Új hozzászólás Aktív témák
-
edgR
őstag
válasz
Malibutomi #55442 üzenetére
Majdnem
CIG is running out of money-> CIG is generating less and less net profit
A másik stimmel!Az pedig a te problémád, hogy a kettő között nem teszel, vagy nem látsz különbséget.
-
edgR
őstag
válasz
Drenadar #55427 üzenetére
"Szóval elismervén azt, hogy sokat dolgoztál, hogy kigyűjts mindent, tényleg érdekel hogy mit vársz mit tegyünk?"
Én nem várok semmit. Én maximum javasolni tudok, és ilyen szándékkal is teszem: óvatos optimizmussal közelítsétek meg a témát, legyetek objektívek, ne higgyetek el vakon mindent (pláne ennyi idő és igérgetés után) és semmiképp ne költsetek egy fillérrel se többet annál, amire nem tudtok "kidobott pénzként" tekinteni!
Utólag is elnézést, ha ez off, de az első hsz-t a témában egy - szerintem - túlzottan optimista kommentre írtam, ami szintén SQ42 és nem SC témájú volt - szóval nem igazán értem, hogy az én válaszaimat akkor miért nem bírja el ez a topic, még ha közvetlenül valóban nem is kapcsolódik a MP-hez!
-
edgR
őstag
válasz
Szőrös #55422 üzenetére
A tiéd volt az egyetlen hsz, ami valamilyen szinten legalább a kérdésemre/problémafelvetésemre válaszolt, csak az a probléma, hogy nem CIG linket adtál - egy starcitizen.hu nem túl reprezentatív forrás, foglalmam sincs, hogy milyen és mennyire hiteles adatbázisból dolgozik.
A többiek láthatóan arra sem vették a fáradtságot, hogy végigolvassák a hsz-em, így neked ezúton is köszönöm!Nem azt mondom, hogy most nem megy nekik a szekér; azt mondom, hogy időzített bomba a költségvetésük, és bármikor pukkanhat a lufi. Aki kicsit is ért ehhez, az tudja, látja, hiteles forrásból tájékozódik, a többieknek marad a HIT.
De az olyan garázscégek / médiumok is hasonlóról beszélnek, mint a Forbes. Gondolom ők sem értenek annyira a számokhoz, mint itt a fórumozók
Érdekes olvasnivaló, már 4 éve is ilyesmivel volt tele a net, hogy "The Federal Trade Commission has received 129 consumer complaints related to Cloud Imperium, involving requests for refunds as high as $24,000, according to information revealed by a Freedom of Information Act request. “The game they promised us can’t even barely run. The performance is terrible and it’s still in an ‘Alpha’ state,” complained a Florida resident who claimed last year to have spent $1,000. “I want out. They lied to us."
@Menthirist Közel sem "elég erős", különben miért szerepelne a "Minority investment" sorban a 2020-as évben piros (negatív) összeg? Azért, mert kiadás, és nem bevétel -> feltételezhetően törlesztés, de ezt valószínűleg nem fogják sosem tisztázni, találgatni meg nem szeretnék. Csak annyi látható, hogy "befektetés", mint negatív összeg... Nem tartod érdekesnek?
-
edgR
őstag
válasz
Drenadar #55414 üzenetére
"Ha nagyon ragaszkodtok a téma folytatásához, akkor viszont kiemelten figyeljetek arra, hogy egymást ne minősítsétek, ne legyen személyeskedés, és lehetőleg tárgyilagosan, érvelve, valami alátámasztásával tegyétek meg. Köszönöm."
Érvelek és linkelek hiteles forrást használva, erre ->
"szóval jegeljük a témát, vagy mond el, hogy most mit vársz? Menjek a modkerbe, és zárassam be a topicot? mert edgR levezette hogy úgyse lesz játék a sq42-ből (a star citizen topicban). Értjük, hogy neked ez a félelmed és megnézted 2021ig, most már mindjárt 24 van amúgy."
Más ne személyeskedjen (nem is tette), neked viszont topicatyaúristenként ugye mindent szabad. Kicsit sem vagy kétszínű
Btw magyarázd már meg, hogy mi köze van annak, hogy "mindjárt 24 van amúgy", ha fizikailag 2022-es év lehet az utolsó lezárt év (bizonyára tudod, hogy 2023. még nem ért véget); 2022-es statisztikát viszont nem találtam, mert 2021-es az utolsó a CIG oldalán, , így kénytelen voltam hozott anyagból dolgozni. Szintén: nem én találom ki, a CIG mutatja be a saját weboldalán a költségvetésüket.
Te amúgy a személyeskedésen kívül tudsz érvelni is? Kíváncsian várom.
-
edgR
őstag
válasz
Menthirist #55413 üzenetére
nem én találom ki, CIG forrást linkeltem - ők mutatják meg a saját számaikat
-
edgR
őstag
válasz
Malibutomi #55407 üzenetére
"De feltetelezem nem szamoltal utana mennyi 1300 alkalmazott eves fizetese, a szamos studio fenntartasa, hardver- szoftver evente." - de, ami azt illeti, pont, hogy számolgattam, és ahogy korábban jeleztem, azt sem értem, hogy ez mégis hogy marad rentábilis számukra (pontosabban tudom: mesterségesen, erről írtam korábban).
A publikus adatok szerint a befektetők pénze ~10% körül hoz nekik évente, azaz továbbra is tartom, hogy miután az elmúlt 4 lezárt évben a CIG nettó nyeresége (azaz vesztesége) -9,291M USD volt,
2018 (M USD) | 48,934 (bevétel) | 56,167 (kiadás) | -7,233 (veszteség)
2019 (M USD) | 60,716 (bevétel) | 70,431 (kiadás) | -9,715 (veszteség)
2020 (M USD) | 88,176 (bevétel) | 80,868 (kiadás) | 7,308 (nyereség)
2021 (M USD) | 100,796 (bevétel) | 100,447 (kiadás) | 349 (nyereség)Forrás: Cloud Imperium Financials for 2021
ezért egy rohadt nagy időzített bombán ülnek. Persze a korábbi évek sem voltak túl fényesek (elég megnézni az alábbi ábra első sorát), amiből egyedül talán a 2013. év a kivétel, amikor ugye még jóval kevesebbet költöttek mindenre.
A CIG már 2 évvel ezelőtt is 86M USD-t költött csak fizetésekre, miközben a halmozott tőkéjük mindössze 63,378M USD volt (amiből 46M USD külső befektető pénze - értsd: HITEL - volt! - ezt ugyebár a legtöbb esetben - megállapodástól függően - illik visszafizetni, ahogy látható a 2020-as oszlopban, már ez is negatív összeg)
Ha jön majd egy-két gyengébb év, amikor kisebb lesz a felhozatal, vagy nem jön össze elég pledge pénz, és borul a bili. Elég megnézni a 2018-as évet: ha ott nem kapnak egy 46M-s támogatást, akkor 2019-ben már le lett volna húzva a roló, mert a halmozott tőkéjük mindössze 6,995M USD, a 2019-es eredményük pedig -9,715M USD volt->
Forrás: Cloud Imperium Financials for 20212018-2021 közötti időszakban a nettó eredményük mindössze 63,378 - 52,995 = 10,383M USD volt, miközben 2018-ban és 2019-ben kaptak összesen 63,25M USD-t külső befektetőktől, ki tudja, hogy milyen kondíciókkal. Ez (akárhogy is számolom) 52,867M USD veszteség az elmúlt 4 lezárt évben, a törlesztést figyelmen kívül hagyva!
Szóval, mielőtt lepottyannál arról a magas lóról, amin ülsz és amiről beszélsz, te mivel támasztod alá a véleményed?
Vicces, hogy logikátlanságról beszélsz, mikor a mondandódnak semmi értelme nincs: véleményed szerint nem az lenne a logikus, hogy minél előbb kihozzák a sp-t? Hogy termeljen? Hogy ne kelljen 80-100M USD-t az alkalmazottak fizetésére, egyre nagyobb és egyre fancybb irodák építésére/bérlésére, és reklámra (2021-ben 25,448 M USD volt csak a marketing jellegű kiadás) költeniük? Mert nem ez történik!Arról beszélnek folyamatosan, hogy a legtöbb erőforrást a sp-re fordítják, közben pedig olyan funkciókat fejlesztenek, mint a server meshing, aminek semmi köze a sp-hez.
Igen, véleményem szerint szándékosan húzzák az időt, generálnak n+1 iterációt mindenhez, hogy egyszer majd - talán - pozitívba billenjen a P&L index. Külső befektetők (értsd: HITEL, amit még vissza kéne köhögni) nélkül már 2018-19-ben eltűnt volna a süllyesztőben az egész grandiózus, világmegváltó projekt. Ezt a hitelt törleszteni kell, ahhoz pedig folyamatos bevételt kell generálniuk. Mivel az SP egyszeri bevételt produkál (és nehezen is tervezhető, hogy mekkorát), rengeteg marketing költséggel jár, ezért addig húzzák annak a megjelenését is, ameddig csak lehet. Ezért jön 3-4 évente az újabb nagy bejelentés, ezért van mindennek n+1 iterációja, és ezért nincs semmi köze a SP játéknak a volumetric cloud system 68.3-hoz, vagy a river tech 42.1-hez. Mert jelenleg szinte kizárólag a MP-re kihegyezett funkciók, shipek, stb. látják el bevétellel (2021-ben 86%!) a teljes projektet, legyen szó SP-ről, MP-ről, engine-ről.
A hosszú távú és nagy bevételt produkáló play itt nem a SP, nem a MP, hanem az engine tákolása és későbbi értékesítése (nem véletlenül hullajtottak annyi örömkönnyet a Crytek-kel vívott jogi csatározás után), ezért finanszíroztatják a motor fejlesztését a közösséggel, ameddig csak tudják. Ha a hit addig kitart, akkor örülünk.
-
edgR
őstag
válasz
Drenadar #55395 üzenetére
Akármennyire is próbálom, nem sikerül megfejtenem a logikád: mi köze van a server meshingnek a single player SQ42-hoz? Mi köze van egy SP játéknak a volumetric cloud system 68.3-hoz? A river tech 42.1-hez? Stb.
Pontosan erről beszélek, hogy az egyjátékos módnak is ugyanazt a scope-ot szánják, mint amit majd a multi 20 év múlva fog használni, vagy amit az engine eladására elégségesnek szánnak.Bőven elég lett volna minden tech 1., stabil iterációjával kiadni már réges-rég a Squadront (azaz már rég feature complete lehetne), és bevételt produkálni - ha ez lenne az érdekük, de elég világos 10+ év után, hogy nem az.
A vak vallásosságot mi sem mutatja jobban, minthogy ebben a topicban is vannak, akik úgy gondolják ("Nyilvan az az erdekuk hogy huzzak az idot, fizessenek 1000 alkalmazottat stb"), hogy attól fog majd megtöbbszöröződni a SP bevétele, hogy szebben csillog az izzadtság a karakter homlokán (a videóban 16:03-nál). Ez a "feature" is a polished polish fázis polisholása már, és még lesz 2-3 polish rajta, hogy 3 év múlva bejelenthessék, hogy most már elég polished ahhoz, hogy már csak 4 polishing kelljen a release-ig.
-
edgR
őstag
válasz
Menthirist #55391 üzenetére
Senki nem kérdőjelezi meg, hogy jó játékról beszélünk - feltéve, hogy egyszer majd elkészül. A probléma ez utóbbival, a scope-pal van: túl tökéletesre akarják csinálni, és ha már egy-egy funkció kész, akkor jöhet annak az n+1. iterációja, hogy tovább tökéletesítsék az eddigi - már eleve túltervezett - funkciót.
Erről beszélgetünk itt, hogy amíg a projektbe vetett hit és ez a már-már vak vallásosság - ami a rajongók részéről körülveszi - tart, addig rendben lesz a költségvetés, de ha ez egyszer alábbhagy, akkor az egész bebukhat.
-
edgR
őstag
válasz
Malibutomi #55376 üzenetére
Ami biztosan nem nevezhető konteonak, hogy a 7 éves accountomon 4 éve megvett SQ42-re a mai napig várok, hogy egyáltalán release közelébe érjen - amit azóta is minden évben rebesgetnek.
Ettől függetlenül remélem ezúttal igazatok lesz! Én viszont óvatos optimizmussal próbálom követni az eseményeket
-
edgR
őstag
válasz
Malibutomi #55371 üzenetére
Volt időm az elmúlt 11 évben besavanyodni..
Nincs problémám azzal, ha valaki támogatja a játékot (ha hiszed, ha nem, én is ezért olvasom a topicot), de azért maradjunk már a realitások talaján és ne vakon tegyétek! Minden évben elmondják ugyanezt, aztán jön egy-egy feature N+1. iterációja.@Szőrös az általad említett 1-2 éves határidőre reflektáltam
-
edgR
őstag
válasz
Szőrös #55369 üzenetére
Ami a határidőket illeti, ennél a játéknál nem létezik "túlzás"
Ez az egész csinnadratta most konkrétan ezt jelenti: "Nem fogunk újabb funkciót a játékba tenni, viszont ez nem jelenti azt, hogy a meglévőket még nem fejlesztgetjük 63 iterációban"
A projetbe vetett hit, és az odáig vezető út, hogy a vastag pénztárcával, viszont minimális józan paraszti ésszel megáldott játékosokat csodás fejőstehén módjára le lehet húzni az újabb hajókkal/skinekkel/stb. az sokkal többet ér számukra, minthogy ebből a közeljövőben (azaz 1-2 éven belül) release legyen.
Addig fogják húzni, ameddig csak lehet, és a számok megfelelőek. Ha financiálisan esetleg nagy visszaesés történne, akkor pedig kiadnak majd egy optimalizálatlan félkész valamit.
Műfaját tekintve - ha jól rémlik - ez még mindig FPS játék volna elsősorban.
Kín volt nézni azt az FPS jelenetet 8:52-10:16 között. Cyberpunk v2.0 - az input lag új dimenzióba lép; és ez az, amiről úgy gondolták, hogy megmutatható!Képzelem milyen lehet a valódi állapot. Az ilyen scriptelt techdemok, meg videók nagyon sok utómunkát elbírnak, ismét elég csak a cyberpunkra, vagy a sq42 !!!7!!! évvel ezelőtti dune worm klipjére gondolnunk, ami szintén óriási kamu volt.
Nagyon messze van ez még a release-től, és minden érdekük, hogy ez így is maradjon.
-
edgR
őstag
válasz
Malibutomi #55366 üzenetére
nem egészen...
polish -> még min. 2 év szvsz, aztán jöhet az optimalizálás, újabb etap, években mérve -
edgR
őstag
Én inkább azon csodálkoztam valamelyik nap, hogy hogy a fenébe csinálják, hogy nem mennek tönkre?
Mert őszintén szólva - ha csak az 600M-t nézzük -, akkor az játékpénz, mert a projekt már 10(?) év körül jár; és ismerve az átlag senior dev béreket, több száz, vagy akár több ezer dev esetén brutális fizukat csengethetnek ki évente. (1000 devenként átlag 80k / évvel - ami elég óvatos becslés szerintem - az bizony 80M/év, csak bérekre)
És akkor hol vannak az egyéb költségek?Milyen egyéb bevételeik lehetnek? Befektetők? Szponzoráció? Játékban elrejtett hirdetések?
-
edgR
őstag
válasz
bladex73 #54060 üzenetére
A Corsair tetszik legjobban. A mérete is talán a legideálisabb ahhoz, hogy még solozni lehessen, de tudjon vinni járművet is, és ha megtámadnak, meg tudd védeni magad, azaz elég gyors és erős fegyverzetű.
Viszont multi-crew hajóként van feltüntetve, ami azt jelenti, hogy ha maximálisan ki akarod használni, akkor solora overkill lenne és nem fogod tudni kihasználni a képességeit, illetve meg sem tudod majd védeni magad, ha 1-2 fegyverhez férsz csak hozzá a fedélzeten lévő tucat közül.Szóval egy vmivel kisebb fegyverzetű , Corsair méretű/stílusú hajó lenne az ideális szerintem.
-
edgR
őstag
válasz
Szőrös #54054 üzenetére
ezt jó tudni, köszi!
Solo exploration-re melyik hajó lesz alkalmas szerintetek?
Corsair jónak tűnik, de egyáltalán nem solo ship eredetileg, kíváncsi lennék, hogy lehet-e majd hatékonyan solozni. Viszont tud cipelni földi járművet is, ami nélkülözhetetlen lenne.
Freelancer MIS-t javasolták még, de nekem az olyan egy homogén hajó, nem szívesen játszanék vele. Corsair elvileg sokkal jobb lesz minden aspektusban, cserébe persze drágább. -
edgR
őstag
-
edgR
őstag
Az F4 + MWheel szintén bugos (zoom)? 3rd person módban működik, de csak lábon. Repülve miért nem?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Házimozi belépő szinten
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Honda topik
- Hardcore café
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Filmvilág
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- UHH! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -40% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD EU-HUN
- IBM PS/1 2168-552 486SX-25
- ASUS ROG Strix RTX 2080 Ti OC 11GB
- Acer Swift 3 (SF314 54) i5 / 8GB RAM / SSD / FullHD / kiváló állapotban!
- BESZÁMÍTÁS!Samsung Galaxy Tab S10 Ultra 256GB 5G tablet extra tokkal garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! R5 9600X / RX 9070XT / 32GB DDR5 / 1TB SSD M.2
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- iKing.Hu - OnePlus 13 - Black Eclipse - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest