- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
Új hozzászólás Aktív témák
-
lenox
veterán
Az a baj, hogy azt hiszed, hogy egy HD tartalomnal 1 pixelnyi reszletek vannak. Eleve ott kezdodik, hogy minden konzumer tartalom csak YUV420, tehat pl. a HD kepen egy piros szinu dolognak csak 960x540 a felbontasa, de amugy sem pixel szintu sakktabla van altalaban a kepeken, mert akkor minden lassu mozgas moire haboruva alakulna, hanem minden elnel (reszletnel) par pixelnyi atmenet van. Tehat nem azt kell osszehasonlitani, hogy latsz-e egy pixel szintu kulonbseget hd es uhd eseten, mert nem abban fog a valos tartalom kulonbozni.
-
tecsu
addikt
Elvileg létezik olyan videótartalom, amivel az is látszana, hogy 4K vagy 8K felbontással fut az a videó - általad ecsetelt szituációban. Bár gondolom a CGA monitorod és Orion AT 602-es televíziód mellől ezt nem hiszed el, de nem baj, másnak hasznos lehet az infó.
-
Dilikutya
félisten
A 24 colos monitoromnál is látni kb. 3 méterről, hogy 360p vagy 720p a felbontás. Mármint nem azt, csak hogy egyiknek élesebb a képe. Utóbbihoz képest az 1080p-ben már nem vagyok biztos, hogy látszik ilyen paramétereknél, a saját szemem alapján arra szavaznék, hogy nem, de egymás mellé téve eldönthető lenne, mindenesetre ha van is különbség, alig észrevehető. Egy 55 colos 4K tévén 3 méterről simán látnod kell, ha az nem 4K.
-
Raymond
titán
OK, magyarazd mar el nekem legyszi mit latok es mit nem minden nap
Az elozo hozzaszolasomban is irtam hogy ertem miert gondolod hogy igazad van, mert a fejedben van ertelme ami irsz meg szamok meg egy-egy pont homogen szurke hatteren, stb., de lehet lassan bovitteni kene a tudasod es rajonni hogy a szem es az agy nem sima matematikan mukodik ahol kiszamolod hogy mennyi a felbontasa a szemnek es hogy latsz-e statikus pixel meretu pontokat homogen hatteren. Lehet foglalkozz kicsit a mozgo kepekkel es a vizualis ingerek kiertekelesvel is, foleg mozgo kep eseten.
Folytathatod ezt meg itt egy darabig, de csak magadbol csinalsz bohocot.
-
Raymond
titán
"Látod, Látod.. ha csendben maradtál volna, okosabb maradtál volna..."
Hat, ezt te is megfogadhatnad. Ertem en hogy a fejedben van ertelme annak amit irsz, de a valo vilagban ez egyszeruen nem igaz. Egy 55" TV-n siman megmondom 3,5m tavolsagbol hogy a video amit elinditottam nem 4K. Mielott alorerohansz - nem azt mondom hogy a 1080p felskalazva nem jo rajta, nagyon jo es semmi bajom nincs vele, de nagyon latszik meg a YT videoknal is hogy 4K vagy csak FHD ha lejatszod oket. De ez a content-tol is fugg es az hogy a YT-nal latszik nem jelenti azt hogy filmeknel es sorozatoknal is annyira latszana. Ott nehezebb eszrevenni pedig elmeletileg a kodolas jobb.
A kb. szinten 3-3,5m-rol nezett 720p projektor is jo volt (semmi cicas vaszon, siman falra) es semmi gondom nem volt vele, nem szamotam a pixeleket pedig allokepnel siman magcsinalhattam volna, de amikor valamit nezel akkor nem azzal foglalkozol hogy a pixeleket szamold.
Tudod hol volt mindegy a felbontas egy bizonyos meret felett? Ha a 32" 1080p TV-n neztem valamit szinten 3+ meterrol. Ott latszott kicsit ha csak SD tartalom volt, a 720p lathatoan jobban nezett ki, de azon felul mar mindegy volt hogy 1080i a kabelrol vagy 1080p ami megy, ugyanolyan volt mint a 720p.
"És igen, egy 3 méterről nézett 55 colos tv pontosan ugyan azt az élményt adja mintha a melkasodra tennél egy telefont és azt néznéd."
Ez megintcsak nem igaz. Igen, lehet a szamok szerint a lathato kepetlo ugyanazt a meretet tolti be a latoszogedben, de ez nem ilyen egyszeru, a szemed es az agyad nem igy mukodik. Talan egy teljesen ures fekete terben mindegy, de senki nem ott nez TV-t. Az agyad nem fogja kiiktatni azt hgoy egy szobababan ulsz, a kornyezeteben lathato targyakat stb. Ezek mind befolyasoljak hogyan erzekelsz dolgokat es a merttol fuggetlenul a melleden levo telefon nem nyujtja ugyanazt az elmenyt mint egy messzebb levo nagyobb TV.
Meg VR-ben is megvan ez. Peldaul a BigScreen progiban allithato a virtualis kepernyod tavolsagat es meretet is es erzed/latod a kulombseget ha egy nagyobb meret de messzebb van beallitva vagy egy kisebb de kozelebb. Hiaba tolt ki ugyanolyan meretet a latoszogedben, az agyad megis tudja hogy nem ugyanazt nezed.
-
Dilikutya
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 14 128Gb Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- OLCSÓBB!!! DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- iPhone 13 Pro 256GB Dobozos 12 hónap Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest