- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Írországban lezárult, az USA-ban csak most indul az Apple dráma
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14 Ultra - Leica hercegnő
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KAMI911
senior tag
válasz
King Unique #65 üzenetére
-
KAMI911
senior tag
Nem tudom nálad mi a görgcs (van)! Leírtam, hogy a fent említettekből kb. hasonló mennyiségű doksi van. Ha az elveket akarod megérteni, akkor ott a szerver doksi. Ráadásul szerverekről is mondtad, gondoltam ezért ilyen doksikat hiányoltál:
"Az sem utolsó szempont, hogy RHEL szerverekkel dolgozok, amiket majd cserélni fognak pár éven belül, de nem Ubuntu Server-re, hanem SLES-re."
Kliensre ezek a doksik
Sőt van még Mint-re is, magyarul - amiben olyan dolgok is vannak, hogy például a CIB Bank klienst hogyan érdemes futtatni, vagy a Radeon kártyák extra beállításainak elvégzése.
Szóval nekem mindegy melyiket használjátokSőt nekem az is mindegy, hogy melyik dokumentációból dolgozom, alapvetően éléggé hasonlóak a rendszerek, mert az építőkockák azonosak. Nekem a legjobban a Linux Mint jött be, mert egyből olyan ahogy használnám a gépet. Az Arch doksija tényleg nagyon jó.
-
KAMI911
senior tag
válasz
King Unique #47 üzenetére
LTS LTS LTS
HWE alapján frissülnek egyes részek (X, Mesa), de alapvetően a legújabbat akarod, akkor arra ott a Padoka , Xorg edgers, stb. PPA. Így elég csak azokat a részeket frissítened, amiből tényleg a legújabbat akarod. Ha mindenből, akkor tényleg nem a Mint a legjobb, mert annyi PPA-t bekötni nincs sok értelme -
KAMI911
senior tag
válasz
#41133696 #42 üzenetére
Amíg a Linux megfelel az otthoni felhasználók nagy részének, szerintem addig igenis alternatíva. Sokan használják otthon, sokaknak elegendő. Az hogy nem olyan népszerű, az más kérdés. Nem ismerik az emberek, s elkezdeni sem olyan egyszerű, mert mást szoktak meg. Az OpenSource pedig véleményem szerint fontos, az emberiség tudásmegosztása, a WikiPedia-szerű mindenki számára elérhető közösségi mozgalom. Az ebből származó programok pedig közkincsek, olyanok amelyekhez bárki hozzájárulhat, használhatja. Állami és nemzetgazdasági szinten óriási megtakarítások érhetők el vele, ráadásul mivel a működése ismert, sok minden tanulható is belőlük. Ha megnézed, számos helyen ott az opensource és nagyon sikeres. Igen, ott ahol a megszokás a legnagyobb úr, ott nehezebben terjeszkedik. Ez szerintem teljesen természetes, emberi dolog - de pont ezért kell a szélesebb közönséggel megismertetni az előnyeit, használatát, áttérés módjait.
-
KAMI911
senior tag
Nem teljesen értem a doksival kapcsolatos dolgokat. A man oldalak lényegében megegyeznek, hisz azt az adott csomag adja. A Suse és Redhat dokumentációja tényleg jó, de simán használható az Ubuntu dokumentációja: https://help.ubuntu.com/lts/serverguide/index.html
Ráadásul ha nem találsz valamit Ubuntu alatt, akkor van segítség pont a fent említett doksikból. Az alkalmazások ugyanazok, max a konfig helye. Én nem látok ilyen éles különbségeket, és pont a CentOS, Fedora, SUSE, Ubuntu és Mint között. Napi szinten Ubuntu-t és CentOS-eket, RedHat, Oracle EL forog a kezeim között, és szerintem távolról nézve nincsenek olyan nagy különbsége. Ha mondjuk Ansible role-t akarok írni, akkor azért előjönnek a finom különbségek. De még így is azt mondom, hogy aki látott már Ubuntut, nagyon hamar beletanul egy CentOS-be is. A Mint meg a Fedora, szerveren nem játszik, oda úgy sem a latestgreatest kell, hanem Ubuntu LTS vagy CentOS. -
KAMI911
senior tag
Ebben az esetben nem tudom miért tanulságosabb egy Fedora, mint egy Mint, vagy egy Ubuntu. Ugyanazok a toolok, ugyanazok a konfigfájlok, esetleg máshol. De a lényeg ugyanaz. Mivel én is használom a gépet, munkára, szórakozásra, ezért nekem is fontos hogy működjön a gép, és lehetőleg minél kevesebbet kelljen állítgatni. Nekem ezért tökéletes a Mint, pont olyan ahogy használni szeretném a számítógépet. Nem vitatom a Fedora is jó, de nekem nincs ilyen mindenből a legújabbat fétisem. Ha meg van valamiből, akkor azt lefordítom vagy felrakom PPA-ból, legyen ez Kernel, LibreOffice, OpenShot vagy bármi más.
-
KAMI911
senior tag
Ezek a gyakorlati tapasztalataim. Egy régi gépet felesleges azzal gyengíteni, hogy megterhelőbb felületet teszel rá. Lehet, de nem biztos, hogy érdemes. Én napi munkához Linuxot használok, nagyon sokféle dologra, sok ideje használok Linuxot. Nem biztos hogy érdemes a csilivili, úgy, hogy egy Firefrox-szal, Chrome-val már öt lapot megnyitva lassú lesz a rendszer. A lényeg, hogy gyorsan működő és biztonságos rendszerek legyenek körülöttem (meg mindenkinél). XP-ket is cseréltem MATE-ra 1GB memóriával (8+ éves gép), de ott tuti nem lenne jó egy Cinnamon. Próbáltam, kevés. A 2GB-os gépeken is hamar kevés tud lenni. 4-nél szerintem a lassulást sokkal nehezebb elérni. Ezek a tapasztalataim. Persze, ha lehet minden HDD-t SSD-re cseréltetnék, amin a rendszer fut. A processzor meg legalább két magos legyen, magonként 1 vagy 2 folyamattal. Ezek a tapasztalataim.
-
KAMI911
senior tag
válasz
#41133696 #21 üzenetére
Köszi hogy szóltál! Amúgy firefoxos cikkeket is írtam. Legutóbbit múlt hónapban. Én egy önkéntes vagyok, saját szabadidőmben, saját lelkesedésemből írok témákról, amik engem érdekelnek. Szörnyű, de kihasználom az ITCafé-t, hogy az általam fontosnak tartott dolgok megjelenjenek a hasábjain. Ennél fogva azt számonkérni, hogy nem arról írok amiről Te szeretnél, azt nem tőlem kell kérned, hanem az ITCafe csapattól. De ha jól írsz, akár Te is írhatsz cikket. Nem gondolom, hogy süket fülekre találnál! Én is csak megkerestem az ITCafésokat, hogy szeretnék náluk publikálni. A cikkek egy része megjelenik a linuxmint.hu-n is vagy ilyen vagy más formában, vagy később.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- HUAWEI MateBook 13 2020 - Kijelző nélkül - I7-10510U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- Honor 400 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest