Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dkess

    őstag

    válasz gyugyo79 #58753 üzenetére

    "A túlmagyarázott hülyeség sajnos hülyeség marad." - Idáig egyetértünk.

    A ransomware igen, egy érdekes dolog. Amennyiben nem láttam volna "bociszemeket" meg hallgattam volna "azt hittem" -eket tömkelegével, akkor talán még bagatellizálnám is. A Snapshot is lehet fertőzőtt igen - a félórával ezelőtti is, meg az X órával/nappal/héttel meg hónapokkal (akár évekkel) ezelőtti is. Ugyanez nem fordulhat elő sima backup -nál (dehogynem)? Mondjuk, ha hónapokig vagy akár évekig nem derült fény a ransomware támadásra (és időközben nem is kellettek az adatok), akkor lehet azoknak amúgyis mindegy.

    Torrentre meg, ha állít is valaki snapshot -ot, akkor az is elég pl. naponta vagy hetente - növekményes alapon az is nudli. Erőforrást nem zabál. Feltételezem backup -ot sem állít senki ennél többet torrentre - az sem fogyasztana kevesebb erőforrást ... Kliens PC -n pedig torrent -et nem szinkronizálunk NAS -ra, mert az meg a kliens PC erőforrásait eszi meg.

    Ext4 -re írod a verzió követést + backup (ez lehet növekményes is, de szinkronizálás esetén ugye egy alap backup kell, ami mindjárt még egyszer annyi helyet foglal). BTRFS -nél pedig pont az a lényeg, hogy a verzió követés és szinkron mellett elegendő a snapshot (ami eleve növekményes). Addicionális backup lehet még (akár másik távoli NAS -ra is akár) - de az meg mind a két esetben ugyanaz lenne.

    Feltételezem, hogy Nálad sem lenne másképpen, hogy bármilyen ransomware esetén - amennyiben nem csak egy-kettő file -ra lenne szükség - akkor Te sem a fileverziókhoz nyúlnál elsősorban, hanem backup/snapshot -hoz. Ez pont teljesen független attól, hogy milyen módon kódol az a ransomware ...

    Kicsit más: gondoltam rá, hogy érdeklődök, hogy megjött-e a Club3D Realtek -es NIC Neked is illetve sikerült-e beüzemelni? Amennyiben gondolod, akkor esetleg Te is megoszthatnád a tapasztalataidat - mégha részletes tesztre nem is lenne feltétlenül szükséges (nekem mindenesetre nem - teljes megelégedéssel használom azóta is).

Új hozzászólás Aktív témák