Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Emuriko

csendes újonc

Ígértem, hogy írok véleményt azok számára, akik használtan vennének ilyen készüléket. Egy napja használom, tegnap délután kaptam meg. Ezek még csak első benyomások, alaposabban a jövő héten teszem próbára.
    Telekomos vagyok. Náluk két féle 5G hálózat érhető el. Az egyik 3,6 GHz-es frekvenciatartományt használja és sötét magenta színnel van jelölve a lefedettségi térképen. Ennek az előnye, hogy nagyobb a sebessége, viszont kisebb a hatótávolság, és a tereptárgyak, továbbá az épületek falai is jobban árnyékolják. A másik 2100 és 700 MHz-et használ, amit a 4G is, ezt világos magenta színnel jelölik a térképen. Ennek a frekvenciának sokkal nagyobb a hatótávolsága, jobban áthatol a tereptárgyakon és épület falakon, cserébe viszont alacsonyabb a sávszélessége. A környékünkön jelenleg csak a világos magenta színű 5G hálózat érhető el, tehát ennek a sebességét tudom tesztelni.
    Még túl sok helyen nem próbáltam az 5G-t, azt majd jövő héten. Otthon (panelben) 10 és 25 Mbit/s közötti sebességet mérek átlagosan, a térerő 1 és 3 egység között ingadozik. Este néztem 720p felbontású videót, ez egyszer sem akadt meg, úgy állítottam be, hogy ne kapcsoljon alacsonyabb felbontásra. Tehát HD videókat alacsonyabb térerő mellett is nézhetünk, böngészésnél pedig nem éreztem különbséget a WiFi és 5G között. A ház előtt is csináltam teszteket. Ott 75 és 110 Mbit/s közötti sebességeket mértem, ami már egész jó, viszont a régi telefonomon a belvárosban 4G+ hálózaton ennél mértem már jobb értékeket is. Kint az utcán stabil 4 és 5-ös térerő van. Jövő héten tervezek egy 4G+ és 5G sebesség összehasonlítást is a belvárosban a Telekom torony közelében.

Megosztom a készülékkel kapcsolatos benyomásaim is.
    A kijelzője TFT, ami a Super Amoledhez képest kisebb felbontású, illetve a képe is gyengébb, meg rosszabb a betekintési szöge. Ez a kompromisszum viszont teljesen elfogadható a számomra cserébe az 5G-ért. A kijelző képe egyébként szerintem szép, a szövegek jól olvashatóak, videó nézés közben sem zavaró, hogy TFT.
    A teljesítmény átlagos használathoz bőven jó (pl. böngészés, közösségi média, straming, YouTube stb.). Jelenleg Android 13 szoftvert futtat, illetve OTA-n frissíthető erre, ha régebbi van rajta. Az kérdéses, hogy megkapja-e az Android 14-et, van ahol azt írják igen, máshol pedig, hogy nem. Elvileg a 2020-nál újabb Samsungok 3 Android fő verziót kapnak, ami alapján van esély rá, de leghamarabb csak tavasszal. Ha nem kap újabb verziót, Android 13-mon még akkor is évekig működni fog minden népszerű alkalmazás.
    Az akkumulátora 5000 mAh, sok drága készülékben kisebb van, ez kifejezetten erős. Bár az 5G jobban is meríti, viszont még így is nagyon jó az üzemidő, közepes használat mellet két napot is kibírhat. Cserébe kicsit vastagabb és nehezebb a készülék, de ezt hamar meg lehet szokni.
    Amit én hátránynak tartok, hogy a SIM kártya tartó hibrid megoldás. Vagy két SIM kártyát, vagy egy SIM és egy SD kártyát tehetünk bele. Nekem viszont szükségem van a két SIM kártyára, az egyik csak internet előfizetés és a másikról telefonálok. Tehát be kell érnem a beépített tárhellyel, ami az enyémben csak 64 Gb (létezik 128 Gb-os modell is, de nekem a kisebb jutott). Nem tudom, hogy hálózati képességek terén van-e különbség a kettő szlot között, de az 1-esbe tettem az internetes kártyát.
    A kamerája viszont nagyon szuper. Szép fényképeket készít, a felbontása is jó.
    Van benne FM rádió és jack csatlakozó is, a részemről mindkettőre van igény.

Összességében azt mondom, hogy érdemes megvásárolni használtan ezt a modellt, olcsóbban jobb képességű 5G-s telefont ennél aligha kapunk. Természetesen feltéve, hogy valóban szükségünk van az 5G-re, ugyanis ez ennek a készüléknek a legnagyobb erőssége, ha ezt valaki nem használja ki, akkor más készülékek jobbak lehetnek a számára, pl. Samsung Galaxy A32 4G, amiben Super Amoled kijelző van.

• Emuriko

csendes újonc

Én most rendeltem ilyen telefont, használtan 45.000 Ft-ért. Megbízható kereskedőtől egy átvizsgált, hibátlan és garanciás készüléket kapok. Elvileg holnap érkezik meg, már izgatottan várom. Amikor megjelent ez a telefon, még kevés helyen volt 5G, de mostanra már elég jól kiépítették a hálózatot. Megmondom az igazat, hogy drága telefont nem szeretnék, mert ha elejtem, akkor nem mindegy mennyi a károm. Nem gyakori, de átlag 2-3 évente megesik az ilyen, nem az első, de nem is az utolsó leszek, aki így jár. Amilyen balszerencsés vagyok, kb. újkorában elejteném. A lényeg, hogy olcsón jó telefont szeretnék (ki ne). A saját káromon tanultam meg, hogy nem érdemes neve nincs gyártó olcsó gagyi telefonját megvenni, ilyenbe soha többé nem megyek bele! Így marad a használt telefon, mint lehetséges opció. Teljesítményben és tudásban jobb, mint egy hasonló árú új. Csak az nem mindegy, honnan veszünk használtat, de egy átvizsgált és garanciás készülék jó vétel.
    Néztem róla videókat, és olvastam teszteket, elsősorban böngészésre, közösségi médiára, emailezésre, zene hallgatásra, streamingre és YouTube-ra kell nekem okostelefon, meg laptopra hotspottolni a mobilinternetet, amire bőven megfelel ez a készülék. Mondjuk az előző telefonom is tökéletes volt erre, még akkor is, ha régi Android verzió van rajta, csak régóta szeretnék 5G képes készüléket, ez az egy szolgáltatás miatt váltok. Az egyik tesztben azt mondták, hogy ugyanazt a sebességet nyújtja, amit a drágább felső kategóriás Samsung modellek, már csak ezért is jó választásnak tartom. Választás előtt alaposan utána jártam a dolgoknak, ezért tudom mit veszek. Ami a lényeg számomra, hogy elég sokat használok mobilinternetet, korlátlan csomagom van, és amíg a vezetékes internet esetében a sávszélesség után fizetünk, addig mobilinternetnél ez nem befolyásolja az árat, ezért nem mindegy, milyen hálózatot használok.

Ha megjött, majd tesztelem a hardver és a szoftver teljesítményét, meg az 5G sebességét is több helyszínen, úgyhogy lesz folytatása ennek az írásomnak. Elég sok helyen árulják használtan a Samsung Galaxy A32 5G-t, és elég jó árban van, így biztos lesz más is, akit érdekel, milyen ez a telefon 2024-ben. Én már izgatottan várom, hogy megkapjam. :)

Új hozzászólás Aktív témák