Hirdetés

2018. december 18., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Borisz76


Borisz76
(PH! addikt)

Igazán alapfelszerelés lehetne már ebben a kategóriában a 10Gb-s hálókártya....

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#2) Raymond válasza Borisz76 (#1) üzenetére


Raymond
(PH! nagyúr)

Ja, mert szep az a 2GB/s olvasasi sebesseg, csak kivulrol nemigen fogsz belole latni semmit az 1Gbps portokon.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#3) Cifu válasza Borisz76 (#1) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

És milyen 10Gbps megoldásra gondolsz? 10GBase-T? Vagy SFP+, aztán rakjon bele azt a felhasználó, amit akar? Amíg nincs kikristályosodva, hogy milyen megoldás fog elterjedni az 1Gbps feletti hálózati megoldásokra, addig ez egy eléggé képlékeny dolog. Opcióként eddig is megvolt a bővítőkártyával SFP+ vagy 10GBase-T...

[ Szerkesztve ]

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#4) Cifu válasza Raymond (#2) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

A 2GB/s-hez egyetlen 10Gbps adatkapcsolat kevés lenne, az is csak cirka 1,25GB/s-re elegendő. Tehát a 2GB/s-hez egy ilyen bővítőkártya (ami úgy 100e Ft körül mozog) is elkél ebbe a NAS-ba...

[ Szerkesztve ]

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#5) Raymond válasza Cifu (#4) üzenetére


Raymond
(PH! nagyúr)

Igen, de azt hiszem mindketten arra akartunk a kollegaval kilyukadni hogy minek egy olyan teljesitmenymutatoval reklamozni a termeket amit alapbol meg se kozelitesz mert egy plusz kiegeszito kell hozza.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#6) Cifu válasza Raymond (#5) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Erről szólt a #3-asban feltett költői kérdés. Milyen csatit raksz rá? 10GBase-T? Ok, de ha a cégnél SFP+ és optika vagy DAC kábel van használatban, akkor vegyenek pluszba 10GBase-T modult az switch-be vagy a szerverekbe?

A helyzet pedig nagyjából az, hogy aki csak háttértárként akarja használni HDD-kel a NAS-t, annak a 4db GbE csati elég lehet, ha két-két kimenetet összefogsz, akkor az elméleti 240-260MB/s már elég jó lehet egy Raid 10-ben használt rendszerhez (amit két hálózat is elérhet). Nekik pont felesleges lenne a 10GbE, pláne, hogy sok helyen még ma sincs kiépítve csak GbE...

Értem a problémát, pláne, hogy a Synology eddig csak rackbe szerelhető NAS-t hozott ki beépített 10GbE megoldással (ott egyébként 10GBase-T mellett tették le a voksot számomra meglepő módon). De gondolom annyival megdrágította volna, hogy inkább maradtak az opcionális lehetőségeknél...

[ Szerkesztve ]

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#7) Duck663


Duck663
(fanatikus tag)

Hát többet (sokkal többet) is fejleszthettek volna. Nincs integrált M.2 pedig az már a DS 918+-ba is megkerült, nincs 10Gb-es háló se, ha bővíteni akarjuk választani kell. Emellett baromi drága. Mindenki jobban járna azzal, ha a különféle szoftverekért kérnének pénzt, a hardvert meg olcsóbban adnák, nincs mindenkinek mindenféle szoftverre szüksége, de mondjuk nagy tárkapacitásra lenne.

Egy VEGA mindenek felett, na jó akkor majd a Navi! :D De most már aztán elég legyen a b@szakodásból. Igen, Win7-et használok, hogy ez büntetés lenne? Nem nagyobb, mint a Win10 önmagában.

(#8) M@trixfan válasza Cifu (#6) üzenetére


M@trixfan
(PH! addikt)

Ez a megoldás működik routeren keresztül is vagy csak két végpont között lehet így összefogva felkonfigurálni?

Amúgy én mindig azt néztem, hogy maga a NAS legyen “buta” nagy kapacitással és gyors eléréssel. Szerintem otthon a 10GBase-T egyértelműen jobb, még most egyelőre párhuzamosan végpontig húzva a szálat ha nem akar valaki Switch-et venni. Legalábbis ezt tervezem, videók archiválása közben nagyon jól jön a sebesség.

twitter: MatrixfanLive

(#9) GadgetMAN


GadgetMAN
(újonc)

Atom proci, 10GbE nélkül? Ez valami vicc? Ez otthonra sok. Vállalatoknak kevés. Multimédiára meg az Atom miatt kevés... Tulajdonképpen ez mire lett tervezve?
Sokkal logikusabb választás egy QNAP. Főleg., ha ennyi lemezről van szó...

(#10) Cifu válasza M@trixfan (#8) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Ez a megoldás működik routeren keresztül is vagy csak két végpont között lehet így összefogva felkonfigurálni?

Működik routeren keresztül is, ha a router támogatja. Az ASUSTEK esetén pl. 3 csatlakozót is össze lehet fogni (az AS4002T és AS4004T esetében 2x 1GbE és 1x 10GbE van, de ugye a 10GbE-s hálózati eszközök méregdrágák), így 3Gb/s elméleti sávszélességet lehet elérni. Csak ugye 3db Cat5e kell NAS és a router között... és hogy utána hogy fogod a kliensnél kihasználni, az egy másik kérdés...

Szerintem otthon a 10GBase-T egyértelműen jobb, még most egyelőre párhuzamosan végpontig húzva a szálat ha nem akar valaki Switch-et venni.

A legolcsóbb 10GbE hálókártya most olyan 30e Ft újonnan. Kettő belőle 60e Ft. Ha a meglévő Cat5e kábel és csatlakozók nem a legjobbak, akkor lehet hogy csak 5Gb/s vagy 2.5Gb/s jön össze, vagy húzhatsz ki Cat6A kábelt...

Én most úgy döntöttem, hogy veszek használtan két Mellanox 10GbE SFP+ csatis hálókártyát (27e Ft plusz 27% áfa, szóval cirka 33e Ft). Hozzá 1 méteres DAC kábel 4e Ft (per pillanat egymás mellett van a NAS és a "desktop" gép), de lőttem szállítással együtt 7 ezer forintért két optikai SFP+ modult, és 4 ezerért 15m-es optikai kábelt. Az egész manőver olcsóbb volt, mint 2db új 10Gbase-T hálókártya, és nem kell a Cat5e kábelek miatt aggódnom (aggódhatok majd amiatt, hogy az optikai ne törjön meg :P), remélem jó döntés volt...

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#11) Cifu válasza GadgetMAN (#9) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Attól függ, mire akarod használni. Ha mondjuk raksz bele 8db 6TB-os HDD-t Raid10-ben (24TB tárterület dupla sebességgel és biztonsági tükrözéssel), a négy kimenetet pedig 2-2 Link Aggregation-al kötöd be egy két szintes hálózathoz tartozó Switchekbe (tehát pl. Hálózat 1 mondjuk 10 klienssel és Hálózat 2 másik 10 klienssel), akkor a két hálózat felé 2-2Gb/s sávszélességed lesz, amelyet nagyjából ki is tudsz használni (220-240MB/s a Raid10 tömbök miatt).

Nem egy világbajnok, de el tudok képzelni olyan környezetet, ahol ez elég lehet, és nincs indok és/vagy pénz a 10GbE kiépítésére.

De amúgy létezik már egy ideje a DS1817, ami ennek elvben az elődje (?) lenne. Abban ARM proci van, viszont van két 10GBase-T csati két 1000MBase-T mellett, tehát ha sávszélesség kell, akkor az többet tud, cserébe a gyengébb proci miatt az max. ilyen 1500MB/s olvasási sebességre képes.

Hogy akkor minek kellett ez a változat? Tippre a DS1817 esetében általában nincs kihasználva a 10GBase-T, de az ARM SoC már sokszor limitáló tényező lehet pl. kódoláskor. Emiatt jött ki a DS1819+ erősebb procival, de csak 4db 1GbE csatival... Mint említettem, ez csak tipp, de gondolom a Synology sem sík hülyékből áll..

[ Szerkesztve ]

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#12) h_143570 válasza GadgetMAN (#9) üzenetére


h_143570
(PH! kedvence)

Az a gond, hogy ez mar 3dik termek frissites, azaz a 4dik sorozat gyakorlatilag ugyan azzal a processzorral. A 1515+/1815+ ota nem lett fejlesztve szinte semmi rajta.

(#13) perovics


perovics
(újonc)

Én sem értem, hogy miért nincs benne alapból 10GbE. Asus és QNAP 4-5 lemezes, olcsóbb megoldásaiban benne van. M2-es SSD helynek is. Csak én már megszoktam a Synology-t, jó a szoftvere, rendesen frissítik stb.
Tavaly felújítottam a házat és bekábeleztem CAT6e-vel. Még minden eszköz 1GbE, de már nem veszek semmit, ami nem tudná a 10GbE-t. Nincs már messze, hogy lemenjen a 10GbE switchek és hálókártyák ára egy normális szintre. Egyre több cég gyárt már kontrollereket. Érdekes irány a 2.5GbE kontrollerek megjelenése, ez jó kompromisszum, megy a CAT6 és kis szerencsével a CAT5 kábeleken is:

https://www.anandtech.com/show/13428/realtek-has-25g-ethernet-controllers-gaming
https://www.anandtech.com/show/13590/buffalo-unveils-new-10gbaset-network-card-with-25g5g-
https://www.anandtech.com/show/13177/lr-link-launches-10gige-nic
https://www.anandtech.com/show/13066/aquantias-gamer-edition-aqtion-aqn107-10-gbe-adapter-now-available

[ Szerkesztve ]

(#14) Cifu válasza perovics (#13) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

A 2.5Gbase-T (vagy n-Base-T) legnagyobb problémája, hogy csak most jön - és nem tudjuk mennyiért...

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#15) Dr. Akula


Dr. Akula
(PH! nagyúr)

Most ez az Atom proci akkor mit tud a hasonlóan very low end Cerka és Penya procikhoz mérten? Úgy tudtam beolvasztották már a Cerkákba.

(#16) Dr. Akula válasza perovics (#13) üzenetére


Dr. Akula
(PH! nagyúr)

Amíg a gigás netet se tudják Pesten szolgáltatni, addig tökmindegy.

(#17) llacee válasza Cifu (#10) üzenetére


llacee
(senior tag)

Nalam egy eve megy 2x mellanox dektop-syno kozott twinax kabellel.Mikrotik 326os switch is ajanlott 40e ket 10gbe sfp+porttal.Teny, hogy otthoni korulmenyek kozott ar rj45 rugalmasabb szerelhetobb, de az sfp+ megoldhato llcsobban ebayrol.

(#18) Krix


Krix
(őstag)

Ez a proci a javított C2750 tehát várható, hogy 2 évnél tovább megy?

If it is not broken then don't fix it!

(#19) Xpod


Xpod
(PH! addikt)

Miért nem érhetőek el ezek a cuccok redundáns táppal? Ha már több száz TB kapacitást tud nyújtani ez már szerintem alap lehetne ebben a kategóriában.

Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.

(#20) fogtunder válasza Dr. Akula (#16) üzenetére


fogtunder
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Tiszta szerencse, hogy annak semmi köze a belső hálón mozgó adatokhoz.

a topikok témájához kapcsolódó kérdéseket kérlek a topikokban tedd fel, ne privátban!

(#21) Dr. Akula válasza fogtunder (#20) üzenetére


Dr. Akula
(PH! nagyúr)

Tiszta szerencse hogy onnan kerül be az adat a belső hálóba...

(#22) fogtunder válasza Dr. Akula (#21) üzenetére


fogtunder
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Az jó, ezt meséld el a fotósoknak, videósoknak is, szerintem jót fogtok nevetni azon, hogy a 4K videókat, meg a DSLR-ekkel készült RAW file-okat mennyire megéri neten keresztül importálni. A NAS felhasználási területe kicsit bővebb annál, hogy az ember Linux ISO-kat tölt le és streamelget a saját hálózatán belül, és többnyire nem is ehhez a felhasználáshoz kell 1Gbps feletti sávszélesség belső hálón.

a topikok témájához kapcsolódó kérdéseket kérlek a topikokban tedd fel, ne privátban!

(#23) Dr. Akula válasza fogtunder (#22) üzenetére


Dr. Akula
(PH! nagyúr)

Kész szerencse hogy ebben az országban mindenki fotós (természetesen csakis többmillás full frame géppel, de a NAS-ra meg húzzák a szájukat ha 100k fölé menne), és más nem is használ NAS-t...

[ Szerkesztve ]

(#24) fogtunder válasza Dr. Akula (#23) üzenetére


fogtunder
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Te azt mondtad, felesleges a gigabit feletti belső háló, mert nincs ilyen gyors internet, meg hogy az adat interneten keresztül jön, így simán kijelentve, hogy ez 100%-ban így van.
Szerintem ez egy országos baromság, mert vannak olyan felhasználási területek, ahová igenis kell, mert olyan munka folyik. Otthonra, média szervernek szerintem is fölösleges, csak néha a saját udvarunkon kívül is érdemes szétnézni, mert nem mindenki úgy használja a dolgokat, mint mi. De amikor még csak 200-as netem volt, már akkor is gigabit lant használtam, annak se volt értelme, mert ha már kívülről lassan jön az adat, akkor legalább a saját eszközeim között is menjen lassan?

a topikok témájához kapcsolódó kérdéseket kérlek a topikokban tedd fel, ne privátban!

(#25) Dr. Akula válasza fogtunder (#24) üzenetére


Dr. Akula
(PH! nagyúr)

Nem mondtam. Én azt mondtam hogy AMÍG a net olyan k. lassú, addig semmi értelme azon vitatkozni hgy 10x vagy 100x akkora sávszél nem lesz kihasználva.

"meg hogy az adat interneten keresztül jön, így simán kijelentve, hogy ez 100%-ban így van"

És nem? Sokkal több köze van a valósághoz, mint az általad kijelentett, "minden adat a fényképezőgépekből jön"-höz.

Biztos van 1-2 extrém igénnyel megáldott ember, de azoknak meg sokkal inkább lenne szükségük egy thunderboltos külső SSD-re, vagy hotswap vinyóra, mint NAS-ra.

(#26) fogtunder válasza Dr. Akula (#25) üzenetére


fogtunder
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Én továbbra is azt mondom, hogy nem kizárólag az internet sebessége határozza meg azt, hogy kihasználod-e a hálózat képességeit.
A valósághoz meg a valóságnak van köze, ahol van az átlag, meg vannak olyan felhasználók, akiknek ilyen-olyan igényei, amik ettől eltérnek, én erre hoztam példát. Sőt, vannak úgynevezett cégek is, ahol nem jó a külső HDD, mert neadjisten több ember is elérné az adatot. Attól, hogy nem ez az átlag, még létező igény. Otthonra én se építek, mert tök fölösleges, csak én el tudom képzelni, hogy valaki ki tudja használni, attól függetlenül, milyen gyors a net, ami bemegy a házba.

a topikok témájához kapcsolódó kérdéseket kérlek a topikokban tedd fel, ne privátban!

(#27) Dr. Akula válasza fogtunder (#26) üzenetére


Dr. Akula
(PH! nagyúr)

A nem kizárólag és a jellemzően az két külön dolog. Nem tudom hogy az eladott NAS-ok hány %-át vehetik fényképészek, gyanítom nem a többség. Ahol dolgozók tömegei akarnak egyszerre, baromi gyorsan, sok adatot elérni, oda nem NAS-t vesznek, hanem szervert.

(#28) fogtunder válasza Dr. Akula (#27) üzenetére


fogtunder
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Bocsánat, biztos én nem olvastam azokat a részeket a hozzászólásaidban, ahol akár csak utalsz rá, hogy nem általános érvényű igazságokról van szó :D
És nálam hiába van meg a tényleges gigabites net, rohadtul nem ez határozza meg a belső hálózaton elvárt sávszélességet, mert bottleneck akkor van, amikor egyszerre sok klienst kellene kiszolgálnia a NASnak, nem akkor, amikor bejön az adat. Ahhoz meg semmi köze annak, mennyi adatot tudnék behozni az optika felől.

a topikok témájához kapcsolódó kérdéseket kérlek a topikokban tedd fel, ne privátban!

(#29) Dr. Akula válasza fogtunder (#28) üzenetére


Dr. Akula
(PH! nagyúr)

Tehát ha gyorsabban jön be az adat mint megy ki, akkor véletlenül sincs bottleneck, de ha 2-en akarják lemásolni, akkor egyből van. Értem. Ja, nem.

(#30) Alchemist válasza Dr. Akula (#27) üzenetére


Alchemist
(PH! addikt)

Egy kisebb cégnek pl. viszonylag gyors fájlszerver céljára teljesen jó ez a NAS.
Ráadásul a DSM-nek van saját Office rendszere és virtualizációs támogatása (ahogy a CPU-nak) is.

Éppen olvasok egy érdekes könyvet az antigravitációról... képtelen vagyok lerakni.

(#31) sanchezsa


sanchezsa
(PH! kedvence)

Lehet hülyeség, de ekkora adat mennyiség mellet biztosan okos dolog egy ilyen szerkentyű?

Utalásnál mindig írj tárgyat. Számom az adatlapomon. Privát számot nem veszek fel!

(#32) GadgetMAN válasza Cifu (#11) üzenetére


GadgetMAN
(újonc)

Ez számomra tipikusan egy olyan NAS, amivel nem lehet mit kezdeni. Otthonra vesznek az emberek Atom megoldást, de oda meg nem kell a 24TB kapacitás.
Backupra jó lehet, ha valami nagyobb mennyiséget kell menteni, de 10GbE már nem tétel... Azért valljuk be. A QNAP lassan már az 1 lemezes otthoni cuccába is belerakja.

Én nem igazán tudok elképzelni ilyen környezetet. Pedig van benne tapasztalatom.

Hát ez az! Semmi logika nincs benne. Én mellesleg i5-tel rendelkező NAS használok, SSD cache-sel és 10GbE csatlakozással. Na ennek van értelme. Mert ott ki is tudom használni. Ráadásul tegyük fel, ha még a júzer tovább rontja és belerak a Synoba WD Red-et. Még lassabb lesz.
Ez egy tök nagy baromság volt ilyet kihozni.

Port trunking? OK. Ez már egy érv. Van egy Syno NAS, amihez cserébe vásárolhatsz egy switchet, ami 2x annyiba kerül, hogy ezt a funkciót használni tudd. Bravó! - már nem neked, hanem nekik.

(#33) GadgetMAN válasza perovics (#13) üzenetére


GadgetMAN
(újonc)

Giga jó a szoftvere. Ha tudsz segíteni, hogy a beépített backup, hogyan tud menteni full HP környezet szólj pls. Nálunk a tudom-is-én hányadikat cserélik, mert egy idő után, egyszerűen nem tudja menteni.
Szóval fantasztikus termék. Pfff.... Se!

(#34) GadgetMAN válasza h_143570 (#12) üzenetére


GadgetMAN
(újonc)

Passz. Én nem követtem őket ennyire, hogy őszinte legyek. Csak azt látom, hogy logikátlan a hardver-felépítése.
Ahogy írták is, gyengébb procival 10GbE. Erősebbel meg nyista 10GbE... Akkor meg minek??? Felmegy valaki a QNAP oldalára, és számtalan NAS-t talál ésszerűbb hardverrel. Meg kb. valóban működő funkciókkal...

(#35) fogtunder válasza Dr. Akula (#29) üzenetére


fogtunder
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Édes istenem, mondjuk én vagyok a marha, hogy egyáltalán belekezdtem. Mi ez az orbitális marhaság, hogy gyorsabban jön be az adat, mint megy ki? Mi a halálról beszélsz? Ki küld ki adatot a hálózatból? Nem csodálom, hogy te se érted, amit írsz, mert nincs értelme, ez már Cheebacca védelem.
Azt nem tudom, miért nem vagy képes feldolgozni, hogy nem csak olyan adat létezik, amit éppen letöltesz, hanem olyan is, ami már ott van a hálózaton, vagy eleve lokálisan generálódik, de már nem is érdekel. Mondanám, hogy kellemes társalgás volt, de rohadtul nem. Kellemes örökkévalóságot!

a topikok témájához kapcsolódó kérdéseket kérlek a topikokban tedd fel, ne privátban!

(#36) sanchezsa válasza Dr. Akula (#29) üzenetére


sanchezsa
(PH! kedvence)

Nekem is 500/22-as net van, de pl. a Gbit-et adatmentéskor bőven ki tudom használni. Sőt már a dupla Gbit is jőhetne..

Utalásnál mindig írj tárgyat. Számom az adatlapomon. Privát számot nem veszek fel!

(#37) Cifu válasza GadgetMAN (#32) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Tisztázzuk, én nem védem a létjogosultságát, csak megjegyeztem, hogy el tudok képzelni olyan területet, ahova jól jöhet ez az adott megoldás.

Otthonra vesznek az emberek Atom megoldást, de oda meg nem kell a 24TB kapacitás.

Eleve SMB besorolású, tehát nem igazán otthonra találták ki...

Backupra jó lehet, ha valami nagyobb mennyiséget kell menteni, de 10GbE már nem tétel... Azért valljuk be. A QNAP lassan már az 1 lemezes otthoni cuccába is belerakja.

Nem tisztem a Synology vs. QNAP vitában bíráskodni, de especiel a Synologynak is van ilyenje, mint az általam már említett DS1817. Az, hogy egy annál erősebb SoC-al, de 10GbE nélküli alternatívát kihoztak, nekem azt súgja, hogy úgy látják, van ennek piaca.

Port trunking? OK. Ez már egy érv. Van egy Syno NAS, amihez cserébe vásárolhatsz egy switchet, ami 2x annyiba kerül, hogy ezt a funkciót használni tudd. Bravó! - már nem neked, hanem nekik.

:F

Link Aggregationt szerintem minden ma általánosan használt switch tud. Vagy lemaradtam valamiről?

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#38) Legyes


Legyes
(kvázi-tag)

Nem igazán érten ezt a terméket. Se rendes CPU, se rendes hálózat. A "C"-s Atomoknak mrg amúgy sincs túl jó híre. Nem értem miért nem fér bele egy Ryzen 1600...

-=LeGyEs=-

(#39) Cifu válasza Legyes (#38) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Ez egy DiskStation (lásd DS típusjelölés) sorozatba tartozó NAS.

Amiben egy 4 magvas, tavaly kijött, 14nm-es, 15W-os Deverton SoC van.
A Ryzen 1600 egy 65W-os asztali CPU....

Teljesen más a két CPU felhasználási területe és célja. Ha te egy ilyen NAS-ba Ryzen 1600-ast akarsz, akkor végül is csak a DS NAS értelmét nem ismered... :U

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#40) sanchezsa válasza Cifu (#39) üzenetére


sanchezsa
(PH! kedvence)

4 magos proci ki tudja hajtani a NAS-t rendesen? Tehát ha komolyabban megterheled...

Utalásnál mindig írj tárgyat. Számom az adatlapomon. Privát számot nem veszek fel!

(#41) Dr. Akula válasza fogtunder (#35) üzenetére


Dr. Akula
(PH! nagyúr)

Látod ez a baj veled, hogy lövésed sincs arról mihez szólsz hozzá, de a másikat azért habzó szájjal fikázod.

"Ki küld ki adatot a hálózatból?"

Kérdezd magadtól, te akarod kiküldeni azt ami még be se érkezett... :U

Tudod, ha mindenki szembejön, nem a többiek a helikopter!

(#42) Dr. Akula válasza sanchezsa (#36) üzenetére


Dr. Akula
(PH! nagyúr)

Ezek szerint még annál is kevesebb van nálad (is), ezek meg már azért ölik egymást hogy 2.5 vagy 10 giga kelljen. Persze, ingyen jöhet a 100 giga is, de nem ingyen fog, millákat kifizetni azért hogy üresen álljon, meg luxus.

(#43) Legyes válasza Cifu (#39) üzenetére


Legyes
(kvázi-tag)

Nem akarok vitát nyitni az Intel TDP jelentésről, ahogy az Intel procik I/O teljesítményéről sem (különösképpen a Celeron/Pentium/Atom sorozat esetén), ez nem az a topic. De a Ryzenekből is léteznek 15/25W TDP-re konfigurálható Zen alapú egyedi procik, amik valójában csak kiéheztetett sima Ryzenek. A DS szériába is kerülhet kicsit normálisabb CPU, főleg, amikor ennyi cuccal van megpakolva.

-=LeGyEs=-

(#44) Mr Bond 007 válasza Cifu (#39) üzenetére


Mr Bond 007
(őstag)

Qnapnál érdekes, van. (és jó is)

(#45) Cifu válasza Legyes (#43) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Az adott esetben Ryzen 1600-at hoztak fel, én erre reagáltam. Lehet facsarni akárhogy, de nem azonos kategóriában indul a két profi. Ez pedig egy DS szériás NAS. A CPU az adott célra bőven jó...

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#46) Cifu válasza Mr Bond 007 (#44) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Csak nem a hírben szereplő NAS kategóriája. Emiatt is kerül az másfélszer többe...

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#47) dagonya


dagonya
(lelkes újonc)

végre valami új színfolt egy NAS-os topikban. eddig jellemzően csak az volt a baj, hogy ha egy HDD-s, akkor "miért nem két HDD-s?", ha két HDD-s akkor "miért nem négy HDD-s?", illetve "ennyiből én sokkal jobbat építek desktop alkatrészekből freenas-sal"

de az "Amíg a gigás netet se tudják Pesten szolgáltatni, addig tökmindegy." "Tehát ha gyorsabban jön be az adat mint megy ki ..." felvetésekkel sikerül orbitális szürrealitásba emelni egy NAS-ról szóló eszmecserét

(#48) h_143570 válasza GadgetMAN (#34) üzenetére


h_143570
(PH! kedvence)

Azaz igazan verlazito, hogy ebben a model csaladban mar 2014 ota hasznaljak ugyan azt a processzort, vagyis 4 termek generacio ota.
A nagyobb gyartok kozul ok adnak csak BTRFS tamogatast, igaz durvan trukozve.

Szoval egyetertek jelenleg egy ilyen arkategorias NAS eseten valoban gyenge mar a processzor es a halozati resze sem tul acelos

(#49) Raymond válasza h_143570 (#48) üzenetére


Raymond
(PH! nagyúr)

"mar 2014 ota hasznaljak ugyan azt a processzort"

Azt nehezen, mert ez egy 2017-es proci. Nem ugyanaz mint a 2013/2014-es Silvermont alapu Avonton/Rangley.

Egyebkent tenyleg erdekelne mar mire nem eleg ez a proci ebben a NAS-ban, nem te vagy az elso aki ezt felhozza.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#50) MrCsiT válasza Dr. Akula (#41) üzenetére


MrCsiT
(PH! addikt)

No, akkor kicsit ezt árnyaljuk:

Egy WD Red HDD - a sima, nem a Pro - internal sebessége 147-210 MB/mp. Ezt már limitálja a sima gigabit, a Syno 110-113 MB/s másolási sebességével. Ezen segítene egy 2,5Gbit-es vagy 10Gbit-es RJ45 hálózati csatoló, amit a számozás szerint még 2019-re szánt modelljében sem tud villantani a Syno. EZ az, ami gáz.

Én sem akarok kifelé küldeni semmit, és fényképész sem vagyok. De ha csak azt veszem, hogy készítek az asztali PC-ről egy 100 GB-s biztonsági mentést, amit azután át szeretnék másolni a NAS-ra, akkor engem már limitál a gigabites hálózati csatoló, az aggregation-nel meg Windows környezetben 115 MB/s-re lehetett feltornázni a sebességet, tehát az nem mérvadó sebességnövekedés.

Ha körbenézel a piacon, több gyártó (de pl. Asrock) is tesz már 2,5Gbit-es RJ45-ös csatlakozót az alaplapjára.
De akár vehetek egy PCI-E-s kártyát is a mostani lapomba, és azzal kiválthatom az alaplapi gigabites hálókártyát. Talán Asus-tól láttam olyan switch-et, ami szintén kezelné a 2,5Gbit-et RJ45-el, lassan elfogadható áron.

Nem mindenki jön szembe helikopterrel: :N Át kellene gondolnod, hogy gyorsabb belső hálózati megoldás akkor is kívánatos lehet másoknak (aki ugye láthatóan nem Te vagy), ha nem a "Q-Ultra-Über-HD Bluray 9 millió bites rátájú 93K-s" torrentet akarja valaki letölteni(ehhez jönne jól a gigabitesnél jobb net kapcsolat), hanem szimplán szeretne gyorsabban másolni, ha már maga a technológia rendelkezésre áll.
Ebben - ahogy előttem is írták - a Synology láthatóan lemaradt pl. a Qnap és mások mögött, és ezt - Syno tulajként - sajnálom.

update: egy ilyen merevlemezt ha megnézel, a sebessége messze túlmutatna a Gigabites csatolón. Ezért baj, amit a Synology csinál.

Duck663: én nem tudom, hogy a gyorsaságánál már csak melegedésben "erősebb" M2 SSD formátum támogatást minek erőltetni egy NAS-ban? Hacsak nem az a cél, hogy az eddigi 42-50 C helyett 65-75 C legyen az új üzemi hőfok standard - mindenkinél, aki nem hűtött szerverteremben tartja a NAS-t, de én még oda sem vennék M2 SSD-t.

Cifu:
DiskStation DS1817-ben a 32-bites procit, amin elég sok, 64 bit-re optimalizált alkalmazás nem fog futni - és messzire sem kell menjek, hiszen a DSM is 64 bitre optimalizált normál esetben - komolyan gondolták? :F
És az, hogy nem egy sima utódmodellbe, hanem egy + jelűbe még a korábbinál is gyengébb hálózati rész került, az meg végképp érthetetlen.

[ Szerkesztve ]

"Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.