Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Koszta

    tag

    válasz Madwe #54985 üzenetére

    Srácok, srácok, szerintem kicsit félre ment az infó, és véletlenül sem szerettem volna a kérdésemmel bárkit is egymásnak ugrasztani.

    Az egész lényege, hogy aki vette, az annyira ért hozzá, hogy tisztában van vele mi a NAS, és kinőtték a Drive és hasonló szolgáltatásokat, és inkább sajátot szerettek volna helyette. A cél pusztán a több felhasználós jogosultság kezelés, a NAS elérése távolról telefonról, illetve gépeken helyi hálózatról. Egyetlen WD Home Clouddal volt dolgom eddig, annak a beállítása pedig pofon egyszerű, és a távoli elérés is könnyű böngészőn keresztül vagy telefonon. Mivel nincs tapasztalatom a NAS-okkal kapcsolatban, ezért beírtam a "Milyen NAS-t vegyek" topicba, ahol a Synology-t javasolták. Utánaolvasva gyakorlatilag mindenhol az jött ki, hogy a telepítés és beállítás (amire jelen esetben elsőre kell) gyakorlatilag next-next-finish és minden szépen működik.

    Ennek ellenére ami tényleg könnyen működik, az a Quickconnect és a DS file elérés. A helyi hálózaton való elérés már nem volt ennyire könnyű, mivel simán nem láttak rá a Windowsos gépek, de arra utána sikerült megoldást találnom. Ekkor minden működött, ami kérés volt, így ennyiben is hagytam. Ezután kérte ismerős, hogy milyen jó lenne, ha rálátnának gépről távolról is a NAS-ra. Feltételeztem, hogy hasonló könnyedséggel megoldható, mint a WD esetén, hogy beírják egy xxx.synology.com oldalt, ahol egy login után elérik a NAS mappáit (ahogy egy Drive, Dropbox vagy akármi esetén). Aztán jöttem rá, hogy sajnos itt ilyen lehetőség nincs (vagy csak én nem találtam meg), csak a Quickconnect, ami egy egész admin felület, és nyilván ők csak a felhasználókkal megosztott megfelelő mappákat szeretnék látni.

    Azóta nem voltam még ott, mivel sajnos fizikailag nem volt időm odamenni, ezért szerettem volna valahogy jelen beállítások mellett távolról elérni a belső hálózatot. Elég lett volna azt mondani, hogy erre nincs lehetőség, mivel a DMS nem támogatja a böngészőt, a VM-hez pedig kevés a 2 giga ram. Nem szeretnék semmilyen sérülékenységet, pusztán a beállítás idejéig nyitottam volna meg bármilyen plusz portot. A VPN és egyéb dolgok beállításához mindenképpen rá kell tudnom csatlakozni a routerre, amit ahogy írtam, így akkor távolról nem tűnik megoldhatónak.

    És igen, állítottam már be DDNS-t és VPN-t is routereken, így nem ismeretlen terep, maximum annyiban, hogy nem dolgoztam még UPC-s nettel, routerrel. A WD NAS után feltételeztem, hogy amúgy is ez tök mindegy, egy ilyen NAS alapbeállításait bárki meg tudja csinálni, olyan is, aki nem érti a DDNS és VPN szavakat. Sajnálom, hogy itt ez nem így van.

    @Essejó: Köszönöm a válaszod!
    1-2. Az admin felhasználót letiltottam elsőre, a portot amint sikerültek a beállítások meg fogom változtatni. Vagy amint odamegyek, mivel ez távolról nem lehetséges.
    3. Sajnos az előbb említett okokból kifolyólag ezt nem ellenőrztem a routeren, és jelenleg nem is tudom távolról. Ez merült fel bennem is elsőre, mivel Digisként nekem első dolgom volt feltételezni, hogy NAT mögött lehet. Így látatlanban gondoltam inkább rákeresek, hogy UPC-nél is a NAT-olás az általános, bevett szokás. És erre azt olvastam szinte mindenhol, hogy nem, publikus IP szokott lenni. Amennyiben tényleg NAT mögött lenne, UPC-nél is van lehetőség kérni, hogy vegyék ki a NAT mögül? És amennyiben ez nem lehetséges, így a DDNS elérés nem működne, van-e valamilyen más megoldás, ahogy a DS File is látja, úgy elérni gépről a NAS megosztott mappáit?

    Köszi!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák