Hirdetés
- Android szakmai topik
- Papírvékony a jövő a Samsungnál: íme, a Galaxy TriFold!
- Sony Xperia 1 VI - egyből hat
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- Fele annyit ér az iPhone Air, mint amennyibe pár hete került
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 FE – fenséges méret
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple Watch
Új hozzászólás Aktív témák
-
Giovan!
addikt
válasz
7Heads Drago
üzenetére
Kikiálthatja, csak nem lehet komolyan venni. A profit az első nekik, ez nyilvánvaló.
-
Igen, betű szerint a vásárló utána tud nézni, hogy mit vesz, és felelős a saját tetteiért, csak ez baromira nem fedi a valóságot...
A korrektséget meg azért még egy nagy cégen is érdemes számon kérni, még ha törvényileg nem csinál semmit, akkor is."Kikiálthatja, csak nem lehet komolyan venni. A profit az első nekik, ez nyilvánvaló."
Vásárló megtévesztése? -
somogyib
őstag
Ha nem kérdőjelezed meg, akkor azt hiszem egyetértesz azzal, hogy a teljes integráltság a user szempontjából hátrányt jelent.

De értelek, és értem a logikát a gyártó részéről is, csak én a trenddel (a teljes integráltsággal) nem értek egyet.
"a gyártó nem ver át senkit"
Hát ja: link
EclipseGT "általában tisztában van vele az ember, hogy mire szeretné használni és ez alapján paraméterezi a gépet."
Erre írtam a #282-ben egy példát, hogy sokszor nem tudhatod, hogy később mire fogod használni a gépet.
-
"hiszen aki ilyen gépet vesz az pont azt kapja, amire számított, a gyártó nem ver át senkit."
A vásárlók egy jelentős részének fogalma nincs, mit vesz.
Ők akkor találkoznak ezzel, amikor kezd kevés lenni a gép, megy tanácsot kérni, hogy mit lehet kezdeni, és megkapják, hogy csere.
Csak akkor már késő felháborodni.@Ezekiell : Cserélhető a RAM chip is, csak macerásabb + nem 5 perc + drágább.
Meg az alaplap is, és akkor sem kuka az egész. Csak ezek már túl vannak azon, hogy emberi áron megérje, meg az ésszerűség is arra mutat, hogy jobb, ha pár egység cserélhető a gépben.@7Heads Drago : +++
-
Ezekiell
veterán
A right to repair kéz a kézben jár a bővíthetőséggel azért: forrasztott RAM modulokat nem javítasz pl sehogyse, cserélni megintcsak nem tudod, szóval ha az egyik RAM modul beszarik (mint pl nálam ma a céges Z-Book G5ben), akkor kuka az egész gép. Én meg beszaladtam boltba, vettem RAMot, 8 csavar kiteker, régi ki-új be, 8 csavar beteker, és dolgoztam tovább

Szóval nem lehet ezt így elválasztani egymástól.
-
válasz
somogyib
üzenetére
"Ettől függetlenül a második példám szerintem jogos: ha van egy notid (legyél magánzó, alkalmazott, vállalkozó stb.) és elfogy a ram, akkor egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb ramot cserélni, mint új gépet venni."
Persze, hogy egyszerűbb, de erre írtam, hogy azért általában tisztában van vele az ember, hogy mire szeretné használni és ez alapján paraméterezi a gépet.
Ha tudom, hogy most szűkösen elég a 8, akkor rakatok bele 16-ot.
Ha fennáll a lehetősége, hogy memória igényes szoftvereket is futtatni kell, akkor több rammal veszem.Az előző HP-ban minden cserélhető volt. A mostani Mac-ben meg semmi. Cserébe fele olyan vastag. Én inkább ezt választom.
-
Giovan!
addikt
válasz
somogyib
üzenetére
Figyelj, én nem kérdőjeleztem meg, hogy a usernek hasznosabb, ha utólag is bővíthető a HW (merthogy szerintem értelmetlen is lenne ezt megkérdőjelezni), csak azt mondtam, hogy ez nem egy olyan dolog, amin indokolt lenne keseregni, hiszen aki ilyen gépet vesz az pont azt kapja, amire számított, a gyártó nem ver át senkit. A right to repair fogalmának fokozatos kiüresítése viszont teljesen más kérdés, ott úgy korlátoznak a jogaidban, hogy te abba nem egyeztél bele.
-
rep3at
őstag
Én is szeretem amikor olyan hülyeségekkel magyaráznak meg ,,technológiai újításokat" mint hogy nincs rajtuk hely. Igen, most én is a csatlakozóra gondolok. Azóta mennyivel is lettek nagyobbak a telefonok?
Bár nem ezért választottam a jelenlegi telefonom, de ezen is van jack és legalább van választási lehetőségem.
-
$p@rr0w
őstag
Pista Cikkíró Bt. jól utána nézett a dolgoknak...
Ha két vadonatúj iPhone között cserélsz kijelzőt vagy akkut akkor is ugyan ezt a hiba üzenetet adja ki a telefon.
Tehát hatalmas kamu szokás szerint az egész "felhasználó érdekei" szöveg, csak a pénzről szól az egész. -
somogyib
őstag
válasz
<Lacy85>
üzenetére
"A régi gépek tökéletesen vitték volna. SSD volt bennük, stb.
Nem Win10 licenszeket vettek, hanem komplett gépeket Win10 rendszerrel."Hát erre mit mondjak? Elég nagy butaság volt...

De abban igazad van, hogy a nagyvállalati példa abban sántíthat, hogy ott "komoly" (köz)beszerzési eljárásokban frissítik a gépparkot, ahol a technológiai meggondolásokat sokszor felülírják a gazdasági dolgok is...
Ettől függetlenül a második példám szerintem jogos: ha van egy notid (legyél magánzó, alkalmazott, vállalkozó stb.) és elfogy a ram, akkor egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb ramot cserélni, mint új gépet venni.
@hcl "nem érdemes megjavítani gépekből is lehet ingyen hasznosítani alkatrészeket"
Ott a pont.

-
válasz
<Lacy85>
üzenetére
Ja, pár évente (mostanában egyre hosszabbodik
) . Én eddig 4-5 multinál dolgoztam, és elég sok helyen pakolgattunk RAM-okat, SSD-t, kijelzőt, billentyűzetet, mint cserélgettünk gépeket, mert gyorsabb még az NBD garinál is, meg mondjuk a beszállítók is engedik ezeket.
Meg mondjuk ilyenkor a selejtezett/sérült/nem garis/nem érdemes megjavítani gépekből is lehet ingyen hasznosítani alkatrészeket - ha meg rendelni kell valamit, akkor a komplett beszerzés őrjöng, hogy mit akarsz te 20 ezerért egy alkatrészt, főleg minek akarsz gépet rendelni.Szóval jó példa ez. Ott lehet, hogy pont lifecycle vége volt a gépek többsége, vagy sokat szakított valaki azon, hogy kiszórtak egy csomó pénzt.
-
asdf_
veterán
Igen, ez a mindig minden meg van magyarázva, hogy ez nekem jó, csak értem, miattam van csinálva, ettől megyek én is a falnak. Mert az a 3.5-es jack gyönyörűen eflért eddig is, most is, nem azért tűnt az el, mert útban volt, hanem mertígy lehet heroináron az akkumulátor miatt garantált élettartamú vezetéknelküli füleseket eladni, amit ráadásul még elhagyni is könnyen lehet. És amikor kijön a készülék, akkor csak és kizárólag nekünk van vele használható fülesünk. Ez egy aranybánya pénzügyileg, 80-as IQ sem kell hozzá, hogy belássa az ember, hogy semmi baj nem volt azzal a 3,5-es jack aljzattal (mint ahogy az SD slot sem véletlen hiányzik egy almás telefonról).
(az egész dolog ökölógiai lábnyomára meg ki sem térek, márpedig egy javíthatatlan, csak az akkuhalál miatt kidobhatod az egészet a kukába terméknek ilyenből elég nagy van) -
válasz
somogyib
üzenetére
A nagyvállalati példa pont nem jó, mert ilyen helyeken kompletten cserélik a gépparkot. Notik kiszolgálják az X évüket, aztán mennek a levesbe. Akár még akkor is, ha hibátlanul teszik a dolgukat.
PC-nél detto. A cégünknél nemrég álltunk át Win7-ről 10-re. A régi gépek tökéletesen vitték volna. SSD volt bennük, stb.
Nem Win10 licenszeket vettek, hanem komplett gépeket Win10 rendszerrel. Eddig ez kb. az összes multinál így ment, ahol dolgoztam. -
Nem is az a bajom, hogy nem lehet bővíteni. A trenddel volt baja Tikának is, meg nekem is, mert egyre inkább terjed.
Meg az marhaság, hogy ennek örülni kell, mert a usernek jó. Amint problémád van, és kiderül, hogy valami olyan miatt kellene kicsengetni nagyobb összeget, ami egy kicsit is átgondoltabb gépben sokkal kevesebbért cserélhető, akkor már nem olyan jó. Arra épít az Apple, hogy sokan fogalmatlanok - én már 10 éve is láttam embert meglepődni azon, hogy egy laptopot egyáltalán bárhogyan lehet javítani
"Nagyon egyszerű a képlet. Az igényeknek megfelelően kell vásárolni úgy, hogy legyen benne tartalék."
Még mindig nem látsz a jövőbe...@somogyib : Ezeket én is írtam...
-
somogyib
őstag
Azért nem egészen így van ez.
Képzelj el egy nagyvállalatot. Bevásárolt 100+ notebookot win7-el, HDD-vel. Kijött a Win10, váltani kell - és mint tudvalevő a Win10 hdd-n lassabb mint a Win7 (de a többi alkatrész vígan elketyeg 10 alatt is). Gyorsabb és olcsóbb egy nagyvállalatnak SSD-t pakolni a gépparkba, mint új notebookokat beszerezni.
Persze tudom ez nem Apple példa, de talán érezhető, hogy az alkatrész-cserélhetőségnek van valahol értelme.Vagy:
Van egy notid, a korábbi munkádnak tökéletesen megfelelt. Új munkakörbe kerülsz, ahol olyan progikat kell futtatnod, hogy elfogy alólad a memória. Ilyenkor is jobb megoldás megtoldani mondjuk +16GB rammal a notit, mint újat venni (ezt a példát már Apple termékeknél is el tudom képzelni és egy ilyen helyzetre vásárláskor nem tudsz felkészülni).
-
“Természetesen, ha téged nem zavar, akkor senki mást sem. FYI nem mindenki olyan gazdag/beleszarós, hogy ha kevés valami a gépében, akkor újat vegyen.”
Nagyon egyszerű a képlet. Az igényeknek megfelelően kell vásárolni úgy, hogy legyen benne tartalék. Akkor mindjárt nem lesz kevés semmi és nem kell újat venni.
Ha meg valami nagyon durva fejlődés van és újat vennél, akkor el lehet adni a régit. A ‘18-as Air-t még most is el lehet passzolni ~300 körül. 430 az új.
Szóval ha most valamiért kellene, akkor minimális ráköltéssel vehetnék egy ~5x erősebb gépet, 1,5x jobb üzemidővel. -
Giovan!
addikt
A jövőbeni bővíthetőség hiánya kapcsán én sem értem a problémázást. Megvetted, tudtad mi van benne, és azt is, hogy nem lehet bővíteni a jövőben, azt kaptad amiért pénzt adtál. Ha pedig neked ez ebben a formában nem elfogadható, akkor veszel mást és kész, de az Apple nem köteles neked biztosítani a lehetőséget a bővítésre.
-
sphe
senior tag
The horrible truth about Apple's repeated engineering failures.
Az ember ellen pert indított az apple mert megjavít apple készülékeket.
(Szerencsére megnyerte a pert az ember, lásd: másik videóját)Egy másik iPhone szerelő, akivel a CBC interjút is készített:
Apple is STILL LYING about iPhone Data Recovery after called out by CBCEzek után érdemes elgondolkodni egy kínai gyártóra hogy reagálnának az almafanatikusok.
-
válasz
üzenetére
" ha a tesztek szerint jobb, gyorsabb, halkabb, hosszabb üzemidejű mint a legozható társai, akkor nekem a koboldos tetszik. "
Akkor pls. tetsszen neked, ne akard, hogy mindenki másnak is az tetsszen.
Az engem sem érdekel, hogy mitől jobb valami, de azt azért pl. hidd már el szakmabelieknek, hogy hibásak az érvek, amik alapján jobbnak állítod be!
Illetve olvasd el az utána következő kommentem is, ami a LPDDR4X -re vonatkozik..."forrasztott SSD és forrasztott RAM, csatlakozó nélkül jobb helykihasználás, ez előnyösebb szerintem vékony laptop, tablet esetén."
Persze, hiszen nem kell gondolkodni - megoldható valószínűleg csatlakozóval is, csak a gyártó azt az utat választja, ami neki előnyösebb (milyen meglepő)."aptopnál se zavar, hogy utólag otthon nem tudok beletuszkolni még alkatrészeket. "
Természetesen, ha téged nem zavar, akkor senki mást sem. FYI nem mindenki olyan gazdag/beleszarós, hogy ha kevés valami a gépében, akkor újat vegyen.@UnA : Ehhez képest létezik megoldás, hogy egyes régi ISA kártyákat használhass modern gépekben
(Amikor egy ipari gép vezérlőkártyája kell hogy működjön, akkor azért már bőven megéri
)@Bog : "a csatlakozókat, gombokat és más apróságokat viszont nem érinti a javítási korlátozás"
Home gomb+ujjlenyomat-olvasó (amíg még volt)? -
válasz
Blizzardking
üzenetére
"Ha valaki egy technológiai felvetésre egy évszám felemlegetésével reagál, az a legbiztosabb jele annak, hogy benyalta a marketing bullshitet"
Értem én, hogy ezzel akarsz fölénybe kerülni a többiekkel szemben, de ettől függetlenül ez hamis érvelés - pl. hiába szeretnél ISA buszt a PC alaplapra, ha az már sok-sok éve nincs rajta

-
Blizzardking
őstag
"2020-ban én nem csodálkozom forrasztott SSD és forrasztott RAM..." (269)
"2020-ban számomra nem újdonság a leforrasztott SSD és RAM ezért nem is kérem számon a gyártóktól a könnyű szerelhetőséget..." (251)
"Te 2020-ban tényleg a forrasztott SSD-n csodálkozol még mindig, és a jack dugó elhagyásán?" (227)
Ha valaki egy technológiai felvetésre egy évszám felemlegetésével reagál, az a legbiztosabb jele annak, hogy benyalta a marketing bullshitet, és érzelmi alapon választ műszaki cikket, innentől kezdve szervizt is.További kérésem a nők lapja café - életstílus coaching oldalairól idetévedt operettfelhasználók felé, hogy definiálják az alábbi (szintén érzelemtől túlfűtött) kifejezéseket:
- zug
- sufni
- kendácsolás
- hebregálás
- hákolt
- mókolt
- tákoltKöszönöm
-
Bog
HÁZIGAZDA
Ezért kérdeztem rá tegnap a Smart Clinicnél erre külön, nyilván ők is csak tippelnek, de nekik azt ígérték, hogy lesz alkatrész elvileg mindenből.
Simán lehet, hogy majd nem így lesz, ez elvileg januárban már kiderül.Amúgy azt is gondolom, hogy bizonyára vannak alkatrészek, amiket meg lehet javítani, de a törött kijelző és a halott akku az nem ez a kategória, a csatlakozókat, gombokat és más apróságokat viszont nem érinti a javítási korlátozás. Szóval bizonyára vannak olyan komponensek, amiknél adott esetben szívás, hogy új kell helyette, de azért van a dologban logika, vagy legalábbis logikus szándék.
Nem szarkazmus volt, az anyázás és a sértegetés egészen máshol kezdődik szerintem, mondjuk ott, ahol origót emleget a kulturált hozzászóló...
-
Tikakukac
titán
válasz
Ezekiell
üzenetére
Nyilván nem arra gondoltam, hogy fúrsz egy lyukat és belülről egy kis rugó kitolja a jacket és kész, arra reflektáltam, hogy az Apple, de a legtöbb brand folyamatatosan olyan érvekkel próbálja alátámasztani a spórolást, amivel neki több marad a zsebben, amiket sorban lehet elkaszálni. A jack a legdurvább ilyen példa, az tényleg bicskanyitogatóra sikerült.
És a dolog meg működik, mert a nép meg tényleg elhiszi, nem csak elhiszi, tényleg vitába is száll a tényekkel és bevédi a cégek baromságait. Holott pont őket sz0patják nonstop
Áh, agyrém. -
Ezekiell
veterán
válasz
Tikakukac
üzenetére
ha kifúrod a lyukat a házon, pont ugyanúgy be tudod még utólag is rakni a jacket
Ezt a Strange Parts videót pont tegnap néztem meg
Nem ennyire egyszerű azért a történet, hogy csak fúrsz egy lyukat, de ja, simán oda lehetett volna rakni a jacket az Apple által - simán cska nem akarták. -
törölt tag
"Az M1-en annyi a truváj, hogy ott nem arról van szó, hogy a RAM az alaplapon van, hanem hogy magában a SoC-ban. Ebben az esetben tényleg lehet gyorsabb, de ez már más kategória..."
Számomra viszont erről van szó, erről cikkeznek a tech oldalak, hogy újdonság, milyen lehetőségek vannak ilyen integrációval.
Felőlem kis manók és koboldok is lehetnek az M1 laptopban, ha a tesztek szerint jobb, gyorsabb, halkabb, hosszabb üzemidejű mint a legozható társai, akkor nekem a koboldos tetszik.
2020-ban én nem csodálkozom forrasztott SSD és forrasztott RAM, csatlakozó nélkül jobb helykihasználás, ez előnyösebb szerintem vékony laptop, tablet esetén. És az integrációval mit csinálnak. A legozhatóság, szerelhetőség, utólag bővíthetőség témán én könnyen túllépek, egyszerűen ahogy eddig iPhone, iPad vásárláskor el kellett dönteni milyen tárhellyel kéred, laptopnál se zavar, hogy utólag otthon nem tudok beletuszkolni még alkatrészeket. Tudtommal Surface Pro-nál se cserélhető az SSD, ez van. Asztali PC esetében szívesen legozom, cserélgetek, bővítek. Laptopnál a legutolsó szempont nekem, nem érdekel. Többet nem tudok írni a témáról, nekem ez a véleményem.Tikakukac: szerintem az olvasottak alapján tök izgalmas az M1 és még több integráció, következő generációkban mit fog majd tudni, ha szerinted gagyi, írd meg Tim Cooknak szerinted nem jól csinálják.
Meg tegyék vissza a jack dugót, amennyit emlegeted. Én abba se haltam bele. -
Ja, meg jut eszembe, az Anandtech-es cikkben LPDDR4X van. Akkor az pontoan ugyanazt tudja, mint egy nem integrált LPDDR4X chip, annyi lehet a különbség, hogy alacsonyabb a késleltetés. Emiatt esetleg magasabb órajelre húzható - ezt csinálják a tuningosok is, csak asztali gépekben... Szóval még az sem áll meg, hogy annyival gyorsabb lenne az integráltság miatt.
-
Tikakukac
titán
válasz
üzenetére
Aki hülyeséget ír, azt lehülyézik. Mi a meglepő ezen?

Konzekvensen kevered az egyes technológiák által nyújtott előnyöket a PR és marketing által felbullshitelt dolgokkal. Szerintem még mindig nem esett le a jack dugós Apple eset sem, amikor a nagyobb akkut promózták az elhagyott jackkel szemben, erre meg kiderült, hogy ha kifúrod a lyukat a házon, pont ugyanúgy be tudod még utólag is rakni a jacket

Ez a probléma, hogy nincs egyszerűen elég infód a témáról és láthatóan csak lövöldözöl vakon.
-
válasz
üzenetére
Valamilyen szakmai érvet pls. arra, hogy ugyanaz a pár száz MHz-en (ugye a valós órajel) járó RAM busz miért gyorsabb, ha nincs közben egy csatlakozó
(A memória szabványában meghatározott időzítések vannak, szóval az a memóriachip ugyanúgy működik egy RAM modulon, mint egy másik áramkörre forrasztva...)Hogy unified, vagy nem, az megint más dolog. Az memória-hozzáférés szervezésének kérdése, tök független a memóriachip csatlakozási módjától.
Az M1-en annyi a truváj, hogy ott nem arról van szó, hogy a RAM az alaplapon van, hanem hogy magában a SoC-ban. Ebben az esetben tényleg lehet gyorsabb, de ez már más kategória, mint amiről eddig beszéltünk. (Alaplapra integráltól volt szó, nem arról, hogy a proci tartalmazza a RAM-ot, ott tényleg nem lehet elvárás a RAM cseréje.) Ám felmerül, hogy mi lenne, ha cserélhető lenne egyben a proci, RAM-mal együtt - akkor is lenne választási lehetőséged..
-
törölt tag
válasz
<Lacy85>
üzenetére
Egyeseknél a lehülyézés az alapértelmezés.
Megnézek tesztvideókat, hogy némán teszi a dolgát az M1 laptop amíg az Intelesben megy a venti, elolvasok ground-breaking, never seen before jelzőket használó Anandtech cikkeket és nekem úgy jön le M1 chip integráció és integrált memória kapcsán hogy új lehetőségek, jobb, gyorsabb, kevesebbet fogyaszt, halkabb a számítógép, és akkor is le vagyok hülyézve hogy csak benyaltam a marketinget, mert a kiabálóknak a moduláris legozható modul és PCIe slot tetszik jobban. (annak is megvan az előnye, asztali PC-n én is szívesen legozok, laptopnál viszont nem csodálkozom az integrált cuccokon)How unified memory blows the SoCs off the M1 Macs
With M1 Macs, memory isn't what it used to be
https://www.anandtech.com/show/16252/mac-mini-apple-m1-tested
-
asdf_
veterán
Másrészről viszont az IPR program mégiscsak azt eredményezte, hogy legalább a szerződött partnerek vehetnek gyári alkatrészt,
Az a gond, hogy ez így nem igaz. Bizonyos alkatrészek szűk körét. Ami ahhoz jó, hogy parádézni lehessen a programmal, de ahhoz, hogy egy alkatrész szinten javító szerviz bármit is kezdjen vele, ahhoz nem (eleve az ilyen szintű javítást -ami ne feledjük, ez volt a szó eredeti értelme, hogy valaki valamit ténylegesen megjavít, nem pedig egy alkatrészhalmazt tartalmazó modult kicserél- nem is teszi lehetőve a program, olyanról nem is beszélve, hogy pl. ha megdöglesz, akkor sem tudsz onnan szerezni legálban egy kapcsolási rajzot, pedig biztos sokan emlékszünk rá, régen ezt még egyenesen adták a készülékekhez, gyárilag, a végfelhasználónak, kérés nélkül).
Az itt egy gond nekem, hogy amit tudunk az IRP-ről, azt főleg amerikai forrásból, nem tudjuk az amerikai és az európai IRP közt mi a különbség (pl. azt az adatátadást, amit ott kérnek, nálunk a GDPR miatt kb. elképzelhetetlennek tartom).És amúgy pedig neked speciel ezúton is szeretném megköszönni a kulturált véleményalkotás módját.
Oh, wait for it, anyáztam én itt rendesen
(vagy szarkaszmus volt?
) -
Bog
HÁZIGAZDA
Teljesen igazad van abban, hogy ez erővel tereli a júzert a hivatalos szerviz irányába (bizonyos meghibásodások esetén). Azt hiszem, hogy ezzel ellentéteset én sem írtam.
Másrészről viszont az IPR program mégiscsak azt eredményezte, hogy legalább a szerződött partnerek vehetnek gyári alkatrészt, ez eddig egyáltalán nem volt lehetséges.
Nem hiszem, hogy follow-upra van szükség, az viszont jogos, hogy érdemes beleírni a cikkbe más aspektusokat is, összeszedem majd a gondolataimat ma és megcsinálom, csak túl kell essek némi kardiológiai szeánszon
És amúgy pedig neked speciel ezúton is szeretném megköszönni a kulturált véleményalkotás módját. -
asdf_
veterán
Olvasd el azt még egyszer. Azt írtam, hogy a NEM Apple felőli oldal hiányzik (az, amit mi összedobtunk kommentekben: a right to repair, az elérhetetlen alkatrészek, olyan alkatrészek és olyan módon történő összepárosítása, amit semmi nem indokol, meg magának annak a megkérdőjelezése, hogy tényleg a júzer érdekében történik-e ez, hogy biztos jő-e az, hogy bizonyos, és egyre több szervizműveletet csak és kizárólag házon belül intézhető el, mert céleszköz és célprogram kell hozzá, amihez 3rd party szerviz nem férhet hozzá, ezáltal pedig elég erősen felmerül hogy ez amúgy sok egyéb mellett versenykorlátozó magatartás is a monopóliumok előnyét meg ugye ismerjük, sosem a vevő jár jól ... Mert ha nem esett még le valakinek, itt ez történik, a szervizszolgáltatás monopolizálása.)
-
Hogy a hivatalos szerviz nem javít alkatrészszinten, annak az is lehet az oka, hogy nehéz megoldani, hogy mindenhol olyan minőségben menjen, amire lehet garanciát vállalni. Tiszta sor, + nem is éri meg időben.
Még az is érthető, hogy csak szerződött partnernek adnak ki dokumentációt, mégiscsak lesben áll a konkurrencia.
De ettől még hagyhatják működni azokat, akik vállalják a javítást saját szakállra, és (persze tisztességesen tájékoztatva a vevőt) megoldják. -
Razzul
őstag
#253 EclipseGT
De miért kéne egyértelműnek és adottnak venni azt, hogy egy autót az apróbb szervizelési munkák (olajcsere, izzócsere stb.) mindenképp szervizbe kell hordani? Ugyanez igaz a mobiltelefonokra is, egy 20 perces akksicsere miatt, amihez 2 szerszám kell nem feltétlen akarom szervizbe vinni az eszközt, meg tudom otthon csinálni én is.
Itt arról van szó, hogy a felhasználónak legyen joga saját maga megjavítani az eszközét és választani az opciók között. Akár ha szeretné vihesse tisztességes független szervizbe az eszközt. A képlet egyáltalán nem fekete-fehér, és az aki nem márkaszervizbe hordja a mobilját vagy az autóját nem feltétlen “mindent okosban” akar megoldani.
Pont tegnap írt az iPhone topikba egy i7 tulaj akinek Loop Disease-es lett a telefonja. A hivatalos Apple szervizekben nem fogják az audiochipet cserélni az alaplapon, hanem kiírják fődarab cserére, ez az iStylenál jelenleg 140 ezer forint. Meg tudnák ott is csinálni, sőt egy darabig javították is ezt a problémát IC szinten a hivatalos szervizek, csak gondolom rájöttek, hogy nem éri meg az idejüket. A kolléga pedig most kereshet olyan szervizt aki foglalkozik még ezzel a hibával idehaza.
-
Azért ez már a jogászok felkészültségén múlik.(Vagy azon, ki mennyit adott nekik.)
Meg lehet az ilyesmit úgy is fogalmazni, hogy egy rutinművelet ne igényeljen szakszervizt (olajcsere pl. , és olyan alapeljárások, amiket azért meg lehet oldani - mint az FRU-k az üzleti számítógépekben ), és akár garivesztés, stb. árán, de csinálhassa az ember.De olyat is lehetne, hogy akkor amit a hivatalos szerviz (vagy partner) művel, arra garancia van. Máris nem erőltetnék annyira. (Bár ez fődarabcserére elvileg ma is vonatkozik.)
-
Tikakukac
titán
[link] erre kéne akkor valamit dobni, hogy az Alma álláspont beton legyen és megnyugodhassak, nem a lehúzás lesz ugyanúgy kontárkodással. És ilyet tudok még Pesten is 3 Opel szervizzel, és van Toyota, fauvé és Fordból is hasonló, céges flotta onnan pörgött ki.
Én ezt éltem meg, egy szerencse, hogy van egy fullos műhely, van kézügyesség, akna és így a prémium márkaszerviz (bvöhöhö) által nem megoldható és megtákolt dolgokat meg tudom én is oldani. Informatikusként
-
Hallosz
senior tag
Több évtizedes autójavító múlttal, kisipari "sufni" és prémium szegmens tapasztalattal, így utólag visszatekintve erősítem az Alma álláspontját.
Pláne úgy, hogy megéltem a "sufni" műhelyek, a polgári közép, valamint egy vezető prémium márka szervizvezetői világát. -
válasz
7Heads Drago
üzenetére
Nem is írtam, hogy szerelési idő, de látom, a végére rajöttél te is
-
Ricardo
titán
"Ezzel csak az a gond, hogy a cikk szerzőjének az is a dolga, hogy nem Apple oldal felől is megviágítsa a dolgot, ez teljesen elmaradt. "
Olvastad az egész hozzászólását?
Ezt is írta
" Bizonyos dolgokat tudunk, más dolgokat feltételezünk, az Apple nyilván soha nem válaszol semmiféle kérdésre" -
-
janeszgol
félisten
-
törölt tag
Ha legozni és utólag bővíteni akarok, akkor nem laptopot veszek, hanem asztali PC-t építek. Laptop, tablet, telefon esetén pedig vásárláskor megnézem mit tud és jó-e az úgy, 2020-ban számomra nem újdonság a leforrasztott SSD és RAM ezért nem is kérem számon a gyártóktól a könnyű szerelhetőséget, bővíthetőséget. User kiválasztja vásárláskor milyen Surface, milyen Macbook és annyi.
Ha betelik a 64 gigás telefonom nem fogok sírni miért nem lehet utólag még bővíteni. Ha én vagyok a kakukktojás és az én szememnek jobb az LCD, hiába állok fejre az új 12-es iPhone sorozat csak OLED kijelzővel kapható. Egyébként notchot is utálom, de elfogadom az van.Adatmentésről megteszem amit tudok. Telefonon iCloud bekapcsolva, Mac gépem nincs de ott is felhő és time machine külső lemezre, Windows gépen a beépített File History külső lemezre és Onedrive felhő + 3rd party szakosodott backup programok sora, akár teljes system image. Rokonságban is elmagyaráztam a Gmail címükhöz tartozik felhő tárhely is és egy pár ezres pendrive-ra is másolják le minimum. Lekopogom szerencsére még nem kerültem olyan helyzetbe, hogy a szervizes tudásában vagy Kürt kft-ben kelljen bíznom mert csak egyetlen példányban az elromlott laptopon volt meg a fontos adat. Bárcsak mindenki komolyan venné a biztonsági mentést!
Azt pedig én is írtam többször, hogy a hivatalos szervizekre is jó lenne ránézni a gyártóknak, mert sajnos vannak horror sztorik ott is. Márkától függetlenül tévétől fényképezőig.
"Nem azért rak be a sufnigsm egy fos csájníz kijelzőt abba a szaros telefonba, mert át akar baszni, hanem mert a piros hó esik, akkor sem tud eredeti gyári kijelzőt szerezni ahhoz a szarhoz sehonnan."
Ha gyártó partner lesz akkor tud.
Biztosan vannak becsületes sarkiGSM szervizesek akik korrekten tájékoztatnak, nem kétlem. Viszont az is probléma a mutyiGSM bizony szó nélkül beleszereli a rosszabb made in ebay kijelzőt, akkut, de bemeséli vevőnek van olyan jó a "gyári minőségű utángyártott" mint az eredeti és vevő örül olcsón megúszta a javítást. Aztán vagy elégedett lesz vagy nem, és useren múlik a sarki szervizest vagy a gyártót szidja. Új szabályokkal user legalább látja tényleg gyári az alkatrész.A tisztességes szervizesek szempontjából érthetőbb a panasz amikor variálnak a gyártók, azért ez a viszony mindig az alkalmazkodásról szólt, a gyártó-szerviz alárendeltség mindig adott. Right to repair mellett ott van az is a gyártónak joga van a saját módszere szerint gyártani és ehhez alkalmazkodni kell. Autószerelők világa is ez régóta, egyre több az egybeépítés és szoftveres ellenőrzés, nem olyan egyszerű már mint régen a Trabant.
-
nyunyu
félisten
Amerikai földmívesek pár éve beperelték a világ legnagyobb parasztellátóját hasonló szemétkedésekért, mint amit az Apple csinál kicsiben.
Bíróság 2018-ban kimondta, hogy a farmereknek joguk van javítani a saját traktoraikat, nem kell párezer $-t fizetni egy biztosítékcseréért a helyszínre kivonuló szakszerviznek.
A bökkenő viszont az, hogy a modern traktorokban mindent szoftver vezérel, és a szoftverbe való belenyúlásra nem terjed ki a javításhoz való jog.
Így mittudomén leáll a traktor aratás közben, mert a szoftverére rájön, hogy eltelt x üzemóra, olajat kell cserélni, akkor hiába cseréled ki az olajat, a traktort továbbra sem lehet beindítani, mert a hibatárolóba beírta, hogy olajat kell cserélni.
A hibatárolót viszont nem törölheted, mert az a traktort vezérlő program módosításának számít, sérti a szoftverlicenszet.Úgyhogy ugyanúgy ki kell hívnod a JD szakszervizt, mint korábban, csak most már nem az olajcseréért fizetsz sokat, hanem azért hogy kiüssék a hibatárolót.
Magyarul a jogászok adtak a szarnak egy pofont.
(Nyilván ennek a mintájára építette fel az Apple a mindent mindennel párosítást, hogy szoftveres beavatkozással járjon az alkatrészcsere.)
-
-
nyunyu
félisten
Apple az új John Deere.
-
-
Giovan!
addikt
Azt még megértem hogy az sw-t ne piszkáluk ,mert az szellemi tulajdon... de könyörgöm... ha már megveszek valamit akkor azt már hagy használjam....vagy ha tilos akkor vegyék vissza...
Pontosan, a SW-t licenszeled, ez benne van a szerződésbe amit elfogadsz a vásárláskor, de a vas esetén szó sincs ilyesmiről, az a te tulajdonoddá válik a vásárlás pillanatában. Ha pedig szándékosan gátolnak benne, hogy te a saját tulajdonodat ott és úgy javíttasd ahol akarod, azzal szerintem elég komolyan sértik a jogaidat (még ha nem is közvetlenül csinálják, elvégre nem tiltják hogy tőlük független helyen javíttasd a készüléket, csak éppen ellehetetlenítik az ilyen helyeket azzal, hogy nem engedik őket alkatrészhez jutni). Véleményem szerint az államnak keményen bele kellene ebbe állnia, az állampolgárok érdeke egyértelműen ezt diktálná. Csakhát az Apple jól lobbizik Washingtonban, szóval még az ilyen egyértelműnek tűnő kérdések esetén sincs érdemi előrehaladás a törvényhozás részéről
-
Giovan!
addikt
-
Kis hazánkban....
Alkatrész beszerzése egy horror...
Gyári alkatrész beszerzése ha nincs az elérhető nagykerekeben akkor 0%
Rendelsz csájna ,vagy aliaba cuccot... ha vár az user 1 hónapot akkor ott van ócón...
Nincs is vita... ócó... működik ... mindenki boldog.Hozzákötjuk a laphoz? Szupi... igy is van egy csomó brand gép amibe a wifi kártyát sem tudod kicserélni egy ugyan olyan tipusra....
Integráljunk mindent a lapra.. Szupi ... se bővítés ,se modulszerű javítási lehetőség... vegyél új alaplapot a készülék 2/3-ad áráért.... Ha meg csoda folytán van olyan bolt ahol esetleg műszerész is dolgozik akkor meg kössük meg a kezét azzal ,hogy főbb komponensek ne lehessen javíthatók csak max csatlakozók.Azt még megértem hogy az sw-t ne piszkáluk ,mert az szellemi tulajdon... de könyörgöm... ha már megveszek valamit akkor azt már hagy használjam....vagy ha tilos akkor vegyék vissza...
Vagy öntsék ki üveggyapottal az egészet ,s nem lehet szétszedni... de akkor nekik sem!
-
SteveJobs
őstag
Ha jól értelmeztem a cikket,Magyarországon nincs gyári Apple akku?
Kiváncs vagyok mit írtok! Ezzel nincs vége! -
-
7Heads Drago
veterán
-
asdf_
veterán
válasz
üzenetére
Gátolja? Hirdettek programot, lehet csatlakozni. Tudom az is rossz. Viszont annyira nem baj szerintem, ha próbálják kiszűrni a mutyi alkatrészekből mutyi módon dolgozó szervizeket.
Az isten verjen már meg, érstd már meg, hogy azért mutyi az alkatrész, mert a gyártó ELÉRHETETLENNÉ TESZI. SZÁNDÉKOSAN. Nem azért rak be a sufnigsm egy fos csájníz kijelzőt abba a szaros telefonba, mert át akar baszni, hanem mert a piros hó esik, akkor sem tud eredeti gyári kijelzőt szerezni ahhoz a szarhoz sehonnan.
-
asdf_
veterán
válasz
üzenetére
Adatokról legyen biztonsági mentés. Az elég rossz, ha egyetlen példányban létezik a telefonon vagy notebookon és azért kell izgulni a javításért.
Nyilván te vagy az az egy ember a millióból, akinek a notebokján -mert arról volt szó, nem telefonról- (ha nincs, helyettesítsük az asztali gépeddel) levő adatokról MINDIG van uptodate mentés. Mondjuk 1 napnál nem régebbi. Vagy csak jár a szád, hogy legyen mentés.
Az integrációnak van technikai előnye, a laptop leforrasztott RAM és SSD nem az ördög műve, ha az előnye kevesebb hely, gyorsabb és megbízhatóbb
Aztán egy m.2-es SSD-nek ugyan milyen helyigénye van egy beforrasztotthoz képest? Az a 3 mm magasság lenne az, ami számít? Vagy az az 5mm-nyi csatlakozó?

Ha fél-egymilliós laptopot vesz az ember, kinek jut eszébe nem hivatalos szervizbe vinni...
Amíg garis addig igen, amikor egy 3 ezer dodós nem garis (legyen az akár lejárt, akár user error miatt garvesztes, pl. leöntött) azt mondja a gyári szerviz,hogy alaplapcsere 2000 dodó és integethetsz az adataidnak, akkor pedig egy jól dolgozó 3rd party szervizbe, amely megoldja mondjuk 700-ból és még az adataid is megmaradnak. A készülék értékének semmi köze ahhoz, hogy egy szarszemét szervizszolgáltatást kapsz drágán vagy pedig egy normálisabbat olcsóbban. -
asdf_
veterán
...tehát egy tök normális világban a cikk szerzőjének az a dolga, hogy keres egy illetékest, aki benne is van ebben az egészben. Mi a Smart Clinic-et ismerjük régről, tehát írtam nekik egy emailt, tök alaposan és korrekten válaszoltak, ezért őket szólaltattuk meg szakértőként.
Ezzel csak az a gond, hogy a cikk szerzőjének az is a dolga, hogy nem Apple oldal felől is megviágítsa a dolgot, ez teljesen elmaradt. Ha arról akarsz cikket írni, hogy mi hogyan megy az országban, akkor nem (nem csak) az Orbán Vikttortt kérdezed meg. A másik fele meg, hogy egy Apple-el szerződött céget nem a legigazibb megkérdezni, mert vagy az Apple mesét tolja, vagy a sajátját, amiben anyagilag érdekelt, de legfőképp: olyan szerződése van az Apple-el, hogy pont azt nem mondhatja el, amiből kiderül, hogy ez az egész IRP lényegében egy PR stunt.
Szóval a szándék lehet, hogy jó volt, de sajnos az írás többet ártott, mint használt, mert csak a parasztvakítás jött belőle, hogy a jóságos Apple jól megvéd mindenkit, milyen jö lesz nektek, kommentekben még csak itt tartok, de gondolom már megvan, mekkora darázsfészekbe sikerült nyúlnod, meg hogy erősen followupért kiált a dolog, mert mocskosul nem úgy van ez, mint ahogy az Apple ezt tálalni próbálja. -
Elektroműszerész az egyik szakmám, bár nem sok a tudás belőle - csak azt akartam érzékeltetni, hogy a "ha bármi baja van, ki kell dobni" hozzáállás sok esetben nettó pazarlás.
Környezetvédelmileg pedig kb. teljesen védhetetlen, hegyekben áll a műszaki szemét sok helyen a bolygón...Érdekes, autót mindenki javíttatja, nem vesz másikat, amint valami kisebb baja van...

"És az IT sem 10 perc alatt pattintja be a memóriát a legtöbb esetben. Talán egy garázscégnél."
Ja, mert mire ticketet nyitsz, és mehetsz érte, az tovább tart
De nézd meg, egy átlagos lenovo T4xx -ben meddig tart. (Leveszed az alját, és ott van minden.)@twofatcat : "hcl: gondolom megnézed mit veszel, "
És a jövőt is látom, ja, hogy egyszer csak érdekelni kezd az Androidra fejlesztés, vagy Android fordítás (nyilván nem Mac-en érdemes, csak példa), amihez nem árt a több, és még több RAM.Esetleg, mi van akkor, ha éppen kevesebb pénzed van, és csak egy 16GB-os gépre futotta - miért ördögtől való, hogy később, ha lesz megint lé, akkor tegyél bele még memóriát?
(A válasz : azért, mert akkor kevesebbet tejelsz, mint ha másik gépet vennél...)Ja, meg szerviz
Nézd meg a Camera kft. megítélését
Ők itthon az egyetlen hivatalos Canon szerviz, és egy ország fotóstársadalma rühelli őket 
-
törölt tag
válasz
Tikakukac
üzenetére
Nekem nyolc mit csinálsz. M1 teszteket sikerült megnézned? Összességében jobb, kényelmesebb, halkabb, jobb üzemidő az új még integráltabb, még zártabb Mac az előzőhöz képest, ennyi a válaszom ott a tesztvideó. Aki legozni akar, nyilván ne ezt vegye. Az integráció felé megy a világ, tetszik vagy sem, autótól tévéig már nem úgy van otthon egyszerűen nekiállunk szerelgetni a szomszéd szakival. Te 2020-ban tényleg a forrasztott SSD-n csodálkozol még mindig, és a jack dugó elhagyásán? A torx csavarok miatt is sírjunk egyet! Jogtalan, hogy mezei csavarhúzóval nem lehet szétszedni!
ollie:
hát igen, én már csak ilyen hülye vásárló vagyok, hogy hivatalos forgalmazótól vettem iPhone-t, amit baj esetén szakszervizbe vinnék. Választhattam volna például a Turbado és sarki MutyiGSM kombót is, de nincs annyi eszem.hcl: gondolom megnézed mit veszel, látod 16 GB a max RAM lehetőség az M1 Mac esetében, úgy kalkulálsz ha kevés árulják még az Inteles verziót is ha számodra az felel meg jobban. 1st gen termék, gondolom következő években M2, M3 már viszi 32-t is?
-
"Szétszed... csere..." Lehet, hogy te értesz ehhez a szakterülethez, ami jó. De van másik ezerféle, ahol ugyanúgy nem tudod ezt megoldani, hasonlóan a többiekhez

Vagyis ez ugyanúgy nem lesz megoldás a többség számára, még akkor sem, ha egy eszköz javítható vagy szerelhető.
És az IT sem 10 perc alatt pattintja be a memóriát a legtöbb esetben. Talán egy garázscégnél.
-
7Heads Drago
veterán
válasz
üzenetére
A tesonál volt egy no-frost hűtő. Teljesen megbolondult szegénykém hol egyfolytában ment hol csak leolvasztott. A szervíz szerint panelcsere kelett volna, ami több lett volna mint amit ér. Ellenben ha a hűtött nem a hálózatra dugtad be hanem egy apc szünetmentesre máris minden szép volt. Mostanság a fogyasztás a lényeg nem az hogy valami tartós legyen. Édesanyámék Hajdú automataja kb 25 évig tette a dolgát. Hűtő ugyanígy. Vagy a videoton tv-vel is csak kb 15 év után volt gond. A lányom 4k-s tv például nekem tetszik. Inkább nézem a fhd-s Samsungot ami úgy szintén szinte alapmodell volt. (2012ben volt kb 140k) Aminek tv-ben bejön a képe az az Lg nanocell. De csak akkor ha behall a Samu.

-
válasz
üzenetére
"Usert nem fogja érdekelni a szerelhetőség, " amíg el nem pusztul valami, és kiderül, hogy nem javítható normális árban, vegyél újat...
A többivel nem vitatkozom külön, mert egyszerűen nem igaz kb. egyik sem, illetve nem az az összefüggés, amit írsz. (Sebességre milyen hatása van annak, hogy forrasztott-e a RAM?
)"Mivel integrált RAM, vásárláskor kell kiválasztani mennyi legyen, mert utólag nem bővítheted,"
Tehát ha megvetted, és később valami olyat csinálnál, amihez több RAM kell, akkor vegyél másik gépet, egy-két nullával többért...
Még jobb : céges géped szenved a kevés RAM-tól, mert mondjuk olyan munkakört kaptál, amihez kell több.
Cseréltesd a gépet, essél ki a melóból 1-2 napra akár, ahelyett, hogy 10 perc alatt pattint bele az IT nagyobb modult.Hűtő, mosógép? Rossz hírű Whirlpool-om van, (AWE8xx), egyszer kezdett nehezen bekapcsolni.
Szétszed, egy darab 330uF25V cseréje után szépen működik tovább.
Ha szerelőt hívok, akkor kicseréli a teljes vezérlést. Ebben az esetben mi indokolta volna, hogy vegyek másik mosógépet?
-
7Heads Drago
veterán
válasz
üzenetére
Nagyon kevered a dolgokat. Most per pill nincs időm megnézni amit küldtél de: Egy régi gépet ne hasonlíts az újhoz, mert kötve hiszem hogy azonosak lennék a komponensek.
Ha raktál össze gépet tisztában kéne lenned a dolgokkal de úgy látom nem sikerült. Illetve egy Mac-et ne hasonlítsunk már egy pc hez, mivel nagyon más a két os.
Vannak drága notik amik nem hegesztettek és mégis könnyűek és picik. Egy jó minőségű notinál sztem kicsi az esély a szervízre szóval elvileg nem gond ha hegesztett. Ellenben ha holnap kijön egy olyan szoftver vagy valamiért a jelenlegi notid nem felel meg akkor máris csak a csere játszik. És ez véletlenül se zöld.
Pl az Applenál most pont erre játszottak a töltő kihagyással. Csak a legtöbben mégis a userek kizsebelésének érzik. -
törölt tag
válasz
7Heads Drago
üzenetére
Hűtő, mosógép esetén tényleg rossz. De még annál is fene tudja, elektronikai panel nálunk rendben volt, az ékszíj miatt kellett szerelőt hívni. IT cuccoknál viszont fejlődik annyit a technika, hogy egyébként is kidobnád a régit 5 év után, mert van már jobb. Amikor kezdtek bejönni a Full HD lapostévék, mi se forrasztgattuk tovább a régi dobozos Philips kondijait. Most a Full HD elromlik nem azt mondom javítsák meg, hanem azt már itt a 4K korszak, vegyünk olyat, újat.
-
JoeDeMiro85
csendes tag
válasz
LurkerSheik
üzenetére
Vízzáró réteget is pótoltak.
-
törölt tag
válasz
7Heads Drago
üzenetére
Onnan hogy látom?
Én is szívesen legoztam itthon válogatott alkatrészekből desktop PC-t, soha nem vásároltam polcról levett kész gépet. Lehet bitang gépet építeni, viszont ezt nem csapod a hónod alá mint egy laptopot és ha az a fontos akkor az integrált kicsi a jobb.Ha vékony, könnyű, csendes, hordozható eszköz a fontos akkor laptopnál szerintem kényelmes a gyártó rakta össze, integrált, optimalizált, megoldható a csend és jobb üzemidő. Zárt rendszer előnyei. Nézd meg az új M1 Macbook eredményeit. Airben venti sincs már, mert nem kell. Pro-nál hallgasd zúgó régi vs néma új. Plusz az üzemidő előnyök az új javára. Mivel integrált RAM, vásárláskor kell kiválasztani mennyi legyen, mert utólag nem bővítheted, nem cserélheti szomszéd Pistike, de én akkor is ezt választanám szívesebben. Usert nem fogja érdekelni a szerelhetőség, ha azt látja a lezárt nem legozható laptop néma és gyorsabb és sokkal tovább bírja az akku.
-
7Heads Drago
veterán
válasz
üzenetére
Azt látni régóta a vékonyabb, könnyebb, csendesebb, hordozható eszközök igénye miatt az integráció, kicsinyítés felé megy a világ
Nagyon szomorú is vagyok érte. Movel egyre nagyobb rakás szarok. Hűtés nélküli kis helyre bezsúfolt elektronikai cuccoknak ez a halált jelenti. Manapság egy hűtő, tv, mosógép jó ha 5 évet bír. Aztán a javítás annyi lenne hogy újjat veszel, és mindez azért meg megfőzi magát a panel és a hálózatból olyan lökéseket kap a cucc hogy garantálja a KO-t. Minél finomabb az elektronika annál érzékenyebb a feszültség ingadozásra. Persze megoldható a védelem csak nem éri meg vele foglalkozni. -
Tewe013
őstag
És mi van, ha én szeretném otthon megjavítani, mert van egy kis érzékem hozzá és még örömömet is lelem benne? Miért ne tehetném ezt meg a saját tulajdonommal? Ha elcseszek valamit akkor szidom magam és kész, ha még sikerül akkor örülök magamnak, h ezt is megcsináltam és még spóroltam is vele egy zsák pénzt.
-
-
zsoltiz
aktív tag
"Szóval, ennyit számit hogy az ember hogy, miként szervizeli a készülékeit, illetve milyen emlékei maradnak az adott márkával kapcsolatban."
A kérdés arról szól, hogy vettél egy terméket ami a tiéd, és miért ne javíttathatnád akár olcsóbb, akár rosszabb minőségű csere alkatrészekkel is, ha neked úgy tetszik. A jogot, lehetőséget veszik el. Ettől még lehetne eredeti gyári szerviz, aki akar, megy oda.
Megtehetné az apple azt is, hogy mondjuk garancia időn belül ugrik a garancia, ha nem igazoltan eredeti alkatrész van benne. Pont. Problem solved. De garancia után mi köze hozzá, hogy mondjuk a 4 éves telefonba -amivel pl csak a gyerek játszik otthon- milyen kijelzőt és hol rakatok bele? -
Nem kapni?

Még elég sok laposban foglalatos a proci, de persze megy minden a full integrált lap felé.GPU általában BGA, az nyilván nem járható, de szerintem sokan sajnálják, hogy az MXM utód nélkül halt ki.
-
7Heads Drago
veterán
válasz
üzenetére
cserébe az integráció miatt gyorsabb és jobb.
Ezt honnan veszed? Mert ordas nagy baromság. Én csak pc és noti vonalon mozgok de ez egy gépnél se volt így. A fizikát nem tudod meghazudtolni. A hardvernak nem lesznkisebb a fogyasztása, nem lesz jobb a hűtése attól hogy ráhegeszted az alaplapra. Max kisebb helyett foglal mivel nincs foglalat és nem lehet házilag javítani.( vagy sehogy se) -
válasz
JoeDeMiro85
üzenetére
Szintén iphone 7 tavaly októberben és augusztusig amíg ki nem nyírtam a balcsiban 98% volt az akku, SC-ben cserèlték 10k volt (kijelzőcsere mellé
), de most is 14 ahogy nézem. Hogy volt neked 18?
Fél év gari van ha jól emlékszem, 2 hónap után már mehetsz is az új akkuért.
Gyári szar mindenhol akad, csak nem mindegy h mennyi. -
válasz
JoeDeMiro85
üzenetére
Fasza 
És akkor mondják itt, hogy fú csak a nagy szervizek.. a francot. Sóherek mindig vannak. -
válasz
somogyib
üzenetére
Integrálja azt, amit amúgy is tennél bele - de még mindig tehetsz bele sajátot.
Laptopoknál az kínál lehetőséget slotos bővítésre, aminél kialakítják. Amúgy igen, hangkártyát ritkán cserélnek az emberek, de azért volt igény cserélhető videokártyára is laptopban - és amúgy a leginkább arórl volt szó, hogy jönnek azok a gépek, amikben már a SSD/RAM/wifi sem cserélhető. Bármi rossz -> BGA, vagy lapcsere jó drágán.
X-es Lenovoban cseréltem múltkor billentyűzet, majd' hülyét kaptam, pedig huszonsok éve szerelek árammal működő dolgokat.
-
válasz
üzenetére
"A tisztességesen, precízen dolgozók helyzetét inkább a mutyizók lehetetlenítették el, nem a gyártó aki miatt eleve létezik a munkájuk."
Á, nem a gyártó ment afelé, hogy ne lehessen egyáltalán javítani a cuccait
@Pantal : Ennyi. Ha jól van kivitelezve, akkor mindegy, ki és hol oldotta meg.
@gkerekes : A szerviz volt kritikán aluli. Normális helyen nem raknak bele ilyen "legolcsóbb ebay-es" akkut. 18 ezerbe azért még belefér egy normálisabb darab is.
-
JoeDeMiro85
csendes tag
Sajnos egyet tudok érteni az Apple-el. Valóban kritikán aluliak az utángyártott alkatrészek. Helytől függetlenül. Én a S**** clinicnél cseréltettem egy hónapja akku-t a lányom iPhone 7-esébe és egy hónap után már 92 százalékos az akku. Mindezt 18e Ft-ért, egy 40 ezret érő telefonba. A gyári akku 3 évig problémamentes volt.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 39GX90SA-W - 39" Ívelt Smart OLED/ WQHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / G-Sync & FreeSync
- Designer 4K Monitor - BenQ PD-3200-U
- Samsung Galaxy S25 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

(Szerencsére megnyerte a pert az ember, lásd: másik videóját)