Hirdetés

2019. március 18., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Televan


Televan
(PH! kedvence)

Ha meg lesz az eladás dátuma,akkor az is meg van hogy mikortól várható a következő drágulás. ;]

| AMD Radeon & Ryzen Fanboy Status : On | Nvidia & Intel Fanboy Status : Moderate | Semmi baj nem lenne ha a fű férfi volna, de a fű nő!!! |

(#2) Vitamincsiga


Vitamincsiga
(tag)

Beletört a bicskájuk mindenbe, ami 28 nm alatt volt és versenyképes lett volna, csoda, hogy az AMD túlélte...
Utólag nem is csodálom, hogy a 7 nm-be nem mertek belevágni...

Ma még ér valamit a gyártástechnológiájuk, meg az IBM-es szabadalmak. Ma még van ügyfélkörük, piaci részesedésük.
De holnap?

A fél évvel korábbi cikknél max 2 évet adtam nekik.
Most meg menekül a tulajdonosi réteg, remek...

Lehet azt mondani, hogy "évekig jó lesz ez valamire", csak nem a részvényeseknek.
Ha nem fejlesztik a gyártástechnológiát, ha nem maradnak versenyképesek, oda lesz a profit!
A mai korszerű 7 nm is lesz elavult - vagy nem?

A döntés racionális, aki megveszi jól jár vele.
Vagy nem...

Jó lenne egy varázsgömb ;-)

(#3) Vitamincsiga válasza Televan (#1) üzenetére


Vitamincsiga
(tag)

A világ már csak ilyen, mindig van ok az áremelésre :N

Jó lenne egy varázsgömb ;-)

(#4) Cifu válasza Vitamincsiga (#2) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)

Amit már korábban megjósoltak, lassan kezd bekövetkezni. Tök jó a 7nm, csak éppen bizonyos csúcstechnológiákat leszámítva (procik, GPU-k) nagyjából sehol sem éri meg áttérni rá. Egy nagy csomó helyen a mai napig is 32, 45, sőt, 65nm-es gyártástechnológiát használnak, pl. hálózati eszközök, dedikált feladatú SoC-ok, multimédia-eszközök, stb...

Szóval especiel az nem volt hülye ötlet a GF-től, hogy erre a piacra próbál meg koncentrálni, ha már nincs pénze a csúcstechnológiás fejlesztésekre.

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#5) csicso82 válasza Cifu (#4) üzenetére


csicso82
(PH! kedvence)

De ha jól értem Vitamincsiga-t azzal, hogy "elavult" technológiával tudnak csak gyártani ezért kisebb lesz a tényleges profit. Ez egy nonprofit cégnél jó lenne hiszen olyat gyárt amit el tud adni még mérsékelt áron de a részvényesek ezt nem hagyhatják.

(#6) Cifu válasza csicso82 (#5) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)

Van rá egy tippem, hogy a TSMC bevételeniek egy igen nagy része nem a csúcs (7-10-14nm) gyáregységekből kerül ki, hanem a számtalan nagyobb csíkszélességű gyárból. Amelyek már kitermelték a felépítésük költségét.

Nyilván az sem megoldás, hogy "leragad" a GF a samsung-féle licencelt 12nm-en, de a jelek szerint az sem megoldás, hogy ezentúl is licencelni fogja a technológiát, avagy éppen saját maga fejleszti ki. A részvényesek számára eddig se volt valami hú, de nagy üzlet a GF, de értéket képviselt. Bukóval fognak kiszálni, ez boritékolható.

A pontos számok és a teljes háttérinformáció nélkül nehéz ezt innen megítélni. A TSMC cirka 11 milliárd dolláros nyereséggel bírta zárni a tavalyi évet, ami több, mint a GF becsült forgalma, nagyjából kétszeresen. A GF-ről nem tudunk semmit pontosan, mert ugye kivezették a tőzsdéről.

De valamit nagyon rosszul csinálnak a GF-nél, ha az elmúlt években se sikerült profitot termelniük. Hogy most a K+F a probléma, vagy csak simán rossz szerződéseket kötöttek a partnerekkel, avagy a gyártás terén voltak gondjaik, az más téstzta... Majd jöhetnek a globalista-ellenes amerikai héják, mert a GF amerikai cég, ehhez képest most arab kézben van és ha eladják, feltehetően koreai kézbe kerül.

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#7) Lacc válasza Cifu (#6) üzenetére


Lacc
(fanatikus tag)

Ez eléggé relatív. Függ attól, hogy mit értelmezel pontosan a bevételen (nettó, bruttó) illetve, hogy milyen időintervallumról beszélsz.

2018-ban a 3.-ik negyedévben tényleg a 28nm (és az alatt lévő "fejlettebb nodek) adta a profit 61%-át a TSMC-nek. A 7nm node volt a teljes kiszállítás 11%-a.
2018-ban a 4.-ik negyedévben a 28nm és a fejletebb node-ok adták a teljes bevétel 67%-át. a 7nm adta a teljes kiszállítás 23%-át! Ha tovább számolsz 7nm, 10nm, 16nm és 20nm, akkor az pont 50%-a a teljes termelésnek.
(Ha belegondolsz csak maga a 7nm adta a teljes készlet 1/4-ét, ez elég nagy arány szerintem, egy negyedév alatt ez elég nagy változás)

Lásd a 4-ik negyedéves jelentést itt (mivel érdekel a téma, ennek más IT cégnek is nézem ezen jelentéseit)

Azért 28nm és fejletebbek, mert nem tudom miért, de ezek a csíkszélesség kategoriák vannak 180, 130, 90, 65, 45(44), 32 (28), 22(20), 16 (14), 10, 7, 5, 3nm, aztán 35A, 25A, stb.
Azt tudom, hogy 0.7-es szorzó van a számok között, de hogy a 28nm miért egy fontos kategória, az talán a gyártási nehézségek miatt van.

(#8) TeeJay válasza Cifu (#4) üzenetére


TeeJay
(PH! nagyúr)

Pedig gyárthatnák a hálózati eszközök vezérlőit 14nm-en mert egyik másik home router eléggé tud melegedni mivel 32-45nm-en készült

Mixgyűjteményem + megamixek + saját mixeim egy helyen ---> https://www.mixcloud.com/trance4ever/

(#9) 5150 válasza TeeJay (#8) üzenetére


5150
(fanatikus tag)

Főleg amilyen "hűtésük" van...

"Amíg embernek hitvány, magyarnak nem alkalmas"

(#10) DraXoN


DraXoN
(őstag)

Szerintem dobjuk össze rá a pénzt így PHsok...
Amilyen okosak vagyunk mi magyarok ezekben a topicokban egy hétvége alatt befejezzük a 7nm-es technológiát is, így lesz mivel gyártani AMDnek és visszatér hozzájuk ... 1 hónappal később már a 5nm is kész lesz...

szerintem a samsung a legesélyesebb ha megveszi (a licenszelt technikák miatt még nem is kéne "újratanulni" a megvett egységekben a működést teljesen, áttervezni se kéne mindent, majdnem egy-az egyben mehet át egyik üzemből a gyártás a másikba)... esetleg most hirtelen a Toshiba ugrott be, de nekik is csak régebbi gyáraik vannak, de lehet pont azért "vérfrissítés" ... a kérdés csak annyi lesz, hogy mennyi az annyi (már ha a toshibának még van gyára, pár éve nem követem)...

[ Szerkesztve ]

The human head cannot turn 360 degrees... || Siemens A35 -> Siemens C55 -> Alcatel OT556 -> Flying F996 -> Nokia 5230 -> Sony Xperia P -> Sony Xperia Z1 Compact -> Lenovo K3 Note -> LG v20 || FX8320; Rx470; 16GB; 240GB; 2x1TB

(#11) Pete55555 válasza DraXoN (#10) üzenetére


Pete55555
(PH! kedvence)

Az off részhez: PFFFFFFFFFF XD

Ez nagyon jó, szinte el is tudnám képzelni a dolgot ;]

...Szeretem leracsniztatni...

(#12) Cifu válasza TeeJay (#8) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)

Ebben teljesen egyetértünk, de nyilván ár/érték szempontból ez nem annyira jön ki...

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#13) Cifu válasza DraXoN (#10) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)

A Toshiba szinte kizárólag memóriagyártással foglalkozik, és most húzza fel japánban a legújabb gigantikus félvezető gyárát (Fab 6), horror pénzeket ölve bele. Plusz ők még jó ideig nyögni fogják a Westinghouse megvásárlásakor nyakukba vett veszteségeket. Persze, opció, de miután az elmúlt években brutális veszteségekkel kellett szembesülniük, nem hiszem, hogy túlságosan ugrálnának a GF felvásárlása körül, hiszen azért a GF még így is szerintem tízen-huszon milliárd dolláros értéket képvisel...

Szóval valóban a Samu lehet a legvalószínűbb jelölt, ha őket érdekli a GF...

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#14) DraXoN válasza Cifu (#13) üzenetére


DraXoN
(őstag)

azért gondoltam a toshibára, mert a memóriához (talán?) még elég lenne amit a gf tud most ...
de pontosan az ottani anyagi dolgokat nem követtem.

The human head cannot turn 360 degrees... || Siemens A35 -> Siemens C55 -> Alcatel OT556 -> Flying F996 -> Nokia 5230 -> Sony Xperia P -> Sony Xperia Z1 Compact -> Lenovo K3 Note -> LG v20 || FX8320; Rx470; 16GB; 240GB; 2x1TB

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.