- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Xiaomi Smart Band 10 Pro NFC - ki fizeti a következő kört?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Samsung Galaxy S26 - szeret, nem szeret
- Apple iPhone 13 - hízott, de jól áll neki!
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Z Fold8 Ultra – névváltoztatás utáni teendők
- Készlethiánnyal indíthatnak az őszi iPhone-ok
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
sidi
aktív tag
Szerintem inkább a 8x256KB amiben gondolkoztam a tervezők. Ugye maga az 1MB-os modul is elég drága volt ebben az időben a kisebbikhez képest, 4MB-os modulok meg nem is nagyon voltak ekkor hogy támogathassák, azok már akkor terjedtek el főleg 30 pines korai 486-ok, vagy a 386 DX/SX fejlesztéseként a Cyrix 486 DLC/SLC procik kiszolgálására, mikor a 286 már emlék szinten is csak halványan volt meg, az első Pentiumok után.
Szerintem jobban jártál a 386/SX vonallal mert az relatíve modern, jobban használható. Nyilván egy SX sem túl gyors, de funkcionálisan egy lassú 486, mert minden fut rajta.
286-on meg.. hát fut ami fut.
Vogonson azt tanácsolják hogy ha az ember egy gyors XT-ként tekint rá, az nagyjából behatárolja mire lehet számítani.És hát igen, az átlag magyar 90-es években látott először PC-t, de már jó esetben nem levetett ősöreg irodai gépeket, hanem valami modernebbet, akár 386SX alapon, de relatíve multimédiás gépet hangkártyával, CD-ROM meghajtóval és szép MPC/Win95 matricával. Az átlag 90-es évekbeli fejlesztő is ezt vette számba, és így az exék fordítását is már így lőtték be. Ha az MMX és Pentium azért túlzás is lett volna egy átlag proginak, de a fejlesztő az i386-ot teljesen nyugodtan tarthatta minimumnak. És így is tettek, a NEC V20/V30/i286 brancs meg így járt.

Úgy emlékszem ez sem indult 256kB-os modulokkal, mint ahogy az Olivetti sem, pedig biztosan jó modulok, más normál alaplapok mennek vele.
Van is olyan 386SX alaplapom amiben eleve 8x256kB volt, pedig mehetett volna bele 2x 1MB is a 16 bites memóriabusz okán, de ezek szerint olcsóbb volt 8 kisebb modul mint 2 nagyobb.386 lenne a minimum: így van.

286-ot is szerettük, öcsémmel pl. a Bomb avagy Tank Wars-t direkt ezen játszottuk, itt írtam róla: Régi Gépterem: 286
-
cskamacska
addikt
Jól gondoltam akkor, hogy nem a 286 hanem inkább 386SX az én világom, mint az első gépem is volt. Köszönöm a kiegészítést.
Persze szeretem a 286-os gépeket is, de bőven megvagyok 2 MB RAM-al és csak DOS-on használom, eszembe sem jutott win 3.0-val "játszani", inkább Prince, Stunts...
talán ipari környezetben volt ami használta a sok memóriát 286-os gépen?Szerintem inkább a 8x256KB amiben gondolkoztam a tervezők. Ugye maga az 1MB-os modul is elég drága volt ebben az időben a kisebbikhez képest, 4MB-os modulok meg nem is nagyon voltak ekkor hogy támogathassák, azok már akkor terjedtek el főleg 30 pines korai 486-ok, vagy a 386 DX/SX fejlesztéseként a Cyrix 486 DLC/SLC procik kiszolgálására, mikor a 286 már emlék szinten is csak halványan volt meg, az első Pentiumok után.
Szerintem jobban jártál a 386/SX vonallal mert az relatíve modern, jobban használható. Nyilván egy SX sem túl gyors, de funkcionálisan egy lassú 486, mert minden fut rajta.
286-on meg.. hát fut ami fut.
Vogonson azt tanácsolják hogy ha az ember egy gyors XT-ként tekint rá, az nagyjából behatárolja mire lehet számítani.És hát igen, az átlag magyar 90-es években látott először PC-t, de már jó esetben nem levetett ősöreg irodai gépeket, hanem valami modernebbet, akár 386SX alapon, de relatíve multimédiás gépet hangkártyával, CD-ROM meghajtóval és szép MPC/Win95 matricával. Az átlag 90-es évekbeli fejlesztő is ezt vette számba, és így az exék fordítását is már így lőtték be. Ha az MMX és Pentium azért túlzás is lett volna egy átlag proginak, de a fejlesztő az i386-ot teljesen nyugodtan tarthatta minimumnak. És így is tettek, a NEC V20/V30/i286 brancs meg így járt.

-
sidi
aktív tag
Frissítettem a blogot az 1. SBC-nél tüskés SIPP memóriáról linkeltem be képet,
hát ilyen is volt... -
sidi
aktív tag
-
hcl
titán
386SX-be már érdemes legalább 4-5 MB memóriát tenni, azon megy már a Win 3.1 és ahogy cskamacska is írta, kibővülnek a lehetőségek a 386 proci okán, DOS-on is.
Szerintem tulajdonképpen az volt az első sok rétűen használható számítógép.Érdekes, hogy a 2. SBC kártyán mégis miért 286 proci van? Látszik, hogy a chipset már 386SX korból van és mégis. Arra gondolok, hogy így azonos órajelen valamivel gyorsabb mint a 386SX, ezt tesztek is bizonyítják, próbáltam én is. Az oka, hogy 386SX belül lélekben már 32 bites, de kifelé csak 16 bit van kivezetve, így a konverzió lassítja.
Ki tudja milyen ipari alkalmazásra hegyezték ki és kapott hozzá 8 MB memóriát...Nem a konverzió, hanem hogy 32 bites kód esetén 2 órajelciklus átvinni 32 bit adatot a busz felé

-
sidi
aktív tag
A Microsoft Unix rendszeréből (Xenix) készült 286 verzió 1984-ben, ami használta a 286 védett módját, de ez még a 386 előtti időszak. Az használhatta volna a 16 MB-ot is. A Wiki szerint úgy reklámozták ezeket a gépeket, hogy akár 8 terminál user(terminal computerekkel csatlakozva) tud egyszerre dolgozni egy ilyen Xenix 286 alapú szerveren.
Valahol el kellett kezdeni
Mondjuk amikor ezek mentek, akkor szerintem még nem voltak ilyen memória mennyiségek, hogy 16 MB.
Később, amikor játék gépek lettek a 286-okból, elég volt az 1MB esetleg 2 MB, a DOS 640 Kbyte feletti rész EMS-nek, amihez nem kellett védett módba kapcsolnia. Dune2 beszédhangoknak pl.Köszi, ezzel lehet megvan a válasz az előző 19. hsz-ban feltett kérdésemre is.

Xenix [link] - wikipedia -
vrob
aktív tag
Jól gondoltam akkor, hogy nem a 286 hanem inkább 386SX az én világom, mint az első gépem is volt. Köszönöm a kiegészítést.
Persze szeretem a 286-os gépeket is, de bőven megvagyok 2 MB RAM-al és csak DOS-on használom, eszembe sem jutott win 3.0-val "játszani", inkább Prince, Stunts...
talán ipari környezetben volt ami használta a sok memóriát 286-os gépen?A Microsoft Unix rendszeréből (Xenix) készült 286 verzió 1984-ben, ami használta a 286 védett módját, de ez még a 386 előtti időszak. Az használhatta volna a 16 MB-ot is. A Wiki szerint úgy reklámozták ezeket a gépeket, hogy akár 8 terminál user(terminal computerekkel csatlakozva) tud egyszerre dolgozni egy ilyen Xenix 286 alapú szerveren.
Valahol el kellett kezdeni
Mondjuk amikor ezek mentek, akkor szerintem még nem voltak ilyen memória mennyiségek, hogy 16 MB.
Később, amikor játék gépek lettek a 286-okból, elég volt az 1MB esetleg 2 MB, a DOS 640 Kbyte feletti rész EMS-nek, amihez nem kellett védett módba kapcsolnia. Dune2 beszédhangoknak pl. -
sidi
aktív tag
Hú akkor már én emlékszek rosszul. 386 SX25 volt azbelső nekem is. De én több ramra emlékszek. Viszont a jó kis Hercules monitor. Viszont menő volt bár okafogyott. Két nagy floppy meghajtóm volt xD
Aztán jött a Siemens Nixdorf 486 DX 66... Na abba már sikerült 48MB ramot rakni. Még edos volt.
386SX-be már érdemes legalább 4-5 MB memóriát tenni, azon megy már a Win 3.1 és ahogy cskamacska is írta, kibővülnek a lehetőségek a 386 proci okán, DOS-on is.
Szerintem tulajdonképpen az volt az első sok rétűen használható számítógép.Érdekes, hogy a 2. SBC kártyán mégis miért 286 proci van? Látszik, hogy a chipset már 386SX korból van és mégis. Arra gondolok, hogy így azonos órajelen valamivel gyorsabb mint a 386SX, ezt tesztek is bizonyítják, próbáltam én is. Az oka, hogy 386SX belül lélekben már 32 bites, de kifelé csak 16 bit van kivezetve, így a konverzió lassítja.
Ki tudja milyen ipari alkalmazásra hegyezték ki és kapott hozzá 8 MB memóriát... -
Lalikiraly
addikt
Hú akkor már én emlékszek rosszul. 386 SX25 volt azbelső nekem is. De én több ramra emlékszek. Viszont a jó kis Hercules monitor. Viszont menő volt bár okafogyott. Két nagy floppy meghajtóm volt xD
Aztán jött a Siemens Nixdorf 486 DX 66... Na abba már sikerült 48MB ramot rakni. Még edos volt.
-
sidi
aktív tag
Azért nem kell hasra esni, nem véletlen nem volt a 286 mellett 16MB memória.

Nulladik lépésben maga proci tetű lassú bármi olyan progihoz ami mondjuk már 3-4-5 megát megeszik, nem hogy 8-16-ot.
A 286-nak a protected módú extended memória kezelése nagyon döcögős, ennek megfelelően alig használja ki valami, i386ra készült DOS4GW meg haverjai felejtősek. Gyakorlatilag a Win3.0 Standard Mode-járól beszélhetünk, és arról a marék driverről(!!) és alkalmazásról ami ott elfut, nem kell neki i386 meg Enhanced Mode, ami gyakorlatilag a Win3.1 képes hardverek jelentős, szoftverek nagyja részét kilövi.
talán ipari környezetben volt ami használta a sok memóriát 286-os gépen? -
hcl
titán

Nulladik lépésben maga proci tetű lassú bármi olyan progihoz ami mondjuk már 3-4-5 megát megeszik, nem hogy 8-16-ot.
A 286-nak a protected módú extended memória kezelése nagyon döcögős, ennek megfelelően alig használja ki valami, i386ra készült DOS4GW meg haverjai felejtősek. Gyakorlatilag a Win3.0 Standard Mode-járól beszélhetünk, és arról a marék driverről(!!) és alkalmazásról ami ott elfut, nem kell neki i386 meg Enhanced Mode, ami gyakorlatilag a Win3.1 képes hardverek jelentős, szoftverek nagyja részét kilövi.
...senki nem tudta megfizetni, azt kihagytad

...használtam Win3.x-et 286-on mono monitorral. Élmény volt!

-
cskamacska
addikt
Ezen rágódok én is. Mekkora lett volna akkoriban a 386 osomban volt 4MB ram... Durva....

-
hcl
titán
-
sidi
aktív tag
Lényeg, hogy menjen a Doom, annak kellett az 5 MB.

Amúgy pl. Win 3.1-nél is sokat számított az a +1 MB kiterjesztett memória,
használtam DrótPostaGalamb 1.4 levelezőklienst is 386DX-en, nem mindegy mennyit swapol a virtuális memóriába. (Win 3.1-en repült, Rockwell 14.4k hardveres faxmodem) -
hcl
titán
Nekem is volt 5MB RAM a 486SX-ben úgy hogy 4x1MB +4x256k
Mikor mi volt éppen otthon. -
sidi
aktív tag
Ezen rágódok én is. Mekkora lett volna akkoriban a 386 osomban volt 4MB ram... Durva....
Jaja, én 386SX-el kezdtem, úgy emlékszem 1 vagy 2 MB RAM volt benne kezdetnek,
4x 256 kB vagy 2 x 1 MB lehetett benne, de biztosan nem 4 MB...
(286 és 386SX az 16 bites memóriabusz okán megy 2 modullal is.)
Aztán 386DX-en volt 4 majd 5 MB RAM, 8 slotban vegyesen.
-
Lalikiraly
addikt

Ilyen korai 286 ipari PC-k nekem kimaradtak. 2006-11 közötti munkahelyemen még 486-ok mentek NYÁK pasztázó vezérlésben. DOS-on adott élőkpet a kameráról, amivel a nullpontbeállást csinálta...
És ez a 8MB RAM-os 286 durva
(Egyáltalán hogy kezeli le?)És akkor ebből az lett, hogy még Core2-t is láttam PCIE kártyaként, meg P4 is volt ilyenre bezsúfolva
És biztosan léteznek Core i-k is.Ezen rágódok én is. Mekkora lett volna akkoriban a 386 osomban volt 4MB ram... Durva....
-
hcl
titán
-
sidi
aktív tag
Ihletet kapott.

-
sidi
aktív tag
Jó sok 286-os járt már nálad. Jó kis ismertető lett.
Eszméletlen nagy a választék ezekből is, eleinte nem is gondoltam volna. Hatalmas igény lehetett ilyen gépekre, ipari felhasználásban.A BRSZK-n is láttam egyet eladót, egy 486SX-et, mondjuk az elég rossz állapotban volt. Nem tudom mennyiért adhatták. Az is fontos, hogy a backplane-t is adják vele, mert csak az is egy vagyonba kerülne külön.
Találkoztam már egy olyan 386DX-el ami tetőtől talpig át volt kenve valami ragaccsal, gondolom így védték a külső hatásoktól.Az én 20MHz-es 386SX-em, 1990-ből:

Marhajó a Texas chipsetje, mert van hozzá mrbios, a képen már ki van cserélve, ahogy az elem is. Az eredetiben csak pár type hdd kezelés volt, így viszont alapból mennek a nagy CF kártyák és állíthatóvá vált kb minden.
A 387-es koprocesszor ALI-ról rendelt, minden ok vele (mire ideért az mondjuk kalandos volt)Bizony hatalmas igény volt ezekre a gyárakban és laboratóriumokban, mind máig üzemel még jó pár darab, néha látok itt-ott és csodálkozok, hogy ezt még mindig 386-os vezérli.
Szép letisztult 386SX SBC-d van, szintén annak köszönhetően, hogy nincs rajta IO, hasonlóan mint a 2. 286-os (AMD CPU & FPU), látom ehhez is sikerült hozzáillő logóval ellátott intel FPU-t szerezned, jól néz ki. Az elemre érdekes ez a csavaros megoldás, párszor láttam már ilyet, nem hülyeség, de a legjobb, hogy erre lítium elem került NiCD akku helyett.
-
Hieronymus
veterán

Ilyen korai 286 ipari PC-k nekem kimaradtak. 2006-11 közötti munkahelyemen még 486-ok mentek NYÁK pasztázó vezérlésben. DOS-on adott élőkpet a kameráról, amivel a nullpontbeállást csinálta...
(Egyáltalán hogy kezeli le?)És akkor ebből az lett, hogy még Core2-t is láttam PCIE kártyaként, meg P4 is volt ilyenre bezsúfolva
És biztosan léteznek Core i-k is.Sima ügy. PICMG 1.3 CPU Card LGA1151/Q170/VGA/IDP
Ugyan nem a legfrissebb generáció, de legalább 15 év garacia jár hozzá. Ha jól saccolom 400 és 500 euró között van a kártya éra. (csupaszon)A 80286 processzor védett módban 16 MB memóriát tudott megcímezni fizikailag. 0 - 640KB bázis memória. 640 - 1024B felső memória szegmens. video memória és a beépülő BIOS-ok.
Védett módban, 1MB alatti területen 64KB (4x16KB) memóriát foglalt swapp célra a rendszer. Ezen a négy "ablakon" keresztül lehetett elérni az 1MB feletti címterület szegmenseket.
Ebben azért látszik a memória kezelés korlátja.A gyakorlatban sem volt túl egyszerű a memória kezelés. Az alaplaptól is függött. Sőt a DOS verzión is sok múlt.
A TISZA Volánnál használtak orosz IBM klónokat, hatalmas méretű szalagos egységekkel. A feladat nagy része rendezések és statisztikázásokból állt. Már az XT is partiban volt a számítási teljesítményben. Az AT memóriában virtuális lemezre másolva az adatokat. töredék időre csökkent az adatfeldolgozás.
A programokat helyben fejlesztették. A kor szellemét megelőzve már akkor küzdöttek azokkal a frissítési problémákkal, amire a Windows csak mostanában kezdett felfejlődni. Egy hibát, két másikkal bármikor ki tudtak váltani.
-
hcl
titán

És biztosan léteznek Core i-k is. -
vrob
aktív tag
Jó sok 286-os járt már nálad. Jó kis ismertető lett.
Eszméletlen nagy a választék ezekből is, eleinte nem is gondoltam volna. Hatalmas igény lehetett ilyen gépekre, ipari felhasználásban.A BRSZK-n is láttam egyet eladót, egy 486SX-et, mondjuk az elég rossz állapotban volt. Nem tudom mennyiért adhatták. Az is fontos, hogy a backplane-t is adják vele, mert csak az is egy vagyonba kerülne külön.
Találkoztam már egy olyan 386DX-el ami tetőtől talpig át volt kenve valami ragaccsal, gondolom így védték a külső hatásoktól.Az én 20MHz-es 386SX-em, 1990-ből:

Marhajó a Texas chipsetje, mert van hozzá mrbios, a képen már ki van cserélve, ahogy az elem is. Az eredetiben csak pár type hdd kezelés volt, így viszont alapból mennek a nagy CF kártyák és állíthatóvá vált kb minden.
A 387-es koprocesszor ALI-ról rendelt, minden ok vele (mire ideért az mondjuk kalandos volt) -
sidi
aktív tag
Ez mondjuk szerintem nem teljes SBC, mert IO portok nincsenek rajta csak billentyűzet.
Teljes értékű. Minden mást a Backplane tartalmazhat. Volt olyan változat forgalomban, ami közönséges PC házban volt elhelyezve. Az egyik ismerősöm Bécsben vásárolta, gondolom akcióban. Nem tudtuk, hogy a fogyasztói kategória feletti minőségű gépet vásárolt, szuper bővíthetőséggel. Az idő viszont gyorsan járt el felette.
Bizonyos szempontból igen, de nem "egykártyás", ami régen valójában minimum 2 volt, mert anno még a videokártya külön volt, szóval 2 slotot foglalt a gép, itt pedig kell még 1.
-
Hieronymus
veterán
Ez mondjuk szerintem nem teljes SBC, mert IO portok nincsenek rajta csak billentyűzet.
Teljes értékű. Minden mást a Backplane tartalmazhat. Volt olyan változat forgalomban, ami közönséges PC házban volt elhelyezve. Az egyik ismerősöm Bécsben vásárolta, gondolom akcióban. Nem tudtuk, hogy a fogyasztói kategória feletti minőségű gépet vásárolt, szuper bővíthetőséggel. Az idő viszont gyorsan járt el felette.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Mikrotik routerek
- Diablo II: Classic és Resurrected
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Apple MacBook
- A Noctua szerint néha nem megbízhatók a házgyártók termékspecifikációi
- További aktív témák...
- szinteÚJ Lenovo LOQ 17 Intel Core i7-13650HX, 16GB, 1TB, RTX 5060, FHD165Hz Gar.: 2028.11.05.
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 5 825GB SSD fekete lemezes konzol garanciával hibátlan működéssel
- utolsó darab 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- Lenovo IdeaPad Slim 5 OLED i7-13620H 16 GB DDR5 512SSD FHD+ Garancia
- HP Zbook 17 G2 Workstation,17.3"FHD,i7-4810MQ,16GB,256GB SSD,K3100M 4GB VGA,DVD,WIN10
Vogonson azt tanácsolják hogy ha az ember egy gyors XT-ként tekint rá, az nagyjából behatárolja mire lehet számítani.