- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Motorola Edge 30 Ultra - a 200 megapixeles kérdés
- Egy óra, két rendszer
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Honor Magic V2 - origami
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
fLeSs
nagyúr
Sorra kéne vennem, hogy milyen más monitorok jöhetnek nálam számításba.
TN panelesek alapból kilőve.
Mik az igényeim?
Szép színek, a feketét szeretném feketének látni, 16 ms-es válaszidő (TN-ben mérve) nekem már bőven jó, a fényerő mind1, mert úgyis le kell sötétíteni, különben megvakul az ember, a látószög jó lenne 160 fölött minda4 irányból.
Kb. ennyi.
A 193P a 16 ms-es válaszidőn kívül mindennek eleget tesz.
Javaslatok? -
fLeSs
nagyúr
Továbbra is bizonytalanságban élek...
(szegény én
).
Attól félek, hogy hamarosan megjelennek überprofi monitorok, amik jók játékra is szép kép mellett, és ha megveszem a 193P-t, amit nem adhatok el 3 évig, akkor tiszta ideg leszek ezek után, mert ez játékra nem túl jó. -
fLeSs
nagyúr
A NEC 1980SX lett volna, de mostmár abban is elbizonytalanodtam, a chip.de tesztje azt írja, hogy jó játékra, a prad.de meg azt, hogy nem jó játékra, márpedig ezt a monitort csak behozatni tudom osztrákból, és onnan nincs visszaút, ha esetleg nem jobb játékra, mint a 193P, akkor feleslegesen dobtam ki +40K-t a Samsunghoz képest.
-
fLeSs
nagyúr
Üdv emberek!
Ahogy ígértem, jelentkezem TN vs. (?) PVA beszámolómmal.
LG 1710B vs. Samsung 193P, avagy
fényerő: 250 cd/m2 vs. 250 cd/m2
kontraszt: 500:1 vs. 1000:1
látószög: 160/140 vs. 178/178 fok
válaszidő: 16 vs. 25 ms
színek: 16,2 millió(dither) vs. 16,7 millió
ár: kb. 90K+áfa vs. kb. 140K+áfa
A VGA szerepét egy Sapphire 9600XT töltötte be, az analógra dugtuk az LG-t, a digitálisra pedig a Samsungot. Őszintén szólva azért döntöttem így, mert az LG-nek a képe nekem jobban tetszett analógon (kb. 2 hónapig használtam így, előtte DVI-jal használtam 10 hónapig). Mind2 monitoron a fényerő/kontrasztot 100/100 %-ra állítottam.
Három dolgot vizsgáltunk meg:
1. színhűség (vagymi, ezt egy fényképen nehéz visszaadni)
2. látószög
3. válaszidő
1. Színhűség
NAGYBAN: Bővebben: link / Bővebben: link / Bővebben: link / Bővebben: link
Mit is látunk?Az első két képen azt látjuk, hogy az LG-nek kicsit pirosasabb a képe, ezenfelül úgy cuzámmen kicsit sötétebb is a Samsungnál. Ööö, azt majdnem elfelejtettem mondani, hogy külön-külön nem vehető észre, de egymás mellett az LG képén az ikonok amolyan ''pacának'' tűnnek a Samsungéhoz képest.
A harmadik és negyedik képen szemtanúi lehetünk az LG fentről lefelé világosodásának, a kép tetején még sötétszürke a sáv, lent pedig már világos. Ugyanez a Samsungon végig tökéletesen egyszínű, és ki kell emelni, hogy amíg a Samsungon a szürke tényleg szürke, addig az LG-n volt egy kis lilás beütése.A csajos képen a csaj teste az LG-n kicsit pirosabb, és ugyanez igaz a Mariós képre is annyi kivétellel, hogy az LG képe kicsit fakóbb is (vagy hogymondjam), asszem erre szokták azt mondani, hogy a Samsungnak teltebbek a színei.
Betekintési szög
NAGYBAN: Bővebben: link
Itt mit látunk? Elég egyértelmű, hogy az LG-nek esélye sincs a Samsung ellen, a gyenge betekintési szög a TN panelek sajátossága, ha kicsit oldalról vagy alulról/felülről nézzük a monitort, akkor elszíneződik/besötétül/belilul/stb. márkától és típustól függően a kép. Az LG először sötétedik, majd amolyan inverzbe megy át a képe. Ezzel szemben a Samsung képe teljesen lentről nézve is tökéletes, ezen a képen nem teljesen látszik, de itthon már jól körbenéztem.
Válaszidő
NAGYBAN: Bővebben: link
Ezt a képet a lényeg észrevételéhez mindenképpen teljes méretében kell megnézni, sőt, ki kell nagyítani. A PVA panelek egyik gyengéje (és a TN-ek egyetlen erőssége) a válaszidő, ebben egyértelműen az LG nyer. Ahhoz, hogy lássuk a különbséget a kép jobb oldalán azt a piros ruhás emberkét kell kinagyítanunk. A fényképezőgép elég jól elkapta mindkét monitoron az utánhúzást, ami ugye szellemkép formájában jelenik meg. Ami a perdöntő a TN javára az az, hogy míg az LG képén az eredeti után csak egy pirosruhás emberke szellemképe látható, addig a Samsungon kettő!
Ezek után mindenki maga döntse el, hogy melyik számára a szimpatikusabb. A képeken amúgy jól látható, hogy mennyi különbség van egy 17-es és egy 19-es TFT méretei között.
Az összehasonlítás sajnos sántít, mert ugye egy olcsóbb 17-es TFT lett összehasonlítva egy középárkategóriás 19-essel (vannak 240-ért is S-IPS-es Eizo meg NEC moncsik is), de most csak erre futotta. TFT-ket nem szoktam tesztelni, szal nem megkövezni. -
fLeSs
nagyúr
A buttonless dologtól nem kell félni, én is így voltam előtte, de végülis jól meg van oldva, két kattintással bármilyen előre beállított profilt elő tudsz hozni. A magasraállítás tényleg gáz sztem is, egyelőre úgy védekezek ellene, hogy a panel nem tökéletesen függőlegesen áll, hanem kicsit meg van döntve felül hátra, de majd szerzek vhonnan egy monitorállványt.
-
fLeSs
nagyúr
Időközben kikísérletezgettem, hogy milyen beállításokkal frankó a monitor.
Este 0/0, nappal és filmekhez 10/40, játékokhoz pedig 20/68 (fényerő / kontraszt).
Filmekben abszolút nincs semmi utánhúzás, 20/68-as beállításokkal pedig a játékokban is bőven az elfogadható szinten mozog. 0/0-val még a szövegírás (pl. itt ebben a boxban) scrollozás is utánhúzásos egy kicsit, de ezt lesz@rom (ugye minél kisebb a kontraszt, annál jobban látható).
90 %, hogy ez lesz a monitorom.
Akiknek a játék a mindenük ne ezt a monitort válasszák, ellenben minden másra tökéletes. -
fLeSs
nagyúr
Ez a pixperan mennyire megbízható? A fényerőt és a kontrasztot maxra tettem a teszt előtt.
A kontrasztbeállítós tesztben nem találtam olyan pontot ahol a négyzeteket nem lehet látni.
A szövegolvasási tesztben a 10esig mentem el, talán túl jó a szemem?
A négyzetes tesztben egyszer 166, egyszer 10 ms jön ki, nemértem.
Az autós teszt meg
Igazából nemtom mit mire kell állítgatni, úgyhogy mindet alapon hagytam. -
fLeSs
nagyúr
1ébként egyre jobban teccik a monitor.
Q3demónézegetés közben vmi nosztalgiaérzés fogott el, de nem tudtam, hogy mitől, aztán rájöttem, hogy utoljára a CRT-men láttam ilyennek a színeket... -
fLeSs
nagyúr
Úgy vettem észre, hogy minél kisebbre állítod a kontrasztot, annál jobban látszik az utánhúzás. 0 kontraszton még akkor is látszik a kurzor utánhúzása, amikor ide írok ebbe a szövegboxba (persze lehet, hogy ez a gyorsírásom miatt van
).
25 fényerő/60-as kontraszton a Q3 már teljesen szuper.
A feketét hogy lehet megnézni? Csakmert ha pl. veszek egy fullfekete képet, és azt megjelenítem a teljes képernyőn, akkor nem látszik semmi, de ez azért nem megbízható, mert az LG 1710B monitoromon sem látszott így a bevilágítás, ellenben amikor filmet néztem, akkor a kép alsó fele világosabb volt, mint a teteje. -
fLeSs
nagyúr
Időközben 0/0-ra állítottam a fényerő/kontrasztot.
-
fLeSs
nagyúr
Most nyomtam le neten egy enyhén nem kezdőt 24-2-re Q3-ban, szal ennyit arról, hogy a response time áll mindenekfelett.
-
fLeSs
nagyúr
A monitort 10-es fényerő és 68-as kontrasztra lőttem be, így nagyon frankó, még sötétben is háttérvilágítás mellett (úgyis így használom mindig).
A gombnélküliséghez: tényleg egy f@szság, de ez a MagicTune rendkívül egyszerűen használható, szal egyáltalán nem kell félni tőle. Létrehozol magadnak profilokat, onnantól kezdve KÉT egérkattintással bármelyiket be tudod magadnak állítani. Vkinek ez a kényelmetlen, vkinek meg az, hogy előre kell hajolni a gombokhoz.Szal sztem ezzel nincs probléma.
-
fLeSs
nagyúr
Amúgy próbálgattam a Q3-at.
ztn3tourney1 pálya sárgás-barnás, q3tourney2 piros-fekete, pro-q3dm6 szürke-fekete, q3dm17 fekete: ha nem az utánhúzást keresed, akkor nem fogod észrevenni, hogy van, a játék hevében észrevehetetlen (pedig ugye 16 ms-es volt előtte nekem). -
fLeSs
nagyúr
Az első legnagyobb bajom, hogy a képernyőt nem lehet elég magasra beállítani, ha egyenesen ülök a székemben a monitor előtt, akkor a képernyő kb. 20 %-ánál áll a szemem. A szememnek a képernyő közepével egy síkba hozása lehetetlen még így is, hogy a székem magassága állítható (mellesleg a szék minimális magassága mellett már az asztal, ezáltal a billentyűzet és az egér van túl magasan).
Készítettem pár képet az LG1710B-ről és a mellette álló Samsung monitorról, a fotók majd elárulják az minőségi különbséget.
Filmeknél utánhúzás nincs, magas fps-es játékoknál (pl. Q3) van, Far Cry-ban és Doom3-ban is van, de nem vészes, szvsz simán megszokható.
A képernyőt szinte alulról/oldalról nézve sem változik a kép, ez nagy pozitívum, mert fotelből, alulról (a monitor feljebb van, mint az ülés) szoktam nézni a filmeket. -
fLeSs
nagyúr
Kicsit csalódtam a monitorban, vannak elég bosszantó hibái (az is bosszantó, hogy ezekre a tesztek nem hívják fel a figyelmet). Még szerencse, hogy egyelőre nem vettem meg (főleg ennyi pénzért).
-
fLeSs
nagyúr
Ki az az önkéntjelentkező, aki vállalkozik arra, hogy elmegyek hozzá megnézni a 193P-jének a képét?
Illetve nem tudjátok esetleg, hogy melyik nagykerekben lehet ilyet most kapni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SAMSUNG (LS32D800UAUXEN) 4K GAMER MONITOR AKCIÓ!! UJ MODELL!
- LG UltraGear 34GS95QE-B OLED Monitor! 3440x1440 / 240Hz / 0.03ms / FreeSync / G-Sync! BeszámítOK
- Samsung Odyssey 49" Ívelt Gaming VA Monitor! 5120x1440 / 120Hz / 4ms
- Samsung S27FG904XU Odyssey 3D Gaming Monitor! BeszámítOK
- BenQ PD-2700-U Monitor - Designer 4K 27"
- 125 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 (ELKELT)
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2650v3 (20 mag / 40 szál, 2.3/3.0GHz), 32GB RAM, 55992Ft+ÁFA
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- BESZÁMÍTÁS! 32GB ADATA XPG Lancer RGB 7200MHz DDR5 garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest