchek?) ...
A rövid(ebb) válasz persze az lett volna, hogy - Synology oldalán - minden ami több, mint 1 Gbit/s az "truváj". Nem feltétlenül kell a 2.5 Gbit/s -hez sem switch - ld. az én példámat (link: [link] ) . Ez a projekt összesen bruttó 14 ezer Ft -omba került (maga az USB -s adapter ára) ...
Zárójelben: a link aggregation minimum 2 kábel kell - ez nem mindenkinek adott. Plussz egy szálon nincs is meg a gigabit feletti sebesség. A Bond+SMB3 multichannel esetén SMB -re meglehet a gigabit feletti sebesség (meg persze párhuzamos használatnál), de pl. 2.5 Gbit/s esetén ezek egyike sem kell. Másfelől ez utóbbi még ekkor is gyorsabb - igaz nem nagyságrenddel ...
-
Multibit
nagyúr
válasz
Magnat #59001 üzenetére
Wifi-ről lévén szó, a Mikrotik nincs is a topon.
Az olcsóbb kategóriából, néhány TP-Link EAP225 is kiváló lehet a hozzá való kontroller szoftverrel. UniFi-ről, vagy az aranyárban mért profi access pointokról nem is szólva (ez utóbbiak persze nem otthoni felhasználásra készültek). -
dkess
őstag
válasz
Magnat #58892 üzenetére
Teljesen jogos észrevétel. Csak később vettem észre, hogy a WebDAV -al kapcsolatos megjegyzéseknél lemaradt - gondoltam amennyiben a kolléga ebbe az irányban indulna el, akkor ki lehet majd részletezni. Lehet azóta már összelőtte a OpenVPN -t és tárgytalan ez a kérdés ahogy van.
Azonban valóban érdekes kérdés. A WebDAV önmagában támogatja a file lock -ot. A Windows -on is. A Syno WebDAV szerver is.
Érdekesség és a témához nem tartozik szorosan, hogy amennyiben Windows szerverben gondolkoznánk, akkor ez állítható IIS -ben.
Kliensben gondolkozva régebbi Windows -okon kellhet registry -t túrni, de a legújabbon amennyire jól tudom nem. Külsős klienst használva (WebDrive, NetDrive, CarrotDAV ilyenek) - azok dokumentációjában kell ellenőrizni. Persze első körben a Windows beépített kliens lehet az érdekes - ha más nem, akkor a "beépítettsége" illetve ingyenessége miatt.
Ugyanakkor egy olyan probléma valóban van vele, hogy amennyiben példánál maradva lesznek olyan kollégák, akik bentről SMB -n érik el a közös meghajtót, illetve lesznek olyan "partizánok", akik megmaradnak a DSM web -es megoldásnál és e mellett vannak a WebDAV felhasználók, akkor az kalamajkákat okozhat. Ennek oka, hogy Synology oldalon az eltérő protocol -on zárolt állományokat nem kezeli együtt. Elméletileg amennyiben csak WebDAV lesz (ez elméletileg a vírus illetve a kis cég mérete miatt - egy DS218+ -t használ az egész cég) elképzelhető, hogy vegyes hozzáférés nem lesz.
@AiRLAC
Igen, a cikkben írták, hogy a WD -k mellett a Seagate és a többi gyártó SMR HDD .i is érintettek a kérdésben. Írják továbbá, hogy Synology oldalán a HDD kompabilitási listában külön ki is emelik, hogy PMR és SMR HDD -ket egy Raid kötetben ne kezeljünk. Külön Raid kötetekben persze lehetnek PMR illetve SMR HDD -k egy eszközön belül (ez nemcsak Synology -ra vonatkozik).Pont erről értekeztünk is egy-két oldallal előbb itt a fórumon.Valóban érdekes kérdés, mivel ahogy kopnak ki a régi PMR -es HDD -k (akár a kisebb méretekben is akár) a kereskedelmi forgalomból - úgy lehet egyre komplikáltabb betartani ezt a szabályt.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Magnat #58817 üzenetére
meg még egy távirányító
Ez nem kell, hogy így legyen (lásd intelligens, tanítható távirányítók).
Meg aztán a plusz egy kütyün is át kéne lépni. Az all-in-one mánia a működőképesség kárára van. Tudom, hogy sokan az "oldjuk meg okosba" hívei, de ami mindenre jó, az igazából semmire sem jó. A telefon telefon, nem fényképezőgép és nem kamera. A tévé sem mediaplayer és a router sem NAS, stb, stb... Na, mindegy, ez egyrészt OFF, másrészt örök vitatéma. Már nincs kedvem ezekről győzködni senkit, nálam, az biztos, hogy csak céleszközök jöhetnek szóba. -
Multibit
nagyúr
válasz
Magnat #58814 üzenetére
Csak annyi a gond, hogy indexelést igényel és implementációtól függően mindenféle felirat/hangsávváltási gondok lehetnek vele. Egy mezei net share-t használó mediaplayerel mindez elmarad! Csak persze a felhasználók százezreket tudnak áldozni 4K tévékre, meg hangrendszerekre, de ha arról van szó, hogy venni/beállítani kéne egy külső mediaplayert, akkor megindul a sírás...
-
GSpecter
tag
válasz
Magnat #58684 üzenetére
Na, hát újrakezdtem az egészet, leválasztottam a Cloud Syncből a Google Drive-ot, kitöröltem a Synology Drive-ból mindent (lomtárat is ürítettem), mert hazaérve megint azt láttam, hogy beszámozott pár mappát a rendszer ((1)) és nem szinkronizálta őket a két szolgáltatás között.
Az egyik ilyen mappába kíváncsiságból beletettem egy "Drive próba.doc" fájlt a G Drive-ban, újra csatlakoztattam a Syno Cloud Synchez a G Drive-ot, szépen szinkronizált mindent, letöltötte a mappákat, fájlokat. Hittem én.
Mert az előzőleg nem szinkronizált mappát azzal a tartalommal töltötte le mint mielőtt leválasztottam, a "Drive próba.doc" nincs a helyén a Synology Drive-ban.
Én ezennel feladtam. -
GSpecter
tag
válasz
Magnat #58682 üzenetére
Az úgy van beállítva, hogy törölje a fájlt, ha valahol eltávolítom.
Na de mikor kiürítettem mindkét mappát, és a Google Drive-ba visszatettem a dolgaimat, akkor vajon miért pont azokat a mappákat hagyta figyelmen kívül a Syno Drive, amiket korábban duplázott? Azok a Synoban nem jelentek meg, mintha nem is léteztek volna.
-
GSpecter
tag
válasz
Magnat #58680 üzenetére
Nem, mindezt a saját számítógépemen, abból a két mappából, amik a Google Drive és a Syno Drive mappái.
A Google Drive mappájából másoltam a gépen lévő Syno Drive mappába, amit fel is töltött a NAS-ra. Aztán elindítottam a Cloud Syncket és a többi úgy történt, ahogy leírtam. -
dkess
őstag
válasz
Magnat #58644 üzenetére
Nem személyeskedésnek szántam - amennyiben úgy értetted, akkor szeretném a szíves elnézésedet kérni.
Az én szemszögemből ami a kiindulópont volt, hogy Red -et ajánlottam egyfelől saját tapasztalat alapján (ez a lényegtelenebb, mert nem reprezentatív) és a gyártói ajánlás alapján akkor jöttek halomba a "hát barátom így-meg úgy" jellegű Purple/Green rajongói hozzászólások ...
Remélem a mondanivalóm lényege akár Neked - akár általánosságban átment. Úgy látom a datacenter -es utalásom betalált azért. Pont ezt a témakör is volt pedzegetve WD Gold -ostól és amikor a "gyártói ajánlást" is említed a hozzászólásodban, akkor pedig azért enyhe melegség öntötte el a szívemet.
Igen, lehet ezt így is - személyeskedés nélkül is ...
-
válasz
Magnat #58629 üzenetére
Azért nehéz ez a kérdés, mert nagyobb mennyiségű (ie. reprezentatív) objektív bizonyítékot felhasználói oldalról szinte lehetetlen gyűjteni. Nekem pl. egy WD Green megmakkant a NAS-ban <1 év használat után, és olyan tüneteket produkált, hogy itt a topikban (vagy vmelyik másik NAS topikban) is csodálkozott mindenki. Később kiderült, hogy a NAS saját hatáskörben kikapcsolta a head parkingot (ami ugye erősen nem ajánlott). Van a kettő között összefüggés? Nem tudni, de legalábbis gyanús.
A Purple-nek elvileg van olyan üzemmódja, hogy nem izgatja magát túlzottan, ha (kis számú) bad sectorra akad. Hogy ez hogyan kerül bekapcsolásra (vagy kikapcsolásra), azt nem tudom, de nyilván ezzel a felálással általános célú NAS-ként nem praktikus.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo IdeaPad 3 17ITL6 - 17.3" HD+ Intel 6305 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- OHH HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -40% i5-1145G7 16/512 Iris Xe FHD EU-HUN
- Toshiba Enterprise Capacity MG09 18TB - 512MB, 7200rpm, SATA3 - 100/100 -as - Eladó!
- FSP Aurum Pro 1200W 80 PLUS Gold - AU-1200PROH
- EVGA RTX 3070 8Gb
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép PC Játékra! I9 13900KF / RTX 4080 / 32GB RAM / 1TB SSD
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Galaxy S24 Ultra 5G 256GB okostelefon garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest