Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • BrandonXXV

    aktív tag

    válasz MrCsiT #18036 üzenetére

    Nos, a kereskedelemben kapható villámvédelemmel ellátott hosszabbítók, stb., kb. annyit érnek egy villámcsapás ellen, mint rövidnadrág az északi sarkon -40 fokban!
    A villámvédelem nagyon összetett dolog. Ahogy már előttem más is mondta, akkora energia van benne, hogy egy kis olvadó biztosíték sosem fogja útját állni neki. Ekkora energiánál vezeték sem kell, simán áthúz két vezető vég között is. (gondolj csak bele, ha a nagyfeszültségű távvezeték közelébe mész is szénné égsz, mert áthúz és rajtad keresztül fog az áram haladni a föld felé)

    Legalább 4 szakasza van a villámvédelemnek. Az elsődleges maga az áramszolgáltató. A távvezeték oszlopokon, hálózaton van saját villámvédelme, de ez sem 100%-os természetesen. A következő fokozat, hogy a házadon van villámhárító, ami annyit segít, hogy azon keresztül a villám a földbe jut és ott sül ki, jobb esetben nem gyullad ki a tetőd. Ettől még a házban lévő összes elektromos berendezés megsülhet, mert a a villám nagy része a földbe jutott, de a villamos hálózatodra akkor is bejut a túlfeszültség.
    Erre léteznek külön kiépített villámvédelmi/túlfeszültségvédelmi rendszerek, amik EGYSZER használatosak leginkább, bár mostanában már van ami többszöri alkalmat is kibír. Ezek a rendszerek a villamos hálózatodba kell legyenek beintegrálva, külön a villanyszerelő telepítheti, ami utólag nem is annyira egyszerű, de megoldható minden. Hozzátenném horror áron és itt sincs garantálva a 100%-os védelem!
    Ha mindezek megvannak, na ezekkel együttvéve lehet alkalmazni a különböző túlfesz. elleni hosszabbítókat és egyéb eszközöket.
    Külön megjegyezném, hogy a szünetmentes is csak bizonyos túlfeszültségig jó, utána teljesen mindegy, milyen védelem van benne...
    JA és akkor még nem beszéltünk ugye a külön hálózatokról, amin a túlfeszültség/villám bejöhet, koax kábel, utp kábel, telefonkábel és ki tudja, milyen szolgáltató megy még be a házba... :W

    A villámvédelem külön szakma, 1000%, hogy nem lehet elintézni annyival, hogy nekem van egy villámcsapás ellen védő hosszabbítóm :N

    Ami nincs bedugva a konnektorba és más egyéb kábel se csatlakozik a készülékbe, az esetleg megmenekül...

Új hozzászólás Aktív témák