Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dkess

    őstag

    válasz gyugyo79 #58764 üzenetére

    Szinkron mellett NAS snapshot funkció esetén történt ransomware támadás esetén miért is lenne csak 1 kódolt és 1 rendes változat (utóbbi is a file verzióból)? A snapshot -ból akár a 10 perccel ezelőtti (az utolsó futás) verziót - vagy akár a 3 évvel ezelőtti verziót (ha akkor már létezett) és közte bármit is ki tudja mellé szedni. E mellett párhuzamosan persze a file verzió funkciót használva is szemezgethet.

    A szinkronizáció rengeteg egyéb hasznos funkciót is enged - pl. személyes felhő stb. Minden percre kész és a világon bárhonnan elérhető - egész pontosan 0 többlet tárhely igénnyel.

    "Sima backup" és Ransomware támadás esetén ugyanúgy az utolsó backup (ami legyen szintén 10 perc a példánál maradva) lehet az alap kiindulópont (pl. ha tömegesen kellene visszaállítani dolgokat). Ugye kliens oldalon fertőzött file és az utolsó backup futás óta nincs frissebb verzió NAS -on. Persze a backup mellett is lehet még file verziókban szemezgetni.

    Úgy gondolom, hogy ezek alapján, aki elolvassa az előzményeket is meg tudja hozni a döntéseket, hogy milyen NAS illetve megoldás a neki megfelelő. Az érintett kiinduló hozzászólásban az Intel -es (Btrfs -t is támogató, de persze ezt nem kötelező használni) NAS -ok számos egyéb más előnye is ki lett vesézve (akár 2 vagy több HDD hely, erősebb, alapból több RAM ami bővíthető is akár, sokkal több alkalmazás stb. stb.). Ez is része lehet a döntésnek és mindezekkel együtt is természetesen hozhat olyan döntést a kérdező, hogy nem kell se Intel - se Btrfs (így is döntött).

    Arra nem utaltam, hogy általánosságban milyen arányban használnak torrent -et a felhasználók NAS -on. Mindössze annyit, hogy én nem illetve azt, hogy szerintem nem jelent a valóságban érezhető különbséget (nem zárom ki, hogy nem így van - esetleg valaki Btrfs -en torrent -ező felhasználó megoszthatja a negatív tapasztalatait).

    Töredezettségmentesítés NAS -on. Igen, Btrfs esetén rendelkezésre áll ez a funkció. Gondolom aránylag szerény ráfordítás által implementálható volt illetve úgy gondolták, hogy a várható igények alapján kifizetődő lehet. Én soha nem használtam. Nem érzem ennek a hátrányát semmiben. Még évekkel ezelőtt olvastam több helyen is, hogy ilyen-olyan okok miatt (nem tudom már régen volt) ez nem is ajánlott. Mivel akkor eldöntöttem, hogy nem fogom használni - így nem is érdekel a lehetősége, hogy maga a funkció implementálva van-e. Aki akarja annak természetesen a lehetőség adott ...

Új hozzászólás Aktív témák