Hirdetés
- Netfone
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Olyan lesz a Google Térkép, mint a segítőkész haver az anyósülésen
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Magisk
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Protezis
üzenetére
A cmr/smr volt az első amit csekkoltam a neten !
( WD40efpx a típusa egyébként ) Úgy számoltuk hogy ez a 4tb raid 6-ba elég lesz még pár évig, a fő nasokba, ( 923+ és backupja a 415+) meg az archiv nasokba is raid1-be.( 216+, és backupja a 214+) Így mind a 4 nasba ugyanolyan hdd van, és ha mégis növelni kell akkor elég a fő 923+nasba, az onnan kikerülő hdd-k meg mehetnek tartalékba így akkor a 415+-nél is át tudunk állni raid 5-re. ( mert ha egy kihullik nem kell boltba vadászni ugyanilyet hanem a polcról azonnal mehet a csere) Meg hát így is elég masszív pénz volt a 923 + 12db hdd +apc back-ups 950va (bx950mi) + 2*8gb ram +synology hdd keret ( a 415+ ből el volt tűnve egy
) és a synology C2 előfizetés 5 Tb-ra ezért nem akartam még jobban növelni az árat. A raid10 nem merült fel, mert a sebesség így is elég, ( nem videót vágunk
) és azért a raid 6-ot picivel biztonságosabbnak éreztem. Az shr-2 helyett meg azért választottam a raid6-ot mert úgy gondoltam hogy az mégis egy általánosabb és bejáratotabb szabvány mint a synology shr-2 je, és tényleg a max biztonság felé próbáltam menni. -
válasz
Patice
üzenetére
Rajta vagyunk, de időbe tellik mert a levezésünket is ő kezeli, mondanom sem kell az utóbbi pár évben ott is voltak eltűnt levelek. Volt amikor egy hétig nem volt levelezésünk. Szóval majd azt próbáljuk hogy a microsot 365 előfizetéshez adott mailszerverre megyünk át.
@ AiRLAC : Köszi, köszi! Utánanézek ennek az Active Backup for Business-nek !

Akkora apc-t vettünk hogy mind a négy nas-t rá tudjuk kötni !@ PhoenixK: Neked is köszi! A nasokhoz megvan az összes admin jelszó! A mailre csináltunk egy admin@cegnev.hu fiókot ami a managernek, és a főnök fiának is be lesz állítva a thunderbirdben és a cég pót gmailes címe küldi ki a Nasokról a warning meg critical üzeneteket. Ez az admin@cegnev.hu fiók csak erre lesz!
S igen egy kicsit parázunk mi is, mert bár finoman kommunikálunk de semmi hibát nem hajlandó elismerni a rendszergazda.@cigam : Hát igen, nem kis összeg volt, de a cégvezetés belátta hogy ha itt elveszett volna minden adat ( összes futó munka, valamelyikben évnyi meló és tervezés van ) akkor a cég lehúzhatta volna a rolót, szóval atombiztos rendszert szerettünk volna. A raid 6 egyébként közel sem overkill ! A 12 wd hdd-ből egy el sem indult, a másik elindult de folyamatosan vinnyogott, és egyiket sem ismerte fel a bios. ( kollága autóval hozta el a boltból és lelkére volt kötve hogy úgy bánjon velül mint a hímes tojással ) Utána a maradék 10-et megnéztem hdsentinellel, és egy gyors tesztet is nyomtam. 100/100 volt mindegyik, egyik mégis elhasalt a synology 214+-ban mikor az shr tömb lett létrehozva, és utána már csak 100/7-es volt. A rendszert elmagyaráztam és megmutattam a managernek is, meg neki odaadtam az admin jelszót. Dokumentálva nem volt, de ez jó ötlet megcsinálom !

Azért magára ment, mert fontos volt hogy legyen egy fullos backup rendszerünk, 30-napra visszamenőlege növekményes mentéssel. Így ha valami miatt elfüstöl a 923+ és viszi az összes hdd-t ott van még a 415+ szintén 30 napnyi növekményes mentéssel, és csak egy napnyi melót bukunk, és azonnal munkába tudjuk állítani.
( Mégegyszer mondom laikus vagyok, nem tanultam ezt sehol
) -
cigam
titán
válasz
nubu015
üzenetére
Szép pénzégetés. Értem hogy adatvesztéskor már van keret mindenre is, de ez túlzás... pl. nem értem miért RAID6, és miért saját magára ment?
Nem írtál az ímél beállításokról. Vagy hogy ha pl. Te beteg leszel, elmész szabira, vagy végleg a cégtől, ki viszi tovább? Ki látja át. Pl. másnak is van admin hozzáférése? Le van az egész folyamat dokumentálva? Mit mikor hova mikor miért.
Azért a HW-t is diverzifikálnám. Plusz ahogy írták, földrajzilag elkülöníteni. Pl. a főni vigye haza valamelyik mentést tároló NAS-t. -
válasz
Patice
üzenetére
Az a második.
Elsö: MINDEN admin jelszót, valamint a céges e-mail-hez a hozzáférését!
A NAS-okon az e-mail-beállítások alatt sehol ne legyen a "rendszergazda" címe megadva, SSH legyen kikapcsolva.
Sajnos a kontárok általában nem a jóindulatukról híresek, gyorsan fordul világnézetükSzerk.: bocsánat, de nem nem akarok bántani senkit, csak sajnos láttam már hasonlót
-
válasz
boborján2
üzenetére
Most már tudunk nevetni a sztorin de akkor azért para volt a szitu, főleg hogy az egyik cmr hdd hasalt el, így egy cmr+smr vinyó maradt benne. Ismeretlen okból a hdd-k is úgy voltak összeválogatva hogy volt egy toshiba p300, egy wd red nas WD20EFAX ( smr-es !!, ami ráadásul benne van a synology 415+ incompatible listájában ) és valami seagate ( ez hasalt el, és ezt elvitte már az elején a rendszergazda, így nem tudtam megnézni a pontos típusát.
-
válasz
Patice
üzenetére
Sajnos de! Mind a négy nas az irodában van, ezért is raktuk még bele a rendszerbe a synology c2 felhő szervert, mert így azért megvan a 3-2-1 backup szabály. Az ötlet egyébként az volt hogy ha maga a nas döglene meg, és vinné a hdd-ket is akkor gyorsan be tudjunk állítani egy másikat max. egy napnyi adatvesztéssel. ( Ennyi kiesést elbírnak a munkák )
-
flotyesz
csendes tag
Sziasztok
Egy kis segítségre lenne szükségem
Visszamenőleg vagy másfél évre visszaolvastam a fórumot és láttam is benne hogy több fórumtársamnál probléma van, volt az RSS-sel. Olvastam ezt a hozzászólást is #9472 de ahogy megcsináltam, örültem is neki, hogy működik de másnap már valamiért nem ment... Nem tudom, hogy valakinek van e ötlete, hogy miért nem megy ez az RSS... nagyon jó lenne ha működne.. megkönnyítené a mindennapokat.
Sajnos nekem is beolvasni beolvassa és utánna key......... és időtullépéssel hibába megy át, de ha pl mappát figyel szépen letölt mindent. Valakinek van ötlete erre a bajra?
Esetleg én nem csinálok vmit jól? Borisz76 utasításai szerint van beállítva...
Köszönöm a segítséget -
Sziasztok! Előre is elnézést ha picit hosszú leszek, igyekszem a következő horror sztorit röviden összefoglalni, és leírni hogy mit találtunk ki. Kérem csekkoljátok mert én csak laikus vagyok aki innen-onnan szedi össze a tudását!
Adott egy kis cég (15-18 ember) és egy hát khmm khmm rendszergazda. Minden futó munkánk egy fájlszerveren van, napi szinten erre, és erről dolgozik mindenki. Egy hónapja masszív adatvesztésünk volt. Utána kezdtem el átnézni a rendszert és kiderült hogy a fájlszerver egy Synology 415+ volt ( c2000 hiba nem lett megoldva rajta ) amiben raid 0-ban volt 3db 2tb-os hdd ( 2cmr + 1 smr !!! ) és egy külső usb hdd-re ment a napi mentés. Persze semmi szünetmentes. A napi mentésről nem volt emailes warning, így amikor az valamiért leállt, senki nem értesült róla. Aztán egy hónapja a tömből egy hdd kidöglött, így egy csomó adatunk elveszett, mert ugye a napi mentés nem ment.

Az új rendszert nem akartuk erre a rendszergazdára bízni így olyat próbáltunk összerakni amit mi is tudunk kezelni és kellően hibatűrő. Így az alap egy Synology 923+ lett 4db új 4Tb-os wd red-el raid6+btrfs-ben, két volume-vel. Az elsőn van a fájlszerver a másodikra megy a napi növekményes mentés minden este 23.00-kor. A 415+ban megcsináltam a forrasztós hack-et a c2000 hiba ellen, ment bele 8gb ram, új elem, és újra is pasztáztam meg kipucoltam. Ebbe is került 4 db új 4TB wd red, szintén raid6+btrfs-ben. Erre két naponta 2.00-kor átmentődik a komplett 923+ tartalma (mindkét volume) Jövő héten meg veszünk Synology C2 tárhelyet és oda is fel fog menni. Meg persze szünetmenteset is vettünk mert az sem volt.
Plusz bonyolítás hogy még van archive nasunk is. Ez egy syno 216+ ( raktam bele 8gb ramot, új elemet, újra pasztázva és pucolva) ebbe is raktunk 2db uj wd 4tb red-et, ez pedig raid 1+btrfs, és ennek is van egy backupja ami egy 214+ szintén 2 új 4tb wd red-el ez meg shr+ext4, erre napi szinten van átmentve a 216+ tartalma, és majd ez is megy fel a felhőbe.Hát ezt találtuk ki, és most hétvégén ha lefut az összes backup, és szinkronizálás a nasok között akkor már csak a c2 felhő mentés van hátra. Természetesen bármi kritikát és ötletet szívesen fogadok amivel esetleg még tudunk javítani a rendszeren.

-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
kareszkaresz
üzenetére
Ok, aludtam rá egyet. Tegnap valszeg túl sok Histisynt-et vettem be, és elgurult a gyógyszerem.
Spongyát rá, túlreagáltam, elnézést
A többit majd a Plex topikban. -
IRO21
senior tag
"Azért érdekelne, hogy fizikailag hol tárolja a mentéseket a NAS. Mert én csak a fájlkezelőben lévő .hbk mappát találtam, de ez "csak" 800 GB.
Gondolom a mentés tömörítve van, de nem hiszem, hogy 4*950 GB-ot összetömörít 800 GB-ra."
Ott tárolja, a hbk fájl maga a mentés.
Ha olyan fájlokat mentesz, amik nem változtak a mentések között, akkor a sokadik mentésnél sem lesz jelentősen nagyobb a hbk mérete a verzió deduplikáció miatt, mert nem lesz minden verzióban egy-egy példány belőlük, csak némi metadata.
Ezen kívül az újabb verziókban már van verzión belüli fájl deduplikáció is, amitől kisebb is lehet a mentés mérete, mint az eredeti forrásmappa. Ha pl. ugyanaz a fájlod megvan több helyen is, a hyperbackup akkor is csak egy példányban fogja menteni.Ha minden igaz, a mentés ráadásul blokkszintű, szóval pl. egy csak részben megváltoztatott fájl nem fog kétszer annyi helyet foglalni két verzióban, csak a változással nő a mentés mérete.
Szóval a lényeg, hogy ha olyan fájlokat backupolsz, amik időközben nem változtak, akkor egyetlen mentés nagyságrendileg ugyanannyi helyet foglal, mint akár több száz verzió!
-
kareszkaresz
tag
válasz
kis.zsolt
üzenetére
Nem akarlak kikesziteni
, nekem vannak sima HDDim is ezert nekem ugye nem mindegy. Csak h egy peldat emlitsek hogy okkal kerdezem ezeket. Van a hang codec az OPUS amit ugye alapbol nem tamogat plex, ezert pl voltak olyan hangsavok amiket atkonvertaltam 2.0 AACre peldaul ami nem akad mert sajnos OPUS codekkel vannak hangfileok amik akadoznak. Abban remenykedem esetleg ez SSD alapon nincsen. pl.Eddig csak a transcodeot tettem át SSDre minden mas még hdd-n van mert rá kell jönnöm hogyan csinaljam, sajnos nincs sok video errol youtubeon csak a regi rendszerekhez vagy mindenki windowsos sajat szervert futtat szoval nincs tömeges video errol. Gondolom majd uj konyvtar symlink a regire es remenykedem benne h menni fog. Igy van?

A kiserletezes fazisaba vagyok, eleg sok oldalt visszaolvastam forumban de foleg a 7.2 DSM miatt a regiek nem igazan segitseg ebben sem. Mint mindig, most is megkoszonom mindenki idejet aki szánt rá időt és beleolvas esetleg reagal a kerdeseimre
Termeszetesen.Köszi

Igazad van ez egy synology topik, nem plex topik. Igyekszem ezeket a kerdeseimet majd a masik forumra fokuszalni, de sajnos a plex nem kimondottan synology felhasznalok is ott vannak ami nekem megint nem nagy segitseg. Nehez ugy.
-
Pistivi
tag
válasz
kareszkaresz
üzenetére
Igen sokkal gyorsabban tölti be az index képeket a könyvtárakban , de ha még így is lássanak találod akkor ott az emby .
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
kareszkaresz
üzenetére
Huhh. Nagy levegő...
Szerintem túltolod, és sok minden nem úgy van, ahogy gondolod.
Alapvetések:
Transzkódoláskor nem a felbontás változik.
Nálam alapból enabled, de ritka, hogy transzkódol, mert olyan nyersanyagot töltök le, melyeket a nézöím hardverei transzkódolás nélkül megemésztenek.
Ha nincs olyan nyersanyag, akkor a Habdbrake progival elkészítem.SSD. Ez most komoly kérdés volt, vagy csak lusta vagy visszaolvasni? Eleve az SSD lenne az alap: hangtalan, gyors, kis fogyasztású. A korábbi hozzászólások közt megtalálod a választ ezzel kapcsolatban is.
Már bocs, hogy türelmetlen vagyok, de amiket itt kérdezel, már sokan és sokszor kitárgyaltuk itt is és a Plex fórumban is (ez itt amúgy is offtopik).
De hogy segítsek: 100x leírtam, hogy csak SSD-im vannak a NAS-ban. 2x 7.68TB SATA, 1x 2TB és 1x 512GB NVMe, cache-ből készült kötet.És itt én meg is állok, mig papagájjá nem válok.
-
kareszkaresz
tag
válasz
kis.zsolt
üzenetére
Szia!
Nalad ez hogy van? Elvileg lenne ertelme de az se jo ha folyamatosan valtoztatja a felbontast (marmint ha ő irányit, masfelol meg jol hangzik hogy ne akadjon a video), mit gondolsz errol az opciorol? Alapbol disabled.
Automatically adjust quality (Beta)
Plex will increase or decrease quality based on connection speed. Requires latest Plex Media Server. -
kareszkaresz
tag
Felmerült bennem kérdés.
Plex metadata-t ha az ember fia ssd-n tarolja gyorsabb tole a porgetés filmek kozott van ertelme ssd-n tartani a beallitasokat vagy jolvanaz sima hdd-n is? mit gondoltok errol?
Valaki esetleg hasznalja igy? -
boborján2
senior tag
Mondjuk ez épp rád is igaz

A warez film (bár a letöltés nem warez!!) meg a nas , mondjuk úgy kéz a kézben együtt jár. Csak van aki ezt jól titkolja , van aki meg büszke rá hogy megvan neki az összes film 3x.@Bitplace
Tapasztalataim szerint andriod mobilos vlc-nek nem igazán szokott gondja lenni a kodekekkel.
Ha a mama távol van , akkor nyilván az elérést meg kell neki oldani valahogy. Én ezt úgy csinálom ,hogy DS file belép , ott betallózom a filmet , az meg meghívja a vlc-t és lejátsza. Otthon helyi hálón meg csak a vlc-ben SMB-vel. -
cigam
titán
válasz
boborján2
üzenetére
Megragadtad a lényeget. Ja, nem!
Bitpalace
De a NAS-on mivel osztod meg? Sima Windows-os fájl megosztás, vagy DLNA?
A VLC adja magát, mert amit az nem játszik le, azt nem is érdemes megnézni
Ad abszurdum kisakkozzátok milyen kép/hang formátumokat eszik meg a telefon(lejátszója), és átkonvertálva töltöd fel neki a fájlokat. -
Bitpalace
senior tag
válasz
boborján2
üzenetére
Xplayer a lejátszó, és egy Samsung S24 fapad telefonról nézi. Igen mama nézi, mert valahogy nekem a török sorozatok nem jönnek be (aranyifju nevezetesen). De nem is ez a lényeg, tudom hogy mibe tölti fel az illető csak pl egy Xiamomi tv okositorol nincs ugyan ez a probléma. Mama mondjuk mobilnetrol vagy a nála lévő wifirol nézi. Vlc player megoldás lehet erre problémára? Gyanítom a xiaomi eszköz saját kodeket használ...
Köszönöm
-
boborján2
senior tag
-
cigam
titán
válasz
Bitpalace
üzenetére
Töltsd le olyan formátumba, amit támogat a lejátszó. Az elég hihetetlen hogy csak 5 percig támogatja az AAC-t.
A NAS-on mivel osztod meg? Mivel játszod le? A NAS-t az Interneten keresztül éri el, vagy helyi hálózaton keresztül. N+1fontos dolgot nem írsz le, de azt részletesen leírod, hogy anyunak kell a warez sorozat. -
boborján2
senior tag
válasz
Bitpalace
üzenetére
Ki kellene próbálni pl. egy vlc -vel. Android telefonon szerintem az egyik legjobb mindent tudó lejátszó, illetve szétnézni a nas naplójában hátha van valami árulkodó bejegyzés.
Így egyelőre ez lehet nas hiba, hálózati hiba, de akár még hdd hiba is.
Bár az alap probléma nem tudom hogy függ össze a képpel, de már eleve az egy nagy hiba ,hogy a hangsávot képtelen az app lejátszani. Feltételezem ez a DS video. Ezt kukázni kell mert mindenért rinyál. Helyette ahogy írtam , pl. vlc.
-
Bitpalace
senior tag
Sziasztok
Segítséget szeretnék kérni, nem jövök rá hol lehet a hiba... Mamám szeretne nézni az általa választott sorozatot, viszont egy "legális" oldalról töltöm neki epizodonkent, de arra panaszkodik, hogy 5percenkent kidobja őt a nas. Telefonról nézi és ha kivalsztja az eredeti fájl lejátszás akkor megint megy 5percig. Mindegy hogy gyári beepitett lejátszó vagy külső, a hiba ugyan az.
Gyanítom hogy Nas oldalon lesz a hiba, segítséget előre is köszönöm!

-
UTIT
újonc
Először is köszi, hogy ennyit foglalkozol valam!

A mentés kb. 970 GB méretű. A verziólista a beállítás szerint, csak az utolsó néhány napot mutatja
A gondom az, hogy ha manuálisan törlöm a verziólistából a mentéseket, akkor sem szabadul fel hely a meghajtón. Azt hittem, ha 7 napról visszaveszem 4-re a megtartott mentések számát, akkor szabadul fel egy kis tárhely. De nem nagyon...

Azért érdekelne, hogy fizikailag hol tárolja a mentéseket a NAS. Mert én csak a fájlkezelőben lévő .hbk mappát találtam, de ez "csak" 800 GB.

Gondolom a mentés tömörítve van, de nem hiszem, hogy 4*950 GB-ot összetömörít 800 GB-ra. Meg ha összeadom a látható, használt adatmennyiséget, hiányzik kb. 1200 GB-nyi terület.
Arra gondoltam, hogy valamilyen rejtett mappában vannak a mentések. Ennek a helye érdekelne. De lehet rosszul gondolom!
Ez a mentés tulajdonképpen csak a véletlen törlések és a Ransomwareek ellen van. a régebbi mentések máshol vannak. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
kareszkaresz
üzenetére
Na, gratula! Miből lesz a cserebogár

Örülök, hogy összejött. -
kareszkaresz
tag
esetleg hátha más tanul belole

A probalgatasom elerte celjat. a gond az volt hogy a 443as portot a 32400ra forwardoltam routerben. hiba volt.
a 443as portot a nas felé IS a 443as portra kellett iranyitanom. igy most mukodik már a https
hurray... nem semmi, csak 4 orat szopoztam vele, de mostmar mukodik!
koszonom mindenkinek aki forditott rám időt 

ez adta az otletet ihletet:
https external access and certificate look fine but won't connect | Synology Community -
kareszkaresz
tag
Ez alapjan a video alapjan a DSM mostmar mukodik https-en.
(21) How to Configure HTTPS on Synology NAS Using Let's Encrypt | Synology - YouTube
Plex még mindig átpakol http-re.
kéne adnom aldomaint latom nalad igy van plex. .....
eddig csak siman a portokkal jatszottam nincs kulon domain a plexnek.
azert probalom igy megcsinalni mert ha en adom meg a portot akkor lehet hogy a meloban talalok egy portot ahol nem lesz letiltva a móka
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
kareszkaresz
üzenetére
Nálam csodálatosan működik hasonló konfiggal:
De nem csak a Plex, hanem a Home Assistant, a Tautulli, a qBittorrent, a Zabbix, és a SmokePing is, hasonló logika mentén.
De még eszembe jutott valami: távolról j99.9%-ban a https://app.plex.tv/desktop/#!/ elérést használom (és persze bejelentkezem). Te miért nem?
Most néztem a mobilomról, tehát működik (csak nekem nem synology.me, hanem d....s.com a DDNS-em).
-
kareszkaresz
tag
válasz
kis.zsolt
üzenetére
Üdv!
Megcsinaltam az oldal szerint. de nem akarja a secure kapcsolatot. bejon a domain adott porton, a forditot proxyt is beallitottam. belso halon ugye nincs https mert kintrol latja ezt a domaint ami fel van véve a synology.me tanusitvanyhoz porttal egyutt, mégsem https a vége hanem csak http.
a tanusitvanyban megadtam a portot azt forwardolom 32400ra perpill, alapbol plex beallitasoknal csak a kulso portot tudom valtoztatni a belso 32400at sehogy igy a proxyt is ehhez allitottam a leiras szerint. online port ellenorzo adott ipt lát pingelve szinten.
szoval elindul a cucc de https sehol. :/ elvileg pedig ugy csinaltam a leiras szerint ahogy kerte. :/ nem tudom min siklik ki. :/HTTP/2 mar nincs amit enabledezni tudnek csak HSTS. Utobbit nem pipaltam be mert a leirasban sem volt bepipalva.
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
kareszkaresz
üzenetére
Google, három keresőszó: "plex synology https"
Tadamm: [link] -
cigam
titán
válasz
kareszkaresz
üzenetére
Olvass vissza, nemrég volt róla szó: #96323
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
- Ellenőrizd hanyas port van megadva a https-nek.
- Belső hálón, a portot megadva működik? 192.168.1.2:5001
- A routeren ez a port van beállítva portforwardba?
- Az online port ellenőrző nyitottnak látja?
- Külső hálón, a pontot megadva működik? valami.synology.me:5001
(A külső/belső port száma megegyezik? Mert ha nem, akkor a külső portszámát kell beírni a ddns címhez) -
kareszkaresz
tag
Koszonom szepen airlac és cigam.
Esetleg vmi otlet arra h a synology.me miert nem mukodik https-ként?
-
cigam
titán
válasz
kareszkaresz
üzenetére
Olvass vissza, nemrég volt róla szó: #96170
3mp!
-
válasz
kareszkaresz
üzenetére
A kötet beállításainál (3 pötty a Storage Manager-ben) tudod a százalékot állítani.
-
kareszkaresz
tag
Sziasztok
Lehet a plex csoportban kellene feltennem ezt a kerdest de hatha itt is tudtok rá valamit mondani.
Plexet a synology sajat DDNS-ével synology.me probalom elerni, ami sikerul is, viszont a kapcsolat nem https-en keresztul megy hanem sima http. A port nem a 423 https port termeszetesen bar elvileg ennek nem kellene szamitania.Barki tud valami okosat mondani? megkoszonnem

És mégegy dolog. Van még 5.5TB szabad helyem de a DSM mar most csipog figyelmeztetessel hogy keves a hely. Ki tudom valahol ezt kapcsolni vagy valami értelmes mennyiseget megadni hol csipogjon emiatt? 5.5TB az nem keves az én hitem szerint
Udv es szep estét!

-
wjoe
tag
válasz
csomi1977
üzenetére
Nem lehet, hogy a fent van a Watchtower, ami a konténerek automatikus frissítését végzi?
Ha igen, akkor ez normális, illetve erősen ajánlott a [konténerek mentését] is beállítani, hogy ha valamelyik frissítés félremegy vissza lehessen állítani az előző, még működő verziót. -
csomi1977
aktív tag
Sziasztok . Az komoly probléma hogy dockerben magától leállnak az alkalmazások majd újra indulnak ? A naplóban semmit. Em találtam .
-
Zskertai
újonc
Hello,
pár napra nálam van egy macbook air kipróbálásra, és le akartam tölteni a DS Video alkalmazást... az istennek nem találom. Win verzó megvan, iphone/ipad alkalmazás megvan, de a macOS verziót nem találom... Én vagyok elképesztően béna vagy nem létezik? Ha nincs, mivel tudom jól helyettesíteni?
Köszi:
Zskertai -
cigam
titán
Ez fura. Mit mutat a verziólista? Ha jól tudom ott törölni is tudod, a régebbi (beragadt, még a régi ütemezés szerinti?) verziókat.
Ha pedig csak az utolsó pár nap látszik, csekkold, hogy milyen nagy méretű fájlok kerültek a mentésbe (véletlenül).
Ha ez sem segít ellenpróbaképpen hozz létre egy új mentési feladatot. Az is akkora méretű mentést készít, mint a régi?Amúgy mekkora a mentendő mappák össze mérete, és mekkora a mentés mérete?
Ez nagyon rövid megtartási idő. Mi van, ha egy hét/hónap múlva derül ki, hogy 1-2 fájlt, mappát véletlenül töröltek? -
kis.zsolt
aktív tag
Örülök, hogy leírtad a történeted, mert így látjuk, merre kell menni, ha hasonló problémával találkozunk. Én sem szoktam mindig megosztani a megoldásokat, pedig igazából ez lenne a normális, már csak a kollektív tudás építése érdekében is.
Mindenesetre jó látni, hogy mindent magadtól oldottál meg, és hogy még közre is adtad, így mások is tanulhatnak belőle. Köszönet érte!
-
tjsz
senior tag
Amit még hozzá szeretnék tenni:
1. eddig ez az OpenVPN szépen működött, a tanúsítványoknál látható "synology" volt az alapértelmezett, majd hirtelen nem tudtam elérni a szervert. Akkor lett kérve és beállítva a let's encrypt-es tanúsítvány, de sajnos ezzel sem működik.
2. OpenVPN leállítva - újraindítva, de ugyanaz a hiba.
3. Minden csomag frissítve, firmware: 7.2.2-72806 Update 3 (a legutolsó)
4. NAS újraindítva, de ugyanaz a hiba.
-
tjsz
senior tag
Sziasztok!
DS224+ OpenVPN probléma jött szembe: a laptopomon futó kliens az alábbi hibákat dobálja (a log-ban az IP cím és port nem valós):
TLS_ERROR: BIO read tls_read_plaintext error
TLS Error: TLS object -> incoming plaintext read error
TLS Error: TLS handshake failed2025-03-24 08:42:10 OpenVPN 2.6.13 [git:v2.6.13/5662b3a8eb9e5744] Windows [SSL (OpenSSL)] [LZO] [LZ4] [PKCS11] [AEAD] [DCO] built on Feb 17 2025
2025-03-24 08:42:10 Windows version 10.0 (Windows 10 or greater), amd64 executable
2025-03-24 08:42:10 library versions: OpenSSL 3.4.1 11 Feb 2025, LZO 2.10
2025-03-24 08:42:10 DCO version: 1.2.1
2025-03-24 08:42:12 WARNING: No server certificate verification method has been enabled. See http://openvpn.net/howto.html#mitm for more info.
2025-03-24 08:42:12 TCP/UDP: Preserving recently used remote address: [AF_INET]94.27.240.68:1194
2025-03-24 08:42:12 ovpn-dco device [OpenVPN Data Channel Offload] opened
2025-03-24 08:42:12 UDP link local: (not bound)
2025-03-24 08:42:12 UDP link remote: [AF_INET]94.27.240.68:1194
2025-03-24 08:42:12 WARNING: this configuration may cache passwords in memory -- use the auth-nocache option to prevent this
2025-03-24 08:42:12 VERIFY ERROR: depth=1, error=unable to get local issuer certificate: C=US, O=Let's Encrypt, CN=R11, serial=1840xxxxxxx
2025-03-24 08:42:12 OpenSSL: error:0A000086:SSL routines::certificate verify failed:
2025-03-24 08:42:12 TLS_ERROR: BIO read tls_read_plaintext error
2025-03-24 08:42:12 TLS Error: TLS object -> incoming plaintext read error
2025-03-24 08:42:12 TLS Error: TLS handshake failed
2025-03-24 08:42:12 SIGUSR1[soft,tls-error] received, process restarting
2025-03-24 08:42:13 WARNING: No server certificate verification method has been enabled. See http://openvpn.net/howto.html#mitm for more info.
2025-03-24 08:42:13 TCP/UDP: Preserving recently used remote address: [AF_INET]94.27.240.68:1194
2025-03-24 08:42:13 ovpn-dco device [OpenVPN Data Channel Offload] opened
2025-03-24 08:42:13 UDP link local: (not bound)
2025-03-24 08:42:13 UDP link remote: [AF_INET]94.27.240.68:1194
2025-03-24 08:42:13 VERIFY ERROR: depth=1, error=unable to get local issuer certificate: C=US, O=Let's Encrypt, CN=R11, serial=1840xxxxxxx
2025-03-24 08:42:13 OpenSSL: error:0A000086:SSL routines::certificate verify failed:
2025-03-24 08:42:13 TLS_ERROR: BIO read tls_read_plaintext error
2025-03-24 08:42:13 TLS Error: TLS object -> incoming plaintext read error
2025-03-24 08:42:13 TLS Error: TLS handshake failed
2025-03-24 08:42:13 SIGUSR1[soft,tls-error] received, process restarting
2025-03-24 08:42:14 WARNING: No server certificate verification method has been enabled. See http://openvpn.net/howto.html#mitm for more info.
2025-03-24 08:42:14 TCP/UDP: Preserving recently used remote address: [AF_INET]94.27.240.68:1194
2025-03-24 08:42:14 ovpn-dco device [OpenVPN Data Channel Offload] opened
2025-03-24 08:42:14 UDP link local: (not bound)
2025-03-24 08:42:14 UDP link remote: [AF_INET]94.27.240.68:1194
2025-03-24 08:42:14 VERIFY ERROR: depth=1, error=unable to get local issuer certificate: C=US, O=Let's Encrypt, CN=R11, serial=1840xxxxxxx
2025-03-24 08:42:14 OpenSSL: error:0A000086:SSL routines::certificate verify failed:
2025-03-24 08:42:14 TLS_ERROR: BIO read tls_read_plaintext error
2025-03-24 08:42:14 TLS Error: TLS object -> incoming plaintext read error
2025-03-24 08:42:14 TLS Error: TLS handshake failed
2025-03-24 08:42:14 SIGUSR1[soft,tls-error] received, process restarting
2025-03-24 08:42:15 WARNING: No server certificate verification method has been enabled. See http://openvpn.net/howto.html#mitm for more info.
2025-03-24 08:42:15 TCP/UDP: Preserving recently used remote address: [AF_INET]94.27.240.68:1194
2025-03-24 08:42:15 ovpn-dco device [OpenVPN Data Channel Offload] opened
2025-03-24 08:42:15 UDP link local: (not bound)
2025-03-24 08:42:15 UDP link remote: [AF_INET]94.27.240.68:1194
2025-03-24 08:42:15 VERIFY ERROR: depth=1, error=unable to get local issuer certificate: C=US, O=Let's Encrypt, CN=R11, serial=1840xxxxxxx
2025-03-24 08:42:15 OpenSSL: error:0A000086:SSL routines::certificate verify failed:
2025-03-24 08:42:15 TLS_ERROR: BIO read tls_read_plaintext error
2025-03-24 08:42:15 TLS Error: TLS object -> incoming plaintext read error
2025-03-24 08:42:15 TLS Error: TLS handshake failed
2025-03-24 08:42:15 SIGUSR1[soft,tls-error] received, process restarting
2025-03-24 08:42:16 WARNING: No server certificate verification method has been enabled. See http://openvpn.net/howto.html#mitm for more info.
2025-03-24 08:42:16 TCP/UDP: Preserving recently used remote address: [AF_INET]94.27.240.68:1194
2025-03-24 08:42:16 ovpn-dco device [OpenVPN Data Channel Offload] opened
2025-03-24 08:42:16 UDP link local: (not bound)
2025-03-24 08:42:16 UDP link remote: [AF_INET]94.27.240.68:1194
2025-03-24 08:42:16 VERIFY ERROR: depth=1, error=unable to get local issuer certificate: C=US, O=Let's Encrypt, CN=R11, serial=1840xxxxxxx
2025-03-24 08:42:16 OpenSSL: error:0A000086:SSL routines::certificate verify failed:
2025-03-24 08:42:16 TLS_ERROR: BIO read tls_read_plaintext error
2025-03-24 08:42:16 TLS Error: TLS object -> incoming plaintext read error
2025-03-24 08:42:16 TLS Error: TLS handshake failed
2025-03-24 08:42:16 SIGUSR1[soft,tls-error] received, process restarting
2025-03-24 08:42:17 SIGTERM[hard,init_instance] received, process exitingPublikus az IP cím (amit szeretnék elérni), a gépemen futó OpenVPN kliens okés és frissítve (más Synology-s VPN szervereket simán elérek).
Mi lehet a gond?
OpenVPN szerver + tanúsítvány beállítások:
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
kareszkaresz
üzenetére
Üdv:
Nekem a DS412+ még mindig hibátlanul ment, bár már két éve eladtam. Ugyanakkor a DS918+ a garancia vége előtt két héttel feladta, és a Synology magyar képviselete gondolkodás nélkül küldött egy zsír új, még fóliás, dobozos NAS-t, ráadásul új garanciával (ami nemrég járt le). Azóta is hibátlanul működik.
Szóval sosem lehet tudni. Ha engem kérdezel, én nem vennék plusz garanciát – de én nem te vagyok. Neked kell eldönteni, mennyire vagy eleresztve, mennyire tartod megbízhatónak a Synologyt, illetve milyen környezetben használod a NAS-t (pl. villám, feszültségingadozás, lakásbiztosítás opciói).
Apropó lakásbiztosítás: egy magát piacvezetőnek nevező biztosító annak ellenére nem fizette ki a tévém javítását, hogy minden egyértelmű volt, nem volt csalás, és még a hivatalos szerviz is nemtetszését fejezte ki az ügyben. Szóval hiába biztosítottad a lakásodat túlfeszültség és villámcsapás másodlagos hatása ellen, ha a biztosító úgy dönt, hogy "nem volt villámlás" aznap – még akkor is, ha a biztonsági kamerák négy órán keresztül videózták a vihart...
Tehát ezen valós történet alapján pl. a lakásbiztosítás ugyan megtéríthetné a NAS-ban okozott kárt, de nem biztos, hogy olyan biztosítód van, ami ezt valóban meg is tenné adott esetben. Emiatt (is) mondom, hogy neked kell eldönteni, hogy megéri-e vagy sem a plusz költség. -
UTIT
újonc
Sziasztok!
Hyper Backupot használok egy hálózati meghajtó napi mentéséhez. Teljesen hibátlanul működik.
Idáig úgy volt beállítva, hogy 7 napot őrzött meg, majd a legutolsót törölte és annak a helyére ment az új mentés.
Most, hogy növekedett a hálózati meghajtón lévő adatmennyiség, kezd elfogyni a tárhelyem. Ezért lejjebb vittem a megőrzött napok számát 4-re, gondoltam így felszabadul egy kis hely.
Már túl vagyok a 4 napos rotáción, de nem szabadult fel helyem.
Tudnátok abban segíteni, hogy fizikailag hol találom a NAS-on a Hyper Backup mentéseit?
Köszi!
-
Borisz76
nagyúr
Sziasztok !
Ma kicsit volt időm a NAS-al foglalkozni : DS2415+
Kikapcsoltam és kivettem belőle az összes lemezt.
( 8 db 4 TB-s HDD )
Majd kivittem az udvarra egy asztalra.
Kis csavarhúzóval nekiestem és a fém burkolatot eltávolítottam.
Ezt követően a 2 ventis hűtést kompletten kipattintottam a helyéről.
Az így lecsupaszított "keretet" és benne az alaplap + CPU + memória + tápegység kombót szépen kifújtam kompresszorral.
Azért nem engedtem rá a teljes nyomást.....de így is szállt belőle a por rendesen.
Aztán eszembe jutott, hogy került hozzám memória...pár darab.( Volt a cégnél laptop selejtezés és azt mondták, hogy amit lehet pucoljak ki a gépekből...nehogy illetéktelenek kezébe kerüljenek a céges adatok. Így hát SSD-t , HDD-t , Memória modulokat , Wifi modulokat...mindent ami mozgatható bennük ...kivettem.
Igen ám de a cégnek ezek nem kellenek és főnöki jóváhagyással elhoztam haza az összes alkatrészt. A HDD-ket időközben formáztam majd teleírtam őket a HDS felület kezelő részével....így tuti nem olvashatóak már vissza az adatok mert mindent felülírt. Bónuszban pedig 2 db működő és talán a "legerősebb" laptopokat sikerült elkérni. Így most hirtelen lett 2 laposom is.....soha nem volt előtte.)
Találtam is 2 db egyforma 4 GB-s modult.
Így hát a gyári 2 GB-s darabot kivettem , az "újat" beraktam.Összeraktam a gépet , vissza a lemezeket és bekapcsolás után szépen fel is állt a rendszer.
A takarítást dél előtt nem sokkal csináltam.
A képet meg most :
Viszont elkövettem egy "hibát".....
Nem fotóztam le a memória modult , így nem tudom a pontos paramétereit. Úgy rémlik , hogy Micron modulok.
Régebben 2*8 GB modul volt benne de valamerre eltökítettem őket...Lehet sógoromnak adtam....nem tudom már nem is emlékszem rá.
Csak egy kis "élménybeszámoló"....semmi komoly !
-
-
burgatshow
veterán
válasz
MrTwister
üzenetére
Esetleg egy disk adatbazist frissithetsz a gepen, hatha nem a legfrisebb van rajta.
-
MrTwister
őstag
válasz
Sanyi.mTs
üzenetére
Csak Exos-ok. 4 db. Azért nem ez lesz a probléma amit leírtál, mert eddig tökéletesen mentek, SMART-ot is tudtam ellenőrizni az Állapot információk alól amióta megvan a NAS, ezekkel a vinyókkal (kb. egy éve). A fenti hibát nagyjából 3 hete csinálja. Fura. Mondjuk HDSentinel azóta is ellenőrzi naponta és persze ő minden további nélkül le tudja kérni. Biztos valamit elbarmoltak a DSM 7.2.2-72806 Update 3-ban, hiszen ha nem is rögtön, de utána jött elő kb. 2-3 héttel miután frissítettem erre az Updatre. Más semmi nem változott a NAS-ban.

-
Rogiii
aktív tag
Sziasztok.
Szeretnék qbittorrentet telepíteni a NAS-ra.
Találtam pár angol nyelvű leírást, de nekem nagyon bonyolultak.
Nem informatikusként, hogyan tudnám a legegyszerűbben feltelepíteni?
Nincs hozzá magyarul valahol leírás vagy segédlet? -
cigam
titán
válasz
Pékmester
üzenetére
Mármint a DSM WEB-es felületét? Ehhez minek DDNS? Miért nem használod a beépített "QuickConnect"-et?
Plusz a Vezérlőpulton belül, a "Külső hozzáférés"ben, a "Router beállítás" fülön ellenőrizd a szükséges pontokat. Ezek vannak a routeren is beállítva? A http-ről egyből https-re akar ugrani. A bejelentkezési portálon ellenőrizd a DSM portjait. A külvilág felé ugye nem a standard 5000/5001 pontokat adtad meg?! -
Pékmester
tag
Úgy néz ki sikerült! Apró banánhéjon csúsztam el. a xxxxxx.synology.me címet írtam csak be a böngészőbe. ha kettősponttal utána írom a port számot, akkor működik

köszönöm mindenkinek a segítséget! -
Pékmester
tag
válasz
burgatshow
üzenetére
Közben ellenőriztem: a whats my ip address ugyanazt mutatja mint a routerem. Akkor nem vagyok NAT mögött.
-
Pékmester
tag
válasz
burgatshow
üzenetére
85
-
Pékmester
tag
Sziasztok!
Segítséget kérnék szépen a DDNS beállításhoz.
Elolvastam több beállítási útmutatót, megnéztem több videót, lépésről lépésre beállítottam mindent és mégsem működik.
A NASnak fix IP címe van a hálozaton. Létrehoztam a DDNS szolgáltatást a megfelelő menüpont alatt, állapota "Normál".
A Synology accountot létrehoztam, belépve látszódik a szolgáltatás
Az internet szolgáltató modeme bridge üzemmódban van, a saját routeren beállítottam a virtual servernél (TP-Link) a megfelelő átirányítást.
Külsö csatlakozáskor hosszú várakozás után a "webhely nem nyitható meg" válasz fogad.
Elfogytak az öteleteim
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
MrTwister
üzenetére
Exos-on kívül van más féle HDD a NASban? Ha igen, annak le tudod kérdezni a smart adatait?
Lehet rosszul emlékszem, de mintha az XS(+) szériáknál már csak a saját synology HDD-vel működne tökéletesen együtt. De az is lehet, ez csak annyi, hogy a syno HDD-k fw-je frissíthető NAS-on keresztül.
Én a helyedben átváltanék angol nyelvű felületre és a képernyő képekkel és minden adattal (nas típusa, dsm verzió, exos-ok típusa és fw száma, shr, stb) nyitnék hibajegyet synologynál.
-
MrTwister
őstag
Folyton ezt dobálja egy ideje, mia fene lehet ez és mi a megoldása?
-
cigam
titán
Okoskamerák? Mert akkor egyszerűbb lenne ftp kapcsolatot beállítani, és a kamerákra bízni a mozgás detektálást, de a folyamatos felvétel sem foglal túl sok helyet. Attól függően hány napot/hetet/hónapot akarsz megtartani.
Plusz a WiFi-t gyorsan átalakítanám vezetékes kapcsolatra. Egy WiFi zavarót bagóért kapni már.
-
BaLee
addikt
Wifin csatlakoznak. Sávszél szerintem bőven megfelelő (telefonról wifiről nézve a kamera képét tökéletes) 60mb/sec körüli a speedtest, de ha a NAS-ról pl a szintén wifin lévő PC-re mentek le egy videót akkor 10mb/sec körül másol ami úgy gondolom bőven elég 2 kamerakép továbbításra. A Reolink appból a kamera képét néve 1200kbps értéket ír a felvétel felett.
A Synology Survillance Station felügyeli a 2 kamerát.
Az előbbi javaslatra meg akartam nyitni az erőforráskezelőt, a NAS ezzel a megnyitással sem nagyon birkózik meg.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Netfone
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- A napi Windows-hiba? Teljes adatvesztés Bitlockerrel
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- TCL LCD és LED TV-k
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Ettől lesz más a tévézés? Teszten a OneTV SoundBox
- Formula-1
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- HP Elitebook 840 G10 - i5-1345u (10 mag 12 logikai) 16 GB DDR5, 256 SSD, FHD IPS, Sureview, Garancia
- Üzletből, garanciával, Lg Gram 17Z90R- i7-1360P/16GB RAM/1TB SSD/17,3" /2560 x1600 QHD
- Üzletből, garanciával, Lenovo ThinkPad T15p Gen 2. i7-11800H/32GB RAM/512GB SSD/GeForce GTX 1650
- -ÚJ,2 ÉV GAR- GAMER PC: RYZEN 7 5700/5800X +RX 6600/6700XT +16-64GB DDR4! SZÁMLA! 70 féle ház!
- Eladó ILCE-7M3K (Sony A7 III + 24-105G kit) nagyon keveset használt!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo LOQ 15IRH8 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-12450H - 16GB - 512GB - RTX 4050 - Win11 PRO - 1 év gari
- SEAGATE ST6000NM0034 6TB 7.2k 3.5 512e SAS HDD ST6000NM0034
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3358, 100% Akkumulátor
- Kezdő Gamer PC-Számítógép!Csere-Beszámítás! I5 6500 / RX580 8GB / 16GB DDR4 / 512 SSD
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
( WD40efpx a típusa egyébként )

Kellene pár screenshot, a megfelelő helyeken kitakarva.

Ha pedig csak az utolsó pár nap látszik, csekkold, hogy milyen nagy méretű fájlok kerültek a mentésbe (véletlenül).