Hirdetés

2019. február 20., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Okostelefonok  »  Samsung Galaxy S2 Archivum I. (téma lezárva)

Hozzászólások

(#1) AS


AS
(PH! félisten)

A topicban TILOS az OFFolás. Ha a témához szorosan nem kapcsolódó mondanivalód van, akkor azt a Samsung Galaxy S (I/II) Felhasználók OFF Topicja keretein belül fejtsd ki!

SAMSUNG GALAXY S 2

Az erő legyen veled

írta: ForRedGlory
készült: 2011.07.20
utoljára frissítve: 2011.09.04

Figyelem: alaposan olvasd el, mielőtt nekiállsz frissíteni. A leírtakból származó bárminemű hibáért felelősséget nem vállalok!

Rövid bevezető:
Megérkezett a Samsung androidos legújabb zászlóshajója, nagyon erős hardverrel és komoly multimédiás képességekkel felvértezve. Tavaly júliusban megjelent a nagy dérrel-dúrral beharangozott Samsung Galaxy S, amely bár magabiztosan hozta a kötelezőt, az úgynevezett „wow-effect” elmaradt, az állunkat azért nem keresgéltük a padlón. Ettől függetlenül egy igen korrekt gépről volt szó, amely a mai napig megállja a helyét a kínálatban, az eladások is ezt igazolják. Idén Barcelonában pedig bemutatták a következő modellt, az I9100 Galaxy S 2-t, amely minden téren túl akarja szárnyalni a híres elődöt.
Tovább a teszthez.

Az I9100 az elődjéhez képest nem csak hardverben erősödött, hanem szoftverben is. A Samsung Galaxy S 2.1-es android operációs rendszerrel robbant be a piacra (azóta már 2.3.4 van rajta), az utód már a 2.3.3-el jelent meg, de természetesen a 2.3.4 is elérhető. A telefon az alap gyári szoftverrel is tökéletesen használható, ugyanakkor időről-időre jönnek ki hivatalos és kiszivárgott romok, melyek szerencsés esetben tovább javítják az amúgy sem gyenge telefont, és a felhasználói élményt. A frissítés két módon történhet, hivatalosan a Kies segítségével, ami a Samsung gyári programja, nem hivatalosan pedig az Odinnal. Az összefoglaló nem titkoltan azoknak készült, akik nem szeretnék kivárni a hivatalos frissítéseket, amik között akár 1-2 hónapi is eltelhet, hanem szeretnék kipróbálni a kiszivárgott romokat, melyek általában mindig hoznak valami újat, ami miatt érdemes frissíteni. A frissítés előtt azonban mindenféleképpen meg kell jegyezni, hogy az Odinnal történő frissítés a Samsung hivatalos álláspontja szerint garanciavesztéssel jár, ugyanakkor a szerviz nem vonta még vissza senkinek a garanciáját, ha nem a frissítéssel összefüggésben történt a probléma. Ettől függetlenül, ahogy mondani szokás: csak saját felelősségre. A frissítés előtt érdemes elolvasni a Samsung Galaxy S első hozzászólását, mivel sok az átfedés. Ezen kívül célszerű forgatni a telefon hivatalos magyar nyelvű kézikönyvét is.

Rom frissítés, Root

Hozz ki többet a telefonból

Előkészületek:
- biztonsági mentés a programokról, mivel minden SMS, beállítások, névjegyek stb. el fog veszni különben. Pl.: Titanium Backup
- "/efs" mappáról készítsünk biztonsági mentést (root kell, és pl root explorer) *
- Töltsük fel a telefont teljesen, de minimum 50-60%-on legyen. Ne sajnáljuk az időt feltölteni, ha közben lemerül az nagy gond, viszont a battery statnak sem árt, ha nem félig töltött telefont töltünk. **
- SIM kártyát és a memóriakártyát vegyük ki (opcionális, nem feltétlen szükséges)
- Ellenőrizzük (kikapcsolt telefon mellett), hogy működik-e a 3 gombos recovery és download mód
- Végezzük el a factory reset, amivel visszaáll a gyári állapot. Recovery menüből kell kiválasztani a „wipe data/factory reset”, illetve „wipe cache partiton” menüt.

*: "/efs" mappa lementése: a telefont először rootolni kell, mivel a rendszerfájlok csak így válnak láthatóvá. A root később bővebben... Miután a telefont rootoltuk, akkor a root explorerrel a gyökérkönyvtárban látni fogjuk az efs mappát. Miután megvan a mappa, másoljuk át a "/sdcard" könyvtárba, majd onnan a számítógépre.

** „battery stat”: Ez a telefonban tárolt akkumulátor statisztikákat logoló fájl, amit időről időre főleg rom frissítést követően célszerű törölni, mivel az tartalmazhat olyan adatot is, ami az előző rom óta már nem aktuális. A telefon akku ideje (mint ahogy egyik jelenlegi csúcskategóriás telefoné sem) meglehetősen limitált, állandó nyomogatás mellett egy napot sem bír ki. Meglehetősen kellemetlen jelenség a „battery drain”, vagyis az akkumulátor töltöttség egyik pillanatról a másikra történő akár több tíz százalékos zuhanása. Ez sokszor a nem kalibrált akkura vall. Csak egy példa. Amennyiben van pót akksink, mely névleges kapacitása eltér a gyáritól, akkor a következő történik, miután lemerült az 1650mAH gyári akkumulátor és betesszük a mondjuk 1800mAH akkumulátort, de nem kalibrálunk. A telefon elmentette azt, hogy az akksi kapacitása 1650mAH, és tegyük fel 100%-ra van töltve az 1800-as akksi, majd elkezdjük használni. A hibás „battery stat” miatt a telefon még azelőtt kikapcsol, hogy lemerült volna az akksi, vagyis akár 10-15%-nál, hiszen a telefon érzékeli, hogy 1650mAH elfogyott az akksiból és „nem tudja” hogy most egy nagyobb kapacitású akkumulátor van benne.
A kalibráló program letölthető ingyenesen a marketről: Battery Calibration. A használata egyszerű: töltsük fel TELJESEN az akkumulátort, kattintsunk a battery calibration feliratra. Ha ez megvolt, húzzuk le a töltőről. Rootolt telefon kell hozzá!

A ROM frissítésről általánosságban:
Kétféle frissítést különböztetünk meg: 1 fájlos, illetve 3(+1) fájlos. Az 1 fájlos frissítés jellemzően a főzött romok ismérve (erről lentebb részletesen is lesz leírás), míg a 3+1 (PDA, MODEM, CSC és PIT) fájlos frissítéssel leginkább gyári romnál fogunk találkozni. Itt és most a +1 fájl, vagyis a PIT fájl ki lesz hagyva, vagyis csak 3 fájlal fogunk frissíteni a következő miatt: teljesen felesleges normál esetben a PIT fájlt is betallózni, hiszen a PIT fájl csak akkor kell, ha változik a partíciós tábla mérete (ez leginkább a Samsung Galaxy S-nél volt jellemző). Mivel minden jelenlegi rom ugyanazt PIT-et használja, nyugodtan kihagyható a PIT. Ugyanakkor a PIT fájl betallózásának van egy előnye: újrahúzza a partíciós táblát, és elméletileg ezzel töröl minden rajta lévő adatot, így nem marad nyoma az előző romnak. Kevesebb annak lehetősége, hogy a régi rom összeakad az újjal, ami egyáltalán nem jellemző.

A frissítés menete lépésről-lépésre:
- Telepítsük fel a fentebb linkelt Kies programot. Miután feltelepítettük, dugjuk össze a telefont a számítógéppel és várjuk meg, amíg feltelepít minden drivert. Érdemes ezután download módban is összekötni a számítógéppel a telefont, mert ebben az esetben is települni fog pár driver. Lehetőleg alaplapi USB aljzatra kössük a telefont és még véletlenül se legyen közte USB hosszabbító. Amennyiben nem ismeri fel a telefont, akkor kössük másik USB-re, lehetőleg minimum 2.0-ra.
- Töltsük le a fentebb linkelt Odin programot és telepítsük ki egy tetszőleges könyvtárba, majd indítsuk el. Miután a telefont download módban összekötöttük a géppel ez a kép fogad: [link]
- Töltsük le a legfrissebb romot, vagy amelyikre szükségünk van. Erre a legjobb oldal a samfirmware.com, ahova ingyenes regisztráció szükséges. Miután letöltöttük a romot, tömörítsük ki. Az alábbi kép fogad: [link]. A megjelölt fájlok kellenek a frissítés során. A rom letölthető közvetlenül az alábbi linkről is: [link] (jelszó a kitömörítéshez: samfirmware.com)
- Az Odinba az alábbi módon tallózzuk be a fájlokat: [link] (Amennyiben a PIT fájlt is betallózzuk, akkor így nézzen ki az Odin).
Miután ezzel megvagyunk, kattintsunk a Start gombra. 1-2 perc alatt kész a frissítés és újraindul a telefon a KH3-as rommal.

A telefon rootolása (XXI9100KH3)

Az „isten-skill”

Ahhoz hogy a telefonból mindent ki tudjuk hozni, rootolni kell a készüléket, ami röviden annyit tesz, hogy rendszerszinten tudunk módosításokat végrehajtani. A rootolást alapvetően mindig ugyanúgy kell elvégezni. Az XXI9100KH3-as rom rootolása következik.

- Töltsük le a romhoz megfelelő kernelt, amit az XDA oldalán kereshetjük meg, vagy letölthetjük innen: [link]. Letöltés után NE csomagoljuk ki, mert a „.tar” kiterjesztésű fájl kell a rootoláshoz.
- A telefont indítsuk el download módban, majd az Odinban a következőképpen tallózzuk be a fájlt: [link]. Ha ez megvan, kattintsunk a Start gombra.

A telefon felteszi a rootolt kernelt, újraindul és újraindulás után lesz egy „Superuser” ikonunk. Ez a frissítés másodpercek alatt lefut. A telefonunk rootolt. Amennyiben zavar a bekapcsolásnál lévő sárga háromszög, a letöltött KG2-es romban lévő Kernelt tegyük vissza ugyanúgy, ahogy a rootolt kernelt.

Tekintettel arra, hogy frissítés előtt célszerű lementeni, a fentebb említett „efs” mappát, a telefonon lévő rom függvényében először azt kell rootolni, majd az efs mappa lementését követően lehet frissíteni KH3-ra. Az alábbi linken letölthető a régebbi romhoz szükséges rootolt kernelek, melyek feltétele megegyezik a fentebb leírt módszerrel: [link] (első négy hozzászólás).

Főzött ROM frissítése

Mi az a „főzött rom”? A főzött rom nem más, mint a gyári romok lelkes amatőrök és profik által módosított verziója. Az alábbiak miatt érdemes használni: sokkal több témát lehet rátenni, optimalizáltabb romok, és jellemzően gyorsabbak is, mint a gyáriak, rengeteg plusz funkciót tartalmaznak, könnyebb az utólagos módosítás, illetve alapból rootolt. Egy hátrányuk van: ha nem szakszerűen tesszük fel, hibát (FC, más néven „Force Close”) okozhat. Persze ezek nem végleges hibák, könnyedén orvosolhatóak. Fontos: a hibák nem hardveres hibák, hanem szoftveres, tehát a telefont NEM lehet elrontani ilyen módon.

A legjobb romok, a teljesség igénye nélkül:
LeoMar75, VillainROM , Batista70 , Cognition, SensatioN , CriskeloRomV13, Lite'ning Rom, Exynos Extreme, MIUI, DlevROM2.
(XDA-Developers linkek, a letöltéshez ingyenes regisztráció kell)

Ebből is látszik, hogy sokféle rom van, mindegyik másban erős. Egyik gyorsabb, másik jobban bánik az akkumulátorral, nincs egyértelmű „legjobb”.

A frissítésről általánosságban:
Az úgynevezett főzött romok kétféle kivitelben készülnek általában: „wipe” és „no wipe”. A kettő közötti lényeges különbség az, hogy a „wipe” a frissítés során MINDENT töröl az előző romból, nem marad rajta adat, tehát, aki ilyen romot tesz fel, az előtte mentsen. A „no wipe” verzió pont a „wipe” ellentettje, itt megmaradnak az adatok, nem szükséges mentést készíteni.

Fontos: gyári romra nem tudunk feltenni főzött romot, csak ha előtte rootoltuk a telefont. Vagyis, gyári kernellel nem engedi a telefon a frissítést. Ezért ha frissítünk, rootolni kell a telefont előtte.

Két dolgot érdemes megfogadni:
- főzött romok között „wipe” nélkül ugrálni nem célszerű: magyarán Batista70 romra ne tegyünk fel Lite'ning Romot, csak ha előtte töröltünk mindent recovery menüből.
- Időről-időre még ha „no wipe” romot is teszünk fel, csináljunk „wipe”-ot.

A törlés menete: indítsuk el a telefont recovery módban, majd ott válasszuk ki a következő menüpontokat:
- „wipe data /factory reset”
- „wipe cache partition”
- „wipe Dalvik cache” (advanced menüben van!)

A frissítés menete:
Főzött rom felrakásának két módja van: recovery menüből, vagy Odin segítségével. Jellemzően a romok többsége recovery menüből feltehető, de pl a Lite’ning Rom Odinnal tehető fel. A felrakása megegyezik a telefon rootolásával, csak itt nem a rootolt kernelt tallózzuk be a „PDA” menübe, hanem a letöltött Lite’ning romot.

A másik módszer, vagyis a recoveryből történő telepítés sokkal elterjedtebb. Most ennek a részletezése következik:
- töltsük le a fentebb linkelt romok közül azt, amelyiket szeretnénk.
- másoljuk rá a telefon belső memóriakártyájára egy tetszőleges könyvtárba, vagy akár a főkönyvtárba a letöltött „.zip” állományú romot. A zipet ne tömörítsük ki, így kell felmásolni betömörítve. *
- indítsuk el a telefont recovery menüben, majd válasszuk ki az „install zip from sdcard” menüpontot, majd utána „choose zip from sdcard” menüt. Ha ezzel megvolnánk, keressük ki a romot, amit felmásoltunk a telefonra (hangerő le, fel gombokkal tudunk navigálni és a home gombbal tudunk kiválasztani). A frissítést követően a telefon újraindul. Készen is vagyunk.

nandroid mentés:
A nandroid mentés nem más, mint egy teljes rendszerszintű mentés. Ugyanazt érjük el, mintha például a windowst ghostolnánk. A mentés során MINDEN lementésre kerül, aminek nagy előnye, hogy 1-2 perc alatt le lehet menteni egy teljes rendszert, beállításokkal, programokkal együtt. Nagy előnye, hogy így bátran lehet próbálkozni különböző romokkal, hiszen ha nem jön be az új rom, akkor a régit pár perc alatt vissza lehet tenni, és nem kell újra mindent beállítani, programot letölteni, hanem minden egyből visszaáll a mentés előtti állapotra.

A mentés menete (rootolt kernel kell hozzá):
- indítsuk el a telefont recovery módban
- válasszuk ki a „backup and restore” menüt
- nyomjunk a „backup” pontra
Elindul a mentés. Ez hosszabb időt vesz igénybe, ami nagyban függ a telefonon lévő programok számától és méretétől. Eltarthat akár 4-5 percig is.

Tipp: az igazán hardcore felhasználóknak többféle romról is van ilyen biztonsági mentésük, amit a telefon egy bizonyos clockworkmod mappában tárol. A mappában idő alapján vannak elnevezve a mentések, de gond nélkül átnevezhető bárminek, a könnyebb beazonosíthatóság kedvéért. Akár át is másolhatóak ezek a mentések a számítógépre, mert több száz MB-t is foglalnak.

A mentett rom visszarakása:
- indítsuk el a telefont recovery módban
- válasszuk ki a „backup and restore” menüt
- nyomjunk az „advanced restore” pontra és válasszuk ki, melyik mentést szeretnénk visszaállítani.

=============================

Chainfire 3.3 leírás (root szükséges)

chainfire 3.3 pro + nvidia, powervr, qualcomm plugin

1. telepítés
2. a három plugint (.zip) felkell másolni az sd kártya tetszőleges könyvtárába. (pl. sdcard/chainfire_plugins)
3. chainfire indítása majd CF3D Driver és ott katt az install-ra automatikusan újra indul a telefon ez NORMÁLiS!
(3b. ha újra indítás után eltűnt a chainfire ikon akkor újra kell telepíteni programot [a drivert már nem kell]
4. ha ez megvan akkor menjünk az Install plugins / shaders menübe itt a program megkeresi az előbb elhelyezett három zip fájlt (libGLEMU_NVIDIA libGLEMU_POWERVR libGLEMU_QUALCOMM .zip) mind háromra katt rá!
(4b. Fix Market settings ezáltal több programot fogunk látni a marketbe)
(4c. Manage plugins / shaders-be leellenőrizhetjük hogy milyen pluginokat telepítettünk)
5. menjünk a Pre-app OpenGL settings menüpontba és itt keressük ki a kívánt alkalmazást. (pl. shadowgun)
6. ha megtaláltuk katt rá Use default settings mellől a pipát vegyük ki, görgessünk le a Use plugin-hoz és válasszuk ki a nekünk kellő plugint. (esetünkbe az NVIDIA-t)
(6c. Hide CF3D ID pipa be)
7. Görgessünk fel és kattintsunk a Launch menüpontra és teszteljük le hogy sikerült-e ;)

(ezentúl nem kell ide bejönni ha elakarjuk indítani az adott alkalmazást ezt csak egyszer kell megcsinálni mindegyiknél)

[ Módosította: 7 ]

Samsung Galaxy Tab S 8.4, Samsung Galaxy S8

Útvonal

Fórumok  »  Okostelefonok  »  Samsung Galaxy S2 Archivum I. (téma lezárva)
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.