- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Motorola G86 - majdnem Edge
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
Új hozzászólás Aktív témák
-
dreamdancer
őstag
válasz
blade zte #61 üzenetére
OMG.
"Minden magyar fotós".
Oké, tudod mit, még csak nem is vitatom, az egyszerűség kedvéért. De az csak egy fórum, ahova mondjuk 100 ember jár - erre mondják, hogy rétegmodell. Ne vitatkozzunk már a 808 népszerűségéről és eladásairól, a számok (a Nokiáé és a Symbiané) magukért beszélnek. A 808 egy technikai demo volt, Nokia presztizsbemutató, ha a statisztikákat elkezdjük boncolgatni, abból az jön ki, hogy maximum. 1-1,5 millió készülék kelt el belőle egy év alatt világszerte. -
dreamdancer
őstag
Oké, akkor két év. Mindenesetre 2011-ben több gyártó is sorra tolta ki a Wp7-es készülékeket, kevés sikerrel. 2012-re a többségnek el is ment a kedve a platformtól, amin a WP8 se segített. Akik még próbálkoztak egy második körrel (Samu, htc), azok se jártak sok sikerrel és valószínű, hogy ők se folytatják tovább - maradt a Nokia, aminek most kb. 2,5%-os részesedése van az okostelefonok között, ha csak a WP-t nézzük. Nehéz egy menet lesz...
Amit a fotózásról írtál, az mind igaz, ja, mindenki vadul kattogtat a telójával. De ha megnézed az előző fotós-forradalmat, amikor elterjedtek a digitális gépek, akkor láthatod, nem a Canon D1 terjedt el, hanem a 30K-s kompaktok. Az emberek fotóznak, de tesznek a minőségre, vagy legalábbis fizetni nem hajlandóak érte, lásd újfent a 808-at vagy az általad citált FB-n látható alkotásokat. Ha azt gondolod, hogy a FB-fanok rohannak majd 200K-s 1020-at venni, hát tévedsz. Az emberek imádnak mobillal fotózni, de a többségük nem szereti, ha a telefonja úgy néz ki, mint egy kompakt kamera. Oké, ez csak az én sejtésem.
Az iPhone és az alumínium tekintetében megintcsak igazat írsz, a műanyag sok tekintetben praktikusabb - csakhogy ez szinte lényegtelen. A józan logika alapján az emberek strapabíró acélfelnivel és fekete műanyag lökhárítós autókkal járnának, mégis súlyos pénzeket fizetnek a sérülékeny alufelnikért és elvárják a fényezett lökhárítót. Ha a te logikád szerint választanának telefont, akkor a strapamobil uralná a piacot.
El kell fogadni, hogy a telefon divatcikk (is), hogy a műanyagot közönséges, olcsó anyagnak tartják, mert ugye a legolcsóbb termékek mindig abból vannak. Ugyanígy hőzöngenek sokan az unibody ház ellen, de a helyzet azt mutatja, hogy a vevők többsége nem akar akkut cserélgetni, a szerelhetőségre meg kábé tojnak.
És amíg a fentiekkel az Apple nagyon is tisztában van (ezért is tud horror áron eladni egy műszaki alapon egyáltalám extra telefont), én nem érzem, hogy a MS vagy a Nokia tudná, pontosan kiknek is szánja az egyes modelleket. Ki a 1020 vásárlója? Milyen telefonja van most? Mit kommunikálnak nekik azon túl, hogy ez jobb fotókat csinál? Én kizártnak tartom, hogy SGS3/4, HTC One vagy iPhone-tulajok tömegesen váltanának át, mivel a 1020 pont azokban nem kiemelkedő, ami ezeknek az embereknek fontos, ami miat pont ezekért a készülékekért hajlandóak voltak súlyos pénzt fizetni.
De ettől függetlenül én is szurkolok a WP-nek, csak szerintem még nagyon sokat kell fejlődnie.
-
dreamdancer
őstag
Sajnos a számok elég egyértelműek, és az, hogy a WP-nek 3 év alatt bő 3%-os részesedést sikerült kiharcolnia, nem túl nagy eredmény, főleg a MS erőforrásainak ismeretében. És ezért csak maga a MS okolható. Tudom, hogy az elemzők is optimisták, de a 10%-hoz szvsz sok lyukat kellene még betömni.
A Nokia palettája biztos, hogy jobb, mint mondjuk egy éve, de még mindig sok igényt nem tudnak kielégíteni, oké, én a 925-öt már megvenném a 8X helyett, de kompromisszumokat kellene kötnöm magammal. Ami meg a választékot illeti, pl kínálnak háromféle WXGA modellt - ugyanazzal a kijelzőmérettel, ugyanabban a műanyag kivitelben...
Az 1020-at pedig csak a kamerája nem adja el, ahogy a 808-at sem adta el, a vevőknél ez csak egy szempont a sok közül, ezen az alapon a SGS4 Zoom is sikermodell lehetne.
Az iPhone-júzerek átcsábításáról pedig ábrándozni is kár, ahhoz nagyon más készülék kellene, a 1020 erre teljesen alkalmatlan, ahogy a 920 is az volt, hiába tolta a Nokia az összehasonlításokat. Egyszerűen nem arra megy rá, ami az iPhone-osoknak fáj (az i5 kamerája miatt senki sem morog), azt viszont nem tudja nyújtani, ami az Apple vevőinek fontos (kompakt, elegáns külső, minőségi anyaghasználat).
Szóval a Nokia előtt még hosszú és rögös az út és sok feltétel hiányzik a sikerhez.
-
dreamdancer
őstag
Félreértesz, nem vagyok elkeseredett és a 8X-emet is kedvelem.
De azt tartom, hogy a MS nagyon-nagyon rosszul menedzseli a WP-t és emiatt képtelenek a gyártók olyan WP-s telefonokat (pláne tableteket) csinálni, amelyek valóban versenyképesek az androidosokkal. Hála a rosszul meghatározott kötöttségeknek, éveken át se valódi csúcsgépet, se olcsó belépőmodellt nem tudtak csinálni. És ez még mindig így van, mert a Lumia 520 valóban remek készülék, de a másodlagos kamerát és a villanót is ki kellett spórolni belőle a relatíve drága SoC miatt. Az 1020 kamerája pedig valóban wow-faktoros, minden más tekintetben azonban a középkategóriában mozog, elsősorban a ma annyira előtérbe tolt kijelzőméret- és felbontás miatt - és ez a várhatóan igen durva árral együtt inkább egy rétegmodellt jelent, hasonlóan a 808-hoz.
Az én optimizmusom igencsak visszaesett az elmúlt évben, a WP nem bír kitörni a 3-4% közötti piaci részesedésből, sőt, a legújabb adatok szerint ismét zsugorodik az a bizonyos rész, most kb. 3,2%-on állnak. Ami egyrészt elhanyagolható, másrészt meg abszurd.
A Nokia meg külön sztori, én azokkal értek egyet, akik szerint a MeeGo lett volna jobb választás, a Nokia elég nagy cég volt egy saját OS-hez, az Apple jó példa, milyen előnyei vannak az egy kézben lévő hw-sw párosnak. Most viszont teljesen ki vannak szolgáltatva a MS-nak, a MS csigatempójának, nem tudnak választani a SoC-gyártók között, nincs dual SIM-es okostelefonjuk stb stb.
Na mindegy, kezdünk átmenni nagyon offba...
-
dreamdancer
őstag
Nem állítom, hogy nem a Nokia dominál WP-fronton, a GDR2 kapcsán meg elválik, mennyire sz@rik bele a htc, de valószínűleg igazad van. Ha a Nokia anno nem a 920-at, hanem a 925-öt tolta volna ki, most nekem se 8X-em lenne, de hát magasabb felbontású kijelzővel szerelt WP-s telefonokból finoman szólva is kicsi a választék. (Mondjuk WP-ből alapból az.)
De nyilván annak is oka van, hogy a legtöbb gyártó bottal sem piszkál a WP-hez, mert hát a jónép nem kapkod utána, a htc vagy a Samu se hinném, hogy elégedett lenne a számokkal, bukott termékek esetén pedig kicsi a gyártókban a lelkesedés, hogy további pénzt öljenek a támogatásba. Kivéve persze a Nokiát, ami úgy tűnik, már megint rossz lóra tett, nincs választása, tolnia kell a WP-t.
De ahogy írtam korábban, ebben a helyzetben leginkább a MS a sáros és ezen a Nokia minden lelkesedése sem változtat.
-
dreamdancer
őstag
Nem, nem egyenlő a Nokiával, mert akkor a Nokia normálisan bele tudna nyúlni a rendszerbe, nem csak extra appokat gyártana. Az meg külön gáz, hogy a gyártónak kell az OS-t foltozgatnia a MS helyett.
Ha pedig a MS-t nem érdekli, hogy kapják meg a júzerek a GDR2-t, mert ez a gyártók dolga és maradunk annyiban, hogy thx to Nokia, abból én pölö htc-s júzerként nem csak azt a következtetést vonom le, hogy a htc sz@rik rám, hanem azt is, hogy a MS is ezt teszi, ebből pedig nem az lesz, hogy legközelebb majd Nokiát veszek, hanem az, hogy nem veszek semmilyen WP-s mobilt.
És a fenomenális, 3,2%-os okostelefon-részesedésével az a nem-nokiás negyedrész elvesztése is tud fájdalmas lenni.
-
dreamdancer
őstag
válasz
Oppenheimer #32 üzenetére
Nagyon sokan nyüszítettek amiatt a rádió miatt, mondjuk nekem pont mindegy.
Az viszont igaz, hogy a MS rohadt lassan fejleszt, ami érthető lenne, ha neki kellene kitaposnia az utat és nem tudná még, merre is menjen, vagy ha már olyan szinten kiforrott, hiányosságoktól mentes lenne az OS, hogy nem lenne nyomás, de így...
XPinyo16689
Azabaj, hogy elválik a szoftver és a hardver, akkor sérvessé válik az egész frissítés a gyártók egyedi dolgai miatt. És minél több az egyedi cucc, annál esélytelenebb, hogy a fejlesztő a gyártókat átugorva közvetlenül frissítse a mobilokat.
-
dreamdancer
őstag
válasz
Oppenheimer #28 üzenetére
Némi utánaolvasgatás és képbe kerülés után azt mondanám, ez így ebben a formában nem feltétlenül igaz.
Egyrészt a támogatás csak a bugok és biztonsági hibák javítását, driverek támogatását jelenti, új funkciókat hozó alverziókat nem ígérnek, ilyen alapon a 8.1-nek is örüljünk.
Másrészt meg már erősen dolgoznak az év vége felé elkészülő 8.2-n is, szóval annyira nem gáz a helyzet.
De Nexus- vagy Apple-szintű támogatásról (hogy évekig azonnal és biztosan megkapsz minden újabb verziót) valóban nincs szó.
-
dreamdancer
őstag
Nekem ebben több dolog is homály, világosítsanak már fel az okosok.
1. Honnan indul az a 1,5/3 év? A készülékvásárlástól? Eszerint a tavaly vásárolt Lumia 820-ra 2014 közepéig jönnek a frissítések, a most vásároltra meg 2016-ig? (Lehetetlen.) Ha meg nem, akkor valamilyen megadott dátumtól (mi az?) ketyeg az óra? Vagy a mostani bejelentés +3 év?
2. Nem pont most most áll át a MS az androidos modellre, hogy a gyártók kapják a frissítéseket és ők passzolják tovább a júzereknek? Vagy nem... Eszerint ez a garancia csak azt jelenti, hogy ők megcsinálják, de hogy aztán mi lesz, az már kérdéses?
3. A "támogatás" pontosan mit is jelent? Főverzió-ugrást gondolom nem. De azt sem, hogy alverziókat tuti kiadnak még, vagy ha ki is adják, gyártól függ, mi lesz vele (ld. 2). Azaz a támogatás gyakorlatilag hibajavítást fog jelenteni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó Xiaomi 14 12GB RAM / 512GB tárhely Jádezöld újszerű, hivatalos garanciás, dobozos
- iPhone X Silver 64Gb Kártyafüggetlen - FaceID OFF, vadonat új akksi, Lcd kijelző
- Új Honor 400 pro + 66 wattos töltőfej
- Xiaomi 13T 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i3-6GEN I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest